Как да променим буква на устройство в Windows

Има случаи, при които устройството не може да бъде прочетено, защото му липсва буква в следствие на някаква логическа грешка. Или пък искаме да променим буквата на някое устройство. Как да действаме?

В Windows 10 така виждаме логическите дискове вързани всеки за отделна буква: Отиваме на My computer:

Как да променим буква на устройство в Windows 2

С времето се е наложило, че на системния хард диск или на първия дял от него се дава буква C:. Другите букви се разпределят по азбучен ред. За следващите устройства са буквите от D: до Z:.В моя случай от буква F: нататък са за външни устройства. Липсват буквите A: и B:, които са били предназначени за флопи устройства. Като потребители свикваме с назначените букви, но понякога ни харесва да ги променим. Или когато Windows не може да сложи буква автоматично за външна памет, да я поставим ние.

Не променяй буква на утройство само ей така. Смяната на букви може да доведе до проблеми от невъобразим характер, особено ако една програма е инсталирана на диск и променим буквата му.

Да се уверим, че няма отворени файлове на въпросното удстройство. И че никакви програми не се изпълняват от това устройство.

 

Как да променим или назначим буква на устройство?
Отиваме в Контролния панел–>Система и сигурност–>Инструменти на администратора(най-отдолу)–>Управление на компютъра(Computer Management)

Отваря се прозорец, разделен вертикално на три части.

В най-лявата част отиваме и отваряме Управление на диска (Disk Management).

Как да променим буква на устройство в Windows 1

В централната част на обновения прозорец най-горе виждаме наличните закачени дискове и устройства. Над диска, чиято буква искаме да променим, кликваме с десен бутон и избираме от контекстуалното меню  Change Drive Letter or Paths. 

Излиза прозорче с въпроси за добавяне, смяна или премахване и OK.

Избираме нова буква от падащото меню, където излизат незаетите за други устройства. Кликваме OK, потвърждаваме и затваряме всички прозорци.

С извинение за езика, но моят компютър работи на италиански. 😆 Все пак мисля, че видеото дава необходимата информация.

Втори начин за бързо стартиране на Disk Management

Как да променим буква на устройство в Windows 5

Отиваме в Search, изписваме cmd, търсачката ни изпраща към Prompt на командите. С десен клавиш над него избираме да го стартираме с права на администратор.

След това в отворения черен прозорец задаваме командата: diskmgmt.msc и сме направо в прозореца, от който можем да променим буква на определеното устройство.

 

Как да променим буква на устройство в Windows 4

Заключение

Както се вижда, процедурата не е сложна, но трябва да се изпълнява само при необходимост и то внимателно.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

One comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.