Bookmarklet – видове, известни букмарклети и къде да намерим други

Букмарклетът (bookmarklet) е малък фрагмент код на JavaScript, който може да се запази в bookmark (отметките) на браузера. Може да се представи като хиперлинк на страницата, който да се добави в отметките чрез десен бутон и от контекстното меню кликваме за добавяне към тях. Другият начин е като се провлече линка към лентата с отметките и се пусне там. Лентата предварително трябва да бъде разрешена.

Същност

При кликване на бутона се задейства написаният скрипт и се изпълнава някаква функция. Може да бъде например премахване на изображения, изчистване от реклами и други разсейващи елементи, промяна на фонт и цвят и др.

За разлика от разширенията на браузера, букмарклетите не изискват инсталиране. Те не се изпълняват във фонов режим, не натоварват допълнително браузера и не го забавят. Не правят нищо преди да кликнете на тях.

Тъй като се състоят само от JavaScript, са портативни и поддържани от всички браузери и на всички платформи, включително и на мобилни телефони и таблети.

Задачата им е да добавят нови функционалности на браузера.

Терминът bookmarklet е комбиниран от думите bookmark (отметка) и applet( апликация на JavaScript, несамостоятелен компонент от софтуер, работещ в рамките на друго приложение). Авторът му е Steve Kangas от www.bookmarklets.com. Започнал да ги създава от подсказана идея от Ръководството за JavaScript на Netscape Communications Corporation. Наричат ги и favlets (от Favorites).

Тъй като кодът на букмарклетът се изпълнява срещу кода на извиканата страница, която вероятно също има JavaScript, то трябва да се внимава, да не се случи да я развали лошо написана апликация от този вид.

Видове

Какви могат да бъдат bookmarklet?

В сайта Bookmarklets.com разглеждаме различните категории и самите инструменти:

Bookmarklet-видове примери на известни букмарклети-1 Ivytechnoweb.net

Примери на bookmarklet

PageZipper

Някои сайтове, за да увеличат количеството на преглеждане, разделят публикациите си на части. Практика, според мен, много досадна, защото се загубваш в информацията. Принуден си всеки път да кликваш – Следваща. Апликацийката може да събира тези страници на едно място. Работи и на форуми и в търсачките.

Bitly Bitmarklet

По някой път линковете са толкова дълги, че ако искаш да ги изкопираш, се губиш. Този букмарклет съкращава адреса на отворената страница.

Gmail This

Ако искаш да изпратиш по имейл линк за определена страница, този букмарклет помага. Функционира по 2 начина – избира се текст и се използва букмарклета. Отваря се нов прозорец на Gmail със селекционирания текст. Ако не е е избран текст, се вмъква нов прозорец на Gmail с url на отворената страница.

AddThis

Позволява да се сподели уеб страницата където поискаме. Поддържа почти всички социални мрежи.

 Clippable

Позволява удобно четене, като почиства страниците от отвличащи елементи – банери, навигация, реклами. Познат като Readаbility 2. Има няколко стила форматиране, с Esc се връща началния вид на страницата.

Printliminator

Служи също за почистване на уеб страницата от излишни елементи. Целта тук е да я подготви за разпечатване. избираш какво да махнеш.

Google Translation

Освен разширенията на браузера за превеждане на уеб страница, съществува и букмарклет на Google Translate.

Named Anchors

Изобразява всички линкове с наименуваните анкори текстове.

Къде да намерим bookmarklet?

Bookmarklet - видове, примери на известни букмарклети 2- Ivytechnoweb.net

Освен на Bookmarklets.com може да потърсим на Marklets.com чрез неговата търсачка.

Използване на bookmarklet на Android

Необходимо е да има инсталиран Chrome браузер на Android. Можем да го синхронизираме с този от компютъра и така ще ги имаме вече готови букмарклети. Или да се вмъкнат по същия начин както на компютъра. Намирайки се в уеб страницата, от която ще вмъкваме, изтриваме от адресната лента целия url и написваме коректно името на букмарклета, за да го активираме.

Заключение

100% безплатни.
Bookmarklet наистина са много полезни и веднъж като разберем как функционират и как да ги използваме, са хубав начин за подобряване на нашата продуктивност с браузера.
Бонус: Няколко редактора за писане и създаване на букмарклети: 4umi, Subsimple, Mrcoles, Js.do.

Източник и автор на основната снимка: Iwan Gabovitch

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.