Как да започна блог? (инфографика)

Защо да започнеш блог? Откъде трябва да започнеш? Какъв вид блог искаш да имаш, какви са твоите интереси, към коя ниша искаш да се насочиш? Виж отговорите...

Как да започна блог ? Обикновено се замисляме първо за наименованието. То наистина е много важно.

Публикацията е обновена на 12.03.2023.

Блог не се започва с мисълта само за печалба. Започваш, за да изостриш знанията си и да се свържеш с хора от широк диапазон.

Най-верният начин със сигурност е да тръгнеш от себе си. Кой съм аз и какво знам, какво мога да дам на другите, с какво ми е приятно да се занимавам и как това да е полезно на другите. И особено важно е, към кого искаш да насочиш публикациите си. Не можеш да пишеш за интересите на всички, трябва да откриеш своята общност, тези, които имат нужда от стойността, която ще им дадеш с твоя блог.

Интернет пространството е пълно с информация, както никога досега. И в него трябва да намериш своята ниша и да станеш отправна точка. Още повече, че днес блогът заема значимо място от интернет живота ни. Дори измества познатите досега източници на новини, на знания – вестници, списания, телевизия, книги…

Как да започна блог, всъщност означава как да започна да споделям, да чета, да правя помощни медийни продукти, да раздавам или продавам, но винаги с чувство, че съм полезен.

Как да започна блог?
Как да започна блог?

Какво печелиш?

Процесът на печалбата е бавен, но ако си постоянен, упорит, работиш с чувство и се раздаваш – няма как да не започнеш да печелиш.

Коя е валутата на бъдещето ?

Много ме впечатли една изява на Рейчъл Ботсман, писателка и експерт по икономиката на споделянето (sharing economy). Още през 2012 на една от TED (Technology Entertainment Design) конференциите – „The currency of the new economy is trust„, тя казва:

Валутата на новата икономика е доверието, репутацията.

Рейчъл Ботсман

Чрез възможностите на технологиите се изгражда доверие между непознати. През последните години наистина имаме експлозия в споделената консумация – споделят се автомобили, жилища, таланти, умения, знания, посредством мрежата. Монетата, която позволява да действат системи P2P (peer to peer – споделяне меду равни) е доверието, каризмата и онова, което Рейчъл Ботсман дефинира капиталът на репутацията.
А в почтения бизнес печели този с най-голяма репутация.

Един бърз пример с гиганта Amazon – не винаги цените там са най-добри, но сигурността-да. Купувам си фотоапарат от известна марка. Но веднага се разочаровам-никакъв стабилизатор на обектива. Пиша, че връщам и всичко за минути-тест за причината, съобщение кога ще дойде куриер да го прибере и кога ще ми бъде върната сумата по сметката. Всичко без една стотинка разход. До 3 дни апарата е във фирмата продавач и парите са в сметката ми. Свободна съм да купя друг фотоапарат от където си избера. Естествено избирам пак Amazon.

Каква е печалбата от блога ? За някой може да бъде само за удоволствие – т.е. да създава нещо добро и красиво, да споделя свои мисли. Това пак е богатство. Давайки, задължително израстваш. За други, блогът е възможност за допълнително заработване.

Да започна блог, но какъв вид блог ?

1. Най-напред определи защо ти е нужен собствен блог?

Определил си кои са твоите интереси, твоята ниша или ще започнеш сега да я търсиш? Ето една идея за най-общите и популярни видове блог:

Личен и тематичен блог

 • Може би имаш интересни неща за разказване, хобита, колекции, прочетени книги, коментари на събития, …Нещо като стария добър личен дневник.
 • Или ще е тематичен блог – така модерните публикации за пътувания, кино, кухня, мода, здраве, кодиране и уеб дизайн…

Тематичните блогове са много разпространени между професионалисти. Но и непрофесионалисти ги започват и постепенно израстват заедно със своите последователи. Това са известните

 • fashion блогъри, 
 • beauty блогъри – пишат предимно за козметика и грижа за кожата,
 • travel блогъри – пътуват и разказват за това,
 • book блогъри – пишат за книги и всичко около тях, често работят с големи журналистически издания, 
 • food блогъри – гастрономически рецепти, рецензии на заведения,
 • craft и handmade блогъри – бижутерия, плетене, шиене, бродерия и т.н.,
 • DIY блогъри – направи си сам,
 • спортни блогове – свързани с определени спортисти или отбори, със спортни залагания, 
 • музикални – пишат за определен стил в музиката, за музикални събития,
 • блогове на здравна тематика – много разпространени и някои тясно свързани с храненето, т. е. с блоговете за готварски рецепти и др.

Тематичните блогове са добра платформа за търсене на съмишленици, за създаване на кръгове, за общи проекти.

Общо тематичен блог

 • Блог – директории – някои блогове избират да бъдат агрегатори – сборни с новини, информация, уеб инструменти от други интернет източници;
 • Информационни или журналистически блогове, които не винаги се пишат от журналисти. Трудни за водене от един човек;
 • Фотографски блогове, блогове на художници – предимно с галерии от творби;
 • Блог директно на канала Youtube, наречени съкратено vblog от video и blog – тематиките могат да бъдат същите, но чрез видео разкази. Ако съдържанието е вирусно, т. е. завладяващо, авторите могат да се превърнат в истински звезди във влогосферата. Много сериозни блогъри записват наистина полезни видео уроци, създават успоредно на блога си и видео блог;
 • Технологични / дигитални блогове, които са подобни  на информационните и третират теми от дигиталния свят-компютри, телефония, интернет, социални мрежи и всичко свързано с тях. Най-симпатичните са т.н. geek блогъри, които се занимават с всичко от областта на технологиите и намират уеб инструменти за всяко нещо.
 • Образователни – цели платформи с образователна цел – уроци, упражнения…
 • Не на последно място са блогове на сайтове, на компании,на фирми фирмени блогове.

Блогът може да бъде както персонален, воден само от едно лице, така и колективен, в който дори всеки автор да работи по различна тема.

От друга страна блоговете може да се разделят на такива за забавление, без определена цел или професионални.

Разбира се това далеч не е изчерпателна информация за типовете блог. Кликни на Популярни типове блог, за да видиш инфографиката в пълен размер.

Видове блогове
Видове блогове

Следващата стъпка е…

2. Да определиш колко често ще публикуваш

Това зависи и от типа на блога, който си решил да започнеш. Ако той е новинарски,  естествено ще трябва да се публикува и по няколко пъти нa ден. В различен случaй може да се публикува 3-4 пъти на седмица, дори и пo-рядко. Някои блогове, често фирмените, публикуват даже само веднъж в месеца. Всичко това се определя в така необходимия за всеки блогер редакторски календар.

3. Да започнеш блог означава да започнеш от самия себе си

Това е с което започнах в началото на тази публикация. Започни от това, в което си силен, от това, което обичаш и ти е интересно. От идеите, които имаш. От това, на което можеш да отделиш голям процент от личното си време. Само така ще създадеш стойностни публикации за тези, които те четат.

С какво блогът се различава от сайта ?

Най-общо погледнато блогът също е сайт, но по-тясно специализиран. Той е последователност от публикации, посветени на определена тема, които следват в хронологичен ред. Тези публикации са разпределени по категории и тагове. Могат да съдържат различни мултимедиални средства и коментари. Написаното може да се споделя със социалните мрежи. Но коя е най-голямата характеристика и разликата със сайта – динамичната Home страница. Тя не е статична – портал или витрина – като при сайта, а се променя постоянно, еволюира. Това е сила, но понякога и слабост, защото неподновяваната страница не е добър знак за блога и за всичко, което той представя.

Постоянното движение в блога изисква всекидневни ресурси, усилия, работа. Там потребителите могат да си изкажат мнението, да поговорят с автора. Блогът е един от най-демократичните инструменти.

Авторът има голям брой задачи:

 • постоянно четене, търсене на литература и новини, свързани с нишата на интереси и саморазвитие, израстване в интелектуален смисъл;
 • самоутвърждаване, еволюция и създаване на репутация;
 • комуникации с много и интересни хора, да води полезни дискусии, да поддържа и  общуването между самите читатели;
 • създаване на своя общност, свой клан от социални контакти и последователи;
 • публикуване, и то редовно на интересно, полезно и необходимо за читателите съдържание в блога,
 • работа по маркетинг, SEO и продажба на стоки, ако блогът е на интернет сайт за продажби.
 • придвижване на блога в социалните медии и различни общности

И това са плюсовете на блога.

Нещо и за неизбежното…

Критиката

С блога не винаги харесваш на всички, най-вече когато заставаш на страната на малко по-необичайни тези. Но и не трябва да харесваш на всички. Основното е, да бъдеш полезен на своите верни читатели .

Колкото повече съм атакуван отвън, толкова повече ставам видим и с мен и другите групи в мрежата ( неговите групи-моя бележка ). Колкото повече те растат, толкова повече моята група добива авторитет. Накрая печелят всички, освен може би онези, които ме критикуват. Към тях отиват моите силни благодарности и ги каня да продължават, защото иначе ще трябва да плащам някому, за да го прави.

Франческо Маргерита (Francesco Margherita) – известен италиански SEO специалист, създал една от най-активните Facebook групи по SEO

Критиките са необходими, когато са изказани по достоен начин, защото изграждат, добавят още стойност.

И така, решаваш да започнеш блог

Имаш какво да кажеш, какво да дадеш. Въоръжи се с воля, отдаденост, обич, концентрация, желание да учиш постоянно и хайде…

Няма трикове и тайни за отваряне на успешен блог. Важното е фокусирането върху качествено съдържание, насочено към конкретния потребител, проста структура, бърз сайт, приемственост в публикациите.

Заключение

Знам добре, колко е трудоемко и никак не е лесно. Но пък колко интересно и колко полезно беше да започна блог и да се развивам заедно с него.

Благодаря ти, че прочете дотук. Този блог изразява моя интерес към материята. Горната публикация не претендира за изчерпателност и завършеност. Това е само едни малък аспект от темата за започване на блог. Ако нещо искаш да добавиш, да питаш или не си съгласен с някои точки, можеш спокойно да го изразиш.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.