Как да четем електронни книги на Android – 3-та част


Обновена на 31.10.2018 г.

Това е третата част на темата Как да четем на Android. На тези линкове може да се прегледат съответно първата част на Как да четем електронни книги и втората част на Как да четем електронни книги.

Този път ще разгледам няколко офиса на Android. Изискванията ми при избора отново са:

  • отчетлив текст;
  • правилно разположение на екрана, така че да се вижда добре и да няма нужда от zoom;
  • хубави фонови цветове;
  • възможност за маркиране на текст;
  • приятно и лесно прелистване.

Ето групата на Офиси за Android:

Програми за четене на Андроид-3част 1

Как можем с тях да четем електронни книги в различни формати, както и да създаваме и редактираме документи.

1. WPS office

С право считана най-добрата апликация офис. Чете добре посочените формати pdf, doc, docx, rtf, zip, презентации ppt и формат xlsx. Има стандартните функции на офис за редактиране, може да се маркира текст, да се прави скрийншот на част от текста…Апликацията на китайската Kingsoft си спечели име със своята функционалност. Забелязах, че един от най-хубавите изгледи на PDF файлове на смартфона има точно тази апликация. Ако се премине във Visual mobile вид PDF файловете имат почти същия прегледен вид като ePub. Правилно разполагане на страниците спрямо екрана и лесно прелистване. Апликацията е всъщност 3 в едно – писане, електронна таблица и презентация. Напълно съвместима с Microsoft и Google Drive. И като супер възможности може да се свърже с акаунтите cloud Dropbox, Box, Google Drive, Microsoft Onedrive e Evernote. Така, ако си качил любимите си книги в Google Drive, можеш да отваряш и четеш с тази апликация. Както и да преглеждаш документите си в Google Docs, Google Cheets, Google Slide и т.н.

Програми за четене на Андроид-3част WPS офис txt

Четене на .txt файл в WPS office

Линк за Google play store: WPS

2. Polaris office

Подобен на следващия Office Suite. Има базовите функции, правене на бележки. Поддържа pdf, doc, docx, rtf, ppt,xlsx.

Кликвайки с + можем да отворим нов документ с тип по избор – документ за писане, електронна таблица, презентация, текст.

Имаме връзка с cloud Dropbox, Google Drive, OneDrive, Box чрез собствения му браузер на файлове с много интуитивен интерфейс.

Polaris office не чете ePub формати, но иска сваляне на допълнителна апликация Media365 Reader, която включва автоматично, веднъж свалена, в помощ за четене и на този формат. В платената й версия, чете и FB2 и DJVU формати.

Програми за четене на Андроид-3част Polaris офис docx

Четене на файл .docx с Polaris office.

На основното изображение на публикацията е показано как Polaris чете ppt файл.

Линк за Google play store: Polaris office (обикновено е преинсталирана на Android).

3. Office suite

Този офис и pdf четец преди време е бил най-предпочитания от много потребители. В момента разработчиците се стремят да го превърнат в нещо по-близко на Google Drive и Microsoft Onedrive. В безплатния вариант са на разположение голяма част от функциите, както и възможността да се ползва облачния диск, да се запазват файлове там и да се свалят. Нужна е само регистрация. Визуализира, създава и модифицира документи на Word, PowerPoint и Excel. разполага с удобен toolbar, чрез който могат да се изберат функции за форматиране и модифициране на файловете. Има лесна функция за подчертаване – маркиране на текст, което е удобно за следваща работа с документа. Работи с pdf, doc, docx, rtf, ppt, xlsx, zip. Освен своя cloud, поддържа Dropbox, Google Drive, OneDrive, SugarSync и Box. Включва и някои темплейти на документи. Може да се ползва и офлайн. Има възможност и за достъп до речник за превод на думи или цели изрази.

Програми за четене на Андроид-3част office suite pdf

Четене на .pdf файл в Office suite

Програми за четене на Андроид-3част office suite xlsx

Четене на електронна таблица .xlsx в Office suite

Линк за Google play store: Office suite

4. Word,Documents(Google Drive)

Можем да си свалим Microsoft Word , Excel и PowerPoint безплатно. В състояние сме да отваряме и запомняме файлове, редактиране и използване на Onedrive. Работи и офлайн и дава възможност за използване на Dropbox и Box, освен на Onedrive. При четене в Word предоставя различен фон и функции за маркиране, визуализиране на текст. Да не пропуснем да разгледаме и приятната гама от темплейти, чрез които можем да създадем различни документи.

Програми за четене на Андроид-3част Microsoft Word

Google Drive Documenti отваря и добре управлява doc, docx, rtf, txt. За останалите типове документи – електронни таблици, презентации се използват съответно Google Sheets и Google Slides. Всичко е базирано на облак и е необходим Gmail акаунт. Могат да се използват и офлайн. Много са удобни за работа в група, защото позволяват да се работи едновременно. Поддържат документите на Microsoft Office.

Програми за четене на Андроид-3част Google Documents

Това далеч не са всички офиси на разположение в Android. Но са тези, които ми харесаха на първо разглеждане. Винаги имаш право на мнение…

Бонус18 Finance and Corporate Free PSD Business Backgrounds


2 коментара

  1. Петър

Коментари

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.