Малки трикове в Skype


Тази публикация се отнася за една стара версия на Skype, към която всички бяхме много привързани

Важно!: От както публикувах тези малки трикове в Skype измина време, но в програмата, както и в живота ни станаха много промени. Моето финално ръководство за Skype – най-новата му версия ще ти обясни всичко за тези промени в програмата Skype за Windows.

Публикацията е обновена на 06.01.2021.

Skype е един от най-използваните инструменти за видеовръзка и в личния и в частния сектор. Благодарение на него в последните години се понасят по-леко разстоянията между близки хора. Поддържат се и професионални връзки, видео срещи, споделяне на файлове, снимки..

За уведомяване за всички събития, които се случват, програмата има различни видове известия. Те обаче, могат да бъдат в някои случаи дразнещи и пречещи, ако например гледаш програма или филм на цял екран. Създават проблеми за личния живот и излизащите в браузера уведомления с предварително изписване на съобщението на твой контакт.

За щастие настройките за тези известия са много лесни.

Малки-трикове-в-Skype-7

Изключване на известието за включване на контакт

Отиваме в Skype на Инструменти –> Настройки –> Уведомяване и махаме отметките на първите две квадратчета:

се завръща на линия     Малки-трикове-в-Skype-1
излиза извън линия

В момента тези профили, които ползват скайпа си през мобилни устройства и не излизат там от него, не произвеждат никакво известие, когато влизат или излизат от съответния компютърен профил.

Изключване на предварителния преглед на съобщенията

Този вид съобщения направо са застрашаващи личния ти живот понякога.  😆

В Скайпа отиваме на същата страница и махаме отметката на:  ми пише съобщение

Малки-трикове-в-Skype-2

Така вече няма да излиза предварителният преглед на съобщението в Windows.

 

За да не излиза и в лявата лента на Скайп, отиваме в Настройки –> Общи и там на Показване на прегледи на съобщенията в страничната лента махаме отметката, запомнямеМалки-трикове-в-Skype-3

Скриване на пишещия молив, когато си в чатВ Настройки –> Дискусии –> Мигновени съобщения –> Разширени настройки премахваме отметката на Показвай индикатор при писане.

Малки-трикове-в-Skype-4

Премахване на всички звуци и сигнали на Скайп

Пак е въпрос на досаднo или пречещо звънкане понякога, а отново засяга в специални случаи и поверителността. Ако не искаш сигналите на Скайп, с един клик можеш да ги махнеш всичките.
Пътят е този: Настройки –> Уведомяване –> Оповестяване и там можеш да променяш поединично отметките или да изключиш всички звуци, кликвайки на Изключване на всички звуци.

Малки-трикове-в-Skype-5

Търсене в чата на определени думи

В чата с контакта, където искаме да търсим споменаването на определена дума или фраза, кликваме Ctrl F, отваря се прозорец с търсачка, изписваме търсенето и се появява маркираният текст:

Малки-трикове-в-Skype-6

Същото може да се направи чрез Дискусия от главното меню на Skype и Намери.

Промяна на фонта и големината на текста

От Настройки –> Дискусии –> Оформление и облик, кликваме на бутона Смени шрифта.

Може да се смени шрифта, големината, стила.

Малки-трикове-в-Skype-8

Големи и анимирани емотикони

На същата страница Настройки –> Дискусии –> Оформление и облик.

Малки-трикове-в-Skype-9

 

Тук имаме възможност да махнем или показваме големи и анимирани емотикони.

 

 

Промяна на името на абонат

Освен, че можем да променим името си на Skype, можем да променяме името на други наши контакти. Аз например го направих с контакти не много активни. Сложих като начална буква пред имената x и така те отидоха в дъното на списъка ми с познати.

Малки-трикове-в-Skype-10

Прехвърляне на втори ред с клавиш Enter

Ако си настроил с клавиш Enter да изпращаш написаното при чат, а ти се иска да напишеш два кратки откъса на два последователни реда, без да ги изпращаш един след друг, а заедно, какво да направиш ? Просто натискаш след написаното Shift и Enter заедно и продължаваш да пишеш на втори ред без да го пращаш все още.

Временно блокиране на абонат

Днес искаш да не си на разположение за определен контакт. Блокираш го временно. С десен бутон над него избираш Блокирай абоната. След това Деблокиране на това лице, когато решиш. През времето на блокиране, той не получава никаква информация от теб, както не го виждаш и ти.

Модифициране и изтриване на последното написано в чата

Ако искаме да коригираме току-що изпратено съобщение в чата, кликваме на стрелка нагоре и съобщението се визуализира в полето за редакция. Когато го коригираме, го изпращаме отново. Появява се на мястото на старото, вече модифицирано. Същото става и с кликване с десен бутон над реда за коригиране и избираме Редактирай съобщението. Остава малко моливче като знак, че е редактирано.

Малки-трикове-в-Skype-11

Малки-трикове-в-Skype-12

Ако изберем Премахни съобщението, то ще бъде изтрито. Остава надпис, който контактът ти вижда: Премахнато съобщение.

Backup на контактите

Правил ли си бекъп на контактите си ? Време е да го направиш. Нищо сложно. Отиваш в Абонати –> Разширени –> Резервирай списъка във файл. Генерира се файл тип .vcf. Запомняш го на компютъра, при нужда, можеш да ги възстановиш от същия падащ списък на Абонати.

Backup на цялата чат история

Скайп след известно време изтрива част от чата. Ако искаш да си го запазиш, можеш да направиш бекъп.

С  бутон Windows и R едновременно отваряш Run менюто , може и от Task manager –> File. В Run менюто пишеш следната команда %appdata%\skype и OK.

Отваря се папка  AppData\Roaming\Skype и в нея се записва бекъпа във файл main.db. Копирай и запомни този файл, даже и върху друг диск.

Малки-трикове-в-Skype-13

Махане на рекламите в Skype

Колко са досадни, блокират разговорите ти, блокират целия Скайп. Трябва да ги изчакваш да се качат, защото повечето са видео. От таблото на Скайп да премахнеш отметката няма ефект.

Но има друг начин.

Отиваме в Контролния панел на Windows. После в Мрежи и интернет –> Интернет опции. Отваря се нов диалог. Намираме Сигурност блока и кликваме на Ограничени сайтове.
Малки-трикове-в-Skype-15

Вече имаме достъп до бутона Сайт. Кликваме отново. В излязлата страница внасяме следния текст: https://apps.skype.com/. И кликваме, за да го прибавим.

Малки-трикове-в-Skype-16

След рестартиране на компютъра и отваряне на Скайпа, рекламите няма вече да се виждат. Винаги можеш да се върнеш и да изтриеш внесения сайт от Ограничените сайтове.

Разбира се има още много неща, които могат да се променят по Скайпа, ако откриеш нещо интересно, можеш да споделиш. Приятен Скайп !  🙂    Малки-трикове-в-Skype-14

Източник на основната снимка PascalCampion
Източник на старинната снимка Skype Beastboss.
Източник на анимацията Sweirde.
Източник на последната снимка Mike Licht.


Тагове:

33 коментара

 1. Силвия
   • Силвия
 2. Наско
 3. Гергана Муховска
 4. Мария
 5. Иванка Стамова
 6. Иванка Стамова
 7. Никол
  • Иванка Стамова
 8. Мартина Михайлова
 9. Стефан
 10. Гинка Генова
 11. Георги
   • Георги
 12. марияна
 13. yordanka nikolova

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.