Как да започна блог? (инфографика)

 •  

Публикацията е обновена на

Как да започна блог и защо

Как да започна блог ? Обикновено се замисляме първо за наименованието. То наистина е много важно.

Най-верният начин със сигурност е да тръгнем от себе си. Кой съм аз и какво знам, какво мога да дам на другите, с какво ми е приятно да се занимавам и как това да е полезно на другите.

Интернет пространството е пълно с информация, както никога досега. И в него трябва да намерим своята ниша и да станем отправна точка. Още повече, че днес блогът заема значимо място от интернет живота ни. Дори измества познатите досега източници на новини, на знания – вестници, списания, телевизия, книги…

Как да започна блог всъщност означава как да започна да споделям, да чета, да правя помощни медийни продукти, да раздавам или продавам, но винаги с чувство че съм полезен.

Какво печелиш?

Процесът на печалбата е бавен, но ако си постоянен, упорит, работиш с чувство и се раздаваш – няма как да не започнеш да печелиш.

Коя е валутата на бъдещето ?

Много ме впечатли една изява на Рейчъл Ботсман, писателка и експерт по икономиката на споделянето (sharing economy). Още през 2012 на една от TED (Technology Entertainment Design) конференциите, тя казава, че

Валутата на новата икономика е доверието, репутацията.

Чрез възможностите на технологиите се изгражда доверие между непознати. През последните години наистина имаме експлозия в споделената консумация – споделят се автомобили, жилища, таланти, умения, знания, посредством мрежата. Монетата, която позволява да действат системи P2P (peer to peer – споделене меду равни) е доверието, каризмата и онова, което Рейчъл Ботсман дефинира капиталът на репутацията.

А в почтения бизнес печели този с най-голяма репутация.

Един бърз пример с гиганта Амазон- не винаги цените там са най-добри, но сигурността-да. Купувам си фотоапарат от известна марка. Но веднага се разочаровам-никакъв стабилизатор на обектива. Пиша, че връщам и всичко за минути-тест за причината, съобщение кога ще дойде куриер да го прибере и кога ще ми бъде върната сумата по сметката. Всичко без една стотинка разход. До 3 дни апарата е във фирмата продавач и парите са в сметката ми. Свободна съм да купя друг фотоапарат от където си избера. Естествено избирам пак Амазон.

Каква ни е печалбата от блога ? За някой може да бъде само за удоволствие – т.е. да създава нещо добро и красиво, да споделя свои мисли. Това пак е богатство. Давайки, задължително израстваш. За други блогът е възможност за допълнително заработване.

Как да печелим пари от блога си , от работа в интернет- има много валидни, както и не дотам валидни публикации в интернет пространството.

Своите 33 съвети за печелене на пари от сайта или блога споделя Website setup в тази инфографика. (Кликни, за да отвориш в нова страница увеличената инфографика)

33-Начини-да-печелим-пари-от-сайт-или-блог400x4800-

 

Какъв вид блог ?

1. Най-напред определяме защо ни е нужен собствен блог?

Знаем коя е нашата ниша между хилядите, или започваме да я търсим. Трябва да я определим еднозначно. Най-общите и популярни видове блог:

Личен и тематичен блог

 • Може би имаме интересни неща да разказваме, хобита, колекции, прочетени книги, коментари на събития, …Нещо като някогашния добър личен дневник.
 • Или ще е тематичен блог – така модерните публикации за пътувания, кино, кухня, мода, здраве…

Едно вмъкване на чудесен пример за Travel и Lifestyle блог и сайт на Tomas Laurinavicius – lifestyle предприемач и блогър от Литва. Той казва за себе си:

„Здравейте! Казвам се Томас Лауринавичус. Аз съм предприемач и блогър от Литва. Пиша за навиците, начина на живот и предприемачеството. Пътувам по света с мисия да помогна на 1 милион души да променят начина на живот за добро.“

Tomas Laurinavicius  учи на дизайн онлайн на страниците на блога си и на някои от големите сайтове за туториали – Design Instruct, Tuts+ и Photoshop Star. Работите му могат да се срещнат на Forbes, Fast Company, Smashing Magazine, Designmodo, 1stWebDesigner, Hongkiat и много други блогове за дизайн.

Тематичните блогове са много разпространени между професионалисти и не такива. Това са известните fashion блогери, beauty блогери (предимно пишат за козметика и грижа за кожата), travel блогери (пътуват и разказват за това), book блогери (пишат за книги и всичко около тях, често работят с големи журналистически издания), food блогери (гастрономически рецепти, рецензии на заведения), craft и handmade блогери (ръкоделия – бижутерия, плетене, шиене, бродерия и т.н.) и DIY блогери (направи си сам), спортни блогове – свързани с определени спортисти или отбори, със спортни залагания, музикални – пишат за определен стил в музиката, за музикални събития, блогове на здравна тематика – много разпространени и някои тясно свързани с храненето, т. е. с блоговете за готварски рецепти и др. Тематичните блогове са добра платформа за търсене на съмишленици, за създаване на кръгове, за общи проекти.

Общотематичен блог

 • Блог – директории – някои блогове избират да бъдат агрегатори – сборни на новини, информация, уеб инструменти от други интернет източници;
 • Информационни или журналистически блогове, които не винаги се пишат от журналисти. Трудни за водене от един човек;
 • Фотографски блогове, блогове на художници – предимно с галерии от творби;
 • Блог директно на канала Youtube, наречени съкратено vblog от video и blog – тематиките могат да бъдат същите, но на видео. Ако контентът е вирусен, т. е. завладяващ, авторите могат да се превърнат в истински звезди във влогосферата. Много сериозни блогери записват наистина полезни видеоуроци, създават успоредно на блога си и видео блог;
 • Технологични / дигитални блогове, които са подобни  на информационните и третират теми от дигиталния свят-компютри, телефония, интернет, социални мрежи и всичко свързано с тях. Най-симпатичните са т.н. geek блогери, които се занимават с всичко от областта на технологиите и намират уеб инструменти за всяко нещо.
 • Образователни – цели платформи с образователна цел – уроци, упражнения…
 • Не на последно място са блогове на сайтове, на компании,на фирми фирмени блогове

 Блогът-популярни видове блог

Блогът може да бъде както персонален, воден само от едно лице, така и колективен, в който дори всеки автор да работи по различна тема.

От друга страна блоговете може да се разделят на такива за забавление, без определена цел или професионални.

Разбира се това далеч не е изчерпателна информация за типологиите блог.

Следващата стъпка е…

2. Да определим колко често ще публикуваме.

Това зависи и от типа на блога, който сме решили да отворим. Ако той е новинарски,  естествено ще трябва да се публикува и по няколко пъти нa ден. В друг случaй може да се публикува 3-4 пъти на седмица, че дори и пo-рядко. Някои блогове, често фирмените, публикуват даже само веднъж в месеца. Всичко това се определя в така необходимия за всеки блогер издателски календар.

3. Да започна блог означава да започна от самия мен

Това е с което започнах в началото на тази публикация. Да започнем от това, в което сме силни, от това, което обичаме и ни е интересно. От идеите, които имаме. От това, на което можем да отделим голям процент от личното си време. Само така ще създадем стойностни публикации за тези, които ни четат.

С какво блогът се различава от сайта ?

Хората разсъждават долу горе по този начин:

Сайтът е нещо институтоционално, сериозно, професионално.

Блогът – забавно, естравагантно, за прекарване на времето.

Най-общо погледнато блогът също е сайт, но по-тясно специализиран. Той е последователност от публикации, посветени на определена тема, които следват в хронологичен ред. Тези публикации са разпределени по категории и тагове. Могат да съдържат различни мултимедиални средства и коментари. Написаното може да се споделя със социалните мрежи. Но коя е най-голямата характеристика и разликата със сайта – подвижната Home страница. Тя не е статична – портал или витрина – като при сайта, а се променя постоянно, еволюира. Това е сила, но понякога и слабост, защото неподновяваната страница не е добър знак за блога и за всичко, което той представя.

Постоянното движение в блога изисква всекидневни ресурси, усилия, работа. Там можеш да си изкажеш мнението, да поговориш с автора. Блогът е най-демократичният инструмент, който знам в момента.

Авторът има има голям брой задачи:

 • постоянно четене, търсене на литература и новини, свързани с нишата на интереси и саморазвитие, израстване в интелектуален смисъл;
 • самоутвърждаване, еволюция и създаване на репутация;
 • комуникации с много и интересни хора, да води полезни дискусии, да поддържа и  общуването между самите читатели;
 • създаване на свое трибу – своя общност, свой клан от социални контакти и последователи;
 • публикуване, и то редовно на интересно, полезно и необходимо за читателите съдържание в блога,
 • работа по маркетинг и продажба на стоки, ако блогът е на интернет сайт за продажби.

И това са плюсовете на блога.

Нещо и за неизбежното…

Критиката

С блога не винаги харесваш на всички, най-вече когато заставаш на страната на малко по-необичайни тези. Но и не трябва да харесваш на всички. Основното е, да бъдеш полезен на твоите читатели, които са ти верни.

Колкото повече съм атакуван отвън, толкова повече ставам видим и с мен и другите групи в мрежата ( неговите групи-моя бележка ). Колкото повече те растат, толкова повече моята група добива авторитет. Накрая печелят всички, освен може би онези, които ме критикуват. Към тях отиват моите силни благодарности и ги каня да продължават, защото иначе ще трябва да плащам някому, за да го прави.

Франческо Маргерита (Francesco Margherita) – известен италиански SEO специалист, създал една от най-активните световни Facebook групи по SEO  –  Fatti di SEO.

Критиките са необходими, когато са изказани по достоен начин, защото изграждат, добавят още стойност.

Всеки път, когато публикуваш нещо онлайн, имаш избор. Можеш да направиш нещо, което да добави към щастието в света или можеш да направиш нещо, което да отнеме… Така че следващия път, когато публикуваш коментар или актуализираш или споделяш линк, попитай се дали намерението ти е да добавиш щастие в света. Ако отговорът е не, тогава моля, изтрий го

Zoe Elizabeth Sugg английски  fashion и beauty гуру и интернет личност, добре известна в Youtube като Zoella


И така, решавам да започна блог

Имам какво да кажа, какво да дам. Въоръжавам се с воля, отдаденост, обич, концентрация, желание да уча всяка минута от деня и хайде…

Няма трикове и тайни за отваряне на успешен блог. Важното е фокусирането върху качествено съдържание, насочено към конкретния потребител, проста структура, бърз сайт, приемственост в публикациите.

Подържанието никога не е добър начин. Просто създай проект и да го използвай, за да намериш онлайн клиенти.

Грешката, която трябва да избегнеш:

Как да започна блог безплатно?

Искаш ли да имаш професионален блог и да имаш възможност да печелиш с него? Трябва да инвестираш. Какво ще разберат читателите и потенциалните клиенти, когато намерят безплатен домейн от трето ниво? Трябва ти личен хостинг и лично пространство. Трябва да си независим. Да се чувстваш в блога си като в собствена къща. Трябва да закупиш хостинг и домейн, за да контролираш всичко.

Как да отворя блог с WordPress

На ясно си, че искаш да направиш блог, но не знаеш как. Поради тази причина ти предлагам да се фокусираш върху WordPress, перфектната CMS (система за управление на съдържанието) за всеки, които иска да има сериозен блог.

Трябва обаче да имаш и добри познания за основните SEO ориентирани техники за писане и известни познания по кодиране на HTML и CSS. Но спокойно, информация за това има предостатъчно и ако имаш воля да следиш и четеш, пътят не е толкова стръмен. За начало прочети моята публикация за разликите между WordPredd.com и WorddPress.org, за да се убедиш за пътя, който трябва да поемеш (Ясно е, че те насочвам към WordPress.org).

Сега да преминем към техническия аспект: как да започна блог в истинския смисъл на думата? Какви са стъпките за създаване на сайт с постоянни актуализации и посещения?

Купи домейн и качествен хостинг

За да отвориш личен или бизнес блог, имаш нужда от някои първостепенни по важност елементи. Първото е името. Корпоративен блог няма този проблем, той приема името на бизнеса. За личен проект имаш две решения:

 • Име на лицето.
 • Име идея за бранд.

Името трябва да бъде просто, лесно за запомняне, произнасяне, писане.

Потърси силен, професионален хостинг, избери си име на домейн, разширение за проекта.bg, .com, .net, .blog,…).

След закупуването на хостинга и домейна, започни своя блог: всичко е автоматизирано благодарение на панела cPanel, и като начало – инсталирането на WordPress.

Избор на шаблон за блога

Трябва да избереш шаблона внимателно, в зависимост от типа на блога. Но първо трябва да откриеш за себе си структурата на своя блог. Премисли я добре, защото е жизнено важна за блога ти. Обърни внимание на етикетите и категориите на блога. Тези ресурси са от съществено значение за организирането на съдържанието. Но те могат да станат истински капани, ако се използват неразумно много или се дава различен етикет на всяка публикация.

Избери професионален WordPress шаблон. Препоръчително е да избереш WordPress шаблон, който гарантира добра скорост на зареждане и е приятелски настроен към SEO (оптимизация за търсачките).

Обърни внимание на SEO

След като си избрал темата, можеш да се абонираш за безплатните услуги Google Analytics и Google Search Console, които са от съществено значение за следене на трафика и доброто здраве на блога.

В Google Search Console можеш да вмъкнеш картата на сайта, която позволява на Google лесно да проследява съдържанието ти: това е важна стъпка за добро индексиране и после за позиционирането в търсачката.

Обърни внимание на структурата на URL адресите

Всяка статия има своя URL адрес. По подразбиране WordPress представя URL адрес, съставен от символи и числа. Ти трябва да избереш идеалната структура, която да е ясна и проста, способна да опише съдържанието на страницата. Предпочита се името на публикацията или категорията плюс името на публикацията.

Избери най-добрите WordPress плъгини

Със сигурност имаш нужда от приставки на WordPress. Те са елементи, които използваш, за да обогатиш CMS WordPress с повече функции. Някои  плъгини са толкова необходими, че са почти задължителни, както Akismet за борба със спама. Необходим ти е и плъгин за SEO: Yoast, идеален за редактиране на заглавните тагове и мета описание или All In One SEO Pack, или Rank Math.

Как да започна блог – от редакционния план

Това е документ, който може да изследва всички стъпки за работа с блога с течение на времето, създавайки полезно съдържание. Редакционният план не те затваря с ограничения.

 • Първо си определи цел, осмисляне на онлайн присъствието си.
 • Проучи конкуренцията: какви са блоговете, които споделят пространството с теб?
 • След това проучи целта и групите хора, към които ще бъде насочено съдържанието ти.
 • Организирай съдържанието, темите, които трябва да бъдат разгледани.

Социални мрежи

След като публикуваш блога, не забравяй да отвориш серия от канали, за да разпространяваш съдържанието му. Това преди всичко са каналите на социалните медии, които са от съществено значение за увеличаване на трафика към страниците ти.

 • Facebook страница, посветена на блога.
 • Twitter, Instagram, Pinterest профил.
 • Добави бутон за социално споделяне към статии чрез специален плъгин.
 • Добави формуляр, за регистрация за бюлетин.

Заключение

Знам добре, колко е трудоемко и никак не е лесно. Но пък колко интересно и колко полезно беше да започна блог и да се развивам заедно с него.

Благодаря ти, че прочете дотук. Този блог изразява моя интерес към материята. Горната публикация не претендира за изчерпателност и завършеност. Ако нещо искаш да добавиш, да питаш или не си съгласен с някои точки, можеш спокойно да го изразиш.


 •  
Тагове:,

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.