Успешно възстановяване на изтрити файлове – 7 безплатни програми, повечето без инсталиране

Възстановяване на изтрити файлове-7 програми
Случайно си изтрил някои файлове от SD карта или направо си я форматирал, а е била пълна с важни файлове? Спокойно, последната дума още не е казана. Ако частта от паметта, на която са хоствани твоите файлове, все още не е презаписана с други данни, може да успееш да възстановиш снимки, видеоклипове, PDF, Office, архиви и други файлове, благодарение на някои софтуери. Ще ти предложа наистина полезни програми за възстановяване на изтрити файлове.

Ако действаш веднага и без да записваш нищо на въпросната карта или USB флашка, можеш да направиш ситуацията по-малко отчаяна от очакваното.
Ще разгледам с пример някои програми за възстановяване на изтрити файлове. Не трябва да плащаш нищо. Нито е необходима инсталация, освен за първите две, всички останали са портативни. Чудесно нали? Да видим каква работа ще свършат.

 

Видео с обяснения за начините, по които изброените програми възстановяват изтрити файлове

В следното видео обяснявам начина на използване на представените тук програми:

7 супер програми за възстановяване на файлове от SD карта, USB флашка и др,

 1. EaseUS Data Recovery Wizard

  EaseUS Data Recovery Wizard Free може лесно и бързо да възстановява изтрити, форматирани или изгубени данни от компютъра или сменяеми устройства – твърд диск, SSD, USB, карта с памет, цифров фотоапарат и др. Програмата има възможност да извърши цялостно възстановяване на данни само в няколко прости стъпки.
  Не се изисква предишен опит с подобни програми за възстановяване на файлове.
  След като изтеглим програмата от сайта по горния линк, я инсталираме и после я стартираме.Успешно възстановяване на изтрити файлове с EaseUs
  Можем чрез филтъра да отбележим възстановяването на какъв тип данни ни интересува:
  EaseUs за възстановяване на файлове
  След завършване на сканирането, трябва да прегледаме всички налични файлове за възстановяване и да изберем кои искаме да възстановим/
  Програмата може да възстановява следните формати:

  -Документи: DOC / DOCX, XLS / XLSX, PPT / PPTX, PDF, CWK, HTML / HTM, INDD, EPS и др.

  -Графика: JPG / JPEG, TIFF / TIF, PNG, BMP, GIF, PSD, CRW, CR2, NEF, ORF, SR2, MRW, DCR, WMF, RAW, SWF, SVG, RAF, DNG и др.

  -Видео: AVI, MOV, MP4, M4V, 3GP, 3G2, WMV, MKV, ASF, FLV, SWF, MPG, RM / RMVB, MPEG и др.

  -Аудио: AIF / AIFF, M4A, MP3, WAV, WMA, MID, MIDI, RealAudio, VQF, FLV, MKV, MPG, M4V, RM / RMVB, OGG, AAC, WMV, APE и др.

  -Електронна поща: PST, DBX, EMLX и др. (От Outlook, Outlook Express и др.)

  -Други файлове – архиви (ZIP, RAR, SIT, ISO и т.н.), exe, html, SITX и др.

  Безплатната версия възстановява до 2GB данни.
  Потребителите могат незабавно да възстановят 500MB данни с Data Recovery Wizard безплатно. Ако споделят софтуера на Facebook или Twitter, увеличават възможността за възстановяване на данни до 2GB.

 2. Recoverit Free Data Recovery

  Recoverit Free Data Recovery Software е един от най-добрите софтуери за възстановяване на изтрити или изгубени файлове от компютъра, твърд диск, USB устройство, SD карта, мобилен телефон и други сменяеми устройства на Windows и Mac. Извършва го лесно и бързо.
  Как действаме?
  1. Изтегляме и стартираме Recoverit Free Data Recovery на компютъра си. Избираме местоположение, за да започнем.
  Recoverit за възстановяване на данни
  2. Сканираме желаното устройство за търсене на загубени файлове с данни.
  3. След сканирането можем да прегледаме файловете. Избираме файловете, които искаме да възстановим и кликваме върху Recover.
  Recoverit открива и спасява данни

  Безплатната версия възстановява до 100 МБ данни.

 3. PhotoRec

  PhotoRec е наистина напълно безплатен софтуер. Не само това, но е преносима програма и не се нуждае от инсталиране. Предназначена е за възстановяване на изгубени файлове, включително видео, документи и архиви от твърди дискове, както и на изгубени снимки от паметта на цифров фотоапарат. PhotoRec игнорира файловата система и се интересува от основните данни, така че дори файловата система на носителя да е сериозно повредена или преформатирана, програмата успява да открие данните.
  След като изтеглиш програмата, отвори папката и стартирай photorec_win.exe файла, както е показано на изображението тук:

  Стартиране на PhotoRec

   

  Ще се отвори програмата, която работи от Командната линия. Предвижването там става с клавишите стрелки, Enter бутона и някои букви, където е указано.

  Използване на бутони стрелки за предвижване в Командния редPhotoRec възстановява изгубени файлове

  По този начин програмата записва откритите изгубени файлове в своята папката на диска, който не съвпада с този, където са се намирали.

  PhotoRec е безплатна придружаваща програма за TestDisk , приложение за възстановяване на изгубени дялове на голямо разнообразие от файлови системи и създаване на стартиращи дискове.

  Важно: Веднага след като снимка или файл случайно бъдат изтрити или откриеш липсващи файлове, НЕ записвай повече снимки или файлове на същото това устройство; в противен случай можеш да презапишеш физическото място на загубените си данни. Това означава, че докато използваш PhotoRec, не трябва да избираш да записваш възстановените файлове на същия дял, на който са били съхранени.

 4. DiskDigger

  DiskDigger е инструмент, който възстановява изгубени файлове от хард диск, карти с памет, USB флаш памети. Независимо дали случайно си изтрил някои документи или снимки от компютъра си, дали си форматирал SD картата на камерата или телефона си или искаш да видиш какви файлове могат да се възстановят от старо USB устройство, DiskDigger за Windows или приложението DiskDigger в Google Play Store за Android, ще ти бъде винаги от помощ.

  Функции

  DiskDigger може да възстанови изтрити файлове от повечето видове устройства, които компютърът чете: хард дискове, USB флаш памети, карти с памет, CD, DVD и дискети. (Забележка: DiskDigger не може да възстанови данни директно от устройства с Android или iOS, включени в USB порт на компютъра. За да възстановиш данни от устройство Android, използвай приложението DiskDigger за Android. А ако твоето устройство Android използва карта microSD, свържи я директно към компютъра с помощта на четец на карти, така че да можеш да я сканираш директно с помощта на DiskDigger за Windows.)

  Ето един бърз списък с функциите на програмата:

  -възстановява файлове от FAT (FAT12, FAT16, FAT32), NTFS и exFAT дялове,
  -възстановява всеки тип файл,
  -филтрира възстановимите файлове по име и размер,
  -сортира възстановимите файлове по име, размер, дата и директория.

  Поддържаните типове файлове включват:
  -снимки и много видове изображения,
  -документи от различни програми,
  -аудио и видео – различни формати,
  -компресирани архиви от различни програми,
  -разни други.

  Програмата работи в Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista и Windows XP. Поддържа 32-битови и 64-битови версии на Windows.
  Също така работи и в Linux.  Стартирай програмата и избери устройството, от което искаш да възстановиш загубени файлове.
  Disk Digger възстановява всякакви файловеИзбери кои видове файлове искаш да търсиш.

  Disk Digger - избор на видове файлове за възстановяване
  Прегледай възстановимите файлове като списък или като миниатюрни визуализации.

  Disk Digger - избор на видове файлове за възстановяване
  След това избери онези, които наистина искаш да възстановиш, защото безплатната версия възстановява файловете един по един и начинанието е трудоемко.
  Disk Digger - възстановяване на файлове един по един

 5. Recuva

  Recuva е една добре позната програма, която ни е спасявала в много случаи.
  Предлага се и в преносима версия, без да е необходима инсталация. Тя е достатъчно малка, за да се побере на USB устройство.
  Recuva може да възстанови снимки, музика, документи, видеоклипове, имейли или друг вид файл, който си загубил. И може да го възстанови от всички презаписваеми носители: карти с памет, външни твърди дискове, USB памети и др.
  Възстановява и от повредени или новоформатирани дискове.
  Програмата извършва дълбоко сканиране за изгубени файлове.
  Избираме какви видове файлове да търси…

  Recuva - стартираме възстановяване на файлове
  …и от кое устройство

  Recuva - избираме устройството за преглеждане за изгубени файлове
  Избираме дълбоко сканиране.
  Recuva - избираме дълбоко сканиране
  Стартираме търсенето. След завършване, избираме кои файлове да възстановим.
  Recuva - избор на файлове за възстановяванеСлед това назначаваме папка за записване на възстановените файлове и пускаме записването.

 6. Puran File Recovery

  Puran File Recovery е напълно безплатна за домашна употреба, в случая преносима програмка, с отлични възможности за възстановяване на данни. Програмата търси над 50 вида файлове.
  Puran File Recovery - избор на устройство и тип сканиране
  Филтрирай резултатите от изтритите файлове, за да избереш само необходимите ти.
  Puran възстановява изтрити файлове

   

  Сканира файловите системи FAT12 / 16/32 и NTFS .

 7. RePicvid Photo Recovery for Free

  За тази програма, която е отлична за намиране на изгубени, изтрити изображения, вече писах. Виж моята публикция и описателното видео:

  Лесен начин за възстановяване на изтрити снимки от SD карта, USB флашка и др.

Алтернативен софтуер:

1. Disk Drill

2. iFind Photo Recovery

3. Wise Data Recovery

4. Glary Soft

Източници за първото изображение Pixabay.com и Pngtree.com.

2 Коментари

 1. Моят проблем е загубена флашка с ценни файлове записани само в нея… Могат ли да се намерят на компютъра, на който са създавани и записвани?! Моля за спешен отговор!

  • Здравейте, пробвайте с програмите за възстановяване на изтрити файлове. Важно е с какъв софтуер са създадени? И колко време след това е работено и записвано с компютъра.

Оставете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.