Разликите между WordPress.com и WordPress.org


Тази тема – за разликите между WordPress.com и WordPress.org – като че ли винаги е топла. Не на всеки, който се замисля да отвори блог или сайт, му е ясна разликата. Ако и ти си нерешителен коя платформа да избереш, тогава прочети тази публикация. Може би ще те улесни да посочиш своя победител.

Не говоря за избор между Blogger и WordPress, както си го представят много начинаещи блогери, и както е било в миналото. Защото трябва добре да се различат двете алтернативи на WordPress.

Да кажем, че изборът между WordPress.com и WordPress.org е четиво, задължително за когото се приближава към идеята за блогер, защото това е решителна крачка. Една грешка ще ти създаде неимоверни трудности.

Има много разлики и да започнем с представяне на двете платформи:

Представяне

Какво е WordPress?

Това е CMS – Content Management System – Система за Управление на Съдържание. Или да го обясним като софтуер, с който управляваш сайта си, създаваш съдържание – текст, изображения, видео, графики,… С помощта на този софтуер твоите публикации излизат онлайн. И всичко това без да си разработчик, без да знаеш езици за програмиране, без да си уеб дизайнер.

Отначало WP е бил замислен за блогове и сайтове, после е еволюирал и е станал CMS, комплексен и гъвкав. И след това се създават 2те различни версии. Днес 27 % от световните сайтове го ползват.

WordPress е безплатен софтуер за блогинг. Може да бъде свален свободно от WordPress.org и инсталиран на твоя сайт. От WordPress.org могат да се свалят теми и плъгини безплатни и платени, документация. На разположение са съпорт, форуми. Имаш възможност за рекламни банери, модифициране на базата данни, на изходния код PHP дори. Сваленият безплатно софтуер обаче трябва да бъде инсталиран върху уеб сървър, за да можеш да го използваш. Тоест трябва да си наемеш място на уеб хостинг за твоя сайт, което обикновено не е безплатно. Но там си автономен, като в къща, която си взел под наем. Затова се нарича self hosted.

WordPress.com е портал, където всеки може да създаде безплатно блог или сайт. Но този портал е комерсиален сайт. Защото там наистина безплатно създаваш своя блог, но ако искаш да растеш, всяка твоя крачка към разширяване струва скъпо. Да, не трябва да сваляш софтуер, не се притесняваш за план хостинг, за допълнителни работи, за всичко се грижи WordPress.com. Достатъчно е да се регистрираш. И получаваш url адрес за сайта, на който можеш свободно да работиш. Но ограниченията са твърде много. WordPress.com е cloud hosting.

Да видим в подробности…

Разликите между WordPress.com и WordPress.org

Разглеждаме разликите в различни аспекти от използването на платформите.

Хостинг

WordPress.com предоставя безплатен хостинг, възможност за база данни и бекъп, автоматични ъпдейти на софтуера, безплатни и платени теми на различни езици, страница за управление, форум. Има елементарни статистики на трафика, мониторинг на коментарите. Всичко това безплатно.
Нямаш контрол над базата данни, нито на софтуера. Не е позволено да качваш теми, нито плъгини. Javascript и CSS имат ограничения. Не можеш да модифицираш аспекта на сайта си.

В замяна на това, че можеш да започнеш блог или сайт напълно безплатно и неангажиран с поддържане на хостинг, софтуер и т.н. всяко надграждане струва и то скъпо.

Разлика-между-WordPress.com-и-WordPress.org-1

Източник Wpmudev

WordPress.org не ти предоставя хостинг. Трябва ти да се погрижиш да си намериш подходящ. Цената на план за хостинг е променлива – от 4 до около 12 евро месечно. Имаш достъп до файловете на сайта си, да извършваш промени на кода HTML, CSS, PHP. Да добавяш код. Контролът над твоето уеб пространство е напълно твой, както и отговорността.  Практически ти е възможно да реализираш всякакъв тип сайт: сайт – витрина, портфолио, блог, сайт за електронна търговия – ecommerce. Но трябва да бъдеш и подготвен в някаква степен, да разбираш поне малко от код, да държиш винаги осъвременено съдържанието, да можеш да се предпазваш от евентуални хакер и спам атаки и т.н.

Домейн

Както казах, с регистрацията на WordPress.com веднага получаваш url адрес, т.е. предоставя ти се възможност да регистрираш безплатен домейн. Но този домейн е от 3° ниво (moisait.wordpress.com). В административната част на сайта можеш веднага да започнеш работа.

Не съветвам да се използва домейн от 3° ниво, а да се закупи име на домейн от 2° ниво. Такъв домейн е много по-професионален, лесен за запомняне и споделяне.

 

Можем да закупим име на домейн (напр. www.moisajt.com) за около 25$/год. Говорим за WordPress.com. Могат да се регистрират .com, .net, .org, .me.

При WordPress.org въпросът с домейна е съвсем различен. Освен, че търсиш и заплащаш хостинг, трябва да си платиш и име на домейн преди да започнеш да работиш. Обикновено струва около 10 евро/год. Има и хостинги, които го дават безплатно. Така че общо разноските ти за домейн и хостинг на година са около 60-130 евро/год. Един път закупени, няма повече разноски (освен сертификата SSL по последни изисквания, но за обикновените блогове и сайтове, които не работят с чувствителни данни, има безплатни). Имената на домейните са с голям избор на разширенията.
Твоят блог, твоите публикации след закупуване на тези услуги са независими и в твое притежание, на твоя „земя“.
С годините вече хостингите предлагат услуга самоинсталиращ се с един клик пакет на WordPress. И можеш да започнеш да работиш с по-малко грижи.

Пространство памет

WordPress.com – ако имаш нужда да използваш повече от 3 гб памет, трябва да платиш поне 99 €/год. за 13 гб.

WordPress.org – неограничено.

Разлика-между-WordPress.com-и-WordPress.org-3

Източник Wpmudev

Теми и плъгин

Тук са най-важните разлики между двете платформи. Само като си представим, че използвайки WordPress.com не можем да използваме един толкова необходим плъгин като Yoast SEO, фундаментален за оптимизиране на сайта за търсачките.

WordPress.com – нямаш голям избор на теми. Не можеш да качиш своя. Безплатните са с малко възможности. Нямаш достъп до силно професионални теми.

Не можеш да създадеш сайт за електронна търговия, фирмен сайт с място за регистрирани членове и много друго.

Не са позволени плъгини.

Не можеш да модифицираш кода.

Със self hosted на WordPress.org можеш да свалиш всички плъгини, които мислиш, че са ти необходими. Ако имаш опит за програмиране, можеш да персонализираш много неща по блога или сайта, работайки директно върху кода.

Избираш да си качиш най-подходящата и професионална тема. Можеш да направиш ecommerce сайт и всякакъв друг.

С годините графичните темплейти и плъгините се увеличиха неимоверно и покриват много изисквания на потребителите. Също както и документации, упътвания, ръководства…

Плъгините са истинското бижу на WordPress.org.

Реклами

Ако например си заинтересуван да печелиш с твоя блог, това е трудно с WordPress.com. Контролът не е твой и ако не спазваш техните условия за използване, могат да махнат блога ти. Ако искаш да се освободиш от рекламите на WordPress.com на блога си, трябва да плащаш 30€/год. Самият ти не можеш да поставяш рекламни банери. Забранени са и много линкове за афилиране, дори платени публикации.

На WordPress.org можеш свободно да използваш банери и системи за афилиране. Т.е. можеш да монетизираш по всякакъв начин.

Поддръжка, развитие и оптимизация

За WordPress.com е трудно да прилагаш оптимизация и да подобряваш позицията на своите публикации. Без никакви плъгини, които да са ти от помощ.

Но от друга страна не се занимаваш с никаква поддръжка, ъпдейти, сигурност. Нямаш никаква отговорност, освен отговорността да създаваш хубави статии.

За разлика от WordPress.org,  където всичко е на твоя отговорност. Имаш пълен контрол над твоя сайт, но трябва да го поддържаш, започвайки от инсталиране и конфигуриране. Редовните ъпдейти в последствие също са твоя грижа. В противен случай рискуваш и сигурността му. Бекъп на сайта и разрешаване на различни проблеми са пак на твоя отговорност. Както и грижата, но и големите възможности да го придвижваш напред в позиционирането в търсачките.

Но спокойно, ако си наел качествен хостинг, неговите служители са винаги на твое разположение. Те те известяват за нови ъпдейти и ти дават насоки за извършване на действията, както и много други поддръжки.

Това са предимствата и недостатъците на WordPress.org. Но цената да имаш един гъвкав сайт или блог, който можеш да настроиш както ти харесва, си заслужава.

Заключение

Да си представим един примерен бъдещ блогер, име случайно – Димитър.

        Та Митко решава, че му трябва да започне блог по най-бързия и безплатен начин. Иска да разказва за своята страст към футбола и всичко свързано с него.
Чул за подходящия за блог WordPress, но се стъписва пред избора на двете платформи. Убеден, че ще спести, избира WordPress.com. Никакви разходи. Избира си подходящата безплатна тема, избира си име на домейн Footballxxx.wordpress.com (примерно). И доволен започва да публикува. Упорит е и блогът расте.
Но скоро започва да му отеснява дизайнът. Уеб пространството не му достига. Иска му се да сложи банери с реклама или да почне да печели с някоя система за афилиране. А всеизвестно е, че покрай спортните блогове се намират много начини за печалба. Но нищо от това не му е позволено. Напротив, на страниците на блога му има реклами, от които той няма полза. Печели комерсиалният WordPress.com, за да може да предоставя безплатни пространства за сайтове.
Митко решава да направи ъпгрейд на блога си и тогава се сблъсква с това, какво значи безплатно.
Цените за домейн от 2° ниво, зa наемане на по-голямо уеб пространсто, свой хостинг и всички други неща, които можеш да получиш с план Premium и Business са много по-високи, отколкото ако беше избрал софтуера на WordPress.org и платен хостинг още в началото.
Митко е пред избора да остане и да плаща огромните разходи и все пак да не получи всички възможности за развитие на любимия си блог. Или да го прехвърли на друг – платен хостинг, което може да му струва загуба на верни почитатели и различни трудности по прехвърлянето.

 

Тук по-долу давам инфографика с за и против двете възможности на WordPress. Твоето решение зависи от типа сайт, от който мислиш, че се нуждаеш. Ако си блогер без много амбиции и искаш да направиш нещо за удоволствие или за проба, тогава WordPress.com е твоята платформа.
Ако искаш да имаш напълно контролиран, гъвкав блог, сайт за електронна търговия, форум, да печелиш от тях, да променяш графиката на темите си, да избираш плъгини, които подпомагат бизнеса ти – тогава насочи се към WordPress.org.

WordPress.com е полезен за упражняване в контролния панел, за групи, които поддържат връзка при обновяване. Удобен е за учители, които поместват там учебни материали и линкове.

Кликни върху инфографиката, за да я отвориш в по-голям размер.

Разликите-между-WordPress.com-и-WordPress.org-450x1030


Тагове:

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.