4 начина да получим RSS поток от FB,които може би не знаеш


(с инфографика)

Знаех само един удобен начин да получавам RSS новините от Facebook страници, които ме интересуват.

Социалката е много ревнива и не позволява да получаваш фийда й от друго място, освен от самата нея. Но все пак някой от време на време успява да я изхитри, докато тя не промени нещо отново.

Какво е RSS Feed ?

Rss поток, захранване с информация.

RSS е съкращение от Really Simple Syndication, в превод – “наистина просто разпространение” или Rich Site Summary – „пълно съдържание на сайта“. Да получаваш RSS фийда от един сайт е прост и удобен начин да си винаги информиран за новото, което е публикувано, без да се налага да се връщаш периодично да проверяваш.

Всички блогове (вкл. и този !), както и онлайн вестниците и много сайтове за електронна търговия, предоставят тази възможност. Достатъчно е да изкопираш линка от съответната иконка на RSS и да го поставиш в твоя RSS четец rss-feed-(например Feedly).

Отначало може да изглежда трудно да разберем как да извлечем максимална полза от RSS четците или агрегатори на информация. Но веднъж свикнал, не можеш без. Удобството е, че включваш най-добрите за теб сайтове и избираш онова, което те интересува. Дава голяма свобода и информираност. Още по-удобно е в случая на Facebook.

Чрез извлечен с RSS фийд имаме възможност да следваме всички актуализации на Facebook страници, без да губим нещо.

Аз, например, използвам RSS от Фейсбук, за да получавам информация от няколко специални страници, които публикуват често. Така не губя нищо. Всичко стои и ме чака в моя агрегатор за RSS – Feedly. Един известен блогър – Рикардо Еспозито – каза това, което напълно споделям:

Feedly е най-добрият приятел на блогъра

Как да получим RSS поток от Facebook страници

Може би не всеки знае, че може да имаме RSS емисия от Facebook страница.

С това просто ръководство ще покажа как да превърнем една  публична страница на Фейсбук в RSS емисия. И то по четири различни начина. Доста се поразрових в нета за тях. как-да-четем-електронни-книги-

 

1. Инфографика.

На инфографиката обобщих 4те начина. Кликни, за да я отвориш в увеличен вид. На нея съм дала също линковете към сайтовете.
Как-да-намерим-RSS-feed-от-Facebook-

Първо трябва да направим тази стъпка :

2. Как да разберем своя цифров ФБ ID ?

Вече знаем как да си създадем персонализиран потребителски URL на Facebook – на тази страница https://www.facebook.com/settings.

За да намерим нашия Facebook личен цифров идентификатор, необходим за : администратори, социални плъгини и др., въвеждаме адреса –  URL – на собствения ни профил. Същото е и за всеки друг профил. Вида на въвеждане е показан отдолу на страницата на услугата. Ако все пак не знаеш кой адрес на твоя ФБ профил да въведеш, по-надолу на същата страница е даден линк, който ще ти отвори твоята Фейсбук страница. Остава само да изкопираш адреса си и да го поставиш в означеното поле. Кликваш на Find numeric ID и се отваря страница с твоя номер.

3. Altervista

Отиваме на сайта. Копираме адреса на страницата от FB, която ни интересува. Поставяме адреса (или ID – виж по-горе как се получава) й в означеното поле. Кликваме на GET RSS LINK. Получения линк го поставяме в нашия RSS четец. Услугата е абсолютно безплатна и не е нужно да се регистрираме! Поддържа текстови съобщения, изображения, линкове, както и видео (ако RSS четеца ги поддържа).

Да-получим-RSS-от-Facebook-

Например:

намираме страницата на „Денят започва“, сутрешен блок, БНТ1.

Копираме линка:

https://www.facebook.com/start.BNT/?fref=ts

Поставяме го в означеното поле, появява се надпис да поставим линка в искания формат, т.е. така:

https://www.facebook.com/start.BNT

Кликваме на бутона и получаваме

RSS линка:

http://fb2rss.altervista.org?id=197267703676 ,

който можем да внесем във Feedly например, за да получаваме всички новини от страницата.

4. Wallflux

По същия начин поставяме в сайта адреса или ID на ФБ страницата, която искаме и поучаваме RSS линка.

5. Fbrss

Отиваме на сайтаДа-получим-RSS-feed-

Кликваме върху Connect with Facebook.

Така се свързваме с акаунта си. Отваря се списък на всички страници, на които сме поставили Like. Копираме линка, който ни трябва и го поставяме в нашия RSS четец.

6. Fetchrss

Този сайт изисква регистрация и има ограничения в безплатната част. Получаването на RSS линка е аналогично.

От всичките 4 начина за получаване на фийда от Фейсбук публична страница, за предпочитане е първият. Поне засега работи без проблем.

Надявам се наистина упътването да те улесненява, ако ти е необходим Facebook Rss feed.

Началното изображение е реализирано с използване на Manga Maker ComiPo


Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.