Vlog и влогър


Днес е немислимо да имаш блог и да не побликуваш видео в помощ към публикациите. Но има хора, които публикуват преди всичко видео. Те имат богати канали на видеоплатформите и са следвани от хиляди и десетки хиляди почитатели. Може би и ти би искал да станеш влогър. Ето малко начална информация.  (Публикацията е обновена на 23.12.2019)

Какво са vlog – влог и влогър ?

Vlog – съкратено от video blog.

Vlog и влогър

 

През 2004 г. Steve Garfield лансира своя видеоблог и поставя началото. В него основното не е текстът, а движещите се изображения.

Видеото се подкрепя от текст, фотографии, различни графики. Отначало са само малка част от Блогосферата, сега видео блоговете си имат своя Влогосфера. Видеожурналите там се делят, както и при блоговете, на лични дневници и други тематични направления.

Влогър е човек, който поддържа  видеоблог, документира част от живота си или поддържа някаква тематика във видеоклипове, които качва в публичното пространство.

В сериозния свят влогерът обикновено е и блогер. Влогерството го допълва. Сериозни видео блогове има в областта на дигиталния маркетинг, на технологиите, на Направи си сам тематика, на модата и красотата (един хубав български видео блог Natalis Beauty на Vbox7), на изучаване на английски език (чудесният видео канал на Youtube – MMMEnglish) и много други.

Малко за видеоблоговете

Всяко видео от видеоблога би трябвало да е добре обработено. То остава за дълго в уеб пространството, не изчезва, както при социалните мрежи – случаите на Snapchat, Instagram, Facebook истории.

За много хора слушането на чужд език е по-трудно за разбиране, отколкото, отколкото да го прочетат. Същото е и за хората със слухови проблеми, затова трябва да сме сигурни, че видео блогът ни има субтитри.

Тъй като визуланото възприятие е много по-бързо и впечетляващо, има доста нечистоплътни организации и хора, които могат отлично да увличат публиката и да й вменяват свои мисли и идеи. Така че трябва да сме доста критични към видео съдържанието.

Едни от най-известните сайтове за споделяне на видео освен Youtube и Vbox7 са :

Vimeo.com, Veoh.com, Metacafe.com, Dailymotion.com. 

Как да следим публикациите на любими видеоблогери от Youtube ?

За да следим редовно публикациите на любимия си влогър, трябва разбира се да имаме регистрация на Youtube. Записваме се за харесвания канал, отиваме на нашата страница отляво на вписванията. Кликваме и отиваме в youtube.com/subscription_manager (управление на вписванията). Най-отдолу в дясно намираме бутон за export subscriptions.  Сваляме OPML файла subscription_manager.xml. След това, ако нямаме регистрация във Feedly – най-удобния и известен четец на feed (захранване с последните новини, публикации), се регистрираме. Отиваме на Feedly на иконата на профила си и на Organize sources намираме бутон import OPML, върху който кликваме и на отворената страница за избор на файл от нашия компютър внасяме сваления от youtube преди това subscription_manager.xml. Кликваме на бутон Import и готово. Вече имаш винаги новините от любимите youtube канали.

За блогерите един видео блог (Vlog) може да бъде чудесен начин за привличане на нова публика. Видеото от Youtube може да се впише в текстовия блог.

Виж как се става блогер: Как да започна блог? (инфографика)

Заключение

С превръщането на много телевизионни канали и други традиционни медии в субкултура, подчинена на меркантилността, видеоблоговете, които информират и дават достойно съдържание, имат възможност да станат отправна точка в своята ниша. От значение е и близостта на влогера с публиката му, коментарите и възможността да преизгледаш и преосмислиш клипа. Въобще Влогосферата се превръща в една демократична структура, още повече, че оборудването, за да се включиш в нея, е общодостъпно и вече не толкова скъпо.

Ето пример как да станеш видеоблогер. (Текстът е на английски, за да четеш по-лесно такива страници, можеш да си инсталираш някое удобно разширение на браузера от вида Google Translate).

На основната снимка (Марко Монтеманьо (Marco Montemagno)-известен италиански влогер ).

Източник на снимката BTO – Buy Tourism Onlin


Тагове:

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.