15 впечатляващи примера за B2B контент маркетинг: изследване на успешни подходи

Изобилие от начини да се прави отличен и завладяващ маркетинг на съдържание от бизнес за бизнеса

Маркетингът на съдържание става с времето все по-важен. Повечето купувачи лесно пренебрегват рекламите и активно търсят съдържание, което да им помогне да вземат решения за покупка. Наистина, фирмите, които извършват B2B маркетинг на съдържание правилно, имат огромно конкурентно предимство. Интересно проучване на CMI, Content Marketing Institute, потвърждава, че почти 90% от компаниите, които използват B2B контент маркетинг, са подобрили представянето си и от тях 75% са успели да повишат нивото на доверие на своите клиенти и да подобрят своите достоверност. Това са ясни данни и в тази връзка реших да събера няколко примера за фирми, които впечатляват със своя B2B маркетинг на съдържание.

Анализът на тези тактики ще изясни защо тези примери са специални.

15 впечатляващи примера за B2B контент маркетинг: изследване на успешни подходи
15 впечатляващи примера за B2B контент маркетинг: изследване на успешни подходи

Какво е маркетинг на съдържанието в B2B?

Да започнем от основите. Какво се разбира под B2B контент маркетинг? Простата дефиниция е, че това е метод за създаване на съдържание в полза на други компании, които имат потенциала да влязат в твоята мрежа или да станат твои клиенти. 

Оттук нататък обяснението неизбежно се разклонява в много посоки, тъй като няма само един тип съдържание, което може да бъде създадено. 

Въз основа на вида бизнес, аудиторията, към която се обръщаме, целта за създаване и популяризиране на съдържание, е възможно да се избира от набор от възможности. Блогове, подкасти, видеоклипове, електронни книги, бюлетини и не само. 

Има много канали, както и начини за създаване и споделяне, така че най-удачното тук е, да приложа към темата някои конкретни примери за маркетинг на съдържание в B2B. 

Правилният начин за B2B маркетинг на съдържание: 15 примера

В предишна публикация показах неправилните и правилни начини на създаване на B2B маркетинг на съдържание. Ето примери за правилния начин:

HubSpot, ментор за бизнеса

С многомилионна аудитория HubSpot демонстрира, че създаването на съдържание за компаниите, с които си сътрудничи, продава и е избран от тях, е направо виртуозен, а също и икономически ненапрягащ начин за създаване на мрежа и задържане на клиенти и нови потребители. 

Въпросното съдържание е: истински ръководства под формата на електронни книги, уебинари, публикации в блогове, които имат за цел да насочват и обучават бизнеса във всичко, което е важно да знае за продажбите и маркетинга. 

Сайтът с това свое съдържание е истински ментор за бизнеса.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Grammarly дава необходимото за добро представяне на английски

Grammarly добре познава аудиторията си и в блога си създава съдържание, което отговаря на потребителските търсения. Не създава публикации с теми с общо значение, а решава конкретни болни проблеми.

Например, публикацията за това как да напишеш професионален напомнящ имейл е насочена точно към целевата аудитория на Grammarly. Това е тема, с която тя често се сблъсква – какъв тон да се използва, да се използва ли извинение, какви да са поздравите, какъв да е призивът за действие.

Grammarly също така създава съдържание, за да отговори на често срещани граматически въпроси, които хората търсят. Компанията е външно фокусирана върху това, от което се нуждае и иска целевата ѝ аудитория от нейното съдържание.

Trello, блогът за работни екипи

Ако говорим за работни екипи, е невъзможно да не се сетим за инструменти като Trello. В този случай компанията е активирала отлична методология за създаване и споделяне на контент маркетинг в B2B. Обръщайки се към много специфична цел, работните екипи, Trello създава блог, посветен на това как да управляваш и организираш работни дейности, но също и как да намираш решения на често срещани проблеми в света на действието. 

Маркетингът на съдържанието на Trello има добавена стойност, която е интернационалност, тъй като блогът е преведен на шест езика, точно в полза на интеркултурата, която все повече характеризира работните екипи в днешния сценарий. 

Друга важна част от маркетинга на съдържание на Trello е Trello Guides. Това е пълно ръководство за начина на работа с Trello. Следват 9 урока. Trello твърди, че за да работиш задълбочено докрай, трябва да си експерт в продукта.

Безплатните инструменти на Hootsuite

Hootsuite е популярен инструмент за планиране на социални медии, използван най-вече от фирми за управление на техните акаунти. Ако си мениджър на социални медии, ще оцениш цялото безплатно съдържание и инструменти на сайта Hootsuite.

Да започнем с безплатните инструменти. Ако имаш нужда от надписи за своите публикации в Instagram, използвай генератора на надписи в Instagram. Има и генератор на туитове и теми в Instagram, който ти помага да създаваш ангажиращи публикации.

Има и специфични инструменти за YouTube и TikTok.

Блогът е фантастичен ресурс за всеки, който иска да започне кариера като експерт по социални медии.

Тези, които предпочитат да гледат, а не да четат, ще оценят уебинарите за маркетинг в социалните медии.

Както виждаш, предлагат център за знания, пълен с образователно и подходящо съдържание, което говори директно на тяхната целева аудитория. Това е урок за стойността на изграждането на съдържание около много ясна целева аудитория.

Y Combinator, качествено съдържание

Друг интересен пример за маркетинг на съдържанието в B2B, е Y Combinator .

Компанията, американски стартъп ускорител, е фокусирала всичко върху качеството на съдържанието, което споделя за други компании. Текстовете, публикациите и статиите всъщност са разработени директно от големите имена на текущия предприемачески сценарий, от Илон Мъск до Марк Зукърбърг. 

Освен това, на сайта е възможен достъп до поредица от съдържание, създадено от бивши ученици на Startup School, които с течение на времето са започнали свои собствени успешни проекти.

 Shopify, пълният пакет за маркетинг на съдържание

Shopify инвестира сериозно в своята стратегия за маркетинг на съдържанието, като предлага на компаниите и потенциалните клиенти пълен пакет от съдържание, вариращо от текстове, блогове, ръководства и енциклопедия, посветена на маркетинга, до форум, подкаст и дори пакет от безплатни инструменти, полезни за фирми клиенти, и не само.

Този тип стратегия със сигурност изисква много ангажименти, но несъмнено се отплаща. 

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Hexagon, забавление с добавена реалност

Представи си, че си компания, която се занимава с големи производствени екосистеми и търсиш инвеститори.

Трудна тема и взискателна цел. 

Hexagon намери решението да поддържа вниманието на инвеститорите живо: предлагайки им изключителни отчети, създадени с разширена реалност. Виж колко въздействащ е този тип съдържание. 

Hexagon, забавление с добавена реалност
Hexagon, забавление с добавена реалност

Ahrefs блог – любовта на SEO специалистите и агенциите

Ahrefs е набор от инструменти „всичко в едно“ за SEO, който ти позволява да проучваш конкурентите си, да изучаваш какво търсят клиентите ти, да оптимизираш уебсайта си и други.

Тяхната стратегия за съдържание е проста:

  • Теми, които потенциалните им клиенти търсят в Google.
  • Теми, където могат да представят своя продукт.
  • Теми, в които могат да се класират в челната тройка с настоящите си ресурси.

Kinsta блог решава проблеми на WordPress

Kinsta следва стратегия за съдържание, базирана на ключови думи. Това, което прави неговия подход уникален, е това, което SEO Glen Allsopp нарича „маркетинг на съобщения за грешка“.

Когато се сблъскаш с технически проблем на своя сайт, вероятно ще потърсиш в Google как да го решиш. Kinsta специално се насочва към тези ключови думи.

По този начин изгражда осведоменост за марката сред своята целева аудитория – разработчици, уебмастъри, собственици на сайтове и т.н. – хора, които редовно се занимават с корекция на подобни технически проблеми.

Провокативният SparkToro

Тази статия от маркетинга на Rand Fishkin, съосновател на SparkToro, е чудесен пример за B2B маркетинг на съдържание, който използва „провокативния“ стил на писане.

Там се оспорва общоприетото схващане, че ефективната реклама е неразделна част от успешната маркетингова стратегия.

Използвайки цитати, примери и анекдоти, Фишкин изтъква противоречивия аргумент, че рекламата с ефективност не води до допълнителни приходи извън това, което вече би било постигнато чрез други маркетингови усилия.

Това е изпълнено с факти, добре проучено мнение, което е журналистическо по своя стил. 

Later – страхотната маркетингова платформа на Instagram

Маркетинговата платформа на Instagram и TikTok, Later, също не изостава. Тя например анализира какво означава да станеш вирусен, чрез примери и интервюта на различни малки бизнеси за техния вирусен TikTok успех

Cisco – маркетинг на съдържание чрез комикси

Cisco е компания, която произвежда телекомуникационни устройства и друг хардуер. Това е основна марка, за която много хора имат бегли познания.

Що се отнася до популяризирането на своите подобрени услуги за киберсигурност, Cisco можеше да се измъкне с инфографика или публикация в блог за интернет безопасността. 

Но вместо това компанията реши да се открои, като създаде графичен роман на същата тема.

Комиксът разказва историята на SuperSmart и стремежa да се справи с вратичка в сигурността. Като цяло комиксът е от 8 страници, което не е малко, като се има предвид, че всяка страница има няколко панела. Тази концепция работи, защото е уникална

Cisco - маркетинг на съдържание чрез комикси
Cisco – маркетинг на съдържание чрез комикси

Никой не свързва киберсигурността с графичните романи. Това е просто перфектната кука.

Хората, които четат комикса, може да са толкова ангажирани с измислиците на SuperSmart, но зад тях се разбира как Cisco се опитва деликатно да продаде своите услуги.

Mailchimp – маркетингът среща вдъхновението

Mailchimp е инструмент, който ти позволява да извършваш десетки и дейности за твоя бизнес. Въпреки това, не всеки е напълно наясно с тези възможности, така че Mailchimp реши да създаде библиотеката, нещо като наръчник за работа с множество функции въз основа на това, от което се нуждаеш. Създава и собствено студио за видео продукция. Сред неговите серии е риалити шоу в стил малък бизнес, Werrrk, в което всеки десетминутен епизод се фокусира върху малък бизнес, който се бори да преодолее предизвикателство.

Можете да разглеждате уроци за стартиране, управление и маркетинг на вашия бизнес, както и провокиращи мисли видеоклипове и подкасти, за да вдъхновите предприемача във вас.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Машините Caterpillar играят на Jenga

Кой казва, че продажбата на строително оборудване трябва да е скучна?

Във видеото можеш да гледаш как два багера Caterpillar (известен още като Cat) играят на Jenga с дървени блокове от 600 паунда.

Caterpillar е един от водещите световни доставчици на строително оборудване. Целта на видеото е да демонстрира багерите на компанията и тяхната способност да се справят прецизно с големи товари.

Досега видеото е събрало повече от 9 милиона гледания в YouTube. 

И въпреки че повечето от зрителите може да не са в целевия пазар на Caterpillar, все пак бих нарекла видеото успешно.

Deloitte, рамка за изграждане на връзки

Доставчикът на професионални услуги Deloitte е основно име в индустрията, когато става дума за изследвания, както и за услуги като данъци, консултации и одитна поддръжка. 

Deloitte представи Business Chemistry, рамка, създадена с екип от учени, за да разбере силата или слабостта на човешките връзки. Това обяснява защо някои работни екипи са сплотени, докато други обаче нямат добър баланс. 

По принцип това е като ултра напреднал Facebook тест за C-Suite. 

Бизнес химията се използва от стотици хиляди професионалисти по целия свят. И повече от 10 години е на живо според уебсайта. 

На всичкото отгоре, самият тест създаде различни допълнителни активи за маркетинг на съдържание като подкаст, широкомащабни проучвания, статии, отпечатани в Harvard Business Review, уебкастове и др. 

Към днешна дата рамката се използва от стотици хиляди професионалисти по целия свят. 

Заключение

Ако имаш компания, независимо дали е малка или голяма, всичко, което трябва да направиш, е да експериментираш и да намериш правилния канал, за да правиш отличен маркетинг на съдържанието за други бизнеси и компании. Резултатът може да те изненада. Идеи не липсват, но е ясно, че общият фактор във всички успешни случаи е качеството на съдържанието, предназначено за целева аудитория.

Стрелбата в тълпата никога не носи награда.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.