Как да четем електронни книги на Android -1-ва част

  •  

Публикацията е обновена на

Как да четем електронни книги

Източник Freepik.com, автор katemangostar

Тук можеш да прочетеш втората част на Как да четем електронни книги и третата част на Как да четем електронни книги.

Харесва ми да чета електронни книги. Колкото и често да говорят, че обичат истинските книги, реални, с мирис на хартия, не може да се отрече удобството на електронните. Огромно богатство, което можеш да събереш на малко място. И не тежат, и са винаги с теб.  И толкова много сайтове с безплатни електронни книги!         как-да-четем-електронни-книги-

Когато някоя публикация ми е интересна и необходима, си я разпечатвам и после мога да я чета в pdf на някое от мобилните устройства, като малък справочник.  Дори ако си купя някоя книга в хартиен и в електронен вид, печатната почти не я отварям. На мобилното устройство мога да подчертавам, да запомням абзаци, което е по трудно с обичайна книга. Мога да използвам и малките паузи на спирките, в автобуса, докато чакам в банката…

С какви програми да четем електронни книги и изисквания към тях

Мислех да пиша само за Moon reader, тъй като се бях спряла на времето само на него. Но като започнах да проверявам отново възможните апликации на Android, видях че има много други book readers или eReaders – програми, с които да отваряме и да четем електронни книги.
За да си намеря подходящите апликации за различните формати електронни книги,  трябваше да търся и тествам дълго,  за да избера най-добрите, с най-много и удобни функции програми за четене на електронни книги

Изисквания, които имах при тестването:

  • ясно четлив текст, за да чета без очила.;
  • да се разполага цялата страница на екрана, за да няма нужда от разширяване със zoom и постоянно местене на текста;
  • хубав цвят на фона, за да не изморява очите и да може да се чете на слънце и на слаба светлина:
  • не на последно място-възможност за подчертаване на интересни места и запазването им за по-късно ползване.

Приложения на Андроид за четене на електронни книги

Ще разгледам какви са функциите на едни от най-добрите. Интересува ме за всяка от тях начина на работа, доколко е удобна, за кой формат електронни книги е най-подходяща и какви настройки има. Всяка има своите плюсове и минуси. Затова избирам между няколко. В тази и следващите части ще разгледам 12 eReaders.Всичките са инсталирани и тествани на таблет Samsung Galaxy Note 10.1 , операционна система Android 5.1.1 и следващи, както и на телефон Samsung Galaxy J6. 

И ето едни от най-известните и богати на функции приложения за Android, с които да четем електронни книги.

Програми за четене на Андроид 1 част

1. AlReader

Четене на книги с Alreader

Разглеждаме безплатния му вариант. Сравнително нов eReader, пълен с функции.

Поддържа  ePub ( без DRM ),mobi,fb2,azw3 txt, rtf,doc,docx,zip,djvu(с добавяне на безплатен плъгин).

Не поддържа pdf,xps,cbr.

Има и анимирано отваряне на страниците-като при истинска книга, може да се настроят фон, цввят, шрифт – големина на буквите и стил, маркиране, анотации. Може да чете текст на английски като аудио книга – Text-to-speech. Възможности за интерфейс на няколко езика, речници, различни скорости на четене, търсачка, етажерка с книгите на разположение за четене. Тази апликация е приятна изненада.

AlReader четене на книги

Линк към сайта на четеца

2. Full Reader

FullReader - да четем електронни книги

Поддържа  ePub,mobi,cbr,djvu,pdf,fb2,xps,txt,rtf,doc,docx,zip,html,rar,mp3.

Не поддържа azw3

Многофункционална програма. Ако си запален читател, винаги в търсене на най-удобната апликация, можеш да проверяваш тук описаните през определени периоди, защото постоянно се обновяват и обогатяват с нови функции.

Full Reader чете книга на Андроид

Какво е характерно – лесно и удобно отваряне на страниците, може да се настроят фон, шрифт, анимирано отваряне – като истинска книга, маркиране – отделяш части от текста и ги съхраняваш като цитати, анотации, bookmarks – отметки. Има възможност за дневно и нощно четене, както и преводач. Най-приятното е, че започна да чете удобно pdf файлове, което малко програми го правят добре.

Full Reader маркиране

Full Reader прелиства книга

Отваряйки приложението, попадаш на етажерката. Там са книгите, които четеш в момента и които са съвместими с апликацията. Има и търсачка по съществуващи външни библиотеки, откъдето можеш да си свалиш безплатни откъси или цели книги по раздели.  Наистина отлична програма с много видове настройки.

3. EBookDroid

Ebook Droid чете книги на Андроид

Друга програма с много функции.

Поддържа pdf,epub,mobi,fb2.azw3,djvu,rtf,xps,cbr.

Не поддържа само txt,doc docx.

Има собствен браузър и прави връзка за книги от Проекта Gutenberg.

Отваря добре pdf, не толкова добре адаптира ePub. Една от малкото, които чете формат DJVU и комикси.

Ebook Droid-чете комикси

Има доста настройки, за цветове, тоналност, маркиране, редактиране. Може да се поставят различни отметки за лесно намиране на откъси.

Ebook Droid маркиране

Разполага с азлични функции, между които и за работа със страниците. Прелистването е много бързо и лесно. Можеш да конфигурираш команди, ориентация, стил ден/нощ. Отваряйки апликацията, попадаш на етажерката с присъстващи в устройството ти книги, с които е съвместима програмата.

Едно от най-хубавите безплатни приложения за четене на Android.

Забележка: Чете много по-хубаво на по-голям екран, например на таблет, хоризонтално.

4. Cool Reader.

Cool Reader четец

Многофункционален eReader.

Поддържа ePub (без DRM),mobi,fb2,doc,rtf,zip,txt формати.

Предлага различни цветове на страницата, може да се настрои приятен цвят на стара книга. Разполага с настройка за дневно и нощно четене, различни видове шрифт, големина и цвят на буквите, маркировка, връзка с речник.

Cool Reader вид стара книга

Има text-to-speech, настройки  CSS, отметки, различни видове прелистване на страниците, както и анимационно прелистване – като на истинска книга. В добавка можеш да използваш речници, съдържание, zoom, богат избор на функции в подменюта. Стартирай апликацията от иконката и отивша направо на отворената в момента книга. С клавиш назад отиваш на етажерката с книгите, които са в наличност, имаш възможност да търсиш и в устройството, в  SD картата и в онлайн каталози. От етажерката можеш да отвориш и упътването за работа с програмата (на английски).

Cool Reader прелистване на книга на Андроид

Заключение

В тази част се спрях на тези 4 много удобни и интересни четци на електронни книги.  Когато ме интересува някоя книга, в зависимост от формата избирам различна програма, така че да се чувствам най-удобно. И особено е важно да мога да подчертавам бързо и да се запомня подчертаното. Така, че после, когато се върна да работя  по текста на тая книга, да имам готови опорните точки. Не е малък плюс и стремежът на много от приложенията от този тип да придадат повече реализъм при четенето с анимационното прелистване на страниците, което ти създава впечатлението за истинска книга.

Благодаря ти, че стигна дотук.

Източник на началната снимка:  Pexels


  •  
Тагове:

2 коментара

  1. Asen Karamfilov

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.