Съвременният бизнес план според Сет Годин – Интернет, технологии и маркетинг

Настоящата публикация разглежда как трябва да изглежда един съвременен бизнес план според Сет Годин.

Блогът му, както и многото му книги, са голям източник на вдъхновение. Винаги можеш да откриеш абзаци, които ще те подтикнат да действаш, разсъждения, които ще усещаш като свои. Учудваш се по колко ясен начин е написал големи истини за бизнеса, маркетинга и живота въобще.

Определение за бизнес план според bg.wikipedia.org:

Бизнес планът е документ, обобщаващ намеренията на дадено предприятие за определено начинание. Бизнес плановете се използват за управление и планиране в рамките на предприятието, както и за да убедят външни организации, например банки или венчър капиталисти, да инвестират средства в начинанието.

Както се вижда, важен момент е този с убеждаването на външни организации да инвестират в определен бизнес проект.

Естествено е представените бизнес планове често да се украсяват и правят по такъв начин, че да удовлетворяват очакванията на инвеститора. с тях умишлено се злоупотребява и това ги прави недействителни и съответно ненужни, чиста загуба на време.

Съвременният бизнес план според Seth GodinКакво би искал да види в един такъв план маркетинг специалист като Сет Годин, за да разбере истината за даден бизнес и накъде отива отива той?

Авторът разглежда бизнес плана в тези 5 секции:

  • Истина

Секцията за истината описва света така, както е. Кажете ми за пазара, в който влизате, нуждите, които вече съществуват, конкурентите във вашето пространство, технологичните стандарти, начина, по който другите са успявали и са се проваляли в миналото. Колкото по-конкретно, толкова по-добре. Целта на този раздел е да сте сигурни, че сте на ясно за начина, по който виждате света и че вие и аз сме съгласни с вашите предположения. Тази секция не е партизанска, не заема никакви позиции, а просто посочва как са нещата. Истината може да отнеме цялото необходимо време, за да я кажете. Това може да включва електронни таблици, анализ на пазарния дял и всичко, което трябва да знам за това, как работи светът.

  • Твърдения

Секцията за твърдения е вашият шанс да опишете как ще промените нещата. Ще направим X, и тогава Y ще се случи. Ще изградим Z с това количество пари за това количество време. Ще представим Q на пазара и пазарът ще реагира, като предприеме това определено действие.Това е сърцето на съвременния бизнес план. Единствената причина да стартирате проект, е да промените нещо, и искам да знам какво ще направите и какво въздействие ще има тo.

  • Алтернативи

Разбира се, горният раздел ще бъде неправилен. Ще направите твърдения, които няма да излязат. Ще пропуснете бюджетите, сроковете и продажбите. Така че разделът за алтернативи ми казва какво ще направите, ако това се случи. Колко гъвкавост има във вашия продукт или екип? Ако вашите твърдения не излязат, това краят ли ще е?

  • Хора

Разделът с хора правилно подчертава ключовия елемент … кой е в екипа ви, кой ще се присъедини към вашия екип. „Кой“ не означава неговия курикулум. „Кой“ означава неговата нагласа, способности и опит.

  • Пари

И последният раздел е за пари. Колко са ви е необходими, как ще ги изразходвате, как изглеждат паричният поток, печалбите и загубите, балансите, маржовете и стратегиите за излизане.
Всичко това ще представи пред очите на екипа ясна картина за проблемите и за евентуалните гъвкави решения. Неоходими са, за да бъде постигната заложената цел и завършеният проект наистина да променя нещо в позитивна посока.

Сет Годин и неговите публикации-винаги точни и будещи размисъл

Прочети още за Сет Годин: Сет Годин и неговите публикации-винаги точни и будещи размисъл

Заключение

Това не са изчерпващи точки на един бизнес план, това са основните секции, които трябва да се разгледат поотделно във всичките им подробности. Колкото по-детайлизирана е истината за средата, колкото по-конкретни са твърденията и обмислени добре следствията, колкото по-точен е екипът и паричните стратегии, толкова по-голяма гъвкавост ще има бизнес планът. Защото началният план е едно нещо, но когато екипът се сблъска с истинската работа, нещата изглеждат съвсем по друг начин. В процеса на битките непредвидени обстоятелства много бързо променят хода на нещата и ще е нужно адаптиране.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.