Как да поправим сами дрехите си с Patagonia Repair

  •  

Публикацията е обновена на

Как да поправим сами дрехите си, как да премахнем някое петно. Как да изперем или изгладим непромокаемото яке, как да поставим копче на джинсите? Не винаги най-доброто решение е да си купим нови. Причините ги знаем: Как-да-поправяме-дрехите-

  • Липса на средства;
  • Дрехата е любима и красива и искаме да си я имаме все още;
  • Като културни консуматори, най-доброто нещо, което можем да направим за нашата планета, е да използваме нещата си по-дълго.

Кой е Ivon Chouinard и каква е дейността на неговата организация.

Отначало мислех да напиша две думи за фирмата. Основна цел – да представя нейните интересни и много полезни ръководства за ремонт на дрехи. После се зачетох в историята на нейния създател. Запознах се с неговата философия, която ми е близка. Очарователна е любовта му към природата и спорта… И понаписах още…В края най-долу е линка към ръководствата.

Организацията Патагония има клонове по цял свят. Основна дейност – продава дрехи за алпинисти и сърфисти в съответствие със своята социална и екологична политика. Глобална компания от открит тип. Приоритет са й грижите за околната среда. Своите служители наема чрез неформални мрежи и те трябва да са готови да живеят сред природата. Нейният основател- Ivon Chouinard, е бивш член на клуб за соколи. Заради птиците по скалите започва да се катери с въжета . Оттам в последствие стига и до идеята да продава облекло, подходящо за алпинисти. Освен това е сърфист, любител на каяка и риболова на муха.

Yvon Chouinard

Yvon Chouinard снимка от Том Фрост, за пръв път публикувана 1972

Развитие на компанията Патагония.

Патагония е много печеливша компания, но не изоставя никога принципите на създателя си. Мотивът е голям ангажимент към околната среда и минимизиране на вредното екологично въздействие. Промяната с марка Патагония в спортното облекло започва през 1970 г.  Chouinard, алпинист от световна класа и вече известен дизайнер на планинска екипировка (неговата фирма още тогава е най-големият доставчик на оборудване за алпинисти в САЩ), започва да внася здрави ризи и кадифени панталони за своите приятели. И идва идеята за собствено производство на дрехи, подходящи за любимите му спортове.

Още по-рано, запалвайки се по катеренето, той забелязва, че оборудването за тая цел не е на ниво. И започва сам да си кове приспособленията. Те придобиват популярност и уважение в неговата общност.

Един наистина необичаен бизнесмен.

От 1985 г. поставя началото на заделяне на 1% от приходите си за екологичните организации, за помощ на съмишленици. Стимулира ги да създават нови отговорни производства за храна, облекло, вода, енергия, отпадъци. Целта му е да има все повече неконвенционални фирми като неговата. Сам нарича това данък Земя. Материалите, с които работи, не са обичайните, а органичен памук, рециклирани материали, с обещания за дълготрайност. Стига до там, че пуска реклами на дрехите собствено производство с надпис Да не се купува ! Т.е. износвайте си старите дрехи, поправяйте ги. Защото иначе страда природата от използване на прекалено много ресурси за създаване на нови продукти и от прекалено много боклук.

Ивон продължава и като възрастен да кове по някой инструмент, както го е правил в началото. Ходи на сърф (за което пише и книга) и обича риболова на муха.

Yvon Chouinard

Yvon Chouinard лови риба в река Snake, САЩ, снимка Sam Beebe 2012

 

Мисията  на популярната компания е да създава продукти с най-доброто възможно качество, предизвиквайки възможно най-малко злини.

Как да си подъдръжаме дрехите-ръководствата на марката Патагония.

Бих желала да не се възприема горното като реклама, защото не такова е намерението ми. Това е кратък разказ за един необикновен предприемач с безкрайна любов към природата И както казах в началото, основната ми идея беше да покажа тези хубави ръководства. Неговата организация, в съответствие с политиката си на „не ихвърлям, а поправям“ ги предоставя на сайта си.

Как да поправим сами дрехите си с Patagonia Repair

 

 

100% безплатни.

Моят коментар: Много полезни. Единственият недостатък е, че са на английски. Но с Google преводач и с помощта на подробните картинки можеш лесно да се ориентираш, когато имаш нужда.

Такива примери са много поучителни – какво може да направи всеки предприемач в собствената си ниша на бизнес. И продуктът да е стойностен, полезен и споделен безплатно с читателите и клиентите.

Shang Palace зала с две звезди MichelinВиж още примери за успешен маркетинг чрез съдържанието: 2 примера за успешен маркетинг на известни марки-пътеводителят Michelin и уискито Dewar’s

Линк към сайта с ръководства 
Можеш да споделиш други подобни, открити от теб, напълно безплатни и полезни продукти.

Снимката в началото автор Том Фрост – Tom Frost, Royal Robbins, Chuck Pratt, Yvon Chouinard  на  El Capitan, Yosemite National Park, California,1964


  •  

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.