Kак да комуникираш в социалните медии по-добре

Kак да комуникираш в социалните медии по-добре

Страницата в социалните медии за един бизнес профил е визитна картичка, която формира първото впечатление и в същото време е като интегриран микросайт, който да бъде поставен до официалния, за да изгражда лоялност, по-голяма ангажираност и разпространение на качествено съдържание. Затова е много важно да знаеш как да комуникираш в социалните медии.

Публикацията е обновена на 25.10.2021.

За общуваш с ползотворно с аудиторията си, трябва:

  • Да идентифицираш референтните хаштагове и тенденции, въз основа на които да се организира и планира съдържанието в социални медии, където е възможно;
  • Да геолокализираш страницата и споделянията, за да привлечеш обществеността от района, в който оперираш;
  • Да имаш ясни идеи за много време напред при организирането на издателската дейност преди да започнеш.
  • Да публикуваш редовно.
  • Да избягваш определени теми, които могат да доведат до нежелани дискусии, и дигитални битки. Кои са минните полета, които са страшни?

Политика.
Религия.
Футбол.
Граждански права.
Конспирация.

  • Да игнорираш тези, които говорят зад гърба ти.
  • Да се изразяваш правилно с прости, учтиви, смислени изрази. Винаги проверявай източниците, които цитираш. Не говори по слух. Избягвай иронията и сарказма с хора, които не познаваш.
  • Да коментираш само, за да изграждаш. И да изискваш същото.

Какъв тип публикации са актуални?

Видеоклиповете, снимките и връзките имат предимство пред обикновените текстови актуализации на състоянието. Но е полезно да се отбележи, че в последните години текстът заема все по-голямо място дори в социални медии, които отделят предимство на визуалното – като Instagram и Youtube например:

Ето един типичен пост в Instagram на известният руски специалист по SEO и личностно израстване Анна Ященко:

Виж пример за пост във Facebook на известния SEO блогър Backlinko:

Пост във Facebook

Пример на пост на младия писател David Perell в Twitter:

Пост в Twitter

Пример за текст под видео на руския блогер и писателка Лариса Парфентьева:

Youtube пост

Kак да комуникираш в социалните медии по-добре според Марко Монтеманьо

Марко Монтеманьо е италиански уеб гуру, ютюбер, видео блогър и уеб предприемач с над милион последователи във Facebook, над 600 000 – в Youtube,  над 132.6K – в TikTok. Той публикува всеки ден по няколко видеоклипа в тези три социални медии.

Ето неговите прaвила за комуникация във Facebook:

Правило Номер 1 – Гледам винаги да си имам наум, когато комуникирам във Facebook e, че не трябва да създавам присъствие, трябва да имам присъствие.

Правило номер 2Уникален е по-добре от най-добрият. Не мога да се състезавам с милиарди личности с бренд, които са много по-добри от мен, върху толкова теми, толкова аргументи. Но мога да бъда абсолютно уникален и това е моята сила. Нашата история, нашите стойности, нашата идентичност е това, в което се състои разликата. Аз залагам на това. Върху останалото нямам никакъв контрол.

Номер 3Не спонсорирам Нищото и не промотирам Нищото…Рекламата на Facebook действа, но трябва да имаш съдържание отдолу. Ако няма, не отиваш никъде.

Номер 4 А утре…Това е непрекъснато мислене. Едва си свършил съдържанието, което си правил днес, и трябва да мислиш за утре, каква тема да създадеш. Грешката, която за съжаление правят много, е да родят мишка след огромно напъване. И ако ги питаш:

– А утре какво ще публикуваш? – О, не знам, след месец ще измисля.

Номер 5 – Перифразирайки известната поговорка „Мостът на комуникацията онлайн се конструира вървейки.

Номер 6Едно обновяване с текст е по-добре от нищо.

Номер 7Едно изображение е по-добро от текст.

Номер 8Едно видео е по-добро от едно изображение.

Най-общо на днешно време:

Номер 9Ако нямаш какво да публикуваш – изобрети си. Както казваше Хемингуей „Да пишеш e да седнеш пред пишещата машина и да кървиш…“ Да изкарваш съдържание е едно усилие. От друга страна, ако си се напънал много и не си успял да направиш нищо, по-добре не публикувай нищо.

Номер 10 – Героят не съм аз. Героят е моята общност.

Номер 11Колко е полезно това съдържание? (преди да го публикуваме). Полезно ли е това съдържание някому? Ползата може да бъде всякаква. Но трябва да я има.

Номер 12Днес една страница води над един профил (във Facebook).

Номер 13Свързано с усилието. Това е концепцията за жертването. Да жертваш една година партита за един живот свобода.

Номер 14Какъв е контекстът на това съдържание? Например има съдържание за Васко Роси, което действа много добре на място, където има концерт на Васко Роси. Действа много по-малко в моментите, когато няма концерт.

Номер 15Кой знае повече от мен? С кого мога да сътруднича? Отвън има много можещи хора, много по-добри от мен, от теб, от всички нас заедно. Вместо да сме арогантни „да бъдем Номер 1, феномени“, бла-бла-бла…смирението да се огледаме наоколо, долу ушите и да учим, от когото знае повече.

Номер 16Не спирам да се питам, кой е форматът, който повече харесва на Марк (Mark Zuckerberg)? Позволено е, че ти можеш да правиш твоите съдържания по твой начин, но има начин да ги пакетираш, който според историческия момент на Фейсбук действа по-добре или по-малко. Действа по-добре видео квадратно, вертикално видео, видео на 1920, видео с надписи. Каква дрешка действа по-добре – променяй дрехата според сезона на Фейсбук.

Номер 17Да се питаш винаги, всеки ден – сигурен ли си? Обсъждай всичко, обсъждай тези правила, които ти казвам. Обсъждай това, което ти мислиш, че функционира. Да се пробва, тества, експериментира непрекъснато.

Номер 18 – Свързано. По-малко предвиждания, повече експерименти.

Номер 1980% от времето да произвеждаш, 20% – да промотираш.

Номер 20След 5 години, 10 години, ще се срамувам ли от това, което съм произвел – да или не? Произвеждам нещо само да ловя лайкове ли, правя нещо, което е само кратък начин да ускоря моето присъствие онлайн или нещо, което има плътност, съдържание, от което няма да се срамувам след години в момента, когато моите деца ще го видят. „A, ама не е било нещо толкова гадно…“

Номер 21 – И това свързано. Ако не си готов да произведеш съдържание за следващите 10 години, не би трябвало да губиш и 10 минути.

Номер 22 – Изречение, което ми харесва, което е винаги пред очите ми: По-добре е да имаш право приблизително, отколкото напълно да си в грешка.

Номер 23Да имаш някакъв минимум от амбиция, здрава амбиция. Както казваше Larry Page (един от основателите на Google) – Ако имаш голяма амбиция от някакъв тип и опитваш да я следваш, е много трудно да не постигнеш поне някакъв резултат. Това е онова, което убягва на голама част от хората.

Инфографика –  как да комуникираш в социалните медии по-добре

Kак да комуникираш в социалните медии по-добре 1

Автор на основното изображение Buy Tourism Online powered by BTO Educational

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.