Как се добавят бележки под линия в WordPress

За вмъкване на бележки под линия в WordPress има блок Gutenberg. Избери опцията и номерацията се вмъква върху свързания термин в долната част на документа. Алтернативни възможности са плъгини или котви с HTML.

Бележки под линия са препратки, използвани за обозначаване на източници и обяснения, които затрудняват четенето. Например, ако искаш да посочиш детайл, който е твърде дълъг, за да бъде вмъкнат в скоби, използвай този трик, за да отведеш читателя до дъното на документа.

С използването на хипервръзки такива обширни бележки се смятаха за ненужни за блогърите. Защо да си правиш труда да ги форматираш, когато множество връзки могат да свършат работата ?

Въпреки това, ако искаш да представиш най-добрия справочен материал за твоя документ, особено ако работиш в академични или изследователски области, бележките под линия могат да бъдат чудесен начин да направиш работата си по-представителна и надеждна за твоята аудитория. Наистина е много ефективно: уеб страницата да изглежда като в Wikipedia.

Как се добавят бележки под линия в WordPress
Как се добавят бележки под линия в WordPress

Начини на използване на бележки под линия във WordPress

Ако имаш необходимия опит в кодирането, можеш да напишеш своя собствена функция за бележки под линия за блога си. Но ако използваш WordPress и то последните ъпдейти, всичко, което трябва да направиш, е да маркираш думата или израза, който трябва да обясниш, да избереш “Бележка под линия” от падащото меню и после да напишеш съответния текст в края на публикацията, където ще те изпрати тази опция.

Да, WordPress позволява на потребителите да вмъкват този тип бележки съвсем лесно, за да се посочат допълнителни източници, което може да е твърде обемно за вместване в основната част на публикация или страница.

Разбира се можеш да избереш плъгин за тази работа, да го инсталираш и конфигурираш подходящо.

Как се добавят бележки под линия в публикация в WordPress чрез редактор Gutenberg

Предполагам, че си направил ъпдейт до версия 6.3, който подобрява редактора на Gutenberg и добавя някои елементи. Ето процедурата за вмъкване на бележки под линия в WordPress без добавки и HTML код:

1.За да добавиш бележка от този вид в Gutenberg, отвори екрана за редактиране на публикация / страница и избери текста, където искаш да добавиш бележка, както е показано по-долу:

Избери текста, където искаш да добавиш бележка под линия-
Избери текста, където искаш да добавиш бележка под линия

2.След това кликни върху стрелката надолу и избери опция за добавяне на бележка под линия.

Кликни върху стрелката надолу и избери опция за добавяне на бележка под линия
Кликни върху стрелката надолу и избери опция за добавяне на бележка под линия

3.Етикет за бележка под линия се добавя до твоя текст, както е показано по-долу:

Етикет за бележка под линия се добавя до твоя текст
Етикет за бележка под линия се добавя до твоя текст

4.Добави текст и запази. Накрая прегледай публикацията, за да видиш дали бележката е добавена правилно. Можеш да видиш информацията, след като кликнеш върху номера:

Бележката под линия е добавена
Бележката под линия е добавена

Автоматично получаваш вътрешна връзка с прогресивно номериране, вмъкнато като горен индекс на термина. Като кликнеш, ще отидеш в долната част на страницата, където си добавил съдържанието. Което може да бъде форматирано в курсив или получер, но също така въведено от H2 или H3.

Някои блогъри и пишещи в WordPress все още работят в стария класически редактор. Как могат да добавят там бележки под линия?

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Как да направиш това добавяне на бележки в WordPress с приставки

Изключително лесно е да добавиш бележки под линия с помощта на приставката Modern Footnotes в класическия редактор на WordPress.

Инсталирай приставката Modern Footnotes. Активирай я и уточни настройките ѝ.

Инсталирай приставката Modern Footnotes. Активирай я и уточни настройките ѝ.
Инсталирай приставката Modern Footnotes. Активирай я и уточни настройките ѝ.

За да добавиш бележки под линия в класическия редактор, иди до екрана за редактиране на публикация / страница и намери бутона Modern Footnotes в менюто за форматиране, както е показано по-долу:

Бутон Modern Footnotes в менюто за форматиране
Бутон Modern Footnotes в менюто за форматиране
Вмъкване и маркиране на текст, който ще бъде бележка под линия
Вмъкване и маркиране на текст, който ще бъде бележка под линия

Ще забележиш, че бележката под линия в класическия редактор е обвита в кратък код, докато в Gutenberg излиза цифра, водеща към бележката под линия вдясно високо до текста, за който се отнася:

Бележката под линия в класическия редактор е обвита в кратък код
Бележката под линия в класическия редактор е обвита в кратък код

В резултат се получава този ефект, както при Gutenberg редактор:

Резултат при използване на Modern Footnotes за бележката под линия
Резултат при използване на Modern Footnotes за бележката под линия

Ако си направил настройките на плъгина като мен, с показване на подсказка (tooltip), ще се види този резултат при минаване с мишката над цифрата на бележката под линия:

Бележка под линия с tooltip
Бележка под линия с tooltip

Тук ще обобщя:

Вмъкване на бележки под линия с добавки – плъгини

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Освен за използване с класическия редактор на WordPress, плъгините за бележки под линия са удобни и за използване с Gutenberg. Друг е въпросът дали ти е необходимо да добавяш още плъгини към сайта си, тъй като всеки плъгин забавя показването на уеб страницата.

Използвай конкретно разширение за добавяне на допълнителна информация, библиография и други уточнения под линия. Предимствата са ясни: имаш повече възможности и можеш да персонализираш своето онлайн писане. Кои са най-добрите добавки?

Footnotes Made Easy е чудесно решение за добавяне на бележки и персонализиране на всеки аспект.

Modern Footnotes, от друга страна, както обясних по-горе, е WordPress плъгин за добавяне на бележки под линия с кратки кодове и добро мобилно потребителско изживяване. С него не само имаш възможност да добавиш текст в края на страницата, в долния колонтитул, но има и прозорци tooltip, които сe показват в текста. Трябва да се определиш в настройките кой вид избираш. Не винаги tooltip е правилното решение.

Има ли решение за добавяне на бележки под линия за цитиране на източници в уебсайт, без да са необходими плъгини и Гутенберг? Разбира се, говорим просто за вътрешна котва (anchor) от една точка на страницата към друга върху горен индекс.

Как да поставиш бележки с HTML код

Постави числото до думата, която искаш да свържеш към бележката в горен индекс. След това избери цифрата и добави като линк знака за хаштаг (#) плюс името, което си поставил в точката на пристигане като връзка. Ето пример за HTML код за добавяне на бележки под линия към уеб страница.

<p>Това е текст, в който обясняваме как се пише дипломна работа 

  <a href="#footnote-1">[1]</a>. 

  Нека дадем определение за това, как се добавя библиографията 

  <a href="#footnote-2">[2]</a>.</p> 

<p><a= name="footnote-1">[1]</a> 

   Тук ще намериш първата бележка.</p>

<p><a= name="footnote-2">[2]</a> 

   Ето ти втората бележка.</p>

Ето как ще изглежда резултатът (в първия ред цифрите в квадратните скоби ще бъдат с линк към съответните бележки отдолу):

Това е текст, в който обясняваме как се пише дипломна работа [1]. Нека дадем определение за това, как се добавя библиографията [2].

[1] Тук ще намериш първата бележка.

[2] Ето ти втората бележка.

Както виждаш, не е лесно да се работи с този тип структура за поставяне на бележки под линия. От друга страна, ако нямаш алтернатива, това е добро решение.

Някои правила за поставяне на допълнителни обяснения под линия

Тъй като дългите обяснителни бележки могат да разсейват читателите, повечето насоки за академичен стил, включително APA (American Psychological Association), MLA (Modern Language Association), препоръчват ограничено използване на бележки в края. Някои издатели обаче насърчават или изискват препратки към бележки вместо препратки в скоби.

MLA не насърчава широкото използване на обяснителни или отклоняващи бележки. Стилът MLA обаче ти позволява да използваш бележки в края или бележки под линия за библиографски бележки, които се отнасят до други публикации, и които твоите читатели могат да консултират. Библиографските бележки могат да им помогнат да запазят фокуса си, като разчистят текста. Следват някои примери:

Библиографски бележки стил MLA
Библиографски бележки стил MLA

Със стил APA трябва да използваш бележки под линия само когато е абсолютно необходимо. Целта на тези бележки е да добавят или изяснят определен термин или израз. Те също се използват за добавяне на информация за авторските права.

Пример за бележки под линия в стил APA:

Пример за бележки в стил APA
Пример за бележки в стил APA

Например в бележката под линия можеш да въведеш фамилията на автора, годината на публикуване, заглавието на произведението, тома (ако е необходимо), номера на страницата, на която се намира цитираният от теб елемент. Обикновено всичко е в курсив и с по-малък шрифт.

Заключение

Ето няколко причини, поради които трябва да обмислиш добавянето на бележки под линия към твоя WordPress сайт:

 1. WordPress позволява на потребителите да ги вмъкват с лекота, което може да бъде чудесен начин да се даде кредит на източници, които може да не са подходящи за основната част на публикация или страница.
 2. Тези бележките могат да се използват и за свързване към други публикации или страници на същия уебсайт, което позволява на читателите да изследват свързано съдържание, продукти и услуги.
 3. Те могат да ти помогнат да поддържаш съдържанието си организирано и лесно за навигация, подобрявайки SEO .
 4. Можеш също да добавиш такива бележки, за допълнителни коментари и допълнителна информация за основното съдържание.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Бележките под линия помагат за подобряване на начина, по който читателите възприемат твоето съдържание. Подобрява разпознаваемостта и авторитета на марката, като придава на публикацията или страницата по-изчистен вид. Посетителите ще повярват повече на съдържание, което правилно цитира източниците си.

Колко често цитираш факти в твоите публикации и страници? Имаш ли въпроси относно добавянето на бележки под линия в WordPress? Сподели тук отдолу в коментарите.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.