Картата sd е повредена, ето как да възстановим данните-преглед на 4 безплатни програми


Една мъничка карта в телефона, за да събира толкова огромна информация. И изведнъж се появява иконката, че картата е повредена. Ами сега…Хубаво е винаги да имаш бекъп на информацията, която е върху sd картата, защото тя е изложена на много рискове. Но да предположим, че нямаш. Както често ни се случва…И на мен се случи тези дни. Виж в тази публикация как разреших съвсем успешно моя проблем със sd повредена.

От какво може да се повреди sd картата?

Рискови ситуации:

Ако картата се изважда от апарата, докато е включен.
Ако преди това не е демонтирана с нарочната опция от настройките.
Ако се остави за дълго в компютъра и той се включва и изключва с нея.
Ако е заразена с вирус. Затова е добре да бъде проверена с антивирус.
Ако се носи в джобове, протмонета без протекция.
Ако се излага на голяма топлина.

Но понякога картите просто се повреждат без особена причина.

За щастие съществуват начини да се спасят поне по-голяма част от данните.

Какво трябва да предприемем?

Внимание: Ако SD картата ти е повредена, не бързай да я форматираш, защото ще загубиш всички данни в нея. Нито се опитвай да копираш или преименуваш ръчно файлове.

Ако данните на картата са много важни, има различни фирми, които се заемат с възстановяване им. Преди да предприемеш нещо, хубаво е да се извършат начални проверки. Ето първите опити да поправим неприятностите:

 1. Пробвай да четеш картата си с различен четец, от различен компютър, различен телефон, за да се осигуриш, че дефектът е точно в картата, а не в четеца.
 2. Сложи картата в компютъра. Иди на Start и в полето за търсене напиши cmd. С десен бутон изкарай контекстното меню над cmd  и там избери да я стартираш с права на администратор. Предварително виж каква буква е присвоена на sd картата. Тогава напиши следната команда( g: в частния случай е буквата, която е присвоена на моята sd карта) :
  chkdsk g: /f 
  Chkdsk ще търси за възможни грешки и ще опита да ги поправи.Накрая провери по буквата на sd картата дали са възстановени файловете.
  При мен резултатът беше много добър:
  Картата sd е повредена, ето как да възстановим данните-преглед на 4 безплатни програми 7Описва се какви грешки са намерени и че са направени корекции и не са необходими повече действия.
  И точно с тази функция успях да изкарам папките с файловете на моята sd карта, която преди това казваше, че е повредена и не можеше да се чете.
  Картата sd е повредена, ето как да възстановим данните-преглед на 4 безплатни програми 8
  Разглеждайки възстановените данни от компютъра не се отваряха само pdf файловете. Поставяйки sd картата на моя Android телефон, той отново започва да я чете и да отваря всички pdf и ePub файлове, както и всички mp3 аудио файлове и изображения.
 3. Ако при слагане в компютъра системата не е присвоила буква на картата, не може да я чете. Ако четецът не е прсвоил буква или излезе съобщението  „Please insert the disk into drive E:“ означава, че не чете картата.За разрешаване на този проблем, присвояваме, чрез настройките на операционната система, нова буква на устройството.

Следващата стъпка, ако решиш да опиташ ти да си възстановиш данните е, да намериш подходяща програма за това.С моята наскоро повредена карта от 7 гб проверих четири безплатни програми за възстановяване на данни как работят. (След това изпълних точка 2. както е описана по-горе и напълно възстанових и поправих картата).Ето изложено сравнение на техните възможности в моя случай. Възможностите за възстановяване са различни за всеки отделен случай.

Използвани програми за възстановяване на данни от повредена sd карта

В никой случай не може да се даде гаранция за възстановяване в 100%  на данните, използвайки следващите програми. Освен това, възстановените файлове губят първоначалните си имена.

Disk Digger

 • Тази програма може да се използва и за случайно изтрити файлове.
 • Сваляме я. Програмата е портативна и не се инсталира.
 • Поставяме въпросната касрта sd в компютъра.
 • Стартираме програмата с права на администратор.
 • Избираме картата от менюто и кликвате Напред.
 • За да възстановим възможно най-много файлове, избираме опцията за по-дълбоко сканиране.
 • Програмата ни показва всички намерени файлове, избираме тези, които искаме да възстановим и избираме Напред.
 • Имаме възможност за предварителен преглед на файла.
 • На края избираме къде да бъдат възстановени файловете. В никакъв случай не върху картата, диска, който възстановяваме.
 • И тук малко неприятности. Ако използваме неплатената версия, при всяко записване на файл трябва да изчакаме 5 секунди и да кликнем Продължи без регистрация.

Картата sd е повредена, ето как да възстановим данните-преглед на 4 безплатни програми 4

Картата sd е повредена, ето как да възстановим данните-преглед на 4 безплатни програми 5

ZAR (Zero Assumption Recovery)

Една друга полезна безплатна програма. Има и пълна платена версия, но аз използвам безплатния инструмент за възстановяване на данни.

Сваляме и инсталираме програмата.

Избираме първата опция – Image Recovery (Възстановяване на изображения). Достъпна е във free версията.

Избираме да възстановяваме от картата SD.

И чакаме да сканира и открива записи. Сканирането е сравнително бързо.

В края на процеса избираме къде да запишем спасените файлове. Те са събрани в две категории – RAW и FAT. В папката RAW ще намерим файловете, които са били от изтриваните зони и върху тях е било записвано. В папката FAT (или NTFS) ще нмерим всички файлове, изтрити от грешка.

Картата sd е повредена, ето как да възстановим данните-преглед на 4 безплатни програми 6

Recuva

Една приятна и лека програма, която съм ползвала за откриване на изтрити файлове на хард диск и се справи добре. Има я само за Windows.
Сваля се от известния сайт Piriform.com (разработчиците на известния софтуер за почистване на диск за Windows – CCleaner) – Recuva Free.
Избираш да намериш всички файлове, или само изображения и т.н.
Избираш къде да ги търсиш – в sd картата.
Избираш кои файлове да спасиш и къде.
Пред всеки файл има цветно кръгче, тези с зелено са яъзстановими изцяло, оранжевите са частично повредени, червените не могат да бъдат възстановени.
Картата sd е повредена, ето как да възстановим данните-преглед на 4 безплатни програми 3

PhotoRec

Друг софтуер, с който е възможно да се изтеглят всички типове файлове, които случайно са премахнати или повредени на устройството за съхранение. Той е в състояние да открива дори нови формати на файлове, като AfterEffects, Adobe Photoshop и много други.

PhotoRec идва в комбинация с TestDisk. Не се инсталират. Разархивираме и намираме програмите в папката като изпълними файлове. Стартираме  qphotorec_win.exe

Използвайки софтуера TestDisk, е възможно да се изтеглят дяловете, които са повредени, или таблицата за дяловете, която е била случайно изтрита. Той поема отговорността за няколко системни формати като FAT, NTFS, ext2 и много други. Възстановява началния сектор на FAT32, NTFS, поправя таблиците FAT, възстановява изтрити файлове от файловите системи FAT, exFAT, NTFS, ext2 и други функции.

PhotoRec пренебрегва файловата система и търси основните данни, така че ще продължи да работи, дори ако файловата система  е била сериозно повредена или преформатирана.

Програмата е сигурна, защото не пише върху диска за възстановяване и не го поврежда допълнително, само чете.

Картата sd е повредена, ето как да възстановим данните-преглед на 4 безплатни програми 2

Резултат от сравняването

Моят абсолютен фаворит от безплатните програми за възстановяване на данни е

ZAR (Zero Assumption Recovery).  

Disk Digger е мощна програма, възстановява дори изтрити снимки, не само загубените при грешка в картата. Но не успя да ми възстанови нито един pdf файл. Ако имаш много файлове за възстановяване, с него става бавно, защото след всяко единично копиране трябва да чакаш 5 секунди и да кликваш допълнително.

Recuva и PhotoRec ми възстановиха само загубените при грешка снимки, но не и pdf файлове. Изтрити снимки не възстановиха. Но е и трудно, защото съм ги изтривала преди много време и след това картата е ползвана постоянно.

Zar сравнително бързо ми възстанови не само загубените поради повредата на sd, но и изтрити отдавна снимки, някои изцяло, някои частично. Възстанови ми и голяма част от pdf файловете.

Заключение

На тази инфографика показвам основните стъпки за поправка на повредена sd карта и възстановяване на данните:

Fixes for corrupt sd card and file recovery - Ivytechnoweb-

Веднъж след като бъдят възстановени данните, можем да форматираме картата, за да я използваме отново, ако не е повредена завинаги.

Познаваш ли други методи за възстановяване на данни от sd? И успешни програми?

Допълнение

Случи ми се проблем с външен хард диск – отказан достъп – корумпирана файлова система. Виж как го разреших напълно: Разрешено: до външен хард диск няма достъп,грешка „The parameter is incorrect“
Съдържание
Картата sd е повредена, ето как да възстановим данните-преглед на 4 безплатни програми
Име на публикацията
Картата sd е повредена, ето как да възстановим данните-преглед на 4 безплатни програми
Описание
5 стъпки за поправяне на sd карта и начини за възстановяване на данните. Разглеждам 4 безплатни програми.Резултатът беше отличен.Виж как.
Автор
Име на сайта
ivytechnoweb.net
Лого на сайта

29 коментара

 1. г-н Дренски
 2. Тодор Цветанов
 3. Павел Кисьов
   • Павел Кисьов
     • Павел Кисьов
 4. Веселин
 5. Калина
 6. Lubo
   • Lubo
 7. Марина
 8. валентин
 9. валентин
 10. Georgiev
 11. Grigor Petrov
   • Юлиан Младенов

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.