7 мантри за бизнес и личен успех

Една доза вдъхновение със седем мантри или намерения за успешно развитие в бизнеса и личния живот

Днес бих искала да споделя с теб, драги читателю, 7 намерения, които би трябвало да ни съпътстват в живота и работата дълго време. Ако потърсиш мантри за бизнес и личен успех в интернет, ще излязат много резултати. Някои са индийски мантри; други са просто мотивиращи фрази; трети са като тези по-долу – просто намерения, чието положително действие е доказано от много успели хора.

Самочувствието и мотивацията са две силно свързани „дейности“, макар и с напълно различна продължителност и интензивност. Мотивацията е много мощна, но краткотрайна. Тя може да послужи като тласък за самочувствието, което е от съществено значение за нашето благополучие, ежедневна работа и растеж.

Съществуват обаче намерения или мантри, които позволяват да бъдем по-насочени към целта си.

7 мантри за бизнес и личен успех
7 мантри за бизнес и личен успех

Как работят ежедневните намерения – мантри?

Ежедневното намерение е това, което може да активира системата за ретикуларно активиране. По същество това е система за филтриране на информация, нещо, което ни позволява да се съсредоточим върху това, което ни интересува, а не върху „неважните“ неща.

Пример: Искаш да си купиш лилав пуловер, знаейки, че този цвят е последен вик на модата. От този момент ти забелязваш, че по всички витрини има дрехи в този цвят, че много хора са облечени в този цвят и т.н. Предишния ден по витрините е имало същите неща, но на теб ти се струва, че се появяват точно сега. Защото от този момент съзнателното ти внимание се е насочило към този цвят.

Ето защо е толкова важно да активираме системата за ретикуларно активиране в наша услуга. Да си изберем едно или повече ежедневни намерения и ги направим наши мантри за бизнес и личен успех, „мантри за победа“.

1. Служи на другите

Служи на другите
Служи на другите, източник Pixabay

Най-бързият начин да получиш това, което искаш, е да помогнеш на другите да получат това, което искат.

Изглежда тривиално, но съдържа цялото значение на успешния бизнес.

Дейности, които създават стойност за себе си и за другите, приемат името “етичен бизнес”.

Можем да правим бизнес и да култивираме собствения си икономически интерес и в същото време да култивираме социалното благополучие, да се грижим за обогатяването (във всеки смисъл) на тези, които използват нашите услуги и продукти. Това не е просто социална грижа чрез дарения и други подобни. Ако сме движени от истински интерес към другите, действията ни придобиват различна стойност. Грижейки се за нашите клиенти, не само ги правим лоялни, но им даваме предимство. Така ни учи и професор Филип Котлър, когато говорим за „Маркетинг 3.0„. Той предлага нов подход към маркетинга, който създава стойност, насочен към даване на отговори и решения на социалните нужди на момента: околна среда, работа, здраве, хранене.

2. Работата ти трябва да е в съответствие с твоите ценности

Работата ти трябва да е в съответствие с твоите ценности
Работата ти трябва да е в съответствие с твоите ценности, автор Charlie Firth от Unsplash

Ако мразиш това, което правиш, ще бъде почти невъзможно да останеш последователен и мотивиран за дълго.

Твоето отношение ще определи твоята надморска височина.

Ценностната система е точно това, което има значение за нас в живота. Личните ценности са характеристиките и нагласите, които ни мотивират и ръководят нашите решения.

Сигурно си се почувствал зле, когато са ти се случвали ситуации като следните:

  • Някой е казал или направил нещо, с което категорично не си съгласен, но не протестираш и след това се срамуваш, дори само вътрешно, дори несъзнателно.
  • Поставяш си цели и след това не ги постигаш.
  • Животът или кариерата ти не се оказаха такива, както би искал да бъдат.
  • Твоите желания често са в противоречие с това, което трябва да направиш или това, което е „практично“.
  • Прекалено си зает да угаждаш на другите, че дори не се замисляш за истинските си ценности.

Докато развиваш своя бизнес, ще се натъкваш на възможност след възможност, идея след идея. Когато се затрудниш кой път да хванеш, винаги се връщай към основните си ценности и цели, и после започвай да надграждаш оттам.

Всеки има свои лични ценности и те може да се различават. Някои хора ценят приключенията, докато други предпочитат безопасността. Това, което прави един човек щастлив, може да накара друг да се почувства тревожен и объркан.

Ценностите са важни, защото се чувстваш по-добре, ако живееш според ценностите си и по-зле, ако не го правиш. Това се отнася както за ежедневните решения, така и за по-големия избор в живота – учение, работа, бизнес, личен живот, приятели. Изборът на дейност според собствената си ценностна система носи мотивация, фокусиране и следователно успех и щастие.

Когато ценностите се възприемат като инструмент за работа с персонал, това предполага по-голямо развитие и бъдеще и на компаниите и организациите.

Повечето големи мечтатели, които са постигнали мечтите си, ще свидетелстват, че просто трябва да започнеш от себе си, да използваш това, което имаш, и да направиш, каквото можеш. Тяхната мантра е: Изгради мечтите си или някой ще те наеме да изградиш неговите.

3. Дисциплина е по-важна от мотивацията

Мотивация в резултат от дисциплината
Мотивация в резултат от дисциплината, източник Pixabay

Талантът, уменията и мотивацията нямат значение, ако не си господар сам на себе си.

Само дисциплинираните са истински свободни. Недисциплинираните са роби на настроения, апетити и страсти.

– Стивън Кови

Едно от най-големите предизвикателства за всички нас е, да се научим да контролираме себе си. Мотивацията е само следствие от действието, а действието – от дисциплината.

Това са две много различни неща и ако разчитаме на мотивация, за да продължим напред, има вероятност да не постигнем дългосрочни цели. Мотивацията е моментна и мимолетна, докато дисциплината е нещо, което ни кара всеки ден, час и минута да вървим към целите си, дори в необичайни ситуации. В реалния живот, когато се появят страх, умора и съмнение, единственото нещо, на което ние можем да разчитаме, е дисциплината. Нищо друго не може да осигури мотивацията, от която се нуждаем, за да продължим напред.

Мотивацията е да правиш това, което ТРЯБВА да се прави, когато ИСКАШ да го направиш. Дисциплината е да правиш това, което ТРЯБВА да се прави, когато НЕ ИСКАШ да го правиш.

Не трябва да чакаме възможността, а да я създадем. Всеки успешен предприемач знае, че възможността не се дава, тя се създава.

Най-успешните хора използват комбинация от дисциплина и вътрешна мотивация, за да постигнат целите си.

Джъстин Мартин има този цитат на стената на офиса си точно до вратата, така че да се вижда от тези, които си тръгват:

Днес ще направя това, което другите не могат, така че утре да мога да направя това, което другите не могат.

– Justin Martin

Виж още: Да бъдеш свободен: четирите споразумения на Дон Мигел Руис за личната свобода

4. Продуктът е по-важен от маркетинга

Продуктът е по-важен от маркетинга
Продуктът е по-важен от маркетинга, създадено в Canva

Ако вашият продукт се нуждае от твърде много маркетинг, за да го продаде, това не е добър продукт.

– Питър Тийл

На пазара на дигитален маркетинг (какъвто и да е той) съществува латентната и илюзорна вяра, че маркетинг е по-важен от всичко. Истината е, че на днешния пазар няма нищо по-важно от продукта. Ако компаниите искат да спечелят конкуренцията, те трябва да отделят 80% от времето си за продукта или услугата и само 20% от времето си за маркетинг и продажби.

5. Брандът е по-важен от хайпа (в маркетинга)

Брандът е по-важен от хайпа
Брандът е по-важен от хайпа, автор Wes Tindel на Unsplash

Хайп (hype – агресивна реклама) продава за 3 дни. Добрата марка продава завинаги.

Нашият стремеж към незабавно удовлетворение често ни кара да даваме повече стойност на всички маркетингови инструменти, които използваме, за да активираме продажбите в краткосрочен план.

Hype е натрапчива или агресивна реклама, чиято основна цел не е да разкаже за продукта, а изкуствено да създаде вълнение около него. Хората могат да изпаднат в състояние на изключително вълнение или очарование от дадена тема или ситуация.

Тъй като hype се свързва с нещо модерно, шумно и широко разпространено, периодично се използва от търговците. Целта на hype в бизнеса е да създаде информационен шум около продукт, за да увеличи продажбите. Компаниите се стремят да възродят чувството на възхищение на потребителя от продукта и да предизвикат почти истеричен шум.

Когато използваме hype, трябва да запомним, че това е краткосрочна светкавица, която няма да бъде ефективна в дългосрочен план. С течение на времето публиката ще спре да си пада по трикове и продажбите ще започнат да падат. Hype също може да навреди на бъдещето на марката, защото у потенциалните потребители ще останат негативни асоциации около нея. Ако се планира такъв вид реклама, трябва да се оцени типа аудитория, към която е насочен, за да сме сигурни, че този подход няма да се окаже нерентабилен. В крайна сметка връщането на клиенти е много по-трудно от задържането им.

По-важното е да се научим да наблюдаваме всеки от нашите проекти за период от поне 2 години.

6. Прегърни болката

Прегърни болката - не се разсейвай
Прегърни болката – не се разсейвай, автор NordWood Themes на Unsplash

Да кажеш не на разсейването и незабавното удовлетворение може да бъде болезнено.

Всъщност, може да бъде невероятно възнаграждаващо, ако свикнеш да го правиш.

Повечето хора са убедени, че не могат да постигнат важни работни резултати поради липса на компетентност, енергия или талант. Истината е, че на 99% от тези хора не им липсва нито едно от тези 3 качества. Единственото нещо, което наистина им липсва, е фокус.

И единственият начин да останеш на фокус е … да не се разсейваш.

7. Твоят характер е най-голямият ти актив

Твоят характер е най-голямият ти актив
Твоят характер е най-голямият ти актив, източник Pixabay

Не изоставяй ценностите си за краткосрочна печалба!

Ако загубиш почтеността си, губиш всичко.

Тези, които демонстрират своята почтеност чрез ежедневни действия, печелят лоялност, доверие и уважение от своите приятели, служители, клиенти.

Характерът оформя лицето ни, нашите навици, нашите приятелства, нашите особености, нивото на нашата амбиция с неговия ход и неговите грешки. Характерът влияе върху начина, по който даваме и получаваме; за нашите любови и нашите деца. Прибира се с нас вечер и може да ни държи будни дълго време през нощта.

– Джеймс Хилман, „Сила на характера

Автор на основното изображение Carl Heyerdahl на Unsplash.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.