Как да четем електронни книги на Android – 1-ва част

  •  

Обновена на 31.10.2018 г.

Тук можеш да прочетеш втората част на Как да четем електронни книги и третата част на Как да четем електронни книги.

Харесва ми да чета електронни книги. Колкото и често да говорят, че обичат истинските книги, реални, с мирис на хартия, не може да се отрече удобството на електронните. Огромно богатство, което можеш да събереш на малко място. И не тежат, и са винаги с теб.  И толкова много сайтове с безплатни електронни книги!         как-да-четем-електронни-книги-

Когато някоя публикация ми е интересна и необходима, си я разпечатвам и после мога да я чета в pdf на някое от мобилните устройства, като малък справочник.  Дори ако си купя някоя книга в хартиен и в електронен вид, печатната почти не я отварям. На мобилното устройство мога да подчертавам, да запомням абзаци, което е по трудно с обичайна книга. Мога да използвам и малките паузи на спирките, в автобуса, докато чакам в банката…

С какви програми да четем електронни книги и изисквания към тях

Мислех да пиша само за Moon reader, тъй като се бях спряла на времето само на него, след проба на няколко други четци на книги за ОС Андроид. Но като започнах да проверявам отново възможностите, видях че има много други book readers или eReaders– програми – четци на електронни книги.
За да си намеря подходящите апликации за различните формати електронни книги,  трябваше да търся и тествам дълго между различните програми за четене на електронни книги,  за да избера най-добрите, с най-много и удобни функции.

Изисквания:

  • ясно четлив текст, за да чета без очила.;
  • да се разполага цялата страница на екрана, за да няма нужда от разширяване със zoom и постоянно местене на текста;
  • хубав цвят на фона, за да не изморява очите и да може да се чете на слънце и на слаба светлина:
  • не на последно място-възможност за подчертаване на интересни места и запазването им за по-късно ползване.

Апликации на Андроид за четене на електронни книги

Ще разгледам какви са функциите на едни от най-добрите. Интересува ме за всяка начина на работа, доколко е удобна и за кой формат електронна книга е най-подходяща. Какви настройки има. Всяка има своите плюсове и минуси. Затова и избирам между няколко. В тази и следващите части ще разгледам 12 eReaders.Всичките са инсталирани и тествани на таблет Samsung Galaxy Note 10.1 , операционна система Android 5.1.1, както и на телефон Samsung Galaxy J6.

Програми за четене на Андроид 1 част

1. AlReader.

Четене на книги с Alreader

Разглеждаме безплатния му вариант. Сравнително нов eReader, пълен с функции.

Поддържа  ePub ( без DRM ),mobi,fb2,azw3 txt, rtf,doc,docx,zip,djvu(с добавяне на безплатен плъгин).

Не поддържа pdf,xps,cbr.

Има и анимирано отваряне на страниците-като при истинска книга, може да се настроят фон, цввят, фонт- големина на буквите и стил, маркиране, анотации. Може да чете текст на английски като аудио книга – Text-to-speech. Възможности за интерфейс на няколко езика, речници, различни скорости на четене, търсачка, етажерка с книгите на разположение за четене. Тази апликация е приятна изненада.

AlReader четене на книги

Линк към сайта на четеца

2.Full Reader.

Full Reader за четене на книги

Поддържа  ePub,mobi,cbr,djvu,pdf,fb2,xps,txt,rtf,doc,docx,zip.

Не поддържа azw3

Многофункционална програма. При тези програми са необходими тествания след определени периоди, защото постоянно се обновяват и обогатяват с нови функции.

Full Reader чете книга на Андроид

Какво е характерно – лесно и удобно отваряне на страниците, може да се настроят фон, шрифт, анимирано отваряне – като истинска книга, маркиране – отделяш части от текста и ги съхраняваш като цитати, анотации, bookmarks – отметки. Има възможност за дневно и нощно четене както и преводач. Най-приятното е, че започна да чете удобно pdf файлове, което малко програми го правят добре.

Full Reader маркиране

Full Reader прелиства книга

Отваряйки приложението, попадаш на етажерката. Там са твоите съвместими книги, тези, които четеш в момента. Има и търсачка по съществуващи външни библиотеки, откъдето можеш да си свалиш безплатни откъси или цели книги по раздели.  Наистина отлична програма с много видове настройки.

3.EBookDroid

Ebook Droid чете книги на Андроид

Друга програма с много функции.

Поддържа pdf,epub,mobi,fb2.azw3,djvu,rtf,xps,cbr.

Не поддържа само txt,doc docx.

Има собствен браузър и прави връзка за книги от Проекта Gutenberg.

Отваря добре pdf, не толкова добре адаптира ePub. Една от малкото, които чете djvu и комикси.

Ebook Droid-чете комикси

Има доста настройки, за цветове, тоналност, маркиране, редактиране. Може да се поставят различни отметки за лесно намиране на откъси.

Ebook Droid маркиране

Различни функции, между които и за работа със страниците. Прелистването е много бързо и лесно. Можеш да конфигурираш команди, ориентация, стил ден/нощ. Отваряйки апликацията, попадаш на етажерката с присъстващи в устройството ти книги, с които е съвместима.

Едно от най-хубавите безплатни приложения за четене на Android.

Забележка: Чете много по-хубаво на по-голям екран, например на таблет, хоризонтално.

4. Cool Reader.

Cool Reader четец

Многофункционален eReader.

Поддържа ePub (без DRM),mobi,fb2,doc,rtf,zip,txt формати.

Различни цветове на страницата, може да се настрои приятен цвят на стара книга. Настройка за дневно и нощно четене, различни видове фонт, големина и цвят на буквите, маркировка, връзка с речник.

Cool Reader вид стара книга

Има text-to-speech, настройки  CSS, отметки, различни видове прелистване на страниците, и анимационно – като на истинска книга. Речници, съдържание, zoom. Богат избор на функции в подменюта. Стартирайки го от иконката, отива направо на отворената в момента книга, ако си започнал да четеш някоя. С клавиш назад отиваш на етажерката с книгите, които са в наличност, имаш и възможност да търсиш в устройството , в  SD картата и в онлайн каталози. От етажерката можеш да отвориш и упътването за работа с програмата, което е на английски.

Cool Reader прелистване на книга на Андроид

Заключение

В тази част се спрях на тези 4 много удобни и интересни четци на електронни книги. Към тази тема съм чувствителна, защото ценя много четенето на книги върху моите Андроид устройства. Винаги имам по-няколко започнати наведнъж и отворени с различни програми, в зависимост от формата им. Избирам за различен формат различна програма, така че да се чувствам най-удобно с нея. Да не ме затруднява големината на буквите, цвета и прелистването на страниците, осветлението на екрана. И особено ми е важно да мога да подчертавам бързо и да се запомня подчертаното. Така, че после , когато се върна да работя  по текста на  тая книга, да имам вече готови опорните точки. Не е малък плюс и стремежът на много от приложенията от този тип да придадат повече реализъм при четенето с анимационното прелистване на страниците, което ти създава впечатлението за истинска книга.

Благодаря ти, че стигна дотук. Ето един бонус: 30 симпатични иконки 

Източник на началната снимка:  Pexels


  •  

2 коментара

  1. Asen Karamfilov

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.