23 правила как да комуникираме по-добре на Facebook – видео на Марко Монтеманьо


Няма как да не представя това видео на известния италиански влогер Марко Монтеманьо (живее във Великобритания) – как да комуникираме на Facebook – професионално. Отново много точно и вдъхновяващо. Всяко негово появяване на маркетинг среща в Италия е голяма събитие. Във Facebook го следват стотици хиляди хора, специално това видео във FB е гледано 148 000 пъти, 3500 реакции под него, споделено 813 пъти досега, и за няколко дена има 300 коментара по същество. Наистина уникален. Както казва и той по-надолу. Благодарение на неговите предизвикващи размисъл видеа много хора са започнали работа по нови идеи.

Видеото говори точно за представянето на влогерите на Фейсбук, но може да бъде тълкувано и разбрано във всичките му житейски нюанси.Жалко, че Марко Монти Монтеманьо може да бъде слушан само на италиански, но затова пък аз съм тук… 😆

Как се общува по-добре на Фейсбук? Не знам. Това, което знам, са принципите и правилата, които използвам аз. Ако са ви полезни, ще ви кажа 23. Безразборно. И помагайки си с някой цитат, който ми харесва…

Правило Номер 1 – Което гледам винаги да си имам наум, когато комуникирам по Facebook e, че не трябва да създавам присъствие, трябва да имам присъствие. Това е както, ако искаш да имаш чисти гащи, имаш две възможности – или ги обърни, за да изглеждат чисти, или си купи чисти, или ги изпери. Да кажем нещата, както са си.

Правило номер 2Уникален е по-добре от най-добрият. Не мога да се състезавам с милиарди личности с бренд, които са много по-добри от мен, върху толкова теми, толкова аргументи. Но мога да бъда абсолютно уникален и това е моята сила. Нашата история, нашите стойности, нашата идентичност е това, в което се състои разликата. Аз залагам на това. Върху останалото нямам никакъв контрол.

Номер 3Не спонсорирам Нищото и не промотирам Нищото…Рекламата на Facebook действа, но трябва да имаш съдържание отдолу. Ако няма, не отиваш никъде.

Номер 4 А утре…Това е непрекъснато мислене. Едва си свършил съдържанието, което си правил днес, и трябва да мислиш за утре, каква тема да създадеш. Грешката, която за съжаление правят много, е да родят мишка след огромно напъване. И ако ги питаш:

– А утре какво ще публикуваш? – О, не знам, след месец ще измисля.

Номер 5 – Перифразирайки известната поговорка „Мостът на комуникацията онлайн се конструира вървейки.“ Ние сме на една платформа, която се променя всеки ден, какво искаш да планираш, да предвиждаш. Променя се алгоритъмчето… Така че трябва да сме малко като Floyd Mayweather, забелязал ли си ? – трябва винаги да се оглеждаме. Гледа винаги наоколо. Същото нещо е. За щастие не съм боксьор,,,

Номер 6Едно обновяване с текст е по-добре от нищо.

Номер 7Едно изображение е по-добро от текст.

Номер 8Едно видео е по-добро от едно изображение.

Най-общо на днешно време:

Номер 9Ако нямаш какво да публикуваш – изобрети си. Както казваше Хемингуей „Да пишеш e да седнеш пред пишещата машина и да кървиш…“ Да изкарваш съдържание е едно усилие. От друга страна, ако си се напънал много и не си успял да направиш нищо, по-добре не публикувай нищо.

Друго нещо, което се упитвам винаги да имам наум е – Героят не съм аз. Героят е моята общност.

Номер 11Колко е полезно това съдържание? (преди да го публикуваме). Полезно ли е това съдържание някому? Ползата може да бъде всякаква. Но трябва да я има.

Номер 12Днес една страница води над един профил (във Facebook).

Номер 13Свързано с усилието. Това е концепцията за жертването. Да жертваш една година партита за един живот свобода. Да жертваш една година алтернативен живот, за да публикуваш валидни неща на Facebook  и от този момент да спечелиш един живот..не знам какво, но ще дойде.

Номер 14Какъв е контекстът на това съдържание? Например има съдържание за Васко Роси, което действа много добре на място, където има концерт на Васко Роси. Действа много по-малко в моментите, когато няма концерт.

Номер 15Кой знае повече от мен? С кого мога да сътруднича? Отвън има много можещи хора, много по-добри от мен, от теб, от всички нас заедно. Вместо да сме арогантни „да бъдем Номер 1, феномени“, бла-бла-бла…смирението да се огледаме наоколо, долу ушите и да учим, от който знае повече.

Номер 16Не спирам да се питам, кой е форматът, който повече харесва на Марк (Mark Zuckerberg)? Позволено е, че ти можеш да правиш твоите съдържания по твой начин, но има начин да ги пакетираш, който според историческия момент на Фейсбук действа по-добре или по-малко. Действа по-добре видео квадратно, вертикално видео, видео на 1920, видео с надписи. Каква дрешка действа по-добре – променяй дрехата според сезона на Фейсбук.

Номер 17Да се питаш винаги, всеки ден – сигурен ли си? Обсъждай всичко, обсъждай тези правила, които ти казвам. Обсъждай това, което ти мислиш, че функционира. Да се пробва, тества, експериментира непрекъснато.

Номер 18 – Свързано. По-малко предвиждания, повече експерименти.

Номер 1980% от времето да произвеждаш, 20% – да промотираш. Много хора правят обратното – 80% да промотират нещо, което е гнусно и 20% да произведат съдържание, което „функционирка“.

Номер 20След 5 години, 10 години, ще се срамувам ли от това, което съм произвел – да или не? Произвеждам нещо само да ловя лайкове ли, правя нещо, което е само кратък начин да ускоря моето присъствие онлайн или нещо, което има плътност, съдържание, от което няма да се срамувам след години в момента, когато моите деца ще го видят. „A, ама не е било нещо толкова гадно…“

Номер 21 – И това свързано. Ако не си готов да произведеш съдържание за следващите 10 години, не би трябвало да губиш и 10 минути.

Номер 22 – Изречение, което ми харесва, което е винаги пред очите ми: По-добре е да имаш право приблизително, отколкото напълно да си в грешка.

Номер 23Да имаш някакъв минимум от амбиция, здрава амбиция. Както казваше Larry Page (един от основателите на Google) – Ако имаш голяма амбиция от някакъв тип и опитваш да я следваш, е много трудно да не постигнеш поне някакъв резултат. Това е онова, което убягва на голама част от хората.

Марко-МонтеманьоВиж още едно видео на Марко: 6 маркетинг трика на мултинационалите, за да те накарат да пушиш-видео на Марко Монтеманьо

Това са 23те правила на Марко за професионални изяви на Facebook, които по-малко или повече важат за много дейности в живота. Погладай и видеото, дори да не го разбираш, виж как професионално и изразително е направено.

23 правила как да комуникираме по-добре на Facebook - видео на Марко Монтеманьо 1

 

Автор на основното изображение Buy Tourism Online powered by BTO Educational


Тагове:

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.