Как да сменим паролата на Wi-Fi мрежата в Windows 10 и в рутера


Случва се да имаме нужда да сменим паролата на Wi-Fi мрежата си. Или сме я били дали на някого, а не искаме повече той да има достъп. Или пък, както е в моя случай, все още сме с предефинираната парола, а тя е от десетки случайни символи и трудна за запомняне и записване.

В предишната публикация показах как да открием и видим паролата си.

Разглеждам два начина за промяна на паролата:

Промяна на паролата на Wi-Fi мрежата в Windows 10

Да предположим, че искаш да се свържеш с определена Wi-Fi мрежа. Свързвал си се с нея преди и компютърът помни паролата, но сега тя е променена. Трябва да кажеш на компютъра си да „забрави“ тази мрежата, така че когато избереш същата мрежа отново, ще те попита за паролата. В противен случай ще продължи да опитва старата парола.
За да направим това, трябва да кликнем върху иконата на wi-fi долу вдясно на екрана, в лентата на апликациите.

След това на Settings Network and Internet–>Wi-Fi (в лентата отляво на новотворения прозорец)–>Manage known networks (в новоотворената средна лента).

Кликваме там и отиваме на мрежата, чиято парола искаме да променим.

Кликваме върху нея и после на бутона Forget.

Сега кликваме отново върху иконата за Wi-Fi в долния десен ъгъл на екрана и избираме мрежовата връзка, която току-що казахме на компютъра да забрави. Сега той ще поиска парола и ще можем накрая да въведем новата. Ако ни поиска PIN, избираме под него бутона, на който пише Connect using security key instead.

Нагледно съм показала в следващото видео. Понеже е върху Windows на италиански, сложих субтитри на английски.

Промяна на Wi-Fi паролата в панела за управление на рутера

В интернет има много клипове, които показват как да направим настройката на рутер TP-LINK. Аз имам друг вид рутер и така ще покажа как да промениш паролата на Wi-Fi мрежата си в който и да е модел рутер.

Като начало трябва да знаем IP адреса на нашия рутер. Можем да го открием по два начина.

Намиране IP адреса на нашия рутер

1-ви начин

Отиваме на прозореца Wi-Fi Status (клик с десен клавиш върху иконката за мрежа–>Open Network and Sharing Center–>клик върху нашата мрежа в новоотворения прозорец)

Там вместо Wireless Properties този път избираме Details…Отваря се този прозорец. Търсим Default gateway:

Как да сменим паролата на Wi-Fi мрежата в Windows10 и в рутера default gateway 2

Втори начин

В търсачката на Windows пишем cmd  и с десен бутон, за да изберем администраторски права, кликваме да отворим Prompt на командите. На командния ред пишем ipconfig:

Как да сменим паролата на Wi-Fi мрежата в Windows10 и в рутера prompt 3

И отново търсим Default gateway.

Промяна на Wi-Fi паролата в управлението на рутера

Така получения IP адрес на рутера изписваме на адресната лента на нашия браузър. По този начин отваряме страницата за настройка на нашия рутер. Логиката на всичките рутери е подобна. В някои по премълчаване като име и парола са записани admin. Хубаво е да се смени паролата. В моя нямаше, трябваше аз да си сложа, за да има по-голяма  сигурност срещу проникване в него и промяна на настройките от други лица.

Как да сменим паролата на Wi-Fi мрежата в Windows10 и в рутера парола за вход 4

Отиваме в главното меню и търсим таба Wi-Fi:

Как да сменим паролата на Wi-Fi мрежата в Windows10 и в рутера вид криптиране 5

Показвам моя рутер, но принципът е един и същ. В адресната лента на браузъра има изписан IP адреса на рутъра, виждаме, че е избран най-сигурния начин за криптиране на мрежата в полетo за начин на криптиране. Под него се намира полето с ключа за криптиране – т.е. моята парола за Wi-Fi.

Как да сменим паролата на Wi-Fi мрежата в Windows10 и в рутера парола WiFi 6

Кликвам върху клавиш за конфигуриране на Wi-Fi. Това ми позволява да мога да нанасям промени в полето на паролата на Wi-Fi. Записвам там новата парола. И кликвам на бутона за запомняне.

Как да сменим паролата на Wi-Fi мрежата в Windows10 и в рутера смяна парола 7

Сега отново ни остава само да влезем с новата парола. Кликваме на иконката на мрежата в лентата на апликациите долу в дясно на Windows. И искаме да се вържем към мрежата. Съответно тя ни иска новата парола. Как да сменим паролата на Wi-Fi мрежата в Windows10 и в рутера нова парола 1

Заключение

Надявам се обясненията да са ясни. При неясни точки от обясненията или проблеми може да пишеш във формата за коментари.

Източник на основната картинка Pixabay.com.


Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.