Нова версия на CCleaner, която не създава проблеми

След редицата проблеми ето една чиста нова версия на CCleaner (5.47.6716), която проверих. Може да се каже, че връща доверието в приложението.

Бяхме свикнали от години с известната програма CCleaner за Windows за почистване на компютъра. Подобно на други програми от същия тип, CCleaner има безплатна версия и платена – Pro. Популярността й се дължеше на безплатната версия, която е повече от достатъчна за нормалните нужди на средния потребител. Позволява да почистиш компютъра си от ненужни временни файлове, да почистиш системния регистър и да избереш на кои програми да блокираш автоматичното изпълнение със стартирането на компютъра.

Какви бяха проблемите с предишните версии

CCleaner, или по-скоро Piriform , която е софтуерна фабрика, собственик на CCleaner, преди време беше закупена от собственика на Avast , известната антивирусна програма. Това се случи през юли 2017г. и оттогава започнаха проблемите.

Първият се появи почти веднага. Беше открито как 32-битовата версия на CCleaner разпространява malware, наречен Floxif. Това е злонамерен софтуер, използван за събиране на информация от заразени системи, като име на компютъра, списък на инсталираните приложения, списък на текущите процеси, MAC адреси за първите три мрежови интерфейса и за изтегляне и изпълнение на други изпълними злонамерени кодове. Според експертите вариантът за злонамерен софтуер на Floxif, включен в приложението CCleaner, работи само на 32-битови системи, чиито жертви са стартирали програмата с администраторски акаунт. Компанията незабавно откликна, актуализирайки софтуера. Замени компрометираната версия, но случката накара някои потребители да опитат други продукти, като например Glarysoft Glary Utilities, Bleachbit. Как се оказа, че тези Avast, които се занимават със сигурност, не са забелязали разпространението на този злонамерен софтуер? Ето разяснението от тяхна страна.

Версия 5.45 направи редица много непопулярни промени. Например, активният мониторинг (функция, която периодично ти напомня да изчистиш системата си) можеше технически да бъде изключена в менютата на CCleaner, но се връщаше отново и отново, след рестартиране на компютъра или затваряне на софтуера. Дори съществуваше проблемът с невъзможността за излизане от програмата изобщо.

Промените във версия 5.45 не останаха незабелязани от потребителите:

По този начин изглежда в последната за сега версия частта за мониторинг:

Нова версия на CCleaner 2-

След като се махне отметката на Enable Smart Cleaning, която е налице по подразбиране, ще видиш изскачащ прозорец, който съветва действието за по-добър мониторинг и по-добро почистване на компютъра. Ако кликнеш върху Да, знакът изчезва. След рестартиране на програмата, последната настройка се запазва.

Нова версия на CCleaner

CCleaner е добър и е бил съществена част от много Windows системи в продължение на години. Но е и също така мощен и може да причини сериозни щети, ако си играеш с настройките безотговорно.

Почистването на регистъра е добро. На мен никога не ми е създавало проблеми. Но смятам, че няма смисъл да го използваш. CCleaner, подобно на други програми, се занимава основно с премахването на записи в регистъра на Windows, които водят до DLL файлове, разширения на файлове, ActiveX обекти, приложения и пътеки на приложения, шрифтове, помощни файлове, инсталатори, които вече не съществуват. Не създава някакъв забележим ефект върху скоростта на компютъра. Тази част от софтуера може да нанесе много повече вреди, отколкото ползи. Не само премахва самотни записи в регистъра, но понякога, ако не сме внимателни и легитимни елементи, които все още се използват. С това причинява непоправими щети на някои програми и на операционната система. Затова, ако все пак решиш да използваш тази функция, си направи backup на регистъра. Хубавото е, че тази версия, преди да направи промени в регистъра, създава резервен файл.

Нова версия на CCleaner 3

Имай предвид, че програмата винаги ще намери „грешки“, които да поправя, дори и при нова инсталация на Windows.

Извън регистъра, CCleaner  премахва временните данни от браузъра, като „бисквитките“, историята и кеша от всички популярни браузъри, с възможност за избор. Също така може да  изпразва кошчето, да изчиства Most Recently Used (MRU) списъци, да изпразва кеша за миниатюри в Windows, да премахва стари и журнални файлове и много други неща.

CCleaner разполага и с Инструменти, където можеш автоматично да деинсталираш програми, да преглеждаш и променяш програмите, които стартират с Windows, да намираш и премахваш файлове, които заемат много място на диска, да намераш дублиращи се файлове, да премахваш точките за възстановяване и дори да изтриеш хард диск.

Нова версия на CCleaner 4

Необходим ли е още софтуер като този, даже и платен във версия Pro?

Програмите за настройка се радваха на успех през годините, когато бяха актуални Windows 95 до XP. Тогава хардуерът беше по-бавен и оптимизацията можеше да промени значително нещата. Днес Windows 10 се грижи доста добре за настройките си. Включени са програми за почистване на диска и за добавяне / премахване на програми, плюс някои рутинни процедури за мониторинг и дефрагментиране на диска. Новият Task Manager осигурява лесен начин да контролираш това, което компютърът зарежда при стартиране. Основните неща, които му липсват, са почистване на  регистъра и проверка за актуализация на програми на трети страни.

Програмите за настройване и оптимизация все още могат да бъдат полезни, от гледна точка на възможността да осигурят много инструменти в един удобен пакет. Проблемът е, че те могат да намерят стотици или дори хиляди „грешки“ и след това да поискат пари, за да завършат почистването. Когато пък сваляме безплатни програми, често има нежелани foistware.

Заключение

  • CCleaner върши работата си достатъчно добре. Хубаво е и, че има два начина да инсталирането му – стандартно инсталиране и преносима версия.
  • Страницата за изтегляне е объркващата, можеш да я видиш тук. По-ясна е страницата с горния линк.
  • Друг проблем, който имаш с CCleaner, е, че в самото начало на инсталатора те пита дали искаш да инсталираш друга програма заедно с CCleaner. Сега пита за Avast. Ако не искаш нищо друго освен CCleaner, просто махни отметката. След това продължи да го инсталираш нормално.

Нова версия на CCleaner 1

  • В помощ може да се ползва и форума на CCleaner.

Източник на основното изображение Pixabay.com.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.