Как да четем и превеждаме ePub формат книги направо в браузъра


Пазарът на ebook е станал вече огромен. Amazon продължава да доминира в индустрията но цифровите книги все повече се продават и разпространяват от източници, които не се стремят да ги свързват със специфични устройства.

Защо трябва да знаем как да четем и превеждаме ePub книги онлайн?

Някои хора предпочитат да четат електронни книги на компютрите си. Не е задължително да имаме програма четец, която да чете тези книги. Можем да прегледаме ePub файловете директно в браузъра си. Докато електронният четец на мобилно устройство е чудесен начин да се чете книга на дълъг път, на спирката, в очакване и др., хубаво е да имаме достъп до електронните си книги и чрез браузъра. ePub файловете са много по-лесни за ползване, дават възможност за по-плавен изглед на текста, повече опции за размера му и автоматично подравняване.

Повечето от електронните книги, които чета, са във формат ePub. И почти всяка книга, която е достатъчно стара, за да бъде публично достояние, е достъпна безплатно в този формат от Project Gutenberg, Archive.org и други подобни сайтове.

В предишни публикации показвах как да превеждаме книги във формати pdf и docx онлайн, как да четем книги в ePub формат на Android, но ако ни е необходимо да четем и превеждаме ePub формат книги на компютъра, как ще се справим?

Как да четем и превеждаме ePub формат книги онлайн

Ако искаме да четем ePub на компютър онлайн, защото нямаме инсталирана в него някоя от програмите, които представих в предишна публикация, можем да се обърнем и към някоя безплатна услуга. Такива услуги могат да се използват директно от всички основни браузъри.

Една от най-добрите, ако не и най-добрата, е MagicScroll.

MagicScroll

Това е онлайн услуга, която позволява да качваме ePub файлове от компютъра си и да ги четем директно онлайн с помощта на обичайния си уеб браузър.

За да прочетем ePub файл на компютъра с MagicScroll, първо трябва да се свържем с началната страница на програмата, да кликнем върху бутона + Add a Book to Your Library в горния ляв ъгъл и да изберем файла, който искаме да прочетем, от компютъра. После върху качената книга използваме съответните команди на екрана. Можем да я четем и на цял екран. От лявата страна на екрана са бутоните за настройки за различни теми, размер на шрифта, отдясно долу са бутони за автоматично четене с различни скорости. За горещите клавиши информация се получава като се натисне H (латинската буква).

Как да четем и превеждаме ePub формат книги-2

Но ето идва и най-интересната част, която открих с огромно задоволство:

Ако използваме разширението за Chrome, Opera и Yandex – Google Translate (Google Преводач), то в тези браузъри ще можем, когато имаме нужда от превод, да кликнем върху иконката на това разширение и автоматично да получаваме преведени страници на желания език, отваряйки ги в процеса на четене.

 

Направих следния гиф за демонстрация:

Как да четем и превеждаме ePub формат книги-1

С Magic Scroll като разширение за Chrome могат да се четат по-удобно и уеб страници.

Google Play Books

Google въведе възможността да се качват ePub книги в Google Books. Така позволява на читателите да четат всички ePub книги онлайн, или на браузъра си или на Android устройство. Това е чудесен начин потребителят да натрупа книги от широк кръг от източници и да има достъп до тях на всяко устройство.

Качването е лесно. Просто се насочваш към личната си колекция (Моите книги) горе в ляво в  Google Play Books и намираш Качи файл в страничната лента. Ще се появи прозорец, който те подканва да избереш или плъзнеш книгата, която ще четеш, от компютъра.

Как да четем и превеждаме ePub формат книги-3
Можеш да качиш ePub или PDF файлове, които не са обременени с DRM.

Ето как изглежда моята отворена книга в Google Play Books. Превод може да се прави на части от текста:

Как да четем и превеждаме ePub формат книги-4

EPUBReader

EPUBReader започва като разширение на Firefox, което позволява четенето на електронни книги в този браузър. Това разширение все още е достъпно, ако Firefox е твоят предпочитан браузър, но има и разширение за Chrome, Opera и Yandex.

Не е необходимо да създаваш профил. Когато за първи път отвориш уеб приложението, няма нищо видимо освен обикновена бяла страница с бутон за качване в горната част. Извиквайки книга от папките на компютъра, корицата й веднага ще се появи. Кликни върху стрелките от всяка страна на прозореца, за да завъртиш страниците наляво и надясно. Отдолу на екрана са клавишите за настройка. Превод може да се извърши по обикновения начин с кликване на десен бутон и извикване на разширението ти преводач.

Ето как изглежда в Chrome:

Как да четем и превеждаме ePub формат книги-5

Ето как изглежда във Firefox:

Как да четем и превеждаме ePub формат книги-6

Бутоните за настройки са отново отдолу и се показват при преминаване с курсора отгоре.

Четене на ePub формат книги с Google Drive

Спомняш ли си как се отваряше и превеждаше документ или книга в PDF и DOCX формат с Google Drive? Ако не, а те интересува:

А сега ще ти покажа как да четеш и превеждаш ePub формат книги с Google Drive:

Започваме по същия начин. Предполагам, че си имаш Google акаунт. Отваряш в браузъра Google Drive и отиваш на New (в ляво горе)–>File upload–>и качваш въпросния файл – документ, електронна книга в ePub формат. След това отиваш на Recent пак в лентата от ляво, за да видиш новокачената книга.

Кликваш върху нея с десен бутон –> Open with–> и в новоотворения прозорец избираш Connect more apps. Тогава се отваря нов прозорец, в чиято търсачка търсиш Cloud ePub reader. Избираш го и апликацията се свързва с Google Drive. Спокойно, това се прави само веднъж! Когато имаш вече Cloud reader в Google Drive, спокойно вече можеш да си четеш ePub книгите в облачния диск на Google.

Сега вече от Google Drive с десен бутон над книгата избираш Open with–>Cloud ePub reader и отваряш книгата за четене в него.

Как да четем и превеждаме ePub формат книги-7

С разширението на Chrome Google Translate както при Magic Scroll по-горе можем да четем преведения текст в момента на прелистване на страниците.

Yandex браузър

Последните версии на браузъра Yandex (който препоръчвам като резервен браузър с неговия безплатен облачен диск, инструмент за снимка на екрана, бележник и други удобства), позволяват да четем ePub файлове, без да инсталираме допълнителни разширения. Просто отваряме файла чрез менюто на браузъра или го плъзгаме върху иконата на браузъра.

Как да четем и превеждаме ePub формат книги-8

Както се вижда, можем да превеждаме с Google преводач откъси, ако имаме затруднения при четене на чуждоезичен текст.

Заключение

Много от нас вече свикнаха да четат електронни книги. На различни устройства. Технологиите са затова, да направят живота ни по-продуктивен, да сме гъвкави в начините на придобиване на информация и знания. Да не ни спират малкото време, недостатъчното познаване на необходимите за професията ни езици, липсата на средства и пространство в домовете за закупуване на по-скъпите и обемни физически книги (съвсем не съм против да чета и пиша на хартия, но има толкова много безплатни книги и материали за личностно развитие в Интернет!)

Електронните книги са тук, за да останат!

Източник на основното изображение Freepik.com. Designed by vectorpocket.


Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.