Как работи Google Снимки (Google Photos)

 •  

Публикацията е обновена на

Ако си любител фотограф, често, когато излизаш, правиш снимки с твоя смартфон. А сега, с многото празници, е точно времето да си запечатим хубавите моменти завинаги.

Естествено е скоро да се намериш с пълна памет на телефона. Започват се едни прехвърляния на снимки на компютъра или пък от компютъра на външен хард диск, за да се освободи пространство.

Но има един много бърз и добре организиран начин за съхранение.

Google Photos – Google Снимки  не само позволява да запазим личните снимки, видео, албуми във виртуално пространство, но също ни дава възможност да разполагаме с тях от всичките си устройства. Плюс това, има най-различни функции за управление, разглеждане, редактиране и откриване, споделяне и архивиране на цифровите ни спомени.

Google Photos се появи като част от Google+ (социалната мрежа на Google) за фото бекъп и споделяне. За съжаление в последствие замени любимата на мнозина Picasa – десктоп програма и онлайн албуми – Picasa Web Albums. Всички снимки на потребителите оттам автоматично  бяха прехвърлени в Google Photos. Който иска, може да продължи да ползва Picasa Desktop софтуера, но вече няма ъпдейт и поддръжка от Google.

Виж тук идея за още едно място за облачно съхранение на твоите снимки: Облак за съхранение,споделяне,супер скрийншот,поща и др.-удобният Яндекс диск

Съдържание

Как действа Google Снимки в интернет

За да се използва Google Снимки, трябва да се свържеш с основната страница на услугата, влизайки с твоя Google акаунт. Ако нямаш, е необходимо да се регистрираш.

Апликацията има изобилие от възможности за разглеждане, манипулиране и управление на цифровите изображения в пространството за съхранение. Много от функциите не са непосредствено очевидни.

Какво да научим, за да можем да се възползваме максимално от всички възможности на сайта:

1.Качване на снимки

Google предлага неограничено безплатно пространство за нашите фотографии.

Но при какви условия:

Можеш да качиш колкото си искаш снимки и видео, стига те да не превишават 16mp за снимките и 1080p за клипове. Ако е избрана тази опция и снимките и видеото са по-големи, се компресират автоматично.

Ако се избере снимките да се качат в оригиналния си вид с пълна резолюция, то те заемат от отделеното ти за твоя профил пространство в Google и ако то не ти стига, ти се предлага да си закупиш, заплащайки определена месечна такса.

(Или да използваш други услуги като Flickr, Dropbox.)

В горния ляв ъгъл на основната страница кликваш на трите хоризонтални чертички, за да се отвори менюто – Main menu. Отиваш в Settings и избираш опцията за размер на качваните снимки и видео.

Как работи Google Снимки (Google Photos) 1

Сега вече можем да пристъпим към качването на снимки и видео – просто приплъзвайки към отворената основна страница страница или с бутон Upload горе в дясно от папките.

Ако искаш да качиш автоматично снимки от десктопа или свързани SD карти или да синхронизираш, това става като се свали тази програма.

2.Конвертиране на вече качени снимки за спестяване на пространство

Възможно е да върнем настройката на вече качени снимки на „High Quality“ (за да може Google автоматично да занижава резолюцията им, ако са над 16 мегапиксела) и да конвертираме всички снимки, които вече сме качили до 16 мегапиксела. Така ще спестим пространство от нашия Google акаунт.

Отиваме на Settings и кликваме на бутона Recover Storage. Това няма да повлияние върху снимките, които вече са съхранени в Google Drive – но ще конвертира снимки по-големи от 16 мегапиксела, които са качени в Blogger, Google Maps, Panoramio, Google+ и Google Hangouts.

Как работи Google Снимки (Google Photos) 2

(Компресиране на оригиналните елементи до високо качество
Освободете 1.8 ГБ място в Диск, като компресирате снимки и видеоклипове от оригинално към високо качество.

 • Също така компресира елементите, качени другаде в Google, като например в Google+, Blogger и Picasa Уеб Албуми.
 • Не се отразява върху елементите, качени през Google Диск.

Научете повече
 ОТКАЗ   КОМПРЕСИРАНЕ)

3. Асистент

Google Снимки е с интелигентни функции, които автоматично каталогизират снимките, като интегрират и възможност за редакция, позволяват създаването на филми, колажи, анимации автоматично или ръчно чрез инструмент, наречен Асистент.

Отиваме на първата точка в менюто в ляво.

Как работи Google Снимки (Google Photos) 3

От Настройките (Settings) отиваме в Карти на Асистент, за да изберем какви подсказки да получаваме.

4.Създаване на албуми

Избираме къде да поместим новата снимка, в общ, в стар албум или в нов, който трябва да създадем.

Кликваме на Създаване и на Албум. После Enter и можем да правим и други настройки или да потвърдим с отметката горе в ляво. Настройките, с които разполагаме са:

 • да добавим снимка,
 • да добавим текст,
 • да споделим,
 • да направим слайдшоу,
 • да свалим албума на компютъра,
 • да го променим, да добавим местоположение,
 • да изберем обложка,
 • да го изтрием.

5.Настройка на достъпа

Избираме тази функция за конкретен албум. Използваме готов линк, изкопирваме го и го споделяме.

Как работи Google Снимки (Google Photos) 4

С функцията за Обща библиотека могат бързо да се споделят нужните фотографии.

Как работи Google Снимки (Google Photos) 5

6.Показване на снимките

В главната страница се изобразяват всичките снимки в хронологичен ред. Даже и в големи колекции може да се намери лесно нужното.

Може дори да сменим реда на изображенията в колекцията от сайта. Избираме изображение, след това кликваме върху бутона за менюто в горния ъгъл и избираме да редактираме дата и време. Можем да натиснем Shift и ?, за да се отвори прозорец със списък на наличните команди за бърз достъп.

7.Работа със фотографиите

Действия с фотография:

 • Да я добавим към албум;
 • Да я изтрием;
 • Да я свалим;
 • Да сменим датата и часа, минутите и часовия пояс. Кликваме на бялото кръгче горе в дясно с буквата i за информация. По подразбиране всяка снимка има датата на качване на съхранение – при мен – на качване в Picasa Web Albums.

Как работи Google Снимки (Google Photos) 6

 • Да я споделяме;
 • Да работим със снимката в редактора. Там ще намерим цветови филтри, параметри за настройка като яркост, детайлност, цвят, работа с кадър – въртене, наклон. След извършване на измененията можем да ги анулираме или да кликнем Готово.
 • Запазване на копие. Когато запазваме изображение след редактиране, модифицирана версия ще замести оригинала. Ако искаме да я запазим като копие, търсим тази опция.

Как работи Google Снимки (Google Photos) 7

За да се сравни обработената снимка с оригинала може да се кликне и задържи курсора върху нея.

8.Отметване на файлове

В уеб интерфейса на Google Photos важат същите правила като в повечето файлови мениджъри. За отметка на повече снимки се кликва на първата и на последната, натискайки едновременно Shift. Ако искаме да отметнем различни не последователни изображения, кликваме на всяко от тях натискайки едновременно Ctrl.

9. Изтриване на файлове

Ако изтрием файл от  Google Photos при включено автоматично качване и синхронизация, то той ще бъде едновременно изтрит от всички устройства. на които е инсталиран клиент на Google Photos. Но спокойно – не се изтриват веднага, а попадат в кошчето, откъдето могат да се възстановят до 60 дни. После чак се изтриват окончателно.

Какво се случва, когато променим или изтрием снимка 

 • Ако редактираме снимки в Google Фото, промените няма да се показват в Google Диск.
 • Когато изтрием снимка в Google Фото, тя ще бъде изтрита и от Google Диск.
 • Ако изтрием снимка от Google Диск, тя ще бъде изтрита и от Google Фото.
 • Ако изтриваме от папката „Google Фото“ в Моят диск:
  • Ако изтрием отделни снимки или видеоклипове, те ще бъдат премахнати от Google Фото.
  • Ако изтрием папки (включително папката „Google Фото“), снимките и видеоклиповете няма да бъдат изтрити в Google Фото. Това е с цел да се избегне случайното изтриване на всичките ни снимки и видеоклипове.
  • Ако местим снимки от папката „Google Фото“ в друга папка и ги изтрием оттам, те ще се изтрият и в Google Фото.

10.Търсене в Google Снимки

Търсенето в апликацията е с удивителни възможности. Снимките автоматично се сортират по места, обекти, дата. Може да се търси по думи например:

 • цветя
 • бебе
 • къщи
 • сватба
 • концерт
 • зима
 • Париж
 • плаж
 • вода
 • куче
 • синьо (или други цветове)

Прави се и групиране по лица на хора. Може да се именуват. Или да се премахне грешното лице. Друга възможност е да се търси по няколко думи заедно. Например

море кон

Как работи Google Снимки (Google Photos) 12

Ако пък не ни се пише, можем да търсим по емотикон, например 😎 – снимки, свързани с очила.

Има търсене и по най-нови снимки: търсим на Снимки –> Наскоро добавени

11.Определяне на дубликати

Ако в качените снимки се намират дубликати, Google Photos автоматично оставя само един екземпляр.

12.Показване на слайдшоу, филмчета, анимации, колажи

Отиваме към който и да е албум от снимки и пускаме слайдшоу, за да разглеждаме свободно. Избира се от трите точки горе вдясно на страницата.

Google Снимки освен редакциите на фотографии и слайдшоу ни позволява да правим лесно филми, анимации и колажи от всеки набор от снимки и / или видео. Трябва само да изберем елементите, които искаме, избираме + опция в горната част на екрана и след това – какво да създадем.

13.Винаги синхронизиран с Google Drive

В Настройки–》Google Диск:

Как работи Google Снимки (Google Photos) 8

Възможно е да си направим копирана папка от файловете на Google Photos в Google Drive. Отиваме в Google Drive от нашия браузър, после на Settings –>General –> Automatically put your Google Photos into a folder in My Drive.

Как работи Google Снимки (Google Photos) 9

От този момент ще се покаже секцията Google Fotos  в Google Drive.

Как работи Google Снимки (Google Photos) 10

14. Да качим видео директно на  YouTube

Ако имаме заснети клипове на Google Photos, възможно е да ги качим директно в YouTube. За да го направим отиваме в уеб версията на Youtube, избираме опцията  Import Videos da Google Photos. След качването им се процедира както при качване на другите видео.

Как работи Google Снимки (Google Photos) 11

Как действа Google Снимки в Android

Google Photos не само може да се използва в мобилните версии на браузърите, но и има много удобно приложение за Android.

1.Търсене на фотографии в телефона через приложението за Андроид

Удобството да се използва мобилното приложение се състои в това, че благодарение на него могат да се намерят снимки, да се добавят филтри и да се възстановят изтрити фото, видео.

2.Качване на други снимки, освен основните

Качването на снимки е достатъчно бързо и удобно.

На Android  Google Photos прихваща всички снимки от основната директория. Възможно е обаче, да се направи настройка да навлиза и сред други директории, като тези на WhatsApp, Instagram и т.н. Отиваме на Google Photos -> Settings -> Backup & sync -> Backup device folders. Кликваме и се показват други папки, от които можем да сваляме снимки автоматично. Ако искаме достъп до тези папки по всяко време, можем да използваме менюто (трите чертички в горния ляв ъгъл) и да изберем Device Folders.

3.Създаване на албуми, анимации, колажи, видео

Управлението е безкрайно удобно в този случай. За да направим отметките на няколко снимки, определяме с натиск на пръста първата и го прекарваме до последната, която искаме да включим в новия файл. След това чрез + в горната част на екрана, можем да определим какво да съставим от тях – колаж, анимация, филмче, красиво да ги оформим в отделна поредица или да ги добавим в албум.

Как работи Google Снимки (Google Photos) 13 gif

Ако имаме стари печатни снимки, които бихте искали да съхраним в Google Photos, имаме на разположение приложението PhotoScan за Android и IOS. Можем да открием връзката за изтегляне от менюто в Google Photos. Приложението прави интелигентно сканиране.

Ако не искаме данните за местоположението да са включени към всяко изображение или видео, отиваме в настройките и премахваме от там показвнето на географското местоположение: Remove geo location in items shared by link. Но ако снимката се сподели в социалните мрежи, това не работи.

6.Как да спестим пространство на мобилното устройство

На мобилните версии на Google Photos има функция, чрез която можем да спестим пространство. След като едно изображение бъде качено към Google Photos, приложението може да изтрие локалната версия много лесно. Отново отиваме в настройките и търсим съответната опция: Settings–>Freeup device storage. Тогава файловете ни ще бъдат достъпни винаги, когато имаме достъп до интернет.

7.Спестяване на трафик

По премълчаване бекъп се прави, когато сме свързани в мрежа Wi-Fi само. Ако не искаме да чакаме Wi-Fi, за да го променим, отиваме на Settings > Backup photos. Избираме съответната опция – Cellular data back up и включваме Photos или Videos

8.Избиране на най-добрия вид на показване на снимките

В мобилното приложение, чрез събиране или раздалечаване на два пръста приплъзващи в главната галерия, можем да направим размера на миниатюрите по-малък или по-голям. По същия начин, увеличавайки големината, извикваме определена снимка или намалявайки, я връщаме на мястото в общия вид на нейния албум.

За бързо придвижване в снимките, отстрани има бутон със стрелки, който можем да приплъзваме.

9.Редактиране на снимки

Освен различните филтри, които могат да се приложат към снимката, фината настройка, настройка на ъгъла, имаме и бутон за редакция чрез други приложения в мобилното устройство.

Как работи Google Снимки (Google Photos) 14

Заключение

В Google Снимки сигурно могат да се открият още много функции.

Липсва ми обаче десктоп част на приложението, като при старата Picasa, чрез която можеш да си прегледаш албумите и на компютъра.

Все още имам запазена последната версия на Picasa на компютъра си, която използвам като най-бързата визуализация на изображения, включително и на моите .NEF и на PSD файлове.

Може още да се намери тази версия, но не е поддържана повече от Google.


 •  

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.