Успешно възстановяване на изтрити файлове – 7 безплатни програми, повечето без инсталиране

Възстановяване на изтрити файлове-7 програми
Случайно си изтрил някои файлове от SD карта или направо си я форматирал, а е била пълна с важни файлове? Спокойно, последната дума още не е казана. Ако частта от паметта, на която са хоствани твоите файлове, все още не е презаписана с други данни, може да успееш да възстановиш снимки, видеоклипове, PDF, Office, архиви и други файлове, благодарение на някои софтуери. Ще ти предложа наистина полезни програми за възстановяване на изтрити файлове.

Ако действаш веднага и без да записваш нищо на въпросната карта или USB флашка, можеш да направиш ситуацията по-малко отчаяна от очакваното.
Ще разгледам с пример някои програми за възстановяване на изтрити файлове. Не трябва да плащаш нищо. Нито е необходима инсталация, освен за първите две, всички останали са портативни. Чудесно нали? Да видим каква работа ще свършат.

 

Видео с обяснения за начините, по които изброените програми възстановяват изтрити файлове

В следното видео обяснявам начина на използване на представените тук програми:

7 супер програми за възстановяване на файлове от SD карта, USB флашка и др,

 1. EaseUS Data Recovery Wizard

  EaseUS Data Recovery Wizard Free може лесно и бързо да възстановява изтрити, форматирани или изгубени данни от компютъра или сменяеми устройства – твърд диск, SSD, USB, карта с памет, цифров фотоапарат и др. Програмата има възможност да извърши цялостно възстановяване на данни само в няколко прости стъпки.
  Не се изисква предишен опит с подобни програми за възстановяване на файлове.
  След като изтеглим програмата от сайта по горния линк, я инсталираме и после я стартираме.Успешно възстановяване на изтрити файлове с EaseUs
  Можем чрез филтъра да отбележим възстановяването на какъв тип данни ни интересува:
  EaseUs за възстановяване на файлове
  След завършване на сканирането, трябва да прегледаме всички налични файлове за възстановяване и да изберем кои искаме да възстановим/
  Програмата може да възстановява следните формати:

  -Документи: DOC / DOCX, XLS / XLSX, PPT / PPTX, PDF, CWK, HTML / HTM, INDD, EPS и др.

  -Графика: JPG / JPEG, TIFF / TIF, PNG, BMP, GIF, PSD, CRW, CR2, NEF, ORF, SR2, MRW, DCR, WMF, RAW, SWF, SVG, RAF, DNG и др.

  -Видео: AVI, MOV, MP4, M4V, 3GP, 3G2, WMV, MKV, ASF, FLV, SWF, MPG, RM / RMVB, MPEG и др.

  -Аудио: AIF / AIFF, M4A, MP3, WAV, WMA, MID, MIDI, RealAudio, VQF, FLV, MKV, MPG, M4V, RM / RMVB, OGG, AAC, WMV, APE и др.

  -Електронна поща: PST, DBX, EMLX и др. (От Outlook, Outlook Express и др.)

  -Други файлове – архиви (ZIP, RAR, SIT, ISO и т.н.), exe, html, SITX и др.

  Безплатната версия възстановява до 2GB данни.
  Потребителите могат незабавно да възстановят 500MB данни с Data Recovery Wizard безплатно. Ако споделят софтуера на Facebook или Twitter, увеличават възможността за възстановяване на данни до 2GB.

 2. Recoverit Free Data Recovery

  Recoverit Free Data Recovery Software е един от най-добрите софтуери за възстановяване на изтрити или изгубени файлове от компютъра, твърд диск, USB устройство, SD карта, мобилен телефон и други сменяеми устройства на Windows и Mac. Извършва го лесно и бързо.
  Как действаме?
  1. Изтегляме и стартираме Recoverit Free Data Recovery на компютъра си. Избираме местоположение, за да започнем.
  Recoverit за възстановяване на данни
  2. Сканираме желаното устройство за търсене на загубени файлове с данни.
  3. След сканирането можем да прегледаме файловете. Избираме файловете, които искаме да възстановим и кликваме върху Recover.
  Recoverit открива и спасява данни

  Безплатната версия възстановява до 100 МБ данни.

 3. PhotoRec

  PhotoRec е наистина напълно безплатен софтуер. Не само това, но е преносима програма и не се нуждае от инсталиране. Предназначена е за възстановяване на изгубени файлове, включително видео, документи и архиви от твърди дискове, както и на изгубени снимки от паметта на цифров фотоапарат. PhotoRec игнорира файловата система и се интересува от основните данни, така че дори файловата система на носителя да е сериозно повредена или преформатирана, програмата успява да открие данните.
  След като изтеглиш програмата, отвори папката и стартирай photorec_win.exe файла, както е показано на изображението тук:

  Стартиране на PhotoRec

   

  Ще се отвори програмата, която работи от Командната линия. Предвижването там става с клавишите стрелки, Enter бутона и някои букви, където е указано.

  Използване на бутони стрелки за предвижване в Командния редPhotoRec възстановява изгубени файлове

  По този начин програмата записва откритите изгубени файлове в своята папката на диска, който не съвпада с този, където са се намирали.

  PhotoRec е безплатна придружаваща програма за TestDisk , приложение за възстановяване на изгубени дялове на голямо разнообразие от файлови системи и създаване на стартиращи дискове.

  Важно: Веднага след като снимка или файл случайно бъдат изтрити или откриеш липсващи файлове, НЕ записвай повече снимки или файлове на същото това устройство; в противен случай можеш да презапишеш физическото място на загубените си данни. Това означава, че докато използваш PhotoRec, не трябва да избираш да записваш възстановените файлове на същия дял, на който са били съхранени.

 4. DiskDigger

  DiskDigger е инструмент, който възстановява изгубени файлове от хард диск, карти с памет, USB флаш памети. Независимо дали случайно си изтрил някои документи или снимки от компютъра си, дали си форматирал SD картата на камерата или телефона си или искаш да видиш какви файлове могат да се възстановят от старо USB устройство, DiskDigger за Windows или приложението DiskDigger в Google Play Store за Android, ще ти бъде винаги от помощ.

  Функции

  DiskDigger може да възстанови изтрити файлове от повечето видове устройства, които компютърът чете: хард дискове, USB флаш памети, карти с памет, CD, DVD и дискети. (Забележка: DiskDigger не може да възстанови данни директно от устройства с Android или iOS, включени в USB порт на компютъра. За да възстановиш данни от устройство Android, използвай приложението DiskDigger за Android. А ако твоето устройство Android използва карта microSD, свържи я директно към компютъра с помощта на четец на карти, така че да можеш да я сканираш директно с помощта на DiskDigger за Windows.)

  Ето един бърз списък с функциите на програмата:

  -възстановява файлове от FAT (FAT12, FAT16, FAT32), NTFS и exFAT дялове,
  -възстановява всеки тип файл,
  -филтрира възстановимите файлове по име и размер,
  -сортира възстановимите файлове по име, размер, дата и директория.

  Поддържаните типове файлове включват:
  -снимки и много видове изображения,
  -документи от различни програми,
  -аудио и видео – различни формати,
  -компресирани архиви от различни програми,
  -разни други.

  Програмата работи в Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista и Windows XP. Поддържа 32-битови и 64-битови версии на Windows.
  Също така работи и в Linux.  Стартирай програмата и избери устройството, от което искаш да възстановиш загубени файлове.
  Disk Digger възстановява всякакви файловеИзбери кои видове файлове искаш да търсиш.

  Disk Digger - избор на видове файлове за възстановяване
  Прегледай възстановимите файлове като списък или като миниатюрни визуализации.

  Disk Digger - избор на видове файлове за възстановяване
  След това избери онези, които наистина искаш да възстановиш, защото безплатната версия възстановява файловете един по един и начинанието е трудоемко.
  Disk Digger - възстановяване на файлове един по един

 5. Recuva

  Recuva е една добре позната програма, която ни е спасявала в много случаи.
  Предлага се и в преносима версия, без да е необходима инсталация. Тя е достатъчно малка, за да се побере на USB устройство.
  Recuva може да възстанови снимки, музика, документи, видеоклипове, имейли или друг вид файл, който си загубил. И може да го възстанови от всички презаписваеми носители: карти с памет, външни твърди дискове, USB памети и др.
  Възстановява и от повредени или новоформатирани дискове.
  Програмата извършва дълбоко сканиране за изгубени файлове.
  Избираме какви видове файлове да търси…

  Recuva - стартираме възстановяване на файлове
  …и от кое устройство

  Recuva - избираме устройството за преглеждане за изгубени файлове
  Избираме дълбоко сканиране.
  Recuva - избираме дълбоко сканиране
  Стартираме търсенето. След завършване, избираме кои файлове да възстановим.
  Recuva - избор на файлове за възстановяванеСлед това назначаваме папка за записване на възстановените файлове и пускаме записването.

 6. Puran File Recovery

  Puran File Recovery е напълно безплатна за домашна употреба, в случая преносима програмка, с отлични възможности за възстановяване на данни. Програмата търси над 50 вида файлове.
  Puran File Recovery - избор на устройство и тип сканиране
  Филтрирай резултатите от изтритите файлове, за да избереш само необходимите ти.
  Puran възстановява изтрити файлове

   

  Сканира файловите системи FAT12 / 16/32 и NTFS .

 7. RePicvid Photo Recovery for Free

  За тази програма, която е отлична за намиране на изгубени, изтрити изображения, вече писах. Виж моята публикция и описателното видео:

  Лесен начин за възстановяване на изтрити снимки от SD карта, USB флашка и др.

Алтернативен софтуер:

1. Disk Drill

2. iFind Photo Recovery

3. Wise Data Recovery

4. Glary Soft

Източници за първото изображение Pixabay.com и Pngtree.com.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

8 Comments

 1. Здравейте, проблемът ми е че след като поставих в телефонът си (Xiaomi RedmiNote 8T) SD карта (SanDisk Ultra microSDXC UHS–I Card with Adapter(64GB)) и я форматирах във устройството, при избиране на режим за използването и като вътрешно хранилище почти всички файлове на телефона бяха корумпирани или изчезнали, нямам back up на тези файлове и защото не бях наясно, че при корумпиране и/ или изчезване на файлове използването на устройството трябва да се сведе до минимум, изтеглих върху същия телефон приложенията: Undeleter, MP4Fix, SanDisk MemoryZone, Files to SD Card (от които ме извести че картата памет не е съвместима с устройството ми и ми показа че малка част от данните на телефона са на SD картата, друга са във вътрешното хранилище, а третата най голяма част от изчезналите файлове я няма) и DiskDiger (който ми възтанови няколко снимки но не от изчезналите а от тези които наистина съм бил изтрил). Малко след това конкретно корумпираните снимки също изчезнаха.
  Също така вече не мога да отварям част от приложенията на телефонът и някой от опциите на настройките (екрана замръзва и ме изхвърля) като Storage (включително когато опитъм през File Manager), когато картата е извън телефонът мога да използвам малко повече опций като да включвам USB debugging и Install via USB които остават включени ако ги включа по този начин и със картата във телефона. След като изтеглих приложенията които споменах по горе и възтанових наистина изтритите снимки със DiskDiger, включих настройките Automatic restore и Back up my data от менюто GOOGLE BACKUP & RESET, направих си Mi акаунт и се регистрирах във Xiaomi Cloud но там са се бекъпнали само малкотото снимки останали на телефона.
  Въпросът ми е тъй като компютърните програми които имат възможност да възстановят данни от вътрешното хранилище на телефонът через свързване с USB кабел ( като Dr.Fone, FoneLab Android Data Recovery и др.) изискват да се инсталира Conector апликация върху телефонът от който се опитва да се възтановят файловете за да може да се свърже качествено със компютъра, трябва ли да инсталирам апликацията върху телефонът, защото много сайтове и програми за възтановяване на изтрити файлове ме предупреждават да не инсталирам нищо на остройството от което се опитвам да възстановя данни, и ако не какво бихте ми препоръчали за да възстановя файловете си от вътрешното хранилище на телефонът (по възможност с USB кабел вързан за него или по друг начин който препоръчвате) и от SD картата (която може да се сканира от някой програми като StellarData Recovery, при поставянетои и във адаптор но когато е свързана по такъв начи File Explorer ми съобщава че на нея не може да се записва нищо докато не я форматирам и това пречи на други програми като Recuva да могат да я сканират), моля дайте ми съвет как да възстановя загубената информация?
  Благодаря за отделеното внимание и извинете за дългия коментар.
  При възможност моля отговорете.

  • Здравейте, в такива случаи SD картата се поставя на четеца на компютър и се търси начин да се възстанови с програми от компютъра, без да се пише нищо върху нея. Същото и за вътрешната памет – включва се и се работи от компютъра. Понякога е достатъчно да се използва chkdsk /f /r – както е показано тук: Възстановяване на SD карта.

   • Здравейте отново, благодаря за съветът, намерих компютърна прогама която може да възтанови изгубените файлове от SD картата ми, още не съм възтановил файловете от нея но, защото ще изпробвам и сравня резултатът от още няколко програми с нейното сканиране преди това, но ми трябва малко повече помощ за да мога да възтановя файловете от вътрешното хранилище на телефонът ми, компютърните програми които битрябло да могат да възвръщат файлове изчезнали от него изискват „Allow your phone to install the Connector app so that the phone and PC can connect properly “ (цитираното изречение е съобщението което получавам когато опитам да сканирам телефонът през USB кабел със Wondershare Dr.Fone) или друга вариация на тази апликация (Connector) да се инсталира на телефонът за да може вътрешното му хранилище да се сканира, бакъпне и т.н от програмата.

    Да инсталирам ли апликацията/нейна вариация върху телефонът (Xiaomi Redmi Note8T) за да мога да го свържа със компютъра по начин по който компютърните програми за възтановяване на данни от телефон да могат да го сканират?

    Инсталирането и ще навреди ли по някакъв начин на файловете които опитвам да възстановя от телефона?

    Ако трябва да инсталирам програмата на телефона трябва ли в процесът SD картата (SanDisknUltra microSDXC UHS–I Card with Adapter) да е във него имайки в предвит че на нея и е било зададено да се използва като негово вътрешно хранилище при поставянето и в него довело до не приятния инцидент описан в предишният ми коментар?

    Ако не трябва да инсталирам апликацията/нейно подобие на телефона, какво бихте ми препоръчали, за да мога да възтановя изчезналите файлове от вътрешното му хранилище ( телефонът не е руутнат), моля посъветвайте ме как да възтановя изгубените файлове от вътрешното му хранилище?

    Пак ви благодаря за отделеното внимание.
    При възможност моля отговорете на въпросите.

    • Здравейте, извинявам се за забавянето, но съм почивка и в движение. Активирайте USB отстраняване на грешки на устройството си с Android – debug USB. След това го включете с USB към компютъра. Използвайте тази програма за вътрешната памет на телефона, изтеглете я от тук. Не качвайте нищо на телефона.

     • Здравейте, благодаря за отговорът, съжалявам за късната актуализация по въпросът, но не бях разбрал на време, че коментарът ми е успял да стигне до вас. Поради тази причина вече съм инсталирал вариация на „Conector“ апликацията на телефона, но се оказа че това не ми създаде проблем.
      Извинявам се за дългия коментар, разбирам че е много дълъг, просто малко след като намерих решение на проблемът с вътрешното хранилище на телефонът, проблемът с micro SDXC картата ми се задълбочи и тъйкато никога до сега не съм минавал през такъв тип усложнение на пробемът реших че трябва да съм изчерпателен, за да не пропусна информация която би могла да е ключова за решаването на задълбочилия се проблем.

      Разделих коментарът на точки за да е по-лесен за четене, това са описанията на на точките му (1. и 2. са по скоро любопитна информация ).

      РАЗДЕЛИ НА КОМЕНТАРЪТ:
      1. Програмата която намери изтритите файлове от вътрешното хранилище на телефонът ми.
      2. Как се представиха програмите за възстановяване на изчезнали данни, от micro SDXC карта които пробвах.
      3. Защо реших да изпробвам „PhotoRec, Digital Picture and File Recovery“ преди да закупя някоя от двете програми (за възстановяване на изчезнали данни, от micro SDXC карта).
      4. Как приготвих PhotoRec за сканиране на SD картата си.
      5. Проблемът който получих докато използвах PhotoRec.
      6. Не успешните ми опити да реша задълбочилия се проблем.
      7. Новите ми въпроси по проблемът.

      1. Преди да я инсталирам (вариацията на свързващата апликация „Conector“) помолих приятел със същия модел телефон (Xiaomi Redmi Note8T) в който никога не е била поставяна micro SDXC карта или прилагано рутване да пробваме първо да инсталираме на неговия телефон апликациятя и да видим дали с нея копютърния сотуер „FoneLab Android Data Recovery“ ще успее да намери файлове изтрити от кошчето в галерията на телефонът.
      Програмата успя да намери почти всичко, което някога е било изтривано от телефонът, за това и аз реших да я пробвам на моя телефон и бях посрешнат от подобен резултат, програмата намери всичко изтривано някога от телефонът, но без корумпиралите се и по късно изчезнали файлове от него.

      2. Програмата която надявам се е намерила тези (корумпиралите се и по късно изчезнали) файловете от моята SanDisk 64 GB Ultra MicroSDXC UHS-I Memory Card with Adapter, наречена „Stellar Data Recovery“, която намираше над 60.65 GB възтановяеми данни (във 446 файла в 42 папки) от нея, не успяваше да ми даде Preview на файловете, реших да потърся още програми които да могат да ми върнат файловете и намерих „R-STUDIO Disk Recovery Software and Hard Drive Recovery tool“ той успя да намери 65.49 GB (над 64 е, защото когато файловете са корумпирани, програмата не може да пресметне точния размер и брой на файловете) възтановими данни (във 122 файла в 56 папки) но и този софтуер не ми показваше Preview на файловете.
      Въпреки това тези две програми ми бяха достатъчно доказателство, че корумпираните ми файлове все още са си на картата, просто са недостъпни за употреба без специален софтуер, но малко след това друг проблем настъпи в ситуацията ми.

      3. Тъй като „Stellar Data Recovery“ и „R-STUDIO Disk Recovery Software and Hard Drive Recovery tool“ са платени софтуери, реших преди да купя абонамент за която и да е програма,първо да проверя още няколко безплатни, защото дори и да успея да си върна файловете от картата, ако са в корумпирано състояние след това може да се наложи да купя и абонамет за програма която да може да ги поправи.

      4. И за това реших да изпробвам програмата „PhotoRec, Digital Picture and File Recovery“.
      Компютърът ми работи с Windows 10, затова когато отворих архивът с програмата и видях че в него има два варианта на PhotoRec, реших да използвам варианта с опростен интерфейс (qphotorec_win….). Отворих програмата, избрах да възтановявам данни от microSDXC картата, избрах да се сканира целия диск (Whole disk), оставих типът на системата така както си е защото вече беше маркиран за FAT системи, като дестинация за възстановяване на файловете избрах моят PHILIPS USB 3.0 Flash Drive Super Speed 128 GB, отворих менюто за файлови формати, ръчно одбелязъх всеки един от тях и натиснах Search.

      5. Когато сканирането стигна определен процент (мисля че беше 3%), програмата ми съобщи че няма достатъчно място в дестинацията в която съм избрал да запазя възстановените файлове, след което отворих File Explorer където видях че все още имаше място на флашката и за това натиснах Ok на съобщението, след още няколко процента от сканирането (мисля че беше 9%) получих същото съобщение, отново проверих колко място има на флашката през File Explorer и от там видях че на нея имаше още приблизитлно 22 GB свободно място, реших да проверя какво се е качило на нея и когато я отворих видях че в папката в която избрах да се запазват възтановените файлове, се бяха създали две подпапки. Когато опитах да отворя едната от тях получих съобщение от File Explorer че не мога да отворя тази папка, за това опитах да отворя втората в която видях че има само корумпирани файлове, с безсмислени имена и дати, без да е записън размер. Реших че това прави смисъл след като файловете които възстановявам от micro SDXC картата се бяха коруммпирали малко преди да изчезнат от телефонът, за това отново натиснах Ok на съобщението от PhotoRec, минимализирах екрана му и излазох от стаята.
      Когато се върнах за да проверя как върви сканирането забелязъх че PhotoRec не може да се отвори от минимализирания екран, можех само да гледам, какво се случваше на него. Сканирането беше стигнало до 13% и беше спряло, опитах да натисна Quit но нищо не стана, после опитах да затворя минимализирания екран със хиксът на прозорецът и след това Alt+F4 но нито едното от тях не проработи. Успях да затворя програмата през хиксът когато задържах Alt+Tab, прозорецът и стана чисто бял, с изключение на натписът с името на програмата– PhotoRec, до което пишеше (Not Responding), на менютата за смален екран, минимализиран екран и хиксът. След известно време прозорецът и се затвори но друг прозорец който бях отворил (File Explorer) също не отговаряше, приложих му същите методи и оспях да затворя и него. Опитах да отворя File Explorer, още няколко пъти, след това, но всеки път не отговаряше и трябваше да повтарям същите действия, за да го затворя.
      След като спрях с опитите да го отворя, изках да извадя флашката, като първо използвам Safely eject the USB mass storage, но когато го натиснах нищо не се промени и след известно време получих съобщението „Problem Ejecting USB Mass Storage Device“ и предупреждение да изключа всички програми които използват флашката, затворих съобщението, изключих всички екрани и опитах отново да използвам Safely eject the USB mass storage, но този път съобщението дори не се показа, просто нищо не се промени.

      6. Пробвах да рестартирам компютърът но проблемът все още го имаше, опитах да извадя флашката без Safely eject the USB mass storage, защото опцията не работеше, но след това, вече когато опитам да я включав в него, File Explorer не я засича.
      Когато отворя Device Manager, под Universal Serial Bus controllers, до името и има жълт удивителен.
      Проверих статосът на флашката от Properties, под Device status и там пишеше „This device cannot start. (code 10)“.
      Пробвах да кликна върху името на флашката (все още в Device Manager) и от менюто Action да избера Scan for hardware changes, но това не реши проблемът.
      След това опитах през Device Manager опцията Uninstall device върху флашката, извадих я от компютъра, рестартирах го, изчаках няколко минути и я включих обратно в него, но и това не проработи (компютарът просто я инсталира на ново и тя все още имаше проблемът).
      Пробвах да включа флашката в другия USB порт на компютърът, но нищо не се промени.
      Опитах да я включа в друг компютър, но и в него File Explorer не я засичаше и Safely eject the USB mass storage опцията не работеше, затова просто извадих флашката от него.
      Когато опитах да включа флашката в предишния компютърът забелязах че тя вече не се показваше нито в Safely eject the USB mass storage опцията, нито във Device Manager, въпреки че LED лампичката и светеще.
      Опитах рестартирането на компютърът, без да я изваждам от него, дори и след това флашката се засичаше отново само в Device Manager, но лампичката и спря да свети след рестартът .

      7. Това са новите въпроси на които моля при възможност да отговорите.
      Дали PhotoRec пресъздава каквото е сканирал от micro SDXC картата или премества оригиналните файлове от нея, в избраната дестинация за възтановяването им?
      Това е важно, защото ако оригиналните файлове са се преместили от SD картата, на флашка, която вече не се засича от повечето програми, това означава че ще трябва със сигурност тя да се поправи, но ако файловете само са се пресъздали на нея и афтентичните все още са на картата, ще мога да го отложа за по късет етап.
      Взимайки в предвид описанието на проблемът от точка 5. и описаните неуспешни опити за разрешаването му от точка 6., какво бихте ми препоръчали за да поправя флашката си?
      Какво бихте ме посъветвали да променя в начина си на работа с PhotoRec, взимайки в предвид описания процес на подготвяне на програмата в точка 4. и описания проблем от точка 5.,за да избегна подобни инциденти в бъдеще?
      Коя програма бихте ми препоръчали да използвам, за да поправя корумпираните файлове от разнообразен тип, след като успея да ги възстановя от SD картата?

      Благодаря за отделеното внимание.

     • Здравейте, за флашката опитайте с chkdsk, както съм го описала тук. Ако не става, опитайте да смените буквата на флашката, както е тук. Или да обновите драйвера ѝ от Device Manager.
      Файловете, които възстановявате, се копират, а не преместват. За поправка на повредени файлове опитайте с тази програма и тази програма. Успех!

 2. Моят проблем е загубена флашка с ценни файлове записани само в нея… Могат ли да се намерят на компютъра, на който са създавани и записвани?! Моля за спешен отговор!

  • Здравейте, пробвайте с програмите за възстановяване на изтрити файлове. Важно е с какъв софтуер са създадени? И колко време след това е работено и записвано с компютъра.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.