10 уеб инструмента, които ще ти помогнат да пишеш на по-добър английски

Блогери и всички професионално и съзнателно пишещи в уеб пространството са в постоянно търсене на инструменти, които да им помогнат да са по-ефективни и безгрешни при писане и изразяване. Особено, когато се отнася за чужд език.

Вече виждам много български блогери да правят публикации на английски. Със сигурност познават част от следващите полезни инструменти. Но искам да ги подскажа, на който още не е запознат с тях.

Повечето от текстовите редактори не откриват много от грешките. Ето къде ни трябват тези уеб инструменти за по-добър английски.

Grammarly

Grammarly може да открие над 250 типa грешки с платената си версия – граматически, орфографически и речникови. Показва неправилните части в изречението и така човек се учи от грешките си. Когато открива беден речник при писането, програмата подсказва синоними, и подбираш най-добрия текст.

10 уеб инструмента, които ще ти помогнат да пишеш на по-добър английски 1

Програмата можеш да придобиеш и да свалиш на компютъра си. Но можеш да я ползваш и безплатно като разширение на браузера (Chrome, Opera, Mozilla, Safari). Тогава я имаш на разположение винаги, дори когато пишеш имейли.

Виж още тук: Инструменти и разширения в Google Chrome и Opera за продуктивност и улеснение

Hemingway App

Hemingway прави малко по-различни неща. Апликацията е платена – 20 $ за десктоп, но може да се изпробва безплатно онлайн. Тя е полезна за по-ясното и четливо писане. Ето какви проблеми, с изчистването на които става по-ясен езикът, показва:

 • думи или изречения много сложни;
 • много дълги изречения;
 • много или ненужни наречия;
 • пасивен залог на английския глагол, който трябва да се избегне.

Различните неточности в проверявания текст са оцветени по различен начин.

10 уеб инструмента, които ще ти помогнат да пишеш на по-добър английски 2

За да коригираш текст, трябва да го копираш и поставиш в онлайн редактора на Hemingway app. Десктоп програмата се използва и служи добре за публикации, нюзлетер, статии.

Orwell

Orwell е с подобно действие на Hemingway. Безплатна е и има разширение за Chrome и Opera, но е още във версия бета и не е много сигурна навсякъде. На самия сайт може да се пренесе текст за проверка за добра читаемост.

10 уеб инструмента, които ще ти помогнат да пишеш на по-добър английски 10

Language tool

Languagetool е също един подобен на горните инструмент, но по-развит. Той е open source. Плюсът е, че може да се използва освен за английски, за френски, немски и други повече от 20 езика. Открива много орфографични и граматически грешки. Има разширения за Chrome, Opera, Mozilla, Google Docs, Libre Office, Open Office и standalone версия за десктоп. На форума му могат да се поставят текущи проблеми с инструмента.

10 уеб инструмента, които ще ти помогнат да пишеш на по-добър английски 7

Grammar checkТова е друга услуга за проверката на английски текст за граматични грешки, както и за грешки, пречещи на ясния израз. Пишеш си текста като във всеки редактор или поставяш копиран текст. Кликваш на безплатната проверка и неправилната част ще бъде подчертана. Когато кликнеш върху нея, излизат различни предложения, от които да избереш правилното. Ако искаш дълбока проверка, те изпраща на платената част на Grammarly.

10 уеб инструмента, които ще ти помогнат да пишеш на по-добър английски 5

SpellCheckPlus

SpellCheckPlus е друг инструмент за проверка на английски текст. В редактора се пише или копира от друг източник. Има бутон за копиране от Word или като обикновен текст. Можеш с кликване да премахнеш форматирането. След това се отива на проверката. Освен с означения в текста и отдолу излизат всичките истински и евентуални грешки, които е открил. Имаш възможност за разпечатване.

10 уеб инструмента, които ще ти помогнат да пишеш на по-добър английски 6

Тextgears

Тextgears е малък инструмент за проверка на граматиката и корекция на грешките. В платената част се анализира контекста, граматика, орфография, стил. В онлайн безплатната услуга, освен че се подчертават сбърканите места върху текста, отдясно се изписват грешките и корекциите им.

10 уеб инструмента, които ще ти помогнат да пишеш на по-добър английски 9

Яндекс.Спеллер

Този инструмент на руския браузер може също да бъде впрегнат в работа за поправка на английски текст. Написваш или копираш вътре текст и искаш проверка със съответния бутон. Услугата те изпраща в прозорец и виждаш грешката си и поправката отдолу.

10 уеб инструмента, които ще ти помогнат да пишеш на по-добър английски 8

Ginger

Ginger e много симпатичен софтуер, който проверява твоя английски текст, открива грешки и ги поправя, но освен това ти дава алтернативни решения за твоите фрази. Разхождайки се по сайта откриваме и инструмент със синоними, с който можеш да получиш подсказки за твоя текст.

10 уеб инструмента, които ще ти помогнат да пишеш на по-добър английски 3

Виж и речника на синонимите. Много добра е и безплатната версия за Windows.

Какво е включено там:

 • избор между фрази;
 • речник;
 • обяснение на дума;
 • копиране в clipboard;
 • фрази на деня;
 • синоними;
 • личен речник;
 • помощ;
 • настройки фонт и размер на текста;
 • настройка английски UK или US;
 • настройка горещи клавиши;
 • бутон фаворити;
 • тренинг.
10 уеб инструмента, които ще ти помогнат да пишеш на по-добър английски 4

В платената има и функцията text to speech.

Ludwig guru

ludwig.guru е инструмент, изработен за да перфеционира твоя английски език. Измислен от отбор от сицилиански младежи. Първата лингвистична търсачка, която ни помага да пишем правилни изречения на английски.

Името е взето от философа Ludwig Wittgenstein, който ги е вдъхновил със своята сентенция:

„Границите на моя език са и границите на моя свят.“ – Лудвиг Витгенщайн

В следващото видео се опитах да покажа богатството от изречения, които търсачката намира в отговор на моя проста фраза. По този начин стимулира доброто изразяване. Както се вижда, Ludwig действа като интерактивен речник – в реално време. Примерите са от авторитетни източници като Guardian, New York Times  и Bbc, откривани в базите им данни.

За момента (2016), сайтът има потребители от 120 страни. Целта на създателите е да помогнат на всеки да пише на английски самостоятелно.

Това са по-добрите инструменти, които имам в запас или успях да открия при написването на публикацията. Ако някой има някой инструмент в полза за писането на английския език, наистина интересен и добър, може да пише.

Съдържание
10 уеб инструмента, които ще ти помогнат да пишеш на по-добър английски
Име на публикацията
10 уеб инструмента, които ще ти помогнат да пишеш на по-добър английски
Описание
10 безплатни инструмента, които проверяват написан на английски текст за орфографични, граматически, стилови грешки. Някои от тях дават набор от изречения, които помагат за по-доброто изразяване на английски.
Автор
Име на сайта
ivytechnoweb.net
Лого на сайта
Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.