Блогът – видове публикации, които предизвикват интерес

Когато започваш един блог, се предполага, че вече си избрал нишата, в която имаш интереси и познания. Вече си направил издирвания и си съставил своя списък от материали, сайтове, блогове, влиятелни личности, които да следваш. Ако си се задълбочи достатъчно, темите на публикациите ти няма да са ти проблем. Редакторският ти календар няма да изпитва празнота заради известното така наречено „писателско блокиране“.
За да бъде още по-разнообразен и обогатен блогът, има много хубави идеи, например комбиниране на различни модели публикации в него. Тази идея ми предстои да разгледам тук.

Модели публикации

1.Рецензии на продукти, услуги

Ако искаш да печелиш с блога, това е видът подходяща публикация. Рецензии на продукти или услуги, които те привличат, ползвал си, харесали са ти. Например книги на Amazon,  хостинги,  платформи за графични дизайнери…За да монетизираш тези рецензии е необходимо да работиш на афилиационен принцип. Включваш афилиационен код и печелиш върху продажбите. В този случай важното е, да не са прекалено много афилиационните линкове в една публикация, защото Google не гледа с добро око. И другата опасност е, да не влезеш във въртележката на покупко-продажбата на такива линкове срещу комисионни и да бъдеш наказан от Търсачката.

2.Туториал

Това са публикации, написани да помагат на другите, описват как се прави нещо. Туториалите са благородни публикации. С тях също може да се печели с афилиационни линкове. Но са полезни и в смисъла на инбаунд маркетинга. С такъв вид публикация блогерът може да бъде намерен от точните хора, когато имат нужда от него. За да бъде качествен, туториалът трябва да обяснява нещата в дълбочина.

3.Редица публикации по определена тема, ниша

Пример: Харесва ми да пиша постове, предназаначени конкретно за артисти – художници, дигитални артисти, скулптури, за отдадени на майсторенето на ръчни изделия, въобще за хора на изкуството. Забелязах, че има интерес, и част от моето време отдавам на онлайн търсене на материали по темата. Смятам това за уважение към една общност, която ще оцени и сподели.

4.Публикации с визуално съдържание

Има публикации, в които всичко можеш да кажеш само с визуално съдържание: изображения, инфографики, видео, подкаст. Често се срещат страници, в които една пълна инфографика казва много и привлича вниманието със своята ефикасност и конкретност.

5.Публикации списъци

Списъците са прегледни, практични и конкретни. Информацията,  която се дава чрез тях, е незабавна и ефикасна. Да не забравяме, че списъците са и заглавия (h2, h3, h4…от HTML). Тези заглавия привличат, защото човек обикновено търси бързата, подредена информация.

Те създават усещане за изчерпателност. Като изброиш 70 маркетинг инструмента, както в примера тук, читателят може и да не търси други.

Ето един пример за такава публикация: Топ маркетинг инструменти, необходими за да расте твоят бренд

Разбира се такъв вид публикации не могат да се приложат към всяка тема.

6.Фундаментални публикации

Важен вид публикации. Обикновено много задълбочено разглеждат основна тема от блога. Който започва да навлиза в тези аргументи, получава базови познания и може често да се връща да ги допълни. По този начин моделът служи добре за позиционирането.

Фундаменталните публикации или т. нар.cornerstone content са тези, които най-добре представят автора, най-добре са написани, най-задълбочени и могат лесно да се класират на най-горните места в търсачките.

7.Pillar article – статии пиластри

За разлика от  cornerstone content по-горе, който разглежда оснаовна тема pillar article разглеждат по-специален въпрос с подробности, по енциклопедичен начин. Така подобна статия става като основен стълб. Тези видове публикации помагат значително за растежа на блога, защото са пълни с информация и следователно с авторитет.

8.Интроспективни публикации

Те разказват за вътрешния живот на блога и блогера, за пътя, който е изминал, негови разкази за пътешествия, интересни случки и срещи, за негови емоции, за преживявания и идеи. Някои многогодишни и известни блогери например дават пред читателите си ежемесечен списък на начините и сумите на своите печалби от блога. Има такива, които между другите публикации разказват и за своите пътешествия с видео репортажи.

9.Case Study

Никой не отрича, че това са едни от най-успешните публикации. Те анализират данни, дават методи, описват опит. Пълно изучаване на определени проблеми. Не са лесни за създаване, но пък предизвикват интерес и посещения.Блогът - видове публикации, които предизвикват интерес иконка 1

10.Click baiting публикации – примамки

Много интересни публикации, но трябва да се правят с голямо разбиране и финес. Това са статии, които отиват срещу общоприетите неща, срещу схемите, срещу течението. Обикновено предизвикват големи дискусии. Но трябва да се ползват внимателно, защото са рискови, могат да постигнат обратен ефект. Трябва да се намери интересна тема, която в момента е тенденция и да се разгледа от обратната или алтернативна гледна точка.


11.Публикации на гостуващи блогъри

Хубава категория. Много се възползват от нея и канят известни в своята област блогъри да напишат статия за сайта приемник. Статиите на гостуващите блогъри трябва да уважават правилата, да бъдат уникални, качествени и конформни с нишата на блога. Също и в смисъл SEO.

12.Speedlink публикация

Както подсказва името, говорим за публикации с бързо следващи един след друг линкове. Например искаш да изброиш сайтове, които предлагат безплатни изображения. Няма нужда от много обяснения за всеки сайт. Кратко описание, изображение от сайта и най важното са линковете.

13.Серия от публикации

Това са две и повече публикации, свързани с логическа връзка или части от една по-дълга серия. Тази схема печели и в смисъл SEO. Последните алгоритми на най-известната търсачка са ориентирани към публикации, третиращи специфични аргументи, така че се препоръчва разделянето им на повече части.

14.Публикации поредица от мнения

Понякога ми се случва да попадам на постове, съставени от мнения по даден аргумент на редица личности – influencer в тази област. Тези публикации са ми много интересни, защото мога да разбера различни гледни точки. Особено полезни са, когато се разглежда използването на дадена апликация, тогава научавам за интересни функции, които не съм открила преди това. Който успее да събере на едно място мнения на влиятелни личности в дадена област, наистина ще получи повече читатели.

15.Публикации вдъхновение

Понякога са нужни и такива, които да дадат идеи, вдъхновение. Да накарат читателите да се замислят за различни възможности, за още повече неща, които могат да направят в живота си. Има блогери, които водят след себе си повече от едно поколение последователи, за които са вдъхновение и до днес. Дори понякога само с публикация от няколко реда, като Сет Годин например.

16.Мнения и критика в публикации

Привърженик съм на публикации от типа, в които можеш да си изкажеш собственото мнение и своята гледна точка по някоя тема. Така с течение на времето се създава връзка между блогера и верни читатели. Мнението може да бъде положително или критика, важното е да представлява идеите на автора върху значим проблем.

17.Публикации с новини

Например в блог с тематика технологии новината, че Google спира апликацията Google Drive от март 2018 (само апликацията, облакът си остава, и се предлагат други апликации). Обикновено с такива новини се появяват десетки, стотици страници в уеб пространството. За да предизвика интерес авторът трябва или да бъде пръв, което е трудно, или да даде поглед от друга гледна точка, различна информация от поднесената до момента. Да представи своето мнение, разрешение на проблем, който другите са само съобщили, задълбочен анализ и т.н.

Заключение

Разбира се, че има и други видове публикации, които могат да предизвикат интерес към един блог. Ако знаеш някой пропуснат вид, можеш да го напишеш в коментар.

Автор на основното изображение Owen W Brown

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.