7 начина да печелиш и да живееш добре с професия музикант

Днес реших да представя един музикант, когото италианският му учител на интернет бизнес Robin Good описва така:

Един модел на ентусиазъм и желание да прави.

Кой е Корадо Бертонаци ?

Запознал се с барабаните на 11 години. След една година печели национален конкурс. От 1998 г. свири професионално с различни cover бенд. През 2006 става преподавател в Музикалната академия на Пиаченца. През всичките следващи години не спира да работи и да се развива.

В последните години Corrado Bertonazzi – Dado се записва в академия POPCampus и следвайки съветите на гуруто в интернет бизнеса Robin Good, за кратко време успява да си изгради онлайн бизнес с постоянни видео уроци за барабани на неговата Facebook страница – Да се научим да свирим на барабан с Corrado Bertonazzi.

Ето и неговия блог на Medium – Suonarelabateria. В него интересуващите се могат да намерят статии като:

  • 5 начина да свиря по-добре на живо на барабан.
  • Основи за барабан. Къде да намерим най-добрите оригинални песни без барабан.
  • The Great Drummers Study Routines (PDF Guide)
  • и др.

Блогът е на италиански, но за който знае английски не е голям проблем. Google преводач превежда много добре между двата езика.

Newsletter ad Ivytechnoweb.net 6.06.2017 -

 

Защо ме заинтригува този музикант? Защото следя Robin Good отдавна, и от него научих за този младеж. И защото ми хареса неговия ентусиазъм и изнамирането на десетки начини да печели пари с това, което обича, да дава знания на другите и да успява да предаде този свой ентусиазъм. По неговите стъпки тръгват и други младежи, които споделят своя начин на страницата на Robin.

Идеите на Corrado Bertonazzi за това, как може да се печели с музика

В това кратко видео, което отдолу преведох на български, Корадо дава свои идеи за печелене с музика в интернет. Може би ще те заинтересуват. Могат да се приложат и за други видове дейност.

Знаеш класическия въпрос: Ти, Дадо, какво работиш? – Аз съм музикант. – Не, какво работиш? Какъв си по професия?

Който, като мен, е решил да живее от музика, е взел едно трудно и сложно решение. Но аз не съм нито песимист, нито някой постоянно оплакващ се. Днес искам по-скоро да ти кажа, кои са начините, за да подкрепиш своя избор.

В Италия музикантите са малко, но искам да подчертая, че поради техните добри качества, техния талант, техните възможности, телефоните им звънят всеки ден за мегатур, за важен диск, за серия клипове. С времето си давам сметка, че има причина да са малко.

И така, аз като един нормален среден музикант, когато започнах да свиря на 18-19 г., можех да живея само от концерти. Днес това не съществува вече. Моето мнение е, че за да има човек стабилност, трябва да има повече едновременни доходи. Поне три, ако не повече. Защото, ако имам само един доход…

Например, ако само правя концерти и съм с певец, който прави 20 концерта на месец. Тогава съм добре, имам фиксирана заплата. Но твоят певец, който случайно е и шеф на бенда, казва: Момчета, омръзна ми, след месец се премествам на Канарските острови, защото ще плащам по-малко данъци. И ти какво ще правиш? Минаваш от пълна заплата на нула.

От къде могат да дойдат повече доходи:


Номер 1: Концерти. Очевидно, колкото повече професионални ситуации, толкова повече приходи ще можеш да имаш.

Вторият начин е: Да обучаваш. Но както казвам винаги, не да обучаваш, ако не ти харесва. Не да обучаваш като някакво задължение, само заради някой допълнителен доход. Обучението е сериозно нещо. След време, ако не обучаваш добре, с чувство, учениците ще спрат да идват при теб. Така че, преди да решиш да поемеш по този път, премисли го два, три пъти. Пробвай, виж дали ти харесва. Ако не ти харесва, зарежи.

Третият начин е: Правене на записи. Записите в Италия ги правят малко барабанисти. Ако погледнеш италианските дискове, са винаги тези имена. Но защото, както казах преди, са добри и можеш да им се довериш. Заслужават си го. За да стигнеш до онова ниво, трябва да работиш много. Не мисли, че да правиш поп музика е лесно. Съществува обаче един много широк пазар над основния, където ти с относително малко инвестиция – няколко хиляди евро – можеш днес да си конструираш home студио, професионално. Там да записваш за теб и за други хора барабани и други инструменти.

Аз го правех, например, преди няколко години. Трябваше да инвестирам, защото ние, барабанистите, имаме да купуваме количества микрофони, усилватели, конвертори. Но за кратко време стана постоянен доход.

Номер четири: Това, което ме очарова най-много. Светът онлайн. Интернет, който предлага възможност за различни видове печалби. Например, записите могат да се правят на глобално ниво. Съществуват големи сайтове, където можеш да се включиш като музикант и да предложиш твоите възможности да запишеш определени неща.

Друго решение: е да запишеш музикални бази. Аз, например, в един период работех за голяма фирма, която продава backing tracks. Намерих четири, пет приятели музиканти, събрахме се заедно. Създадох каталог с музикални бази, изпратих го по имейли навсякъде по света, докато един не ми каза – О, харесва ми това, което правиш, защо да не си сътрудничим. За един период работих по тези проекти.

Би могъл да създадеш видео курсове. В света на дидактиката. Това, което правя с „Да акордирам барабана“.

Би могъл да правиш транскрибции, ако си добър с партитурите. Ако знаеш да използваш софтуер за музикални ноти, има десетки световни сайтове, за да правиш транскрибции за барабани и други инструменти.

Освен това предимството да работиш онлайн е, че тези продукти са скалируеми, мащабируеми. Един път като ги направиш, после се продават. Тоест, не трябва да заемаш винаги своите работни часове, за да печелиш.

Светът на интернет е привлекателен, защото е нов. И вярвам, че има възможност за всички, ако имаш нещо да кажеш, ако имаш талант, индивидуалност. И ако имаш познания, специфични за някой сектор, които другите нямат.

Много ми казват: Дадо, колко си късметлия, че можеш да живееш само от музика. – Гледай, късметът в музиката не съществува. Трябва да работиш яко.

Заключение

Накрая като бонус, ето видеоканала на този истински нерд-влогер на барабаните. Там ще откриеш плейлисти, подбрани специално от него, като:

Drum Workouts – кратки уроци с партитури в pdf за сваляне безплатно.

Bob Marley Drumless

Grooves

Упражнения за техника на ръцете

500 основи (бази) без барабан, във всички музикални стилове

и мн. други.

Съдържание
7 начина да печелиш и да живееш добре с професия музикант
Име на публикацията
7 начина да печелиш и да живееш добре с професия музикант
Описание
За всички има начини да печелят в интернет,трябва работа и познания.Един ентусиаст барабанист споделя неговите начини да се печели като работиш музикант.
Автор
Име на сайта
ivytechnoweb.net
Лого на сайта
Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.