Защо и как да създадем вътрешно меню – съдържание в публикацията си


Всеки блогер анализира резултатите на SERP (Search Engine Results Page) – страницата с резултатите на търсачката. Аз също проверявам, въпреки, че блогът ми е доста млад. Харесва ми вътрешната систематизираност на съдържанието и затова добавям вътрешно меню, съдържание на всяка тема.

Защо и как да създадем вътрешно меню - съдържание на публикацията си - Ivytechnoweb.net

Забелязвам поведението на Google във фрагментите (snippet) на някои мои публикации, които се появяват в страницата с резултатите при търсене по определен израз. Това е една характеристика от миналата година, чрез която Google позволява на потребителите да прескачат направо в една секция на текста.

Обяснявам – когато търсачката ни показва фрагмента от нашата статия в резултатите, преди да покаже това, което е в metatag описанието, вмъква линк към параграф от текста, свързан с търсенето.

 

Показване в snippet на линк към параграф от текста

Минавам в анонимно сърфиране и търся Content curation инструменти в българския Google.

Защо и как да създадем вътрешно меню - съдържание на публикацията си 1 - Ivytechnoweb.net

Както виждаме, линкът е означен с етикет „Преминаване към„. Следва параграф от вътрешното меню. Това е фактически линк към анкор текст (anchor text). Анкор текстът е видимата, кликаемата част от една HTML връзка

<a href=“#5_Content_curation“>5. Content curation инструменти</a>

Благодарение на тази система на показване на Google, можем да подобряваме използването на нашите публикации в SERP. Когато се прави търсене на точна query (комбинацията от думи, която изписваш при търсене), отнасяща се към име на параграф, търсачката намира публикация с различно име, но която във вътрешността си има точната подточка. И за подобряване услугата си към потребителите, показва линк, кратка възка към търсената информация.

Защо и как да създадем вътрешно меню - съдържание на публикацията си 2 - Ivytechnoweb.net

В горния пример, също с моя публикация, обаче виждаме, че дори с не точно съвпадащо query „търсене на подобни сайтове“ Google дава линк към подточка от вътрешното ми меню – „Оператор за търсене от Google – related“. Потвърдено, че дори query – комбинацията израз на търсене – да на съвпада с anchor текста на параграфа, Google, може да реши, че на потребителя е полезно, и го показва.

Как да създадем вътрешно меню в една публикация

Кога ни е нужно такова меню? Когато съдържанието е достатъчно дълго, когато е туториал, content pillar (съдържание със задълбочено разглеждане на дадена тема), когато публикацията е богата на информация. Тогава за удобство на ползователя, е необходимо да е ясно още в началото съдържанието. Той ще може да избира и да прескочи точките, които не го интересуват.

Какво представлява вътрешното меню на публикацията?

В един блок с различна големина и цвят, обикновено в началото на поста, са поместени линкове с функцията да те препратят в различна част на същата публикацията. Читателят преглежда началото на четивото и търси пунктите, които го интересуват. Иска да добие представа дали развитата тема ще му бъде от полза наистина.

Нашето меню облекчава неговото търсене. Поставяме го още в началото, когато вниманието на читателя е още на висота. Така се обогатява и заглавната част, най-важната част на нашата публикация. Освен основното изображение, заглавието, първата точка, вече имаме и блока със съдържанието на публикацията.

Както се вижда, ако ни пречи, можем да кликнем на „скрий“ и да го свием до минимални размери. В него обикновено записваме заглавията H2 и H3. Внимателно трябва да ги обмислим и да използваме ясни и полезни ключови думи, за да бъдат максимално облекчени потребителите.

При кратки и еднопланови публикации, съдържанието в началото не е необходимо. Също в публикации със „storytelling“ например, вътрешното меню може да провали фабулата.

За да го създадем можем да ползваме плъгини или да напишем сами кода HTML.

Създаване на вътрешно меню с плъгин

Известният, лек и интуитивен плъгин Table Of Content Plus ти дава решение на всички въпроси за персонализиране на вътрешното меню. Можеш да го активираш автоматично, или да добавяш менюто чрез shortcode. При автоматичното му активиране има настройки, от които можеш да избереш цвят на блока, големина или автоматично определяне на големината, при колко подзаглавия да се изписва съдържанието, до кое подзаглавие, примерно до H3, включително. Избираш и къде точно да го поставиш, дали изначално да бъде скрито или показано изцяло и др.

Защо и как да създадем вътрешно меню - съдържание на публикацията си 3 - Ivytechnoweb.net

Ако плъгинът е установен автоматично, но не искаш да генерира меню за някой определен пост, можеш да поставиш този shortcode, за да забраниш:

no_toc в квадратни скоби []

Ако си забранил автоматичното генериране на меню, но искаш само в определени публикации да го поставиш, тогава можеш да използваш следния shortcode:

toc в квадратни скоби []

Ако искаш да се показва менюто в страничната лента, тогава можеш да използваш TOC+ widget с drag&drop във Външен вид–> Джаджи, трябва да отметнеш и „Show the table of contents only in the sidebar“ , за да се показва съдържанието на публикацията само във widget.

Създаване на вътрешно меню чрез HTML код

Реализираме първо списъка на менюто, използвайки прост неномериран списък в HTML:

<ul>
<li>Точка 1</li>
<li>Точка 2
<ul><li>Подточка 1</li>
<li>Подточка 2</li>
</ul>
</li>
<li>Точка 3</li>
</ul>

Резултатът:

  • Точка 1
  • Точка 2
    • Подточка 1
    • Подточка 2
  • Точка 3

За да реализираме линковете в менюто използваме таг <a> и в атрибуте href=““ вмъкваме като стойност името на анкор текста, започващо със специалния символ #.

Пример:

<a href=“#__SEO“>Какви функции ни предлага SEO инструментът</a>

Така създаваме текста в линка, койтоще кликнем.

След като създадохме менюто, отиваме да вмъкнем анкор текстовете, където искаме да заведем потребителите.

Втората част на примера:

<h2><a id=“__SEO“>Какви функции ни предлага SEO инструментът</a></h2>

Виждаме, че не е толкова изгодно да вмъкваме меню в публикациите на блога ни на ръка.

Какво печелим в план SEO?

Ползите са индиректни. Google вижда, че има вътрешно меню. Oткрива вътрешни линкове и ги използва както и тук долу, за да представи чрез тях публикацията при подходяща поредица думи (query) за търсене.

Защо и как да създадем вътрешно меню - съдържание на публикацията си 5 - Ivytechnoweb.net

Featured snippet, SEO и вътрешното меню

Попадането в разширените описания в SERP на Google носи повишаване на трафика без съмнение. Вниманието на потребителите е насочено към съдържание, което с голяма вероятност може да им бъде полезно. За да се попадне там е необходимо съдържанието да бъде не само от голяма полза, но и структурирано. Затова вътрешното меню е отправна точка за Google. Във featured snippet може да се появи част от публикацията по избор на търсачката – текст, таблица. В някои случаи може да се появи и самото вътрешно меню, както е в случая (към днешна дата) на този водещ италиански блогер:

Защо и как да създадем вътрешно меню - съдържание на публикацията си 8 - Ivytechnoweb.net

                                  Разширено описание – featured snippet – на Google

Защо и как да създадем вътрешно меню - съдържание на публикацията си 9 - Ivytechnoweb.net

        Вътрешното меню в публикацията на Mysocialweb.it

Не може да се каже, че тези случаи са редовни, по-скоро единични. Но показват, че Google оценява този тип синтезирана информация.

Заключение

Не искам да се вади заключение, че не може публикация без изписване на съдържанието й в началото и че това е най-важният елемент. Целта ни преди всичко трябва да бъде улесняване и повече информация, по подходящ начин поднесена на потребителите. Вътрешното меню им позволява да се движат по-свободно, особено в големи и наситени публикации.

Искам да обърна внимание, че ако сега решиш да добавиш вътрешно меню на стари свои постове, Google няма да го види веднага. Трябва да имаш търпение да изчакаш до следващия път, когато неговите spider минат отново през страницата. При нова публикация Google вижда веднага таблицата със съдържанието.
Източник на началното изображение: Maxpixel.


Тагове:,

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.