15 маркетингови грешки в Инстаграм, които могат да бъдат избегнати

Нито една марка не иска да има само 100 последователи в Instagram, но по-важното е да не допуска тези грешки, тогава няма как да не създаде своята голяма и качествена аудитория и без да бъде фокусирана върху броя на последователите

Инстаграм е социална мрежа, родена през 2010 като приложение за обмяна на снимки и отначало изглеждаше, като че ли нейното предназначение е просто за селфита. Но в действителност социалната мрежа надмина себе си. В момента нито една стратегия за популяризиране и маркетинг в социалните медии не е пълна, без да се включи Instagram. Instagram придобива все по-голяма известност и в момента е най-популярният канал в социалните медии за рекламодатели, марки и клиенти. Ето защо е толкова важно да не се допускат маркетингови грешки в Instagram и работата с канала.

Публикацията е обновена на 05.07.2021.

Знае се, че всяка фирма трябва да съсредоточи усилия върху активното и стабилно присъствие в социалните медии, за да оцелее и да печели известност. В последно време маркетингът има съвсем друга цел – на първо място не е директната продажба, а печеленето на верни и ангажирани последователи, които ще купят не само веднъж от любимата марка.

За да бъде ефективно представянето на една компания в популярната социална мрежа, тя трябва да я използва коректно, пълноценно, креативно, без да допуска изброените по-долу най-чести маркетингови грешки в Instagram.

15 маркетингови грешки в Instagram, които могат да се избегнат

Защо е толкова важно представянето в Instagram

Instagram вече може да се похвали с над 1 милиард активни месечни потребители. Но най-важният показател за важността на социалната мрежа е високата ангажираност. Анализите винаги са показвали над 10 пъти по-висока ангажираност в Instagram отколкото тая във Facebook.

Статистика от на активните потребители от 2021г. по възраст и пол
Статистика от на активните потребители от 2021г. по възраст и пол. Източник Statista

Основни маркетингови грешки в Инстаграм

Изброявам някои от основните типове грешки. Те са сериозна пречка пред набавянето на ангажирана аудитория и пред това, да бъдат предложени по най-добрия начин продуктите, хотелите, заведенията, ръчните изделия, инфопродуктите и всичко, което една компания иска да монетизира.

1.Не се създава маркетингова целенасочена стратегия

Усилията за постоянно присъствие в Instagram може да се окажат понякога напразни, ако не са подчинени на една целенасочена маркетингова стратегия. Трябва да са ясни целите, които се стремиш да постигнеш. Разказвайки историята си със снимки и видеоклипове, трябва да споделяш стойност, трябва да умееш да водиш потребителите в посока доверие и да култивираш дълготрайни взаимоотношения. Крайната цел, разбира се е да станеш референтната точка в твоя сектор.

2.Споделят се некачествени, скучни, дублиращи се снимки

Едни от най-често срещаните маркетингови грешки в Instagram, които се отразяват много негативно на профила, продукта, марката.

Снимките на продукта, който представяш и искаш да продадеш, трябва да са интересни, качествени, креативни и разнообразни, с подробно описание, когато е необходимо. От професонализма на изображението се вади извод за професинализма на цялата дейност. Фотографиите трябва да са точни по размер, добре центрирани, при добро осветление. Не привличат размити, нефокусирани, жълтеникави снимки. Много е важно да се изучат законите на композицията, с които добре са запознати професионалистите художници и фотографи.
Качественото представяне на собствения продукт често предизвиква желание за притежанието му.

Представяне на продукт в Instagram
Съвършенна композиция при представяне на своите продукти на този потребител

3.Липса или злоупотреба с хаштагове

Виждам дейности, например хотели, къщи за гости, които публикуват красиви снимки, но никой не ги харесва. Само по някой личен  познат. Защо ? Липсват хаштагове, които да водят възможни клиенти.

Използването им е чудесен начин да помогнеш на други потребители да намерят съдържанието на твоята галерия. Достатъчно е да се поставят такива, които са свързани семантично с изображението и дейността. Хубаво е да се създадат и свои, ако брандът вече е набрал клиенти и известна популярност.

Собствени хаштагове
Художникът Валерий Хали ползва собствен хаштаг – #valeriyhali , както и подходящи хаштагове свързани с професията му, с маркетинг насоченост (#продажкартини, #modernart и т.н.)

Хаштаговете не трябва да са прекалено много, нито съвсем малко или да липсват. Не трябва да са много общи или несвързани с темата, защото така ще се отчуждат посетители. Всеки трябва да си намери оптималното количество. Да се поставят маркери за хаштаг # пред думи в обяснителните бележки на изображението не е естетически приятно. Хубаво е всички хаштагове да са под обясненията.

Виж още: 25 безплатни електронни книги за маркетинг на съдържание

4.Липса на взаимодействие с последователите

Не следваш и не се интересуваш от галериите на своите последователи. Не се стараеш да изградиш около себе си своя кръг, своя клан – общност от потребители на социалната мрежа с подобни интереси и вкусове. А тази общност се изгражда с внимание.

Коментирането на чужди публикации и отговорите на коментарите към собствените изображения е ангажимент, с който се създава верен кръг последователи. Нека твоята аудитория да знае, че ти пука за нея и че си човек, а не интернет бот. Последователите ти ще бъдат насърчени да коментират пак. 

Коментари в Инстаграм
Пример за взаимодействие – този фотограф е в постоянен разговор и ангажира много свои последователи

5.Скрит профил

Попадали са ми скрити профили, чиито собственици продават или препоръчват нещо. Тогава до изображенията имат достъп само ограничен брой хора – техните приятели по Инстаграм. Те са неоткриваеми за света. Хубаво е името на акаунта да съвпада с другите акаунти на Фейсбук и Туитър, ако има такива. Така ще бъде по-лесно запомнен съответния профил. Ако акаунтът е на малка фирма, тя трябва да е сигурна, че марката ѝ навсякъде е еднаква и ще може да я отличава. Дори може да се използват собствени банери.

6.Липса на значеща снимка и име на профила

Друга маркетингова грешка е, когато публикуващият не застава със собствената си снимка и име или тези на марката си пред своите последователи и клиенти.

7.Липсата на био – кратко описание на профила

Кажи накратко кой си, каква е дейността ти, философията на продукта ти. Публикувай необходимите линкове към евентуална продаваща страница или сайт. Не трябва да се изпуска да се насочи трафик към собствения сайт или ФБ група.

8.Липсата на описание към публикациите

Вярно е, че Instagram е преди всичко визуална социална мрежа, но в последните години тя се утвърждава като място за микроблогинг. Наблюдава се значителна разлика в растежа на профилите, които публикуват широко описание и създават стойност и с текст, освен с красиви изображения, видео, сторис. Текстът трябва да е насочен към целевата аудитория. Ако тя е само българска, може да се пише и на български. Ако продаваш продукт по интернет, за който търсиш купувачи от цял свят, то е задължително да има описанието и на английски. Същото се отнася и за хаштаговете.

У зрителя трябва да се предизвика емоция. Чрез цветове, видео, мелодия, идея, информационен материал и др.

Текст към публикацията в Instagram
Kак красиво представя картините си Кирилл Суханов – винаги съпроводени с ангажиран към темата стих. Това съчетание на изящни картини в красиви цветове и подбрани по забележителен начин стихове не може да не предизвика емоции.

9.Неизползване на възможносттите на публикации карусел

В последните години стана много модерно да се публикуват по няколко съдържания в един пост на Instagram. Самата социална мрежа направи много подобрения в тази насока. Отначало се поставяше само поредица от снимки в една публикация. Сега тенденцията е да се публикува по-голямо информативно съдържание. Използвай тази възможност за споделяне и популяризиране на твоите публикации от сайта / блога в нов вариант.

Ето един пример в този смисъл:

10.Не се изполват маркетинговите възможности на Instagram Stories

Платформата Instagram Stories представлява солидна основа за ефективна маркетингова стратегия.

Instagram Stories
Пример за Instagram Stories

Има няколко неща, които трябва да имаш предвид, преди да започнеш да публикуваш своите истории:

 • Публиката – за кого ще проектираш съобщенията си. Каква е възрастовата група? Какъв е техният социален и икономически статус?
 • Целите – искаш да стимулираш повече продажби? Да спечелиш повече влияние? Да разшириш аудиторията си?
 • Визуална идентичност – ако имаш визуални елементи, популярни сред твоята аудитория, включи ги в твоите истории.
 • Тип съдържание, което ще публикуваш.

Ето какви опции имаш за вид съдържание в Instagram Stories:

 • Продуктово съдържание.
 • Културно / социално-базирано съдържание.
 • Генерирано от потребителите съдържание.
 • Информционно / технологично съдържание.
 • Мотивационно съдържание и др.

11.Купуване на последователи и лайкове

Не е важно количеството на последователите ти, а качеството. Колко от тях можеш да ангажираш. Ако твоите последователи те харесват, оценяват, следят и ти се доверяват, много по-вероятно е, те да станат твои клиенти. Това се нарича конверсия. Фейк и спам профилите в мрежата са достатъчно много, да не ги увеличаваме, търсейки да купуваме лайкове.

12.Не се публикува редовно или много често.

Успехът на популярните акаунти се състои в стабилността им. Планирай и публикувай редовно.

13.Няма изображения от кухнята на продукта и на екипа

Снимки и видеоклипове, сторис, които показват етапите на изработване на фирмените продукти или стоки, особено ако процесът е уникален или предизвиква голям интерес, привличат почитатели на марката. Включването в изображенията и разказите на хора от екипа по време на работа или например на общ излет създава интимност, доверие към продукта, чувство за сигурност.

Снимки на от кухнята на производството
Пример с представяне на човек от екипа на тази марка

14.Публикуват се само селфита без грижа за последователите

Публикувай за публиката си. Помисли си какво на нея ще ѝ е интересно. Не е професионално между промоционалните фотографии на своя хотел да сложиш и лично селфи.

намигване-

Някои могат да си го позволят – когато самите те са запазената марка:

15.Не се използват филтри и приложения за интересни снимки

Ползвай интелигентно филтри и приложения за подобряване на качеството на снимките си. Могат да се направят такива интересни ефекти, които да ти спечелят още последователи. Необходимо е и да се сменява фона, околната среда, начина на представяне на предлагания продукт при поредното изображение. Забелязах, че правилно избраният филтър може да донесе повече трафик. По изследвания – средно с 21 % повече и с 45 % повече коментари. Контрастните фотографии и тези в топли тонове печелят повече лайкове – също резултати от проучвания.

Заключение

Не се притеснявай, ако се разпознаеш в някоя от горните грешки, постаряй се да я поправиш веднага и да я избягваш занапред.

Благодаря ти, че стигна до тук. Можеш да споделиш своя опит и свои трикове в Instagram.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

2 Коментари

 1. Здрвейте, Казвам се Анжела Минкова и съм художник на свободна практика много години. Благодаря Ви много, информацията Ви е чудесна , изчерпателна и точна. Това , което бих искала да ви попитам , е , дали знаете в нашата мила родина , дали биха могли да се намерят арт менъжери , или агенти , или посредници , които биха могли да се занимават с тази дейност.Т.Е да печелят от нас, художниците. Художниците с много редки изкючения са недобросъвестни търговци. Благодаря ви още веднъж и бих се радвала да ми отговорите
  Поздрави
  artangela.com

  • Здравейте Анжела, благодаря за оценката и за въпроса. Тъй като изисква малко време, днес ще се поинтересувам и ще Ви дам отговор по-късно. Приятен ден!

   Ето като отговор на запитването – една кратка публикация Къде да продаваме картини и други произведения на изкуството в България. Съжалявам, че информацията по този въпрос в България е доста оскъдна, или поне това, което аз намерих, затова моля, който разполага с повече, да допълва. Хубав ден!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.