Най-добрите алтернативи на Facebook (след проблема с личните данни и Кембридж Аналитика)


Напоследък избухна скандалът с компанията „Кеймбридж Аналитика“ (Cambridge Analytica), използвала неправомерно данни на потребители на Facebook. Стана ясно, че това се е случвало още от 2014 г. С помощта на тези данни от социалната мрежа са очертани социални и психологични профили на потребители и техни приятели (на около 50 милиона или повече). В последствие данните са използвани за повлияване на избори в различни държави.

Как да разбереш дали профилът ти е бил изстискан за информация от Cambridge Analytica виж на края на публикацията.

Скандалът с Facebook и Cambridge Analytica

В Twitter се развихри  тенденцията #DeleteFacebook:

Най-добрите алтернативи на Facebook 1

Най-добрите алтернативи на Facebook гиф 2

Facebook е оптимистична и идеалистична компания. За голяма част от нашето съществуване ние се съсредоточихме върху доброто, което може да бъде постигнато чрез свързването на хората (…). Но сега е ясно, че не сме направили достатъчно, за да предотвратим използването на тези инструменти за нанасяне на вреди. Това се отнася до фалшиви новини, чуждестранни намеси в изборите и речта на омразата, както и неприкосновеността на личния живот. Нямахме достатъчно широка представа за нашата отговорност и това беше голяма грешка. Това беше моята грешка и съжалявам. Създадох Facebook, аз го управлявам и аз съм отговорен за това, което се случва там.
Ако решим и ние да напуснем кораба Facebook, къде можем да отидем? Има ли добри алтернативи на Facebook?

Препоръчани алтернативи на Facebook

С любезността на  MiniCreo, следвайки тяхната инфографика, ще открием интересни факти и статистически данни за Facebook и много алтернативи, с които бихме могли да го заместим, съобразно целите, с които го ползваме.

Ето накратко добрите възможности:

Алтернативи на фиида на новините на Facebook:

 

Алтернативи на Facebook Messenger:

 

Алтернативи на Facebook събития:

 

Алтернативи на Facebook групи:

 

Алтернативи на логване чрез Facebook:

Кликни върху инфографиката, за да я видиш в пълен размер.

Best alternatives Facebook

Заключение

За да провериш дали твоите данни са били споделени с Cambridge Analytica, кликни на този линк, предоставен от Facebook за случая. Вероятно само тези, които са били приятели с някой, който е използвал приложението на Коган – „Това е вашият дигитален живот“ – ще видят предупреждението на Cambridge Analytica. Типовете данни, които Cambridge Analytica може да са имали за теб, варират от прости демографски данни до съдържанието дори на лични съобщения .

Източник на основното изображение Pexels.com.


Тагове:

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.