Атрактивно продуктово описание, с което да продаваме повече

Как да представим продуктите си на маркетплейси като Etsy, Amazon и други, както и в собствения сайт за електронна търговия - привличащи окото снимки и продуктови описания

Продуктовото описание, картичката с описание на продукта на сайта за електронна търговия е най-важният инструмент за продажбата. Но как да направим такова атрактивно, грабващо продуктово описание, с което да продаваме по-добре?

В традиционните физически магазини хората разглеждат стоките, пипат ги и ги пробват. Електронната търговия промени обичайния ход на нещата. Сега хората отиват в онлайн магазини или обяви и там преглеждат продуктовите описания.

Затова нека да видим тези 2 основни правила за продуктовото описание:

Ясно представяне: Продуктовата картичка с описание трябва да показва възможно най-ясно какво всъщност представлява продуктът. Евентуалните клиенти трябва да получават пълна информация за продукта, подобно на покупка в магазин. Трябва да се чувстват сякаш разглеждат опаковката му на живо.

Доверие: Продуктовото описание и твоят продукт трябва да вдъхват доверие на клиента. Това може да се направи с визуални елементи, описания, инфографики и тригери.

Виж още: Как да разбереш дали един сайт за електронна търговия е безопасен и легитимен?

Атрактивно продуктово описание, с което да продаваме повече
Атрактивно продуктово описание, с което да продаваме повече

Създаване на продуктово описание – картичка на продукта

Нека да започнем създаването на грабващо вниманието продуктово описание.

1. Име на продуктовото описание

Името на продуктовото описание, както и текстовото описание трябва да съдържат 3-4 ключови фрази, с които продуктът ще се показва в резултатите от търсенето.

Доброто заглавие помага да се увеличи превръщането на гледанията в покупка. В допълнение към името на продукта, е добре да се добавят нюанси, думи за търсене, ключови характеристики към заглавието на картичката, но трябва да се спазват и изискванията на сайта. Освен това е важно да се дават имена на продуктите такива, които са познати на потенциалните купувачи.

Име на продуктовото описание
Име на продуктовото описание

2. Визуално съдържание

Снимките са един от основните начини за привличане на вниманието на купувача към продукта.

Колкото по-ярка и по-интересна е основната снимка, която е показана на общата витрина, толкова по-голяма е вероятността купувачът да бъде привлечен от този продукт.

Снимковото съдържанието се състои освен от снимки, инфографики и видеоклипове, които са комбинирани помежду си. Изображенията трябва да са ярки и запомнящи се, да отразяват реалната ситуация.

Снимката трябва да съдържа реален продукт, а не пример, така че купувачът да не получи артикул с неочаквано качество.

Инфографиката трябва да отговаря на основните въпроси и изисквания на купувачите.

Ако публикуваш галерия от снимки, те трябва да са в същия стил и качество. Такава галерия трябва да включва снимка на опаковката на продукта, неговите детайли, продукта в интериора или върху модела, за предпочитане от няколко ъгъла, снимка на продукта в близък план и др.

Ако продуктът е за деца, то това трябва да е ясно още от първата снимка. Да се покажат размерите, защото оценката по снимка за детските дрехи не е точна.

Схема на визуално съдържание стъпка по стъпка

Първата снимка трябва да съдържа име, обяснение за какво служи и да демонстрира основните характеристики, които ще заинтересуват купувача.

Първата снимка трябва да съдържа име, обяснение за какво служи и да демонстрира основните характеристики
Първата снимка трябва да съдържа име, обяснение за какво служи и да демонстрира основните характеристики

Необходима е и снимка с подробна инфографика. Тя трябва да описва основните характеристики, които привличат клиента. Служи и като безплатна реклама.

Инфографиката трябва да описва основните характеристики, които привличат клиента
Инфографиката трябва да описва основните характеристики, които привличат клиента

За козметиката трябва да се покаже текстурата на продукта и да разкрият свойствата на компонентите в състава.

За козметиката трябва да се покажат  текстурата и свойствата на продукта
За козметиката трябва да се покажат текстурата и свойствата на продукта

За облекло – да се покаже диапазона на размерите.

Добре е да се показват дрехите на фона и в интериора, но все пак е важно да се постави продукта, който се продава, като основен обект на снимката. Също така за дрехите трябва да се показват детайли и характеристики, като се използват снимки в близък план – например отделни копчета, закопчалки, текстура на тъканта. Същият принцип работи и с бижутата – трябва да се показват малки детайли, ключалки, качеството на работата на майстора – нещо, което не се вижда в общите рамки.

За облекло - да се покаже диапазона на размерите.
За облекло – да се покаже диапазона на размерите

Ако продаваш например козметика или препарати за подобряване на визията, тогава някоя от снимките може да бъде „преди и след“.

Снимки „преди и след“
Снимки „преди и след“

Хубаво е да има и снимка на усмихнат щастлив човек в дрехите, които ти продаваш. Като цяло трябва да покажеш резултата.

Снимка на усмихнат щастлив човек в дрехите, които ти продаваш
Снимка на усмихнат щастлив човек в дрехите, които ти продаваш

Основното нещо е, да се поддържа баланс и да не се изпада в крайности. Изображенията трябва да са с правилна композиция и избор на цветове, както и да бъдат в същия стил с дизайна на опаковката на продукта.

Добре е, в допълнение към изображенията, картата на продукта може да включва видео ревю.

Страхотно решение е графично видео, показващо стила и настроението на купувача. Както и видео с опции за разопаковане и приложение, демонстрация на резултата. Да се спазва оптималната дължина на видеоклипа.

3. Описание на продукта

Описанието на стоките трябва да бъде просто и емоционално, а не така, сякаш е написано от роботи. Доброто описание повишава конверсията средно с 5%. То трябва да съдържа функционални характеристики, препоръки за употреба и други нюанси. Ако говорим за дрехи, това е съставът на материала, наличието на щампи, размер и т.н. Тъй като търсенето на пазара минава и през описанието на продукта, то трябва да съдържа ключови думи.

Описание на продукта
Описание на продукта

Описанието трябва да е съгласувано с изображенията, да разглежда:

  • свойствата на продукта;
  • метода за решаване на проблема на купувача;
  • разликата с конкурентен продукт, обяснявайки ползите.

Текстовото съдържание предоставя отлична възможност за безплатна реклама.

SEO оптимизиран текст допринася за органичния растеж на трафика от търсачките, увеличаване на броя на продажбите и популяризиране на картичката с описанието на продукта на добри позиции в резултатите от търсенето.

Виж още: 12 ключови предимства на продажбите на Etsy

4. Текстови полета за характеристики

Всички полета, които са важни, за да се влезе с продукта в популярни резултати от търсене и филтриране в категории, трябва да бъдат попълнени.

Трябва да се попълнят и всички допълнителни характеристики. Благодарение на това, продуктът ще влезе в максимален брой резултати от търсенето. Не забравяй, че текстовите полета могат да се използват за ключови заявки. Ако оставиш полетата празни, има голям риск много по-малко купувачи да видят продукта.

5. Комуникация с купувачите

Винаги отговаряй на обратна връзка и въпроси от клиенти. Това се отнася не само за лошите отзиви, но и за отличните. Така създаваш положително впечатление не само за продукта, но и за марката като цяло. Добронамереността и участието в решаването на проблеми, които могат да възникнат от купувачите, създават отношения на доверие. Освен това в отговорите можеш да въведеш ключови изрази, които ще помогнат за популяризирането на продукта.

Когато клиентът се усети обгрижван, ще разпространява добри думи за продукта и марката.

Заключение

Продуктовото описание е основен инструмент за онлайн продажби. Това е своеобразно лице на продукта, което се състои от текстово и визуално съдържание, характеристики, кликаеми бутони, асортиментни секции, цени и др. Всеки отделен елемент играе роля за предизвикване на покупка и се добавя в зависимост от това дали ще носи полезна информация за клиента.

Грабващото атрактивно продуктово описание :

  • Стимулира желанието за закупуване на продукт – демонстрира неговите предимства и силни страни, а също така предоставя подробна информация за качество, материали, функционалност и др.;
  • Демонстрира уникалното търговско предложение – дори потенциален купувач да е готов да поръча определен продукт, той първо ще сравни твоите предложения за цена, доставка, обслужване и т.н. с това, което предлага конкурентът;
  • Помага за надминаване на конкурентите – сред най-силните ‘куки’ се открояват по-добра цена и модерна красива визуализация;
  • Настоява за незабавна покупка – използвайки интелигентни маркетинг трикове и тригери, като ограничена във времето отстъпка или „изчерпано“ количество, можеш да ускориш решението за покупка на потенциален клиент;
  • Елиминира възраженията и предоставя изчерпателна информация – играе важна роля за купувачи с конкретни заявки. Например любителите на кафето ще се възползват от информацията, че кафето е 100% арабика или е внесено от конкретен регион на Бразилия.
Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.