Как да започна блог? (инфографика)

Защо да започнеш блог? Откъде трябва да започнеш? Какъв вид блог искаш да имаш, какви са твоите интереси, към коя ниша искаш да се насочиш? Виж отговорите...

Как да започна блог ? Обикновено се замисляме първо за наименованието. То наистина е много важно.

Публикацията е обновена на 03.07.2021.

Най-верният начин със сигурност е да тръгнеш от себе си. Кой съм аз и какво знам, какво мога да дам на другите, с какво ми е приятно да се занимавам и как това да е полезно на другите. И особено важно е, към кого искаш да насочиш публикациите си. Не можеш да пишеш за интересите на всички, трябва да откриеш своята общност, тези, които имат нужда от стойността, която ще им дадеш с твоя блог.

Интернет пространството е пълно с информация, както никога досега. И в него трябва да намериш своята ниша и да станеш отправна точка. Още повече, че днес блогът заема значимо място от интернет живота ни. Дори измества познатите досега източници на новини, на знания – вестници, списания, телевизия, книги…

Как да започна блог, всъщност означава как да започна да споделям, да чета, да правя помощни медийни продукти, да раздавам или продавам, но винаги с чувство, че съм полезен.

Как да започна блог и защо

Какво печелиш?

Процесът на печалбата е бавен, но ако си постоянен, упорит, работиш с чувство и се раздаваш – няма как да не започнеш да печелиш.

Коя е валутата на бъдещето ?

Много ме впечатли една изява на Рейчъл Ботсман, писателка и експерт по икономиката на споделянето (sharing economy). Още през 2012 на една от TED (Technology Entertainment Design) конференциите – „The currency of the new economy is trust„, тя казава, че

„Валутата на новата икономика е доверието, репутацията.“

Чрез възможностите на технологиите се изгражда доверие между непознати. През последните години наистина имаме експлозия в споделената консумация – споделят се автомобили, жилища, таланти, умения, знания, посредством мрежата. Монетата, която позволява да действат системи P2P (peer to peer – споделене меду равни) е доверието, каризмата и онова, което Рейчъл Ботсман дефинира капиталът на репутацията.
А в почтения бизнес печели този с най-голяма репутация.

Един бърз пример с гиганта Амазон- не винаги цените там са най-добри, но сигурността-да. Купувам си фотоапарат от известна марка. Но веднага се разочаровам-никакъв стабилизатор на обектива. Пиша, че връщам и всичко за минути-тест за причината, съобщение кога ще дойде куриер да го прибере и кога ще ми бъде върната сумата по сметката. Всичко без една стотинка разход. До 3 дни апарата е във фирмата продавач и парите са в сметката ми. Свободна съм да купя друг фотоапарат от където си избера. Естествено избирам пак Амазон.

Каква е печалбата от блога ? За някой може да бъде само за удоволствие – т.е. да създава нещо добро и красиво, да споделя свои мисли. Това пак е богатство. Давайки, задължително израстваш. За други блогът е възможност за допълнително заработване.

Как да печелиш пари от блога си, от работа в интернет – има много валидни, както и не дотам валидни публикации в интернет пространството.

Да започна блог, но какъв вид блог ?

1. Най-напред определи защо ти е нужен собствен блог?

Знаеш коя е нашата ниша между хилядите, или ще започнеш сега да я търсиш. Трябва да я определиш еднозначно. Най-общите и популярни видове блог:

Личен и тематичен блог

 • Може би имаш интересни неща да разказваме, хобита, колекции, прочетени книги, коментари на събития, …Нещо като някогашния добър личен дневник.
 • Или ще е тематичен блог – така модерните публикации за пътувания, кино, кухня, мода, здраве…

Едно вмъкване на чудесен пример за Travel и Lifestyle блог и сайт на Tomas Laurinavicius – lifestyle предприемач и блогър от Литва. Той казва за себе си:

„Здравейте! Казвам се Томас Лауринавичус. Аз съм предприемач и блогър от Литва. Пиша за навиците, начина на живот и предприемачеството. Пътувам по света с мисия да помогна на един милион души да променят начина на живот за добро.“

Tomas Laurinavicius  учи на дизайн онлайн на страниците на блога си и на някои от големите сайтове за туториали – Design Instruct, Tuts+ и Photoshop Star. Работите му могат да се срещнат на Forbes, Fast Company, Smashing Magazine, Designmodo, 1stWebDesigner, Hongkiat и много други блогове за дизайн.

Тематичните блогове са много разпространени между професионалисти и не такива. Това са известните fashion блогери, beauty блогери (предимно пишат за козметика и грижа за кожата), travel блогери (пътуват и разказват за това), book блогери (пишат за книги и всичко около тях, често работят с големи журналистически издания), food блогери (гастрономически рецепти, рецензии на заведения), craft и handmade блогери (ръкоделия – бижутерия, плетене, шиене, бродерия и т.н.) и DIY блогери (направи си сам), спортни блогове – свързани с определени спортисти или отбори, със спортни залагания, музикални – пишат за определен стил в музиката, за музикални събития, блогове на здравна тематика – много разпространени и някои тясно свързани с храненето, т. е. с блоговете за готварски рецепти и др. Тематичните блогове са добра платформа за търсене на съмишленици, за създаване на кръгове, за общи проекти.

Общотематичен блог

 • Блог – директории – някои блогове избират да бъдат агрегатори – сборни на новини, информация, уеб инструменти от други интернет източници;
 • Информационни или журналистически блогове, които не винаги се пишат от журналисти. Трудни за водене от един човек;
 • Фотографски блогове, блогове на художници – предимно с галерии от творби;
 • Блог директно на канала Youtube, наречени съкратено vblog от video и blog – тематиките могат да бъдат същите, но на видео. Ако контентът е вирусен, т. е. завладяващ, авторите могат да се превърнат в истински звезди във влогосферата. Много сериозни блогери записват наистина полезни видеоуроци, създават успоредно на блога си и видео блог;
 • Технологични / дигитални блогове, които са подобни  на информационните и третират теми от дигиталния свят-компютри, телефония, интернет, социални мрежи и всичко свързано с тях. Най-симпатичните са т.н. geek блогери, които се занимават с всичко от областта на технологиите и намират уеб инструменти за всяко нещо.
 • Образователни – цели платформи с образователна цел – уроци, упражнения…
 • Не на последно място са блогове на сайтове, на компании,на фирми фирмени блогове.
Видове блог

Блогът може да бъде както персонален, воден само от едно лице, така и колективен, в който дори всеки автор да работи по различна тема.

От друга страна блоговете може да се разделят на такива за забавление, без определена цел или професионални.

Разбира се това далеч не е изчерпателна информация за типологиите блог.

Следващата стъпка е…

2. Да определиш колко често ще публикуваш

Това зависи и от типа на блога, който си решил да започнеш. Ако той е новинарски,  естествено ще трябва да се публикува и по няколко пъти нa ден. В друг случaй може да се публикува 3-4 пъти на седмица, че дори и пo-рядко. Някои блогове, често фирмените, публикуват даже само веднъж в месеца. Всичко това се определя в така необходимия за всеки блогер редакторски календар.

3. Да започнеш блог означава да започнеш от самия себе си

Това е с което започнах в началото на тази публикация. Започни от това, в което си силен, от това, което обичаш и ти е интересно. От идеите, които имаш. От това, на което можеш да отделиш голям процент от личното си време. Само така ще създадеш стойностни публикации за тези, които те четат.

С какво блогът се различава от сайта ?

Хората разсъждават долу-горе по този начин:

Сайтът е нещо институтоционално, сериозно, професионално.
Блогът – забавно, естравагантно, за прекарване на времето.

Най-общо погледнато блогът също е сайт, но по-тясно специализиран. Той е последователност от публикации, посветени на определена тема, които следват в хронологичен ред. Тези публикации са разпределени по категории и тагове. Могат да съдържат различни мултимедиални средства и коментари. Написаното може да се споделя със социалните мрежи. Но коя е най-голямата характеристика и разликата със сайта – подвижната Home страница. Тя не е статична – портал или витрина – като при сайта, а се променя постоянно, еволюира. Това е сила, но понякога и слабост, защото неподновяваната страница не е добър знак за блога и за всичко, което той представя.

Постоянното движение в блога изисква всекидневни ресурси, усилия, работа. Там потребителите могат да си изкажат мнението, да поговорят с автора. Блогът е най-демократичният инструмент, който знам в момента.

Авторът има има голям брой задачи:

 • постоянно четене, търсене на литература и новини, свързани с нишата на интереси и саморазвитие, израстване в интелектуален смисъл;
 • самоутвърждаване, еволюция и създаване на репутация;
 • комуникации с много и интересни хора, да води полезни дискусии, да поддържа и  общуването между самите читатели;
 • създаване на свое трибу – своя общност, свой клан от социални контакти и последователи;
 • публикуване, и то редовно на интересно, полезно и необходимо за читателите съдържание в блога,
 • работа по маркетинг и продажба на стоки, ако блогът е на интернет сайт за продажби.

И това са плюсовете на блога.

Нещо и за неизбежното…

Критиката

С блога не винаги харесваш на всички, най-вече когато заставаш на страната на малко по-необичайни тези. Но и не трябва да харесваш на всички. Основното е, да бъдеш полезен на твоите читатели, които са ти верни.

„Колкото повече съм атакуван отвън, толкова повече ставам видим и с мен и другите групи в мрежата ( неговите групи-моя бележка ). Колкото повече те растат, толкова повече моята група добива авторитет. Накрая печелят всички, освен може би онези, които ме критикуват. Към тях отиват моите силни благодарности и ги каня да продължават, защото иначе ще трябва да плащам някому, за да го прави.“ – Франческо Маргерита (Francesco Margherita) – известен италиански SEO специалист, създал една от най-активните световни Facebook групи по SEO

Критиките са необходими, когато са изказани по достоен начин, защото изграждат, добавят още стойност.

И така, решаваш да започнеш блог

Имаш какво да кажеш, какво да дадеш. Въоръжи се с воля, отдаденост, обич, концентрация, желание да учиш постоянно и хайде…

Няма трикове и тайни за отваряне на успешен блог. Важното е фокусирането върху качествено съдържание, насочено към конкретния потребител, проста структура, бърз сайт, приемственост в публикациите.

Подържанието никога не е добър начин. Просто създай проект и да го използвай, за да намериш онлайн клиенти.

Заключение

Знам добре, колко е трудоемко и никак не е лесно. Но пък колко интересно и колко полезно беше да започна блог и да се развивам заедно с него.

Благодаря ти, че прочете дотук. Този блог изразява моя интерес към материята. Горната публикация не претендира за изчерпателност и завършеност. Ако нещо искаш да добавиш, да питаш или не си съгласен с някои точки, можеш спокойно да го изразиш.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.