19 сайта с безплатни качествени изображения


Всички сме любители на безплатните неща и се постарах да събера на едно място сайтове със сток фотографии,  royality free и 100% безплатни качествени изображения , които да попълнят колекцията ти.

Безплатни качествени фотографии-от къде да ги намериш ?

Случва ни се да се колебаем коя снимка да изберем за наша публикация или за друг продукт. За щастие се намират все повече свободни сайтове, които предоставят много възможности.

Изображенията са важна част от нашето ежедневие, защото визуалното въздействие е по-бързо и предизвиква повече чувства и интерес. Специално за теб се порових и избрах интересни и лесно достъпни сайтове със сток фотографии. Сега можеш да си свалиш красиви снимки за своите проекти. Единственото условие при една част от сайтовете е да добавиш името на автора и сайта при ползването на фотографията. Т.н. attribution на автора.

Повечето от показаните сайтове са с фотографии под лиценз CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) – обяснено на английски и на руски. Този лиценз означава, че творбите са безплатни и с възможност за копиране. Могат да бъдат помествани в сайтове и социални мрежи, даже и с комерсиални цели, със  и без промяна и без да се иска разрешение от автора. Това са автори, които даряват своите творби за публично ползване, отказвайки се от авторски права.

Въпреки, че давам по-надолу за изброените сайтове под какъв лиценз са изображенията, хубаво е да си провериш за всяко произведение, което ще ползваш, неговите условия. Както се вижда, за някои от фотографиите, които ползвам, допълнително изписвам и давам линк към автора и източника. При други случаи (не за долупосочените линкове) да се внимава с изображения и сайтове, за които няма информация или не се предоставят никакви права. Тогава копирането е на твоя отговорност и нямаш право да ползваш изкопираното.

Избрани сайтове с красиви безплатни изображения

 

Snapwire Snaps

Безплатни качествени изображения 1

Това е Tumblr акаунта на компанията Snapwire.   7 нови фотографии всеки 7 дни от хиляди талантливи фотографи с техни избрани произведения. Под всяка снимка има бутон за сваляне и лиценз – CC0 1.0.

Tookapic

Безплатни качествени изображения 2

Сайтът е място за безплатни и премиум фотографии. Слагаме филтър за безплатните и имаме красиви снимки с лиценз CC0 1.0. Основната  идеята е да отбелязваш всеки ден от живота си с по една снимка в собствен безплатен фотожурнал на сайта.

Skitterphoto

Безплатни качествени изображения 3

Безплатни фотографии от публичен домейн. Има търсачка и са разпределени по категории. Всеки ден нова снимка. Изображенията от трима фотографи от Гронинген, Нидерландия са живи, свежи и с високо качество, достъпни без регистрация за лични и професионални цели. Лиценз CC0 1.0.

Jay Mantri

Безплатни качествени изображения 4

7 безплатни качествени снимки всяка седмица. Лиценз CC0 1.0. Jay Mantri е пътуващ дизайнер и фотограф и ни представя впечатлителна галерия с професионални фотографии, много подходящи за дизайнерски проекти. За по-пълен избор на изображения от този сайт съветвам да се отиде в архива-има линк от домашната страница на сайта. 

Photo collections

Безплатни качествени изображения 5

Безплатни сток фотографии от Вадим Гончаров. Избор по категории. Той открито кани да се използват творбите му свободно за персонални и професионални цели.

Peekspace

Безплатни качествени изображения 6

Patrick Goethe грижливо е събирал безплатни красиви фотографии на НАСА на пространството из целия уеб, подбирайки от хиляди най-добрите.

Imcreator

Безплатни качествени изображения 7

Източник Fede Racchi

Голяма колекция от безплатни красиви изображения, темплейти, икони, уеб дизайн ресурси за комерсиална употреба. Наистина силни фотографии. Лиценз CC0 1.0. Но не забравяй да провериш дали не трябва да дадеш кредит на  автора, т.е. да напишеш името му с линк.

Gratisography

19 сайта с безплатни качествени изображения 8

Бърза за ползване и уникална колекция от свободни за лични и комерсиални цели фотографии с висока резолюция на Ryan McGuire от Bells design. Ако искаш да си оригинален и необикновен, този сайт с ексцентрични снимки е за теб. Сортирани в категории.

Има търсачка и се обновява седмично. Лиценз CC0 1.0.

ISO republic

19 сайта с безплатни качествени изображения 9

Източник Søren Astrup Jørgensen

Могат да се намерят наистина големи фотографии за креативни хора в този сайт. Свободни за персонални и комерсиални цели. Подредени в категории. Има и търсачка. Оценява се положително, ако се изписва произхода на изображението. Tom Eversley, дизайнер от Англия,  е създател на сайта, чиято идея е да е в помощ на проектанти, дизайнери,  блогери, маркетинг специалисти. Чрез регистрация можеш да получаваш директно по имейл новите попълнения.

Photostockeditor

19 сайта с безплатни качествени изображения 10

Красиви фотографии с висока резолюция, добавяни ежеседмично. Безплатни за персонални и комерсиални цели. Единствено не могат да се продават или да се добавят към лични подобни галерии. Което разбира се важи за всички фотографии с такъв лиценз. Изписване на автора и сайта не е задължително, но се оценява.

Travel coffee book

19 сайта с безплатни качествени изображения 11

Споделяне на красиви моменти от пътешествия и ландшафти. Всеки 10 дена се добавят 10 нови изображения. Лиценз CC0 1.0. Можеш да си изпратиш и снимки от своите пътувания на сайта.

SpaceX

19 сайта с безплатни качествени изображения 12

Изключителна колекция от SpaceX фотографии, свободни, публичен домейн. Колекцията може да се види във Flickr.com.

Negative space

19 сайта с безплатни качествени изображения 13

Безплатни сток фотографии с висока резолюция. По-комерсиални в сравнение с други сайтове. Нови се добавят всяка седмица. Има търсачка и са подредени по категории и цветове. Лиценз CC0 1.0.

Libreshot

19 сайта с безплатни качествени изображения 14

Колекция от стотици сток фотографии с високо качество за лични и комерсиални цели. Авторът им е собственикът на сайта Martin Vorel. Има търсачка и богатсво от категории. Лиценз CC0 1.0. Нови снимки се поместват веднъж месечно, може да се получават и по имейл.

Stocksnap

19 сайта с безплатни качествени изображения 15

Стотици нови изображения с висока резолюция всяка седмица. И при това освободени от всякакви копирайт ограничения. Лиценз CC0 1.0. Има търсачка и разпределение по категории. Лесен и богат, достига по качество Pixabay. Събират избрани уеб снимки, но имат и своя мрежа от талантливи фотографи.

Freeimages

 

19 сайта с безплатни качествени изображения 16

Източник Johannes Brenner

Повече от 387 000 изображения. Необходимо е хубаво да се проверяват условията за лиценз на всяка ползвана творба. За някои е задължително да се посочи автора. Има безплатни и премиум фотографии. Подредени са по категории.

Трябва регистрация

Freefoto

19 сайта с безплатни качествени изображения 17

Източник Ian Britton

132549 фотографии до този момент, 183 секции, организирани в 3640 категории. Най-просторната колекция от безплатни фотографии. Изисква се линк към нея и изписване на името при използване на снимка.

Foodiesfeed

19 сайта с безплатни качествени изображения 18

Източник Jakub Kapusnak

Абсолютно най-добрата фотографска платформа, посветена на кулинарията и храните. Висока резолюция, реалистични снимки на напитки, закуски, основни ястия и всичко свързано с готварството. Търсачка и подредба по категории. Безплатни PSD и икони. Лиценз CC0 1.0.

Veezzle

19 сайта с безплатни качествени изображения 19

Източник Víctor Garalut Garciolo

Търсачка за безплатни сток фотографии и много още. За разлика от една нормална търсачка, снимките, намерени чрез този сайт, са гарантирано свободни. Много полезна за уеб дизайнери и за всички, на които им трябват красиви изображения. Снимките са на любители и полупрофесионалисти. Като ги предоставят безплатно, правят реклама на творбите си. Богата база данни и бързо достижима.

Надявам се, че тази колекция от подбрани сайтове се харесва. Могат да се намерят още много и всеки със свой стил. Но времето никога не ни стига да прегледаме и изберем подходящата снимка. Всяка следваща ни се струва още по-хубава. Да благодарим по достоен начин на фотографите, които споделят с нас.


Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.