7 най-добри текстови редактори за рационализиране на твоя работен процес на разработчик

Започваш курс за начинаещи програмисти и си пред избор на най-важното в началото: кой редактор за писане на код да използваш?

Започнал си да следваш курс по кодиране? Решил си да поемеш интересния път на разработчик на софтуер или на уеб сайтове? С първото изискване, с което се сблъскваш, е изборът на подходящ текстов редактор. Той е основен инструмент за всеки разработчик на софтуер, тъй като това е средата, в която се пише кодът. Добрият текстов редактор за кодиране трябва да отговаря на редица изисквания, за да направи процеса на кодиране по-ефективен и приятен. В тази публикация ще ти представя за избор 7 най-добри текстови редактори за рационализиране на твоя работен процес.

Въпреки че всеки текстов редактор, като NotePad или TextEdit, може да се използва за създаване на уеб страници, те не предлагат непременно много помощ за тази цел. Други опции предлагат повече възможности за проверка на грешки, оцветяване на синтаксиса, клавишните комбинации и спестяване на въвеждане чрез допълване вместо теб.

7 най-добри текстови редактори за рационализиране на твоя работен процес на разработчик
7 най-добри текстови редактори за рационализиране на твоя работен процес на разработчик

Значението на добрия текстов редактор за кодиране и основни функции, които трябва да имаш предвид

Един добър текстов редактор за кодиране трябва да:

  • бъде много персонализиран, така че разработчиците да могат да го приспособят към своите работни нужди и предпочитания. Например, трябва да е възможно да персонализираш потребителския интерфейс, освен оцветяването на кода и клавишните комбинации.
  • поддържа широк набор от езици за програмиране. Разработчиците често работят с няколко езика за програмиране и текстов редактор, който поддържа само няколко от тях, ограничава тяхната производителност.
  • има разширени функции като автоматично довършване на код, разширено търсене и замяна, отстраняване на грешки и интеграция с инструменти за управление на код като GitHub.
  • бъде бърз и лек, за да не натоварва системата и да не забавя работата на разработчиците.

Както виждаш, изборът на добър текстов редактор за кодиране е важно решение, което може значително да повлияе на продуктивността и качеството на работа ти.

Изисквания за потребителския интерфейс на текстовия редактор

Потребителският интерфейс на текстовия редактор е прозорецът, през който разработчиците взаимодействат със софтуера, за да пишат и редактират код. Към него трябва да имаш редица изисквания, които са необходими за рационализиране на твоя работен процес

Той трябва да бъде интуитивен и лесен за използване, за да ти позволи да се съсредоточиш върху работата си, а не върху навигацията в него.

Навигацията по редовете е една от основните функции на текстовия редактор. Трябва да можеш бързо да се придвижваш между различни секции от код в рамките на файл с помощта на клавиатурата.

Търсенето на текст е друга важна функция на текстовия редактор. Необходима е, за да намираш бързо конкретни части от код във файл.

Потребителският интерфейс на текстовия редактор е хубаво да включва допълнителни функции като оцветяване на кода, автоматично довършване и автоматично форматиране. Оцветяването на кода помага на разработчиците лесно да разграничават различни елементи от кода, като променливи, функции и ключови думи. Автоматичното довършване ще ти помага да пишеш по-бързо код. Автоматичното форматиране помага за поддържане на кода организиран и четлив.

Поддръжка на език за програмиране

Един от ключовите аспекти на добрия текстов редактор за кодиране е поддръжката на различни езици за програмиране. Като разработчик може да ти се наложи да работиш с различни езици за програмиране и способността на редактора да поддържа най-използваните от тях, ще е полезна за рационализиране на задачите ти.

Един от най-използваните езици за програмиране в наши дни е Java. Служи за разработка на уеб и мобилни приложения, както и за разработка на системен софтуер. Един добър текстов редактор за кодиране трябва да може да поддържа езика Java, предлагайки функции за автоматично довършване, оцветяване на кода и отстраняване на грешки.

Python е друг, много популярен напоследък език за програмиране, използван за разработване на приложения за уеб, AI и автоматизация. Текстов редактор за кодиране, който поддържа Python, трябва да има автоматично довършване, оцветяване на кода, отстраняване на грешки и интеграция с популярни пакети на Python.

И естествено, един добър текстов редактор за кодиране трябва да поддържа широка гама от програмни езици като JavaScript, PHP, Ruby, Swift и много други. Редакторът трябва също да може да поддържа най-новите рамки и библиотеки за всеки език за програмиране.

Списък със 7 най-добрите текстови редактори за рационализиране на твоя работен процес

Visual Studio Code

Visual Studio Code
Visual Studio Code

Visual Studio Code (VS Code) е безплатен текстов редактор с отворен код. Има широк набор от функции, включително автоматично довършване на код, отстраняване на грешки, управление на плъгини и много други.

Visual Studio Code (VS Code), не е само редактор за писане на код, но истинска IDE (интегрирана среда за разработка), с която да създаваш цялостни приложения, базирани на различни интерфейсни и уеб ориентирани езици и технологии като Javascript, Angular, Typescript, React или класически решения и некласически бекенд като Java, Kotlin и C.

Създаден от Microsoft, Visual Studio Code е мултиплатформен софтуер, вече съвместим с всяка операционна система за настолен компютър: Windows, MacOS и Linux, както с Intel/AMD, така и с ARM архитектура (32 и 64 бита).

Една от силните страни на Visual Studio Code определено е страхотната подкрепа от общността. Тъй като е продукт с отворен код и добре документиран, той следователно е и лесно разширим.

Тази функция доведе до огромен брой разширения, налични за този софтуер, разработени от общността, но също и от компании, които са предоставили разширения за водещите езици на своя бизнес (например Java Server Language от Red Hat, от Eclipse или поддръжката на Angular на Google).

Обикновено софтуерът препоръчва разширенията, които най-добре отговарят на проект или система.

Notepad++

Notepad++
Notepad++

Notepad++ е безплатен текстов редактор с отворен код, който поддържа широк набор от функции, като оцветяване на код, разширено търсене и замяна и интегриране на терминали. Може би е най-популярният усъвършенстван текстов редактор на пазара, много персонализиран и може да бъде разширен чрез плъгини. Поддържа няколко езика. Работейки в среда на MS Windows, използването му се управлява от GNU General Public License.

Базиран на мощния компонент за редактиране Scintilla, Notepad++ е написан на C++ и използва чист Win32 API и STL, което гарантира по-висока скорост на изпълнение и по-малък размер на програмата. Когато използва по-малко мощност на процесора, компютърът може да намали мощността и консумацията на енергия.

Помисли за този текстов редактор, независимо дали си начинаещ или опитен потребител. Той има функциите, от които се нуждаят разработчиците, без да е твърде сложен за тези, които тепърва започват.

Виж още: Най-добрите текстови редактори онлайн за създаване на цифрови документи

Brackets

Brackets
Brackets

Brackets е безплатен текстов редактор с отворен код, разработен от Adobe. Има широка гама от разширени функции като автоматично довършване на код, управление на CSS файлове и интегриране на уеб браузър за предварителен преглед на кода в реално време. Това позволява да се визуализира работата и така разработчиците на интерфейса преглеждат промените.

Благодарение на връзката си с Adobe, Brackets има известна интеграция с Photoshop, тъй като може да вземе части от твоя PSD файл и да генерира код за проекта ти.

Brackets е с отворен код и има прилична общност. Предлага се на Mac, Linux и Windows машини. Интерфейсът е достатъчно прост, но текстовият редактор има широк набор от функции. Освен това разработчиците могат да качват свои собствени разширения чрез GitHub. Ако искаш да използваш едно от тези разширения, ще ги намериш на уебсайта му.

Sublime Text

Sublime Text
Sublime Text

Sublime Text е платен текстов редактор с широка гама от разширени функции като автоматично довършване на код, избор на множество, връщане на промените и разширено търсене. Той също така разполага с голяма библиотека от плъгини.

Sublime Text предлага безплатна версия за тестване, но всички продължаващи потребители трябва да платят $99, за да останат активни. Въпреки че $99 може да изглеждат много за текстов редактор, важно е да се отбележи, че лицензите са за потребител, а не за машина, така че с лиценза можеш да работиш на толкова компютри и операционни системи, колкото искаш.

По отношение на функциите, Sublime Text има предимство в това, че е изключително лек (ниско използване на ресурси), но въпреки това има някои от по-усъвършенстваните функции, които човек би очаквал от текстов редактор от най-високо ниво. Основното предимство е, че Sublime Text предлага преки пътища и инструменти за търсене за незабавно намиране на определени функции и извършване на промени в няколко реда наведнъж.

Следвайки преките пътища в Sublime Text, текстовият редактор ти позволява да с няколко натискания на клавиши да преминеш директно към елементите от менюто.

Sublime Text включва API на Python, което означава, че има огромно разнообразие от добавки, които могат да бъдат интегрирани с това решение за редактиране на текст. Има хиляди плъгини, които се създават през цялото време от общността на Sublime Text.

Vim

Vim
Vim, източник на изображението Wikimedia

С поддръжка за Windows, Linux и Mac, текстовият редактор на Vim е стабилен и надежден редактор, който се интегрира с много популярни инструменти. Той е проектиран да се използва както от интерфейса на командния ред (CLI), така и като самостоятелно приложение с графичен потребителски интерфейс (GUI).

Vim е създаден през 1991 г. По онова време той се счита за един от водещите текстови редактори, позволявайки на разработчиците да генерират актуализации и скриптове с поредица от команди. Това е един от най-старите текстови редактори, но освен това е и един от по-напредналите текстови редактори в този списък. Това обаче не означава, че е най-удобният за потребителя. Vim определено има тежка крива на обучение.

От редактора се очаква страхотна функционалност за намиране и замяна с голяма колекция от добавки за разширяване на функционалността на редактора. Също така Vim има голяма онлайн общност за обмен на съвети и научаване за нови инструменти за разработване на основния редактор.

Виж още: 36 изключително полезни разширения на Chrome за уеб разработчици

Komodo Edit (или IDE)

Komodo Edit (или IDE)
Komodo Edit (или IDE)

Идеята зад Komodo Edit е да предложи нещо мощно, но с определено ниво на простота, така че дори и начинаещите да могат да го използват. Можеш да изтеглиш Komodo Edit за Mac или Windows. Той е безплатен и с отворен код, подходящ за по-малки проекти.

Ако имаш нужда от по-усъвършенствани инструменти като профилиране на код или тестване на единици, надграждането до Komodo IDE ще се погрижи за това. Komodo IDE предлага поддръжка за всички езици и рамки, което го прави идеален за уеб разработка. Надграждането е безплатно, тъй като това също е проект с отворен код.

Komodo Edit е страхотен редактор, ако търсиш нещо мощно, но просто.

Komodo IDE предоставя по-стабилна функционалност като отстраняване на грешки, тестване на единици, рефакторинг на код и профилиране на код.

TextEdit

TextEdit
TextEdit

TextEdit е доста завършен текстообработващ и текстов редактор с отворен код, който може да обработва документи в HTML, CSS, JavaScript, PHP, PERL, SQL, Delphi, C , наред с други.

Освен тази широка гама от поддържани езикови изходни кодове, TextEdit включва няколко инструмента, които са много полезни за ежедневна работа с шаблони и текст.

Сред предлаганите опции една от най-добрите е възможността за работа с раздели, които идват със система за визуализация.

Можеш да намериш и инструменти, които ще ти помагат да добавяш маркери, коментари, да работиш с фрагменти или редове от текст, както и изключително важната търсачка и др., които ще ти предложи TextEdit.

Заключение

Всеки от горните текстови редактори има своите силни и слаби страни, но всички те предлагат разширени функции, които могат да подобрят кодирането за разработчиците. Изборът зависи от личните предпочитания и специфичните нужди на всеки разработчик.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.