15 топ търсачки за подобни сайтове

Mind map similar sites - Ivytechnoweb.net

Понякога ни се налага да търсим сайтове, които третират същите тематики като определен сайт, неговите алтернативи. По-точно ни е необходимо да намерим колкото може повече сайтове с подобна семантика и то бързо, автоматически.
Освен за любителски цели, търсенето на подобни сайтове е нужно и за целите на специалистите по оптимизацията, маркетинг и реклама. Както и за продавачи, собственици на бизнес, консултанти, анализатори. Смятам,че ще е полезно да разполагат с такъв набор от уеб услуги.
Обикновените търсачки като Google, Bing и др. не успяват да ни изпълнят тези задачи. За тези цел има достатъчно специализирани търсачки. Тук разглеждам по-известните и ефикасните.
Ето и една ментална карта, която направих за онагледяване на публикацията:

Similar Sites

Similar Sites ни помага да намираме бързо подходяща алтернатива на даден сайт. Може да се избере език от падащото горе вдясно меню. Няма нужда от регистрация. За разлика от обикновените търсачки не ти дава търсена страница, а цели сайтове подобни на записания. Технологията използва свой собствен алгоритъм, както и оценки на потребителите, за да подобрява резултатите. Подобието е по тематика, ключови думи, функции, съдържание. Списъкът се допълва постоянно.

Полученият резултат може да послужи за различни изследвания, попълване на знания, намиране на бизнес партньори. За професионалистите – търсене и изследване на конкуренти, поместване на тематични реклами и др.

Търсачки за подобни сайтове 1

По-удобно услугата се ползва с разширението си на Chrome, Opera и Firefox. След установяване му се появява нов бутон в панела с инструментите. Когато си върху даден сайт и искаш да намериш подобни, кликваш.

Similar Site Search

Similar Site Search е друг, лесен за използване онлайн ресурс за търсене на подобни сайтове. Поставяш на определеното място адреса на уеб сайта, който те интересува и след няколко мига се визуализират резултатите. За всеки от тях има процентна и точкова оценка доколко е близко подобието с дадения сайт.

Има още една опция – за всеки намерен резултат се дават подобните на него сайтове. Тази апликация се ползва с достатъчно доверие имайки голям опит.

Най-прецизно е търсенето за сайтове на английски език.

Търсачки за подобни сайтове 2

Top similar sites

Тopsimilarsites е третият подобен сайт, който подсказвам. Отново същият простичък механизъм на търсене. Достатъчно е да се запише пълния url. Може да се прави търсене по тип между новини, социални мрежи, видео, за да се доуточнят алтернативните сайтове.

Търсачки за подобни сайтове 3

Find similar sites

Findsimilarsites работи по същия начин. Най-напред ни се показва сайтът, чиито подобия търсим, след това в правоъгълници всички подобни сайтове с име, описание, таг, процент на подобие.  Логическата извадката е получена, като се работи по ключовите думи на всеки сайт. С хубава графика и този инструмент е добра алтернатива на предишните три.

Търсачки за подобни сайтове 4

Similar web

Similarweb може да ти помогне да откриеш, определиш и разгърнеш бизнеса си. Откриваш нови възможности. Слизайки надолу по страницата му намираме частта, в която показва подобните на интересуващия те сайт.

Търсачки за подобни сайтове 5

Има разширения за Chrome, Opera, Mozilla. Кликваш на бутона, когато си във важния ти сайт и излиза таблица, в един от разделите на която се изписват подобните сайтове.

Търсачки за подобни сайтове 6

Similar pages

Similarpages е с над 200 000 000 индексирани сайта и е търсачка и откривател на подобни и алтернативни сайтове едновременно. Достатъно е да запишеш ключовата си дума за търсене. Търсиш по тагове, категории и допълнителни ключови думи. След като излезе списък от открити страници, които съдържат ключовата дума, избираш някоя и търсиш сайтове, подобни на нея.

Търсачки за подобни сайтове 7

More of it

Moreofit започва търсене по ключова дума, таг, домейн. Открива подобните на интересуващия те сайт с показване на проценти подобие. Може да се изискат най-подобните или най-популярните сайтове, подобни на дадения.

Търсачки за подобни сайтове 8

More sites like

Moresiteslike  е друга онлайн търсачка на подобни сайтове. Задавайки ключовата дума или url, бързо се изписват алтернативите. Може да се зададе ключова дума, след което излизат сайтове, съдържащи я. Избирайки името на сайт, който си открил, намираш подобните му с голяма скорост.

Търсачки за подобни сайтове 9

Sites like

Siteslike е следващата търсачка, която позволява да се открият подобни помежду си сайтове. Резултатите могат да бъдат споделени и тагирани, дават се оценки за подобие и качество.

Търсачки за подобни сайтове 10

Alexa 

Alexa има и своя Audience Overlap Tool, който помага да намериш подобни сайтове на базата на споделена аудитория и припокрити ключови думи. Сравняването на сайтове е в платената част.

Търсачки за подобни сайтове 11

Разширение Google Similar Pages за Chrome

Google Similar Pages е разширение за Chrome и Opera и е друг безплатен начин за откриване на подобни сайтове.

Оператор за търсене от Google – related

Със специалния оператор за търсене на Google related можем също да търсим подобни сайтове по адрес.

Необходимо е в търсачката само да запишем оператора и адреса на сайт или документ.

related:<www.imenadomejna.com>

Търсачки за подобни сайтове 12

 

Social compare

Socialcompare също може да свърши работа по намиране на алтернативи. Услугата, както се вижда от примерите, е много полезна за откриване на подходящ  уеб инструмент:

Търсачки за подобни сайтове 13
Търсачки за подобни сайтове 14

Alternativeto.net

И накрая много полезният и познат ни инструмент за откриване на подобни апликации и не само – Alternativeto. Сайтът разчита на потребителите за представяне на програмите / сайтовете / услуги и т.н. и маркирането им с тагове.

Търсачки за подобни сайтове 15

Виж още за Alternativeto: AlternativeTo-полезната търсачка

Заключение и бонус

Бонус: Ровейки за търсачки на подобни и алтернативни сайтове, ми попадна и тази услуга – за намиране на най-добрите уеб апликации от даден тип. Хвърли й едно око, ще бъдеш приятно изненадан, ако не я познаваш все още.

Търсачки за подобни сайтове 16

100% безплатни като търсачки.

Моят коментар: Трябва да знаеш, че за всички тези горе изброени търсачки получените резултати могат да бъдат не толкова перфектни, защото наистина е трудна задачата. Затова при голяма необходимост да се открие точно подобен сайт, ще трябва със сигурност да се ползват повече от една заедно от горните услуги. Но наистина са едно хубаво и полезно нещо, предоставено ни в Интернет пространството.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.