Как да премахнем зловредни програми като Piesearch.com


Публикацията е обновена на 14.08.2018.

Антивирус и анти-зловредни програми (antimalware)

Добрата антивирусна програма е важна и необходима за компютъра. Но често не е достатъчна. Една част от зловредните програми – spyware, adware, hijacker,  toolbar – инсталирали се без наше знание, не се ‘’виждат’’ от нормалния антивирус. Затова са ни нужни други действия и инструменти за премахването им. Съществуват анти-зловредни програми, които могат да сканират и да работят в компютъра ти. И то без да влизат в конфликт с основната антивирусната програма.

Един ден си включваш нормално компютъра и изненадан виждаш, че вместо познатата ти търсачка Гугъл, се появява някаква различна страница. Името може да е безобидно или приятно като например Sweet page. Отиваш в настройките на браузъра и намираш сменена твоята обичайна търсачка с нова. Връщаш старите настройки. Няма ефект. Отново автоматично се настаняват нежеланите. (За това се грижат новонастанените скрити разширения на браузъра). Започваш да търсиш нещо в интернет и при всяко пипане по отворените страници, те препращат на някакъв рекламен прозорец. На мен ми се е случвало няколко пъти. Дори да пусна сканиране с Касперски антивирус – нищо лошо не открива.

Деинсталираш и инсталираш браузъра отново – няма полза. Отваряш други браузъри – същото положение.

Имената на нежеланите страници може да са различни –

Piesearch, iStartsurf, Safebrowsing, Search.newtab, Sweet-page и много други.

Колкото и да внимавам, все пак понякога ми се лепват такива ‘’гости’’. Само без паника. Нещата се оправят.

Какво са  Piesearch, SafeSearch, iStartsurf , променящи home страницата и търсачката на браузъра ?

Тези софтуери, често със симпатични и обещаващи имена, се наричат

hijacker – или преведено като отклоняващ страници, крадец на страници… Придобива контрол над домашната страница на бразузерите ти и я заменя с друга, както модифицира и търсачката ти. Целта е да те пренасочва постоянно към рекламни страници. Защото е комбиниран с

adware – рекламен софтуер, който автоматично и постоянно  сваля или отваря тези нежелани реклами. Не са вируси, въпреки че понякога ги наричат redirect virus, не изтриват жизнени файлове. Наричат ги PUP – Potentially unwanted program – потенционално нежелани програми.

Съвсем не са безопасни, да не говорим, че са неприятни. Възможно е и да променят твоите DNS настройки. Затова трябва бързо да се премахнат от компютъра.

DNS-hijacking-зловредни-програми-отклоняващи-web-страници-

 

Веднъж инсталирани (и то без да ги искаме), да премахнем toolbar от браузърите и всякакъв друг боклук – фалшиви анти-зловредни и антивирусни програми, не е съвсем просто. Преди да кажа как се справих аз, да си отговорим на този въпрос:

Как се настаниха тези неприятни програми върху компютъра ?

Лесно. Някои безплатни програми, които сваляме, за да спечелят нещо, включват в инсталатора си програми на трети страни. Включването на тези програми в инсталирането може да бъде избегнато, като внимаваме в определения момент да махнем отметката или да натиснем на клавиш за отклоняване на инсталирането им. За да стане това, избираме пункта advanced (custom), т.е. да можем напълно да контролираме какво се инсталира.

Пример как махаме отметката от Typical installation: Този вид инсталация е препоръчана и като неприятна изненада инсталираш заедно с безплатната програма за конвертиране на видео още нова Home страница и toolbar на браузъра си – Searchnu.coм. Противно на препоръката поставяме отметка на Custom installation. Така се появява и нов избор и можеш да откажеш неканените неприятни гости.

Пример-за-избягване-на-допълнителни-програми-

В действителност,  много пъти тези знаци са скрити и програмките се настаняват необезпокоявани на нашия компютър. Наричат се още in bundle (в пакет) и често са по няколко към инсталатора на основната безплатна програма.

След всичко казано дотук, какво можем да направим. Предупреждавам, че процедурата  е дълга, но в края всичко се разрешава. Програмите, които се ползват, са безплатни, така че спокойно започваме.

Инструменти, които използваме, за да се справим с проблемните toolbar и adware.

Първото, което опитах, е да върна нормалната търсачка в настройките на браузъра, но не успях, имаше само една възможност – чуждата търсачка. Това е така, защото неприятната програма си качва допълнителни компоненти, които следят да не може да се върне браузъра към началните настройки.

Безрезултатно е и да се преинсталират браузърите.

Avast browser cleanup

Положителен резултат може да се получи при преглеждане на разширенията към браузърите и деинсталиране на подозрителните.

Препоръчвам и Avast browser cleanup, който маха от браузъра допълнителни компоненти,  ползващи се с лоша репутация.

След инсталирането му започва да анализира  разширенията на браузърите.

Има сравнително ограничени възможности в сравнение със следващите програми.

Avast-browser-cleanup-

Препоръчва се също като начална мярка да се провери за съмнителни програми и те да бъдат деинсталирани от Контролния панел на Windows. Но от опит знам, че тези програми не могат да бъдат намерени чрез деинсталатори, даже и платени такива.

AdwCleaner, сериозен инструмент анти toolbar, adware, PUP, hijacker, малки spyware.

Spyware – променя настройки на компютъра и показва реклами с цел събиране на персонална информация. Проследява работата ви в интернет и ви показва спонсорирани резултати, предлага обновяване на софтуер.

AdwCleaner е най-популярната програма за откриване и елиминиране на нежелани програми на Windows. Може да се похвали с 200 000 сваляния дневно

От 19.10.2016 AdwCleaner е закупена от известната компания за информационна безопасност Malwarebytes и сега програмата от последната за тази дата версия 6.030 се нарича Malwarebytes AdwCleaner.

Няколко предварителни съображения :

 • Свали си безплатната програма, за която не е нужно инсталиране, от оригиналния сайт Toolslib.net , a не от други сайтове , които могат да ти дадат обратен резултат.
 • Огледай внимателно преди да елиминираш посочените от програмата точки.
 • Тази програма има действия върху регистъра на системата, ето защо предварително му направи пълен backup.

След като свалихме AdwCleaner го стартираме и се съгласяваме с лиценза. Кликваме да започне проверката.

AdwCleaner-открива-зловредни-програми-

След като привърши с проверката, преглеждаме резултата и продължаваме с Почисти. Необходимо е да се затворят браузърите, за да се извърши почистването им.

Как-да-премахнем-зловредни-програми-с-AdwCleaner-

А накрая и рестартиране на компютъра, след което имаме резултата от обработката във вид на текстов файл, който излиза на екрана и обикновено се намира  в папката AdwCleaner на Windows C: диска.

Можем за сигурност да пуснем програмата още веднъж.

Следващата стъпка е, да се проверят използваните браузъри дали е всичко наред с домашните им страници и със стандартните  търсачки, също и при разширенията – дали няма някое съмнително.

В повечето случаи вече може да сме се освободили от боклука по браузърите и всички следи. Но в случай, че има все още нежелани програми в компютъра и браузърът ни отново показва страници с реклами и непознати toolbar, ще трябва да се обърнем към Malwarebytes. А и дори да не виждаме нищо обезпокоително, малко разумно подсигуряване никога не е излишно.

Malwarebytes – antimalware, анти-зловредни програми

Една от най-добрите, и може би най-добрата от безплатните програми  за случаи като нашия. Безплатна е във варианта не в реално време и с ръчни обновявания. Може да прави 2 типа сканирания, да бъде стартирана върху заразени системи. Безплатна част има и за Android системите. Базата й данни непрекъснато се обновява. Така че добре се справя с различни malware – adware, spyware, toolbar промоционни и други злонамерени софтуери, които често са незабелязани от общите антивирусни програми.

Тази програма е по-сложна от предишната и затова сканирането трае по-дълго.


Сваляме я от официалния сайт Malwarebytes.com

Стартираме, приемаме лицензионните условия и инсталираме. При пускането си прави проверка за налични обновявания

Malwarebytes-премахва-зловредни-програми-

и след това започва  анализа с поредица от стъпки. При завършване на сканирането й даваме команда за почистване и след рестарт на компютъра всичко би трябвало да е готово.

Malwarebytes-открива-зловредни-програми-

Отиваме в настройките на бразузъра (Options/general) и възстановяваме оригиналните домашни страници и търсачка.(Restore to default).

Последна стъпка, която ни остава е да почистим връзките в браузърите. Отиваме върху иконките им на десктопа и кликваме с десен бутон:

Свойства-на-браузера-

В отворения прозорец избираме най отдолу Properties – Свойства и в новия отворен прозорец сменяме връзките, за да изглеждат по нормалния начин. Кликваме ОК.

Връзки-на-браузера-

И въпреки , че AdwCleaner вече е свършил доста работа по браузърите, можем накрая да възстановим настройките им по този начин: (Това се налага само в краен случай)

 • Mozilla Firefox;
 • Google Chrome – кликваш на 3-те хоризонтални линийки горе вдясно, отиваш на настройки, после в дъното на страницата , където са  разширените настройки, кликваш върху тях и отиваш отново най-долу на страницата. Там има бутон за възстановяване на настройките;
 • Opera – в полето с адресите на браузъра напиши

opera://about

Отваря се тази страница (важи и до този момент, когато сме на версия 54 на Opera):

Страница-Opera-browser-about-

Kопираш двата пътя и ги отваряш в  windows explorer,  затваряш браузъра и изтриваш съдържанието на двете папки Opera Stable съответно в двата пътя. Сега стартирай Opera . Възстановени са началните настройки на браузъра.

За чиста инсталация може да

 1. Деинсталираш браузyра от компютъра, като предварително му направиш  бекъп(backup);
 2. Изтриваш данните от профила си на Опера;
 3. Сваляш последната версия на Опера браузър;
 4. Инсталираш я.

Заключение

С последните действия би трябвало напълно да сме се спасили от браузър hijackers , adware и други подобни. Няколко съвета:

 • Внимавай с ползването на анти malware програмите, от кой сайт ги сваляш. Аз използвах най-доброто (според мен) в момента и с което съм се спасявала винаги досега. Съществуват много сайтове, в които има банери, подканящи те да свалиш супер програми, които ще се справят с проблема ти. Те обикновено са или фалшиви и срещу заплащане или нови зловредни програми.
 • На компютъра винаги трябва да имаш качествена антивирусна програма, с обновена база данни, и добри antimalware – анти-зловредни програми, на които при ползване да бъдат обновени базите данни.
 • При сваляне на легитимни, но безплатни програми, предпочитай подробното описание на инсталирането, за да можеш да махнеш своевременно опасните отметки или да отклониш инсталирането на добавъчен софтуер. Чети внимателно и не бързай. При несигурност направо се отказвай от безплатната програма.
Виж как можеш да се спасиш от досадните известия (push notifications) на опасни рекламни сайтове: Как да премахнем известията Kaseine.info и подобни

 
Източник на основната снимка (US Navy Matt Inaki computer network defender coach)

Съдържание
Как да премахнем зловредни програми като Piesearch.com
Име на публикацията
Как да премахнем зловредни програми като Piesearch.com
Описание
Успешно изчистване на malware,adware,hijacker,toolbar. Мощни безплатни програми, които използваме с илюстрации.Съвети, за да не се заразим.
Автор
Име на сайта
ivytechnoweb.net
Лого на сайта

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.