Виртуално 3D посещение на Базиликата „Свети Петър“, Ватикана и Рим


Идва пролет и можем да си направим някоя екскурзия, да погледаме произведения на изкуството. Ако нямаме възможност да отидем физически, то едно виртуално 3D посещение също ще ни даде усет за красота и настроение.

Най-напред ще прескочим до Ватикана.

Виртуално 3D посещение на Базиликата „Свети Петър“

Папската базилика „Свети Петър“ във Ватикана е най-голямата от папските базилики на Рим, описват я като най-голямата църква в света. Център е на католицизма.

Ватиканските музеи пуснаха онлайн магична 3D виртуална обиколка в 10 HD снимки с фонова музика, която в някои аспекти по-добра от реалната обиколка. Може да разглежда на 360 °с мащабиране, да се увеличават детайлите на всички произведения на изкуството по стените и тавана.

Техническата реализация е работата на Университета на Villanova в Пенсилвания (САЩ). Използвана е технологията Flash.

Отива се на някой от пунктите и след като се зареди снимката може долу в ляво да се кликва на + или -, за приближаване или отдалечаване. Със стрелките или ляв бутон на мишката може да се разглежда на 360°, надолу и нагоре.

Да отидем да погледаме Pietà на Микеанджело в Базиликата Свети Петър – височина на статуята 174 см, ширина 195 см, дълбочина 69 см, датиранa 1497-1499 г. Това е първият шедьовър на малко повече от двадесетгодишния Микеланджело Буонароти. Статуята е смятана за едно от най-великите произведения на изкуството, които Западът някога е създал:

http://www.vatican.va/various/basiliche/san_pietro/vr_tour/Media/VR/St_Peter_Pieta/index.html

Виртуално 3D посещение на Сикстинската Капела

Сега да се отправим към Ватиканските музеи и да влезем да разгледаме великото тайнство на Сикстинската Капела. Тя е посветена на Успение Богородично и едно от най-известните културни и художествени съкровища на Ватикана. Построена е между 1475 и 1481 г. по времето на папа Сикстус IV della Rovere, от който идва и името й.

Известна е по целия свят с това, че е мястото, където се състои конклава и други официални церемонии. Украсена е с едни от най-известните произведения на изкуството – фреските на Микеланджело. На стените има серия от стенописи от някои от най-големите италиански художници от втората половина на ХV век (Сандро Ботичели, Перуджино, Доменико Гирландайо, Лука Синьорели, Пиеро ди Козимо и други).

Хубавият подарък, който ни правят Ватиканските музеи е приказното виртуално посещение 3D на Сикстинската капела , което също в някои отношения е по-добро от истинското.

Качеството на снимките е много високо и пак с изглед на 360 градуса , с  уголемяване на детайлите по стените и тавана: 

И накрая да се поразходим виртуално из Рим.

Виртуално 3D посещение на популярни места в Рим

.

Да отидем на Пиаца ди Спаня:

Любимият ми красив площад Навона:

Foro Romano гледка от Via dei Fori Imperiali
Piazza Colonna
Piazza di Porta San Giovanni
Chiesa Ortodossa Russa
Via del Corso
Obelisco Flaminio
Obelisco Sallustiano
Piazza Barberini
Piazza del Campidoglio
Piazza Venezia
Via Principe Amedeo / Via del Viminale
Obelisco Esquilino
Circo Massimo
Hotel Bernini Bristol

и още други виртуални разходки из Рим на този сайт: Lookrome.com

Заключение

Надявам се, че разходката ти е харесала. Дори и да си бил по тези места, може винаги да допълниш спомените с някоя подробност, която преди това не си забелязъл.

Автор на основното изображение Dennis Jarvis.


Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.