15 маркетинг грешки в Инстаграм,които можем да избегнем

Защо говорим точно за маркетинг грешки в Инстаграм ?

Съдържание

Инстаграм е социална мрежа, родена през 2010 като апликация за обмяна на снимки и отначало изглеждаше, като че ли нейното предназначение е просто за селфита. Но в действителност не е съвсем така. В последно време маркетингът има съвсем друга цел – не е вече директната продажба, а печеленето на верни и ангажирани последователи.

От момента на нашето раждане визуалните ефекти са първата ни връзка с външния свят. Мозъците ни са програмирани да обичат изображенията и да ги възприемат. Те предизвикват емоции, а емоциите създават дълбока връзка. Ето защо маркетингът се сприятели толкова бързо с най-визуалната социална мрежа – Инстаграм. За да бъдем ефективни, трябва да я използваме коректно, пълноценно, креативно, без да допускаме изброените по-долу най-чести маркетинг грешки. Защото независимо, че тази популярна социална мрежа отдавна е набрала скорост, все още често наблюдавам как много потребители не представят на ниво своя продукт, своята дейност и марка.

Малко статистика за социалната мрежа Instagram.

Маркетинг-Instagram-                                                                                                              Реализирано с DIY Chart

Маркетинг-сектори Инстаграм
Най-представени сектори в Инстаграм през 2016 г. Източник Popupmag.it 

 

И още – споделяне между 600 милиона активни потребители месечно, половината от които прекарват средно 21 минути над приложението. Ангажираността в Instagram е 10 пъти по-висока отколкото тая във Facebook и 54 пъти по-висока от тая в Pinterest.

Основни маркетинг грешки в Инстаграм.

Определих някои от основните типове грешки, Те ни пречат да споделяме с максимален брой ползватели нашите най-хубави снимки. Пречат ни да предложим по най-добрия начин нашите продукти-хотели, ръчни изделия, стоки, които продаваме в онлайн магазините си или на които сме представители.

 

1. Липса или злоупотреба с хаштагове.

Виждам дейности, например хотели, къщи за гости, които публикуват красиви снимки, но никой не ги харесва. Само по някой личен  познат. Защо ? Естествено – липсата на хаштагове.

Използването на този знак е чудесен начин да помогнеш на други потребители да намерят съдържанието на твоята галерия. Достатъчно е е да се поставят такива, които са свързани семантично с изображението и дейността. Хубаво е да се създадат и свои, ако брандът-името, марката вече е набрала клиенти и известна популярност.

Пример от моя приятел по Инстаграм, художника Валерий Хали. Както се вижда, той ползва собствен хаштаг – #valeriyhali , както и подходящи хаштагове свързани с професията му, с маркетинг насоченост (#продажкартини, #modernart и т.н.). Хаштагове на английски и руски, таргетът, към който са насочени  продажбите му.

 

Хаштаговете не трябва да са прекалено много, нито съвсем малко или никак. Не трябва да са много общи или несвързани с темата, защото така ще се отчуждат посетители. Всеки трябва да си намери оптималното количество. Да се поставят маркери за хаштаг # пред думи в обяснителните бележки на изображението не е естетически приятно. Хубаво е всички хаштагове да са под обясненията.

2. Не следваш други участници в Инстаграм.

Не следваш и не се интересуваш от галериите на своите последователи. Не се стараеш да изградиш около себе си своя кръг , своя клан – общност от ползватели на социалната мрежа с подобни интереси и вкусове. А тази общност се изгражда с внимание. За да получим чуждото внимание, респективно чуждите лайкове, трябва да отделяме и ние време за другите. ( Аз например го правя, докато съм на велоергометъра ).

3. Липса на ангажимент – коментари и отговор на коментари.

За създаване на сериозна  група последователи  ни служи и ангажимента към тях. Коментирането на чужди публикации и отговорите на коментарите към собствените изображения е такъв ангажимент, с който се създава верен кръг последователи. Нека твоята аудитория да знае, че ти пука за нея и че си човек, а не интернет бот. Последователите ти ще бъдат насърчени да коментират пак. Пример за управление на коментарите на друг мой Инстаграм приятел.

Пример-за-коментари-на-Инстаграм-

Друг вид ангажимент е споменаването-както на Twitter може да използваш символа @ пред името на потребителя, за да го маркираш в  коментара си.

Както Facebook  също и Instagram позволява да тагнеш друг потребител преди да публикуваш снимката.

Полезна е и възможността да изпращаш и получаваш директни лични съобщения.

4. Скрит профил.

Попадат ми профили скрити, не публични, чиито собственици продават или препоръчват нещо. Тогава до изображенията разбира се имат достъп само ограничен брой хора-техните приятели по Инстаграм. Те са неоткриваеми за света. Хубаво е името на акаунта да съвпада с другите акаунти на Фейсбук и Туитър, ако има такива. Така ще бъде по-лесно запомнен съответния профил. Ако акаунтът е на малка фирма, тя трябва да е сигурна, че марката й навсякъде е еднаква и ще може да я отличава. Дори може да се използват собствени банери.

5. Липса на собствената снимка и име на профила.

Друга маркетинг грешка е, когато публикуващият не застава със собствената си снимка и име пред своите последователи и клиенти. Така по-трудно щв си създаде сигурно име и доверие към себе си.

6. Липсата на био – кратко описание на профила ти.

Кажи накратко кой си, каква е дейността ти, философията на продукта ти. Публикувай необходимите линкове към евентуална продаваща страница или сайт. Не трябва да се изпуска да се насочи трафик към собствения сайт или ФБ група.

7. Липсата на кратко описание към всяко изображение – caption.

Хубаво е то да е насочено към целевата аудитория. Ако тя е само българска, може да се пише и на български. Ако продаваме продукт по интернет,  за който търсим купувачи от цял свят, то е задължително да има описанието и  на английски. Както и хаштаговете. Но никога да не се забравя текста. Иначе как ще разберат хората какво искаш да кажеш със снимките. В Инстаграм се цени лаконичността, но съм забелязала големия интерес към акаунтите с повече обяснения. Много потребители даже маркират публикациите със забележителни разкази и остроумни забележки да ги видят и техните приятели.

 Когато си част от отбора на социалната медия, съдържанието, което се споделя, не е само нещо красиво за гледане, част е от стила на живот, философията на продуктите на вашата марка. Това е по-вярно от всякога на Инстаграм. С 400 милиона (600 милиона сега-забележка моя) потребители, Инстаграм се превърна в отдушник за себеизразяване, позволявайки на хората да открият една споделена страст за продукти и места,съвсем буквално през очите на другите – на своите приятели, за любимите им марки. Източник Curalate

 

8. Публикуване на некачествени, скучни, дублиращи се снимки.

Снимките на продукта, който представяме и искаме да продадем,  трябва да  интересни, качествени, креативни и разнообразни, с подробно описание, когато е необходимо. От професонализма на изображението се вади извод за професинализма на цялата дейност. Фотографиите трябва да са точни по размер, добре центрирани, при добро осветление. Не привличат размити, нефокусирани, жълтеникави снимки. Много е важно да се изучат законите на композицията, с които добре са запознати професионалистите художници и фотографи.
Качественото представяне на собствения продукт често предизвиква желание за притежанието му. Ето пример – една моя любима дизайнерка на бижута:
Пример-за-представяне-на-продукт-1-

Пример-за-представяне-на-продукт-2-

У зрителя трябва да се предизвика емоция. Чрез цветове, видео, мелодия, начина на представяне, идеята при създаване на фотографията и др.

Kак красиво представя картините си Кирилл Суханов- винаги съпроводени с ангажиран към темата стих. Това съчетание на изящни картини в красиви цветове и подбрани по забележителен начин стихове не може да не предизвика емоции. Забележи и характерния негов собствен хаштаг:

Маркетинг-в-Instagram-

9. Купуването на последователи и лайкове.

Не е важно количеството на последователите ти, а качеството. Колко от тях можеш да ангажираш. Ако твоите последователи те харесват, оценяват, следят, и ти се доверяват, много по-вероятно е те да станат твои клиенти. Това се нарича конверсия. Fake и спам профилите в мрежата са достатъчно много, да не ги увеличаваме, търсейки да купуваме лайкове.

10. Не се публикува редовно или много често.

Хубаво е един път на ден, обикновено сутрин. Ако нямаш достатъчно твои изображения на разположение, можеш да използваш повторно публикуване на най-интересните твои фотографии или да споделиш на друг потребител, чрез съответните апликации Repost / Regram. Успехът на популярните акаунти се състои в стабилността им. Планирай хубаво.

11. Няма показани етапи на производство на продукта, на екипа, който го произвежда.

Снимки и видео клипове, които показват етапите на изработване на фирмените продукти или стоки, особено ако процесът е уникален или  предизвиква по-голям интерес и може да привлече клиенти.  Включването на хора от екипа по време на работа или например на общ излет създава интимност, доверие към продукта, сигурност.
Instagram-марки-
Източник на цитата: Planoly

 

12. Публикуваш за себе си, каквото на теб ти е интересно или пълниш със селфита.

Публикувай за публиката си. Помисли си какво на нея ще й е интересно. Не е професионално между промоционалните фотографии на своя хотел да сложиш и  лично селфи.

Някой може да си позволят разбира се безброй селфита, когато самите те са запазената марка:намигване-

Wet beachy glam last night #vmas

Una foto pubblicata da Kim Kardashian West (@kimkardashian) in data:

 

13. Не се използват интересни филтри и апликации за подобряване качеството на изображенията.

Ползвай интелигентно филтри и приложения за подобряване на качеството на снимките си. Могат да се направят такива интересни ефекти, които да ти спечелят още последователи. Необходимо е и да се сменява фона, околната среда, начина на представяне на предлагания продукт при поредното изображение. Забелязах, че правилно избраният филтър може да донесе повече трафик. По изследвания – средно с 21 % повече и с 45 % повече коментари. Контрастните фотографии и тези в топли тонове печелят повече лайкове – отново по изследвания.

 

         Полезно насочване  за големината на изображенията в Инстаграм за 2016г.

източник : Postcron

Снимка на профила – аватар – поне 180×180 пиксела;

Снимки профилни, с лого или текст – поне 399×150 пиксела:

Снимки за галерията, препоръчани размери  – 1080×1080 пиксела.

14. Не си определил целта, към която да те заведе твоята стратегия.

Тогава и стратегията няма да ти е правилна. Целенасочено си създай стил. Може с определени филтри, които ползваш, може с определен вид тематика на описанията до фотографията. Или с особен начин на композицията на изображенията… Така ще станеш разпознаваем и ще могат да те запомнят по-лесно. Анализирай по възможност профила на своя потребител и гледай да публикуваш и пишеш за него. Помисли си и за това как твоята марка  говори на потребителя-дали шеговито, сериозено, емоционално. По принцип в Инстаграм не се използва много формален тон, значи може да сме „по-отпуснати“.

15. И знаеш ли коя е най-голямата грешка ( и заключение )

– ако си креативен професионално и още се двоумиш дали да направиш Инстаграм галерия ! Губиш големи възможности. Губиш споделяне между 600 милиона активни потребители месечно. Губиш визуланото въздействие над свои последователи и да голямата възможност да ги превърнеш в клиенти.

Не се притеснявай, ако се разпознаеш в някоя от горните грешки, постаряй се да я поправиш веднага и да я избягваш занапред.

Благодаря ти, че стигна до тук. Можеш да споделиш своя опит и свои трикове в Instagram. Ето и един малък бонус :

От тук можеш да си свалиш безплатни абстрактни изображения на снежинки.

 

Изображение по подразбиране
admin
Завършила съм математика в СУ "Климент Охридски". Работила съм като програмист. В последните години моите интереси са насочени към интернет маркетинга, маркетинг на социалните медии. Харесва ми да разрешавам проблеми в компютърния софтуер и да търся интересни уеб приложения. Обичам да следя новините на различни езици,

2 коментара

  1. Здрвейте, Казвам се Анжела Минкова и съм художник на свободна практика много години. Благодаря Ви много, информацията Ви е чудесна , изчерпателна и точна. Това , което бих искала да ви попитам , е , дали знаете в нашата мила родина , дали биха могли да се намерят арт менъжери , или агенти , или посредници , които биха могли да се занимават с тази дейност.Т.Е да печелят от нас, художниците. Художниците с много редки изкючения са недобросъвестни търговци. Благодаря ви още веднъж и бих се радвала да ми отговорите
    Поздрави
    artangela.com

Оставете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.