Всички трикове на Facebook Messenger, за да го използвате по-добре [39 – нова версия]


Прекарваш много време в Messenger, сигурно ще ти е полезно да знаеш всичко, което може това постоянно развиващо се приложение

Съдържание

Всички трикове на Facebook Messenger, за да го използвате по-добре

С тази поредица от почти всички трикове на Facebook Messenger за момента ще можеш да персонализираш и да получиш най-доброто от известната услуга за незабавни съобщения, свързана с най-използваната социална мрежа в света Facebook.

1. Използвай Messenger без акаунт във Facebook

Най-напред да започна с това, което вече е известно на запалените му почитатели, че можеш да използваш Messenger, дори без да си регистриран в социалната мрежа. Всичко, което трябва да направиш, за да чатиш с него, е да се регистрираш с мобилния си номер. Изтегли Messanger през мобилното си устройство и при стартиране отметни Нямам акаунт във Facebook, след това върху Продължете.

2. Приеми или откажи съобщение от профил, който не е твой контакт

По подразбиране виждаш само съобщения от контактите си. Понякога може да ти бъде изпратено съобщение от непознат. Ако искаш да провериш тези съобщения, иди на кръгчето на изображението на твоя профил и след това на Message Requests или Заявки за съобщения. Там има и обяснение, че ако отговориш на съобщението, ти приемаш да си разменяте съобщения, гиф, видео и др.

Изпращане на съобщение от непознат

# 1

3. Деактивиране на чат и блокиране на потребител в Messenger

Искаш да си офлайн във Facebook Messenger, защото получаваш много известия, които те смущават по всяко време на деня и ти е писнало.

Можеш да деактивираш чата на Facebook Messenger, да се покажеш недостъпен (т.е. без зелената точка до твоето име). За да направиш това, следвай тези инструкци:

Иди на чата и кликни на профилната си снимка–>Active status–>изключи бутона на Show when you’re active.

Активен статус

# 2

Освен това можеш да блокираш конкретен потребител в чата, както е възможно да го направиш от компютъра.

Кликни на разговор с контакта, който да бъде блокиран, после на профилната му снимка в горната част. Сега превърти надолу по показания екран, иди на елемента Block.

 

Блокиране и други действия с контакт

# 3

На следващия екран избери блокиране в Messenger, блокиране във Facebook:

Блокиране на контакт

# 4

4. Супер трикове на Facebook Messenger – гласови и видео разговори, изпращане на аудио съобщение

Тази функция се вижда ясно на екрана на Facebook Messenger. Освен текстови съобщения е лесно да започнеш гласово или видео повикване с помощта на бутоните в горната част на прозореца за чат.

Гласово и видео повикване

# 5

Можеш също така да оставиш гласово съобщение, подобно на WhatsApp, ако човекът, с когото искаш да говориш, в момента не е на разположение. На чата с твой контакт, долу вляво има икона на микрофон. Когато кликнеш на микрофона, ще се появи голям син бутон, и като го задържиш натиснат, ще можеш да запишеш аудиото си – до 1 минута.

Аудио съобщение

# 6

5. Споделяне на местоположението

Ако закъсняваш за среща или си се изгубил в града, ако някога ти се наложи да уведомиш приятели точно къде си в момента, отвори чата с тях, натисни четирите точки долу вляво и избери Местоположение. Твоят приятел веднага ще получи карта, показваща точното ти положение.
Разбира се, има аргумент за поверителност срещу разкриването на твоето местоположение, но после можеш да изтриеш тези данни от Facebook, ако желаеш.

Изпращане на местоположение

# 7

6. Твоето местоположение във Facebook Messenger

Това не е трик или функция, по-скоро е едно подобрение на Facebook Messenger, съобразено с новите правила за поверителност. Facebook Messenger вече не проследява местоположението ти по подразбиране. Приложението Facebook Messenger не събира данни за местоположение във фонов режим и не изисква нови разрешения за твоите данни.

7. Супер трикове на Facebook Messenger – стартирай секретни разговори

Преди време едно момиче ми се обади, че й хакнали месинджъра и я изнудвали с нейни лични споделени неща.

Ако искаш да споделиш информация, която не трябва в никой случай да попадне в грешни ръце, стартирай Secret Conversation. В секретните разговори сигналът е криптиран изцяло. Но те се използват само в крайна нужда, защото нарушават някои функции в Messenger, като например използването му на множество устройства, архивиране на минали разговори и дори изпращане на неща като пари или анимирани GIF файлове.

Как става достъпът до секретни разговори?

Активирай тайни разговори на твоето устройство (може да бъдат активни само на едно устройство в един момент). Докосни снимката на потребителския си профил за достъп до Настройките–>Privacy–>Secret conversations

Секретни разговори 1

# 8

За да изпратиш тайно съобщение, превключи позиция On (Android).

Секретни разговори 2

# 8-1

След това иди на профила на приятел, с който ще проведеш секретен разговор, кликни на профилната му снимка и на отворения нов прозорец – на Go to Secret Coversation.

Иди на секретен разговор

# 9

Ако твоят таен разговор не е с доверен човек, все пак внимавай, защото той може да го запише, да направи скрийншот и т.н. На стрaницата с включване на таен разговор имаш възможност да изтриеш тези разговори.

8. Изтриване на изпратено съобщение

Facebook Messenger позволява на потребителите да отменят съобщения до 10 минути след изпращане. Можеш да го направиш, като натиснеш върху съобщението си на мобилния телефон и избереш Премахване (Android). Изскачащо съобщение те пита дали искаш да го премахнеш за всички или само за теб. Друг изскачащ прозорец ще поиска да потвърдиш изтриването.

Изтриване на съобщение

# 10

Ако съобщението е старо, можеш да го изтриеш само за себе си.

Архивирането на чат го премества от Inbox в архивираната папка. Можеш да изтриеш цял разговор от входящата ти поща (но този чат остава в Messenger на другия човек) или можеш да изтриеш само някои съобщения от разговора.

9. Персонализирай всеки разговор

Имаш възможност да персонализираш групите и единичните чатове – да промениш графиката, цветовете, емоджи. Когато си във въпросния чат кликни на иконата i горе вдясно, след което избери от новоотвореното меню опциите, които искаш да персонализираш.

Виж изображение # 9.


10. Промяна на цвета

Омръзнало ти е това синьо на чата. Кликни върху контакт, чийто цвят искаш да промениш, иди горе вдясно на i и после избери Тема. Това ще промени цвета на разговора за всички в чата, дори ако това е групов чат.

Смяна на тема, цвят

# 11

Можеш да направиш своя избор от този прозорец:

Теми, цветове

# 12

11. Добави никнейм на контакт

Може би за удобство би искал да наречеш някой от контактите си със специално име, различно от неговото във Facebook. Използвай функцията за псевдоним на Messenger. Става лесно – кликни върху името на човека, на който искаш да го промениш, после на i горе вдясно и на новия прозорец на Nicknames.

Виж изображение # 11.

Имай предвид, че личността, чийто никнейм си сменил, ще види това.

Смяна на никнейм

# 13

12. Стикери, GIF файлове, палец (thumbs-Ups) и флотилия от сърца

Facebook е интегрирал различни групи стикери, които да използваш в съобщенията. Можеш да избереш най-използваните от теб, за да ги поддържаш лесно достъпни. Освен стикерите, имаш избор и на гифчета от интегрирания Giphy.

Удобен ми е бутонът за бърз палец (humbs-Ups), вдигнат нагоре, с който изразявам одобрение, съгласие. Но до скоро не знаех, че мога да го преоразмеря и да вмъкна гигантски палец в съобщението, като задържам пръста си върху иконата и го отпусна,преди да свърши уголемяването. Отново супер трикове на Facebook Messenger!

Уголемяване на палец емоджи

# 14

Същото можеш да направиш с всяко емоджи.

Флотилия от сърца, летящи по време на чат, може да се появят, ако изпратиш съобщение, в което има само едно сърце.

Много сърца

# 15

Същото става с балончета за поздрав по случай празник:

Балони

# 16

13. Изпращай пари в Messenger

Трябва да платиш на близък човек някоя покупка, да помогнеш или да изпратиш пари за доставен ти предмет? Можеш да платиш директно от Messenger. Как става това?

 • Можеш да започнеш да използваш Facebook Pay във Facebook или Messenger само с няколко докосвания: Иди в Настройки–> Facebook Pay на приложението или уебсайта на Facebook;
  Настройки Facebook Pay 1

  # 17

  Настройки Facebook Pay 2

  # 18

 • Добави начин на плащане;

  Начин на плащане

  # 19

 • Facebook Pay поддържа повечето основни кредитни и дебитни карти, както и PayPal. Плащанията се обработват в партньорство с компании като PayPal, Stripe и други;
 • Виж и останалите настройки и заложи на по-голяма сигурност.

Когато си в чат с контакта, на който трябва да преведеш пари  (Facebook Messenger отбелязва на сайта си, че тази функция не е достъпна за всички в момента, когато пиша тази публикация),

 • кликни върху иконата на $ или и въведи сумата, която искаш да изпратиш.

  Плащания

  # 20

 • Докосни Плащане горе вдясно и добави дебитната си карта.
 • За да получиш пари: Отвори чата с въпросния контакт.
 • Докосни Добавяне на карта в съобщението и добави твоята дебитна карта, за да приемеш пари за първи път.

Парите, които изпращаш, се превеждат веднага. Времето, което е необходимо зависи от твоята банка, както и при другите депозити.

14. Групови съобщения

Ако имаш някакво общо съобщение за няколко приятели, организираш някакво събитие с тях, най-удобно е да започнеш групов чат с всички заинтересовани лица.

Можеш също да дадеш имена на групите си и да ги прикрепиш високо, така че ако имаш често подобни чатова с тези групи, да ги поддържаш организирани и лесни за намиране.

Особено удобен канал за комуникация се получава, когато работиш с няколко колеги по определен проект. Имаш възможност да включваш или изключваш хора от обсъждането.

Груповият чат в мобилното приложението става доста лесно:

 • Отвори Messenger и избери иконката на писалка горе в дясно.
 • Маркирай хората, които искаш да включиш в тази група и кликни на OK.
 • След това в определеното поле задай име на групата.

  Създаване на група

  # 21

Премахването на хора от групата или добавянето на такива също става
много лесно:

Ето как става премахване на хора от групата:

Кликни на името на групата и ще се отвори прозорец с членовете ѝ. Когато кликнеш на името на човека, отваряш прозорец с настройки за него. Натисни Remove from Group.

Премахване от групата

# 22

За да напуснеш групата, иди на името на групата и по-надолу кликни на Leave Group. Имаш възможност да игнорираш групата – Ignore Group и няма да получаваш повече известия от нея. Можеш да блокираш член на групата, който в даден разговор не трябва да участва – с Block a Member.

Напусни групата

# 23

15. Как да заглушиш известия

Ужасно неприятно е да си в група и да получаваш непрекъснато известия от чатовете. Нужен ти е момент на пауза, макар, че после би искал да се върнеш в групата. Спри да получаваш непрекъснатите известия: като щракнеш върху името на групата или контакта, отваря се прозорецът с Notifications

виж изображение # 23.

От Notifications иди на Mute Conversation:

Заглушаване на разговорите

# 24

Кликни и на другия прозорец задай времето за блокиране и натисни Ок.

Заглуши известията за известно време

# 25

Можеш да решиш проблема, като изключиш целия групов чат. Виж решенията в т. 14.

16. Супер трикове на Facebook Messenger със снимки и видео направо в Messenger

Вместо да правиш снимка с камерата на телефона и след това да я качиш в Messenger, за да я изпратиш, можеш да щракнеш върху иконата на камерата, в Messenger, за да снимаш. Така с по-малко действия ще изпратиш своето селфи или други снимки.

Можеш да използваш същия инструмент, с неговите опции за задната камера, видео, текст, бумеранг и други.

Изпращане на снимки, видео,...

# 26

Снимай и изпрати снимки, видео

# 27

17. Рисувай и редактирай снимките си

Искаш да направиш по-интересна снимка, изображение с текст?

След като направиш снимка,  добави промени, както ти харесва, с принадлежащите инструменти. Полученото изображение можеш да изпратиш на приятел, в Истории или просто да го запазиш на устройството.

Изпрати изображение с текст

# 28

18. Изпращане на Spotify песни в Messenger

Ако си инсталирал приложението Spotify на устройството си, можеш да изпращаш песни от него до приятели чрез Messenger. Тези приятели обаче, ще трябва да си инсталират Spotify, за да възпроизвеждат песните.

Spotify

# 29

19. Историите в Messenger

Messenger не е само за чат с приятели. Понякога искаш да направиш някакво изявление пред твоите контакти във Facebook чрез създаване на Facebook Story. Подобно на Snapchat и Instagram, можеш да създаваш кратки колекции от видео, снимки, гиф, към които да добавяш филтри и писмени съобщения.

За да започнеш, докосни иконата на Story / Add to Your Story или на страницата на Chats и People. След като историята е публикувана, тя ще остане видима за 24 часа. Можеш да коригираш настройките, за да си сигурен, че само определени хора виждат твоята история.

Истории

# 30

Виж и изображение # 28.

20. Скриване на символа за получено съобщение

Можеш да провериш състоянието на изпратените си съобщенията, като ги докоснеш в прозореца за чат. Messenger ще те информира, когато е изпратено съобщението – Send, след което ще те уведоми кога е доставено – Seen. Mалка версия на снимката на профила на твоя контакт ще се появи до съобщението ти, след като бъде прочетено.

Messenger не дава възможност да скриеш факта, че си прочел дадено съобщение. Това можеш да направиш чрез разширение на браузъра, напр. с разширението Unseen for Facebook за Chrome, Opera и Microsoft Edge Beta. Премахва функцията Seen от Facebook и Facebook Messenger.

21. Уеб версия на Messenger

Далеч от телефона си можеш да използваш пълната самостоятелна уеб базирана услуга Messenger. Интерфейсът й е подобен на този на телефона, без да отваряш Facebook – Messenger.com.

22. Използване на чат бот

Голям процент от бизнесите и професионалните сайтове използват Messenger чат ботове, чрез
които приемат комуникации от потребителите си и провеждат разговори с тях.

Messenger бот е софтуер, който използва изкуствен интелект (AI) за комуникация с клиенти. Обяснено по-просто, тези ботове разбират какво се пита и след това могат да формулират отговор по много човешки начин.

Моят блог също има Messenger бот. Там аз отговарям на запитванията на потребителите на FB страницата ми.

Chat bot 1

# 31

Виж една колекция от избрани ботове за Messenger: Най-добрите ботове за Messenger

23. Изпращай файлове през Messenger

Messenger предлага начин за прехвърляне на файлове на контактите ти. Можеш да споделяш файлове чрез Messenger във Facebook.com, като докоснеш иконата на изображение. Или да плъзнеш и пуснеш файлове с помощта на Messenger.com, който работи за документи, снимки и MP3 файлове.

Изпращане на файлове

# 32

След като файлът се появи в полето за изпращане, можеш да откажеш да го пратиш, като кликнеш на кръстчето горе в дясно на файла (където е жълтата стрелка).

Изпращане на файлове 1-

# 33

Файлове можеш да изпращаш и през Facebook чата, като придърпаш или кликнеш на иконата на кламер:

Изпращане на файлове 2

# 34

 

24. Направи анкета в група от приятели

Messenger позволява на потребителите да анкетират приятелите си в Android, когато има създаден групов чат.

Започни чат с групата приятели, които искаш да анкетираш. Докосни иконата с четири точки отляво и после Анкети (Pols). Въведи въпроса си и докосни Create Poll. Функцията е много полезна, ако ти трябва анкета и мнения за нов проект, курс, уебинар.

Анкета в група

# 35

25. Добавяне на друг акаунт в Messenger

Имаш и тази чудесна възможност, както в Instagram – да притежаваш повече акаунти в Messenger и да превключваш между тях.

Ето начинът: Влез в Messenger на телефона си и кликни на профилната си снимка. На новоотворената страница по-долу ще намериш опцията Switch Accounts–>Add Account.

Превключи акаунта

# 36

Когато отвяряш някой от акаунтите си, приложението автоматично зарежда чатовете и списъка с контактите на активния акаунт. Иска се парола, когато преминаваш от един акаунт в друг.

26. Messenger като SMS приложение (Android)

Може би ти харесва Facebook Messenger повече от стандартното текстово приложение за изпращане на SMS. Тогава защо пък да не използваш него за изпращане на есемеси на Android? Това означава, че ще получаваш текстови съобщения чрез Messenger, точно както ако някой е разговарял с теб с чат.

Ето как да стане това:

Кликни на профилната си снимка и на новата страница превърти до SMS. Виж на изображение # 36.

Включи приложението SMS по подразбиране.

Използвай Messenger за SMS

# 37

От следващия прозорец избери Messenger.

Използвай Messenger за SMS 1

# 38

27. Игри от уеб версията

Oт уеб версията можеш да използваш игрите на Messenger в неговия сайт messenger.com. Иди на иконата вляво от микрофона долу и от там ще се покажат няколко игри, които Messenger е приготвил за теб и приятелите ти.

Игри

# 39

28. Как да излезеш от Facebook Messenger на Android

Има два начина за излизане от Messenger на Android.

Излез от Messenger чрез настройките на Android

Искаш да спреш да използваш Messenger на Android, без да го изтриеш. Приложението всъщност няма предоставена възможност за излизане от акаунт, но има начин да се заобиколи това.  За да излезеш от Messenger на Android отвори настройките на Android, превърти надолу до Приложения. След това избери Мениджър на приложения, намери Messenger в списъка с приложения и кликни на него. Иди на Устройство за съхранение на данни и долу кликни Изчисти данните и Изчисти кеша. Потвърди. Това ще премахне данните на твоя акаунт и ще излезеш от него.

Ако искаш да влезеш отново, натисни Продължи. Излизането от Messenger няма да причини излизане от приложението Facebook, ако го имаш на устройството.

Излез от Messenger чрез приложението Facebook

Ако използваш само Messenger, а не самия Facebook на устройството си, първо ще трябва да изтеглиш и инсталираш приложението Facebook.

Отвори приложението Facebook и влез в съответния акаунт, от който искаш да излезеш от Messenger.

Докосни иконката за менюто горе вдясно (хамбургер).

Превърти надолу и докосни Настройки и поверителност–>Настройки–>Защита и Вход –>Къде сте влезли, след това избери Messenger сесия–>Изход.

Изход от Messenger

# 40

29. Dark mode

Превърни интерфейса на Messanger от бял фон в черен, като включиш тъмен режим. Докосни иконата на профилната си снимка в чата и после включи Dark Mode. Виж изображение # 2.

30. Messenger за деца

Ако предпочиташ да си спокоен за разговорите на децата си в Messenger, можеш да ги насочиш към по-безопасна версия на социалната мрежа Messenger Kids.

31. Реагирай на съобщенията

Можеш набързо да уведомиш приятел, че съобщението му е получено, като изпратиш бърза реакция.

Натисни и задръж  върху съобщението, което искаш да потвърдиш и ще се появи редица от емоджи. Кликни върху най-подходящото за случая.

Бързо потвърждаване

# 41

32. Изпрати отговори с цитат във Facebook Messenger

Това е супер функция, особено за групови разговори.

Отговорите на съобщение (цитиращи отговори) са полезни, защото отговарят точно в контекст. Т.е. на определено съобщение можеш да отговориш директно, дори, когато са минали много съобщение след него, като при това се цитира точно кое съобщение коментираш.

Функцията идва като разширяване на съществуващите емоции на реакцията на компанията. Сега, когато задържите отделно съобщение, освен че просто добавите реакция, ще можете да отговорите с нов бутон „отговор“, който ще прикачи към отговора си цитирана версия на оригиналното съобщение.

Този ход също е в основата на всеобхватната амбиция на компанията да създаде кросплатформена система, която да обединява Messenger, WhatsApp и Instagram съобщения – постигането на сравними функции на всичките три платформи без съмнение ще направи възможно евентуалното обединяване по-лесно, когато се случи. – theverge.com

Кликни на съобщението и до него ще се получи стрелка за коментар.

Цитиращи отговори

# 42

33. Facebook Messenger добави споделяне на екрана

Споделянето на екрана ти позволява да сърфирш в социалните медии или да пазаруваш заедно онлайн с приятели. Също дава възможност да поискаш технологична помощ или да помогнеш на приятел с проблеми на телефона.

Ето как да го използваш:

Отвори приложението и започни видео разговори с един или повече контакти.

По време на разговора прекарай пръст нагоре на лентата с инструменти в долната част. Ще се появи надпис:

Share Your Screen

Споделяне на екран

# 43

От този момент нататък другите хора от видео чата ще могат да виждат на живо екрана на твоя телефон. Все още ще виждаш приятелите си на камера, докато им показваш какво има на твоя телефон. За да е полезна функцията, разбира се че трябва да преминеш на друг екран на телефона.

Споделяне на екран 1

# 44

34. Обаждай се безплатно чрез Wi- Fi

Подобно на Google Hangouts, Messenger има вградена функция за видео и гласово обаждане. Когато си свързан с Wi-Fi, твоите обаждания към друг Messenger ще са безплатни. Няма да ползват ограничения ти мобилен трафик данни.

Но внимание – Messenger ще премине към мобилни данни, ако Wi-Fi отпадне – което може да струва допълнително пари, в зависимост от твоя мобилен план.


35. Бързо намиране на съобщения с помощта на Search in conversation

Една много важна функция. Ако имаш дълги и важни чатове с някой контакт и ти е необходимо да намериш конкретно съобщение в нишката разговори, с този трик ще можеш да намериш този специален чат в рамките на секунди.

Иди на чата с въпросната личност, кликни на профилната ѝ снимка–>Search in Conversation.

Виж изображение # 3.

36. Качи контакти във Facebook Messenger

В случай, че искаш Messenger да намери контактите ти в телефона, за да можеш да се свържеш с приятели на платформата за съобщения, този малък трик е за теб.

От профилната си снимка–>Phone Contacts–>Upload contacts–>Turn on. Изчакай известно време, за да може всички контакти да бъдат качени в платформата за социални мрежи.

Виж изображение # 36.

37. Синхронизиране на контакти

Иди на чата – на профила си–>долу ниско в дясно Хора (People)–>горе в дясно иконата с +човече–>Add contacts–>Sync Contacts.

38. Настройки на уведомленията

Има редица настройки за уведомленията:

 • Показване на дисплея;
 • Светлина;
 • Звук;
 • Вибрация;

и др., които могат да се регулират. Това става на Настройките, на които ще отидеш от профилната снимка и после–>Notification & Sounds.

Ако пък искаш изцяло да изключиш уведомленията на Messenger, иди на настройки на Android–>Известия и надолу до Messenger. Изключи с бутончето. Включването можеш да направиш и от Messenger, вътре в приложението. Когато са изключени уведомленията изцяло, на Notifications & Sound има червен удивителен знак.

Виж изображение # 30.

39. Създаване на стая за разговори

Messenger не можеше да изостане назад от конкурентите, като Zoom, Skype, Google Meet и Microsoft Teams, и след своите Истории, създаде и Стая за групов видео чат – Rooms.

Можеш да създадеш стая за видео чат чрез Facebook или приложението Messenger и да поканиш до 50 души да се присъединят към видеообаждане – дори и да нямат акаунт във Facebook. Няма времеви ограничения за разговорите.

Как да създадеш стаята на Facebook Messenger:

 • Отвори приложението Messenger.
 • Докосни раздела People в долната дясна част на екрана.
 • Докосни Create a Room и избери хората, които искаш да присъединиш.

  Създаване на стая

  # 45

За да споделиш стая с хора, които нямат акаунт във Facebook, сподели връзката с тях.

Заключение

В момента това са основните трикове, които можеш да използваш във Facebook Messenger, за да ся възползваш от всичките му възможности, когато са ти нужни.

Ако знаеш още нещо интересно и полезно, което може да прави Messenger, добави в коментарите.


Тагове:,

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.