Тайни, правила и принципи на Коко Шанел как да се презентираме


Защо реших да пиша за правилата на Коко Шанел как да се презентираме?

Неумението да се презентираш е проблем в живота на много хора, дори и опитни в ръководството на големи компании. Те изпитват страх да разказват за себе си, за миналите си успехи, за настоящите идеи и резултати. Това им създава неправилен имидж.

На времето нашите родители, в училище също, ни учеха да бъдем скромни. Отъждествяваха скромността с възпитанието. И никой не е подозирал, че точно тази криворазбрана скромност става на по-късен етап пречка за изява и реализация в деловия свят. Пречка за успех.

Коко Шанел е отличен пример за много успешен маркетинг на самата себе си. Не е имала диплома по маркетинг, нито е ходила на курсове за PR.

Какви са основните задачи пред една марка, която иска да добие известност, ползвайки за основа принципите на Коко Шанел:

  • Трябва да направи така, че да чуят за нея.
  • Трябва да обясни с какво се занимава и колко и за какво е полезно то.
  • Трябва да се хареса на потребителите и да изгради репутация.
  • Репутацията е спечелване на доверието на клиентите,  в резултат да се сдобие със своя вярна общност от последователи.

Още в първата точка виждаме, че лъжливата скромност ще е препятствие.

Нали не си представяме, например, следната картина:

Tи си една красива, умна, но много скромна девойка, която мечтае за добра кариера. Подготвена отлично, дипломи, сертификати, чужди езици. Даваш си документите за работа и чакаш да те открият. И когато правиш интервютата, си свита, притеснена и малко безлична, защото са те учили на скромност.

Или добър стартъп, интересен, полезен и уникален продукт. И чакаш да те видят и оценят.

Колко време ще се чака? Ще чакаме да ни кажат – Вижте, Вашият продукт е много важен за нашата икономика. Ние ще Ви предложим договор, който ще е изгоден за Вас, само и само да ни предоставите да го произвеждаме или ползваме… Дали?

Разбира се и надутото като балон самочувствие без покритие не е никога успешно за дълъг период.

Златната среда е уверената самореклама и самопромотиране. При качествено покритие.

Какви са съветите и тайните на Коко Шанел

Ще ги разгледам паралелно – за личността и пренесени в метриките на бренда:

Малката черна рокла, бялата блуза

За какво ни говори малката черна рокля на Шанел? За простота, стил, които подсказват статус и престиж. За създаване на модел, удобен и полезен на жените, затова прегърнат и посрещнат добре от всяко следващо поколение.

Ако ти имаш този стил, най-вероятно е да попаднеш в правилното общество.

Качеството е най-важният критерий. Семплото в смисъл несложното, и в същото време уникалното и отличаващо се от общата маса. То е бялата блуза на Шанел, бежовите обувки с черни върхове…

Черното е всичко. Така, както е и бялото. Тяхната красота е абсолютна, перфектна хармония.“Коко Шанел

Ето това е – откриването на перфектната хармония.

За да те забележат, трябва да имаш ярък и забележим вход на сцената. Хармония, стил и престиж.

Тайни, правила и принципи на Коко Шанел как да се презентираме малката черна рокля 3

Източник Flickr – Chariserin

„Преди да излезеш от дом, погледни се в огледалото, свали излишното.“

Коко препоръчва многото бижута, но да ги притежаваш, а не всички накачени на теб наведнъж. И после зависи от случая и героя. В артистични среди, в шоу бизнеса или в делова среда – всичко е различно.

Какво може да бъде излишно?

В смисъла, който влага Коко Шанел – за девойката, която иска да направи голямо впечатление – може би част от бижутата по себе си, част от грима, а на днешната българска действителност – част от силикона или целия, това което разваля финеса.

По принцип – всичко натруфено, неистинско, фалшивият блясък са излишни.

И всичко, което ни пречи в живота и в бизнеса, излишните лицемерни приятелства, сплетните, злобата и агресията.


Безупречните маниери

Коко Шанел не е имала безупречни маниери от малка. Тя си ги е отгледала,  формирала съзнателно.

Една девойка трябва да бъде две неща- да бъде от класа и приказна. Коко Шанел

и още

Модата се променя, но стилът е завинаги. Коко Шанел

Модата не е нещо, което съществува само в дрехите. Модата е в небето, на улицата, има общо с идеите, с начина, по който живеем, с това, което се случва наоколо. Коко Шанел

Задай си от рано въпроса „В какво общество искам да попадна? С какви хора искам да общувам?.

Задавай си го често. За да не се отклониш. Зафиксирай си отговора. Да не го забравяш.

Когато бях още дете, усещах, че моите родители, които ме възпитаваха да съм скромна и почтена, не успяваха обаче да ми дадат всички указания как да се държа в обществото. Затова си поставих за цел да си ги формирам сама. Купих всички томове на Балзак, които бяха излезли по книжарниците в ония времена и започнах да ги изучавам. Така бях решила, че ще науча, не си спомям защо. Но имаше успех.

И още нещо от моите спомени.

Беше престижно да се учиш в най-добрите паралелки, в най-добрите училища, в най-добрите университети. Това го следвах като правило, колкото и да беше трудно.

Високото ниво те тегли нагоре. Ниското – надолу.

Преценките на хората са винаги субективни. Ако ти се сравняваш с отличните, с безупречните, ще се приближаваш до тях. Ако около теб са ниско квалифицирани, ти ще се успокояваш, че си по-добър и няма да се бориш да растеш.

В моите юношески години се стимулираше високото умствено развитие, ценеше се и се посочваше за пример поне в учебната среда. В този смисъл аз твърдя, че образованието тогава беше дясно ориентирано, независимо от социлистическата система, защото беше обърнато в помощ на най-изявените и интелигентните ученици.

Сега образованието и възпитанието е ляво ориентирано, защото е насочено към подпомагане само на изоставащите, а напредналите са изоставени на самите себе си. Новото либерално силно ляво възпитание позволява на младежите да си представят, че всичко е позволено и всичко е достъпно и няма смисъл от усилия за израстване. Когато са малки децата, пред тях не се очертават трудностите и забраните, с които ще се срещнат и че трябва да са много подготвени, за да ги преодолеят. Не се посочват примерите на умни хора, към чието ниво да се стремят децата и юношите. Като резултат се получава лявото уеднаквяване – сваля се нивото на интелигентност на обществото, за да се приобщят всички към него и да го направят хомогенна маса.

Край на това отклонение.

Потърси хората, на които искаш да приличаш, открий своите „инфлуенсър“, следи какво правят, свържи се с тях.

Мечтай и се фокусирай на своето бъдеще

Нима Коко Шанел на 20 години си е представяла, че ще изгради тази огромна модна империя? Тя просто е мечтаела за красив живот. Фокусирала се е в мечтите си и е разбрала добре подсказванията на подсъзнанието в коя посока да тръгне. Мечтаела е за престижно общество, за кръга необходими партньори и клиенти и е създала своята нова реалност.

Ако си родена без крила, не прави нищо да им попречиш да порастат. Коко Шанел

Създай свой стил, своя изпъкваща и отличаваща се марка. Но не изпъкваща с пошлост.

Спомняш ли си какво казва Марко Монтеманьо в публикацията ми за 23 правила за комуникиране на Facebook?

Уникален е по-добре от най-добрият. Не мога да се състезавам с милиарди личности с бренд, които са много по-добри от мен, върху толкова теми, толкова аргументи. Но мога да бъда абсолютно уникален и това е моята сила. Марко Монти Монтеманьо

А ето преди това какво е казала Коко:

За да бъдете незаменими, трябва да знаете да се различавате.

и…

От колко притеснения ще се отървете, когато решите не да сте нещо, а да сте някой.

Коко Шанел добре го е разбрала и създава своя стил на обличане, бижута, парфюми, детайли, …представяне, който заменя неудобната мода в облеклото на belle èpoque.

Създава своя артистичен отпечатък – стилно съчетаване на семплото с ярките детайли, така че да направи неповторимо и изящно представяне. Въвежда лукса на простотата.

Какво е за нея луксът?

Някои си мислят, че луксът е противното на бедността. Не е така. Противното на вулгарността е. Коко Шанел

И още…

Обичам лукса. Той не лежи в богатството и в разкоша, а в отсъствието на вулгарност. Вулгарността е най-грозната дума на нашия език. Оставам в играта, за да се боря с нея. Коко Шанел

Луксът на простотата, изяществото на изработката, качеството на материалите

На това държи модната икона. Това е и тайната за успеха на един продукт. В никой случай измамата или хитруването. Те могат да донесат само временен успех и после да запратят твоя продукт в небитието.

Тайни, правила и принципи на Коко Шанел как да се презентираме 4

Източник Flickr – Chariserin

Самопрезентиране тип Коко Шанел

Тя умеела от всяка ситуация да извлече максимална изгода. Откривала нужните й хора и ги включвала в постигане на резултата.

Самопрезентацията е витрина, на която трябва да съумееш да се поставиш и представиш добре. И да получиш най-добрата цена. Самопрезентацията е самоидентификация. Защото основното е как ти се идентифицираш сам. В какво си експерт, специалист. какво си повече от конкуренцията, кои авторитети, инфлуенсър следваш. Как ти успяваш да промениш живота на другите хора. От това зависи твоята цена на витрината.

Трябва да удивляваш, да предизвикаваш възхищение и да се отличаваш. Да създадеш своята идентичност.

Това ни е завещала голямата дизайнерка.

И накрая – благородния навик да се благодари

Не забавяй благодарностите. Днес има толкова възможности за това. Бърз коментар на социалните медии, бърз смс. Благодари на тези, които са те препоръчали, които са помогнали в идеите, които са ти дали идеи…Без които не си могъл да ги осъществиш.

Трите главни принципа на Коко Шанел

Много от нас не са учени да изказват своето мнение пред много хора и да структурират мислите си. От там и страхът, че ще кажат глупост или че няма да ги одобрят.

Принцип #1

Мисли по свой начин, самостоятелно, Не споделяй само чужди мисли. И обезателно споделяй идеите си.

Никой няма да разбере за твоите идеи и проекти, ако останат само твои. И нямаш шанс да спечелиш, ако не ги споделиш и опиташ да осъществиш.

Шанел веднага давала публичност на идеите си, не издигала зид около това, което правела в момента.

Принцип #2

Не усложнявай, а се стреми как да опростиш всичко.

Проектите на Шанел затова били успешни, защото започнала да опростява много неща в живота на жените в оная епоха.

Твоите решения също трябва да бъдат прости и красиви. Не създавай трудност на хората, с невъзможността да разберат какво им казваш и какво правиш. Още повече в нашето динамично време, когато потребителят търси възможно най-бързия и точен отговор, най-семплия и удобен продукт, защото няма време да чете сложни инструкции.

Принцип #3

Мисли не за вещите, а за идеите.

Един от най-важните принципи на Шанел.

Той помага да създаваш продукти, които са важни за хората, за партньорите.

Помисли си за идеите на Коко – не е мислила как да украси жената, мислила е как да я освободи.

Как да й създаде удобни и практични дрехи, същевременно със стил.

Не мисли как да създадеш работа на необразованите, как да ги уредиш по десет на една лопата. Мисли как да им създадеш интерес към обучението и да разберат неговото значение.

Не мисли как да даваш помощи на един район от страната. Мисли каква икономика е подходяща за този район, за да създадеш интерес на хората там.

Не мисли как да използваш маргиналните слоеве от населението, за да останеш на власт. Рано или късно ще приключиш зле. Мисли как да създадеш умствен потенциал в страната, да го развиеш, да привлечеш, за да увеличиш населението с качествени хора, които да създават конкурентна продукция. Тогава доходите на всички ще скочат.

Ясно – малко население, необразовано – неконкурентна и немодерна продукция – ниски печалби – ниски заплати – малко данъци – всеобща бедност и недоволство.

По-голям народ, по-образован, повече съзнание – конкурентна продукция – повече печалби – по-големи заплати – повече данъци. И ако по-малко крадат белите якички – благоденствие.

Пак взех, че се отклоних…  😆

Вече е време за заключение

Не знам доколко съм полезна. Надявам се само. Но примерът на Шанел е полезен.

Благодаря, че изчете дотук!

Бонус:

Тайни, правила и принципи на Коко Шанел как да се презентираме 5

Източник на основното изображение Wikimedia  – Dmitriy Pavlovich of Russia and Coco Chanel

 


Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.