Как да поправим сами дрехите си с Patagonia Repair


Как да поправим сами дрехите си, как да премахнем някое петно. Как да изперем или изгладим непромокаемото яке, как да поставим копче на джинсите? Не винаги най-доброто решение е да си купим нови. Причините ги знаем: Как-да-поправяме-дрехите-

  • Липса на средства;
  • Дрехата е любима и красива и искаме да си я имаме все още;
  • Като културни консуматори, най-доброто нещо, което можем да направим за нашата планета, е да използваме нещата си по-дълго.

Кой е Ivon Chouinard и каква е дейността на неговата организация.

Отначало мислех да напиша две думи за фирмата. Основна цел – да представя нейните интересни и много полезни ръководства за ремонт на дрехи. После се зачетох в историята на нейния създател. Запознах се с неговата философия, която ми е близка. Очарователна е любовта му към природата и спорта… И понаписах още…В края най-долу е линка към ръководствата.

Организацията Патагония има клонове по цял свят. Основна дейност – продава дрехи за алпинисти и сърфисти в съответствие със своята социална и екологична политика. Глобална компания от открит тип. Приоритет са й грижите за околната среда. Своите служители наема чрез неформални мрежи и те трябва да са готови да живеят сред природата. Нейният основател- Ivon Chouinard, е бивш член на клуб за соколи. Заради птиците по скалите започва да се катери с въжета . Оттам в последствие стига и до идеята да продава облекло, подходящо за алпинисти. Освен това е сърфист, любител на каяка и риболова на муха.

Yvon Chouinard

Yvon Chouinard снимка от Том Фрост, за пръв път публикувана 1972

Развитие на компанията Патагония.

Патагония е много печеливша компания, но не изоставя никога принципите на създателя си. Мотивът е голям ангажимент към околната среда и минимизиране на вредното екологично въздействие. Промяната с марка Патагония в спортното облекло започва през 1970 г.  Chouinard, алпинист от световна класа и вече известен дизайнер на планинска екипировка (неговата фирма още тогава е най-големият доставчик на оборудване за алпинисти в САЩ), започва да внася здрави ризи и кадифени панталони за своите приятели. И идва идеята за собствено производство на дрехи, подходящи за любимите му спортове.

Още по-рано, запалвайки се по катеренето, той забелязва, че оборудването за тая цел не е на ниво. И започва сам да си кове приспособленията. Те придобиват популярност и уважение в неговата общност.

Един наистина необичаен бизнесмен.

От 1985 г. поставя началото на заделяне на 1% от приходите си за екологичните организации, за помощ на съмишленици. Стимулира ги да създават нови отговорни производства за храна, облекло, вода, енергия, отпадъци. Целта му е да има все повече неконвенционални фирми като неговата. Сам нарича това данък Земя. Материалите, с които работи, не са обичайните, а органичен памук, рециклирани материали, с обещания за дълготрайност. Стига до там, че пуска реклами на дрехите собствено производство с надпис Да не се купува ! Т.е. износвайте си старите дрехи, поправяйте ги. Защото иначе страда природата от използване на прекалено много ресурси за създаване на нови продукти и от прекалено много боклук.

Ивон продължава и като възрастен да кове по някой инструмент, както го е правил в началото. Ходи на сърф (за което пише и книга) и обича риболова на муха.

Yvon Chouinard

Yvon Chouinard лови риба в река Snake, САЩ, снимка Sam Beebe 2012

 

Мисията  на популярната компания е да създава продукти с най-доброто възможно качество, предизвиквайки възможно най-малко злини.

Как да си подъдръжаме дрехите-ръководствата на марката Патагония.

Бих желала да не се възприема горното като реклама, защото не такова е намерението ми. Това е кратък разказ за един необикновен предприемач с безкрайна любов към природата И както казах в началото, основната ми идея беше да покажа тези хубави ръководства. Неговата организация, в съответствие с политиката си на „не ихвърлям, а поправям“ ги предоставя на сайта си.

Как да поправим сами дрехите си с Patagonia Repair

 

 

100% безплатни.

Моят коментар: Много полезни. Единственият недостатък е, че са на английски. Но с Google преводач и с помощта на подробните картинки можеш лесно да се ориентираш, когато имаш нужда.

Такива примери са много поучителни – какво може да направи всеки предприемач в собствената си ниша на бизнес. И продуктът да е стойностен, полезен и споделен безплатно с читателите и клиентите.

Shang Palace зала с две звезди MichelinВиж още примери за успешен маркетинг чрез съдържанието: 2 примера за успешен маркетинг на известни марки-пътеводителят Michelin и уискито Dewar’s

Линк към сайта с ръководства 
Можеш да споделиш други подобни, открити от теб, напълно безплатни и полезни продукти.

Снимката в началото автор Том Фрост – Tom Frost, Royal Robbins, Chuck Pratt, Yvon Chouinard  на  El Capitan, Yosemite National Park, California,1964


Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.