Открий идеи за съдържание по всяка тема със SEMRush Topic Research


Каква да бъде темата на следващата ми публикация в блога? От какво се интересуват напоследък моите читатели? Откъде да взема идеи за съдържание на следващата ми статия?

Примерният блогер е направил вече своя издателски календар за следващия период, проучил е и познава добре нишата си. Определил е конкретните теми и въпроси, по които трябва да пише.

Но това не се случва винаги и с всеки блогер.

Затова пък има качествени инструменти, които помагат.

Един от новите инструменти в помощ е всъщност характеристика, допълнение на един отличен съществуващ инструмент – SEMrush.

Представям го тук и може да бъде използван за идеи и помощ при писане на теми – Topic Research от SEMrush.  Този инструмент е излязъл от алфа и понастоящем е в бета версия .

Какво представлява SEMRush Topic Research

Уеб инструментът на SEMrush използва цялата интернет мрежа, като се фокусира върху открити на базата на своя алгоритъм качествени съдържания. Интерфейсът е много чист, без излишни неща.

Мария Белкина, създател на Topic Research, а също и водещ продуктов мениджър на множество SEO инструменти на SEMrushs казва:

Исках да помогна на специалистите по контент маркетинг да преодолеят този първи страх, пред който са изправени, когато всъщност започват да създават съдържание  –  страхът да се взират в празна страница и да не знаят какво да пишат. Така че исках да създам интуитивен, прост и все пак мощен инструмент (всяко предложение се измерва с показатели), което може да помогне в  първоначалната стъпка на „идеирането / търсенето на оригинален поглед “ на всеки писателски процес.

 

Мария Белкина на Twitter:

Тъй като не много от вас знаят, аз и моят екип сме силно ангажирани със създаването на нов инструмент за проучване на идеи за съдържание и определяне на приоритети. Това е интересно пътешествие, пълно със запознанства с интересни хора, извършване на много изследвания и нови открития.

Как работи приложението

Просто се написва темата или целевата ключова дума, която искаме да изследваме, избира се област и език на търсенето, кликваме върху Get content ideas и след това изчакваме резултатите.

Показване по карти

След минути, Topic Research ще представи редица подтеми, подредени като карти, сортирани по обем.

Открий идеи за съдържание по всяка тема със SEMRush Topic Research 1

Можем да се възползваме от факта, че инструментът е в бета версия и да поискаме различни опции.

По подразбиране идеите се показват като карти, всяка от които съдържа най-популярните подтеми и статии от уебсайтовете, които са най-високи по ранг в SERP (search engine results page) за нашата keyword seed (думите, които използваме, за да стартираме проект за изследване на ключови думи; посоките, в които ни отправят, могат да генерират богат източник на печеливши ключови думи).

Когато кликнем върху някоя подтема, картата се разгъва, за да разкрие първите десет заглавия, пет важни въпроса и редица сродни търсения, които помагат за прецизиране на резултатите.

Определяме приоритетите по:

  • обем (най-търсените теми)
  • трудности (най-лесните за популяризиране)
  • ефективност (смесване на обем и трудност)

Открий идеи за съдържание по всяка тема със SEMRush Topic Research 3

Показване на мисловна карта

В случай, че ни трябват само някои идеи, за които да пишем, има специален изглед Mind Map. В него визуално инструментът показва свързани ключови думи и горещи заглавия, както и свързани търсения за тяхна комбинация с keyword seed:

Открий идеи за съдържание по всяка тема със SEMRush Topic Research 2

Работейки по мисловната карта, кликвам върху „Структура на статичен сайт“ и виждам списъка със заглавията, които инструментът ми предлага.  Намирам кои от присъстващите са ми особено полезни:

Открий идеи за съдържание по всяка тема със SEMRush Topic Research 5

Основни функции

  • Предложения за тема за всяка ключова дума.
  • Гео-локализиране според нация, град, език.
  • Визуализира данните чрез информационни карти или мисловни карти.
  • Изнася данни в Excel формат.
  • Може да се ограничи търсенето до конкретни домейни.
  • Запазва конкретни идеи.
  • Предложенията се предоставят главно под формата на заглавия, въпроси и сродни търсения.

Заключение

Безплатно в бета версия. Нужна е регистрация.

Моят коментар: Отличен инструмент за content marketing специалисти, блогери, притежатели на сайтове и др.

Мнение от Product Hunt:

Открий идеи за съдържание по всяка тема със SEMRush Topic Research 4

„Аз съм фен на SEMRush и добавянето на тематичните изследвания към инструмента е много полезно. Това ниво на изследване е от съществено значение, ако искате да победите конкуренцията си!“   Иън Клеъри

Линк за изпробване на уеб инструмента: https://www.semrush.com/topic-research/

Източник на основното изображение Pixabay.com.


Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.