Чеклист за написване на публикация, ефективна и полезна за читателя

Писането за уеб означава оптимизиране на страница чрез спазване на правилата за SEO оптимизация и четливост, без да забравяме грижата за синтаксис, граматика, правопис. Искаме ли да създадем списък с точки, които да спазваме, преди да публикуваме следващата си статия?

Създаването и писането на публикация в блог не е нещо простичко и лесно. Нуждаеш се от ангажираност, постоянство, доста ясни идеи и практичен процес. Той изисква внимание и контрол както преди, така и по време на същинското изготвяне на публикацията и пускането ѝ онлайн. Важно е пред себе си да имаш чеклист за написване на публикация, ефективна и полезна за читателя с пункти, които да спазваш, преди да я публикуваш.

Публикацията е обновена на 10.12.2023.

Този контролен списък го пиша и за себе си, защото и досега, когато създавам поредната публикация, прехвърлям точките наум. Има толкова много неща, които трябва да запомня, за да напиша успешна публикация. Всеки път ме хваща малко страх да не пропусна нещо – да не пропусна създаването на правилния URL адрес (по-точно последната част slug), да не пропусна основното изображение, да не пропусна контрола на ключовите думи, на категорията под която ще пусна публикацията, резюмето. Мисля, че е ясна ползата за осъществяване на контрол със списък пред себе си.

Оставям ти моя контролен списък за създаване на статия, който използвам. Спазвам го стриктно, защото само по този начин публикациите в блога ще бъдат интересни за моята аудитория и ще се появят на добро място при търсене по подходяща ключова дума в Google.

Чеклист за написване на публикация, ефективна и полезна за читателя
Чеклист за написване на публикация, ефективна и полезна за читателя

Контролен списък – чеклист за написване на публикация, стъпка по стъпка

Съдържание
  1. Контролен списък – чеклист за написване на публикация, стъпка по стъпка
  2. Заключение

1. Определи своята тема

Каква е основната идея на статията? Дефинирай я добре. Дефинирай добре и структурата на статията. Придържай се към темата докрая.

Проучи подробно и в дълбочина това, за което искаш да пишеш. За да пишеш добре, трябва да познаваш материята, а за да постигнеш това, имаш нужда от време и страст. Напиши поне 1300-1500 думи.

Търсачките обичат дългото съдържание.

Работата на Google е да намери най-добрия отговор на нечий въпрос (или заявка). Brian Dean от Backlinko анализира над един милион резултати от търсенето с Google. Ето резултатите, които е получил:

…средният брой думи в резултат от първа страница на Google е 1,447думи.

По-дългите статии означават, че имаш повече възможност да отговориш на въпросите на даден човек с подробности. Това също така означава, че имаш много място за добавяне на правилните ключови думи и техни синоними, варианти.

По-дългите статии получават повече споделяния.

Вярно е, че живеем в епоха, в която обхватът на вниманието е най-нисък. Но данните показват, че по-дългото съдържание има тенденция да получава повече споделяния.

Това проучване на Ноа Каган и Buzzsumo го доказва.

Средни споделяния по дължина на съдържанието
Средни споделяния по дължина на съдържанието – източник Okdork.com

2. Подготви необходимите източници

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Има един детайл, за който трябва да се погрижиш: изборът на библиографии в мрежата. Много публикации се развиват около новина, събитие или изявление. Трябва да си сигурен, че хората могат да проследят основния източник. Трябва точно да покажеш акцентите в новините. Не забравяй числата: често публикациите показват графики и статистики, за да придадат научна стойност на съдържанието.

3. Преди да напишеш статията, определи ключовите думи (изрази)

Когато търсиш нещо в Google, въвеждаш поне две или три думи, за да получиш по-точни резултати за търсенето. Постави са на мястото на потребителя, който търси в търсачката. Кои думи, свързани с твоята тема би въвел?

Всеки един ключов израз в твоята публикация трябва да бъде:

  • действително търсен в Google от потребители (в противен случай това не е ключова дума);
  • специфичен;
  • състоящ се от поне две или три думи (например: летни обувки за бебе);
  • свързан с темата, за която говориш в статията.

Има много инструменти за изследване на ключови думи, достъпни онлайн. Можеш да използваш keywordtool.io  или  SEMrush.com , инструмента за планиране на ключови думи от Google. След като намериш ключовата дума, към която искаш да се насочиш, използвай я в заглавието на публикацията си, в URL адреса, в текста на публикацията в блога, в алтернативния текст на изображенията и в мета описанието.

4. Напиши работно заглавие на публикацията

Това е първото (често единственото) нещо, което се чете в статия. Ако се добави и оскъдното внимание, посветено на който и да е дигитален продукт, е ясно как тази част от публикацията трябва да бъде проучена почти по научен начин.

В зависимост от определените ключови думи, напиши работното заглавие на публикацията. Искаш публикацията ти да бъде видяна от търсачките и оптимизирането ѝ въз основа на действителни заявки за търсене ще помогне за това. Заглавието трябва да събужда любопитството на читателя ти, да споменава полза, която той търси, или грешка, която той иска да избегне.

Първоначалната ти идея за заглавие може да се промени в зависимост от ключовите думи, към които искаш да се насочиш.

5. Създай план – съдържание

След като си се фокусирал върху темата си, би искал да я разбиеш на подзаглавия. Някои теми са много обширни. Трябва да напишеш грубо очертание на областите, които би искал да покриеш.

За по-добра четливост, раздели темата на отделни блокове, като на всеки задай заглавие.

Въведи правилните заглавия, спазвай правилната йерархия: първо H1, след това H2 и така нататък. Заглавията на една статия са много важни. Има само едно заглавие на страницата (H1), което е разделено на няколко параграфа (H2) и което от своя страна може да включва други подпараграфи (H3 или H4).

6. Създай мета описание

Това е визуализацията, която се показва в търсенията. Краткото мета описание обяснява съдържанието на статията, без обаче да е пряка част от нея.

Трябва да е кратко (по-малко от 150 знака) и най-важното да балансира между казване и неказване. Тоест, трябва да накара хората да разберат за какво става въпрос в статията и в същото време да заинтригува достатъчно, за да бъде кликната връзката.

7. Оформи tag title

Заглавният таг, който се показва в страницата на търсачката, не трябва да надвишава 65 знака, иначе ще бъде прекъснат. Той може да е различен от заглавието на публикацията H1. Трябва задължително да съдържа ключовия израз, възможно на по-предна позиция.

8. Създай SEO slug

В slug (последната част нa permalink (адреса) на публикацията) провери дали си въвел ключовата дума.

Не забравяй да поставиш тире на мястото на интервала между една и друга дума.

Преди да публикуваш, увери се, че си избрал постоянна връзка, която е лесна за четене и запомняне.

Съвет: използвай малко думи, с постоянната връзка трябва да покажеш каква е темата в публикацията, а не да вмъкваш (безполезни) ключови думи.

9. Работи по SEO в полетата на твоя SEO плъгин

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Попълни полетата на Yoast SEO, Rank Math SEO или който плъгин SEO си избрал.

10. Работи по оптимизацията и SEO на изображенията

Преди да качиш представителното изображение, го преоразмери и оптимизирай. Няма стандартен размер (ширина и височина) за представителните изображения, всичко зависи от шаблона, който използваш, и от оформлението на блога, което си задал. След това в сайта си попълни алтернативната информация (alt tag) и наименованието за него. Същото направи и за останалите изображения.

11. Избери подходящата категорията за публикацията и въведи тагове (маркери)

Бъди внимателен с таговете. Не въвеждай тагове, които да дублират категориите или самите статии. Т.е. за всеки таг трябва да има повече от една статия.

Избягвай дублиране на съдържание, което може да се получи и с използване на семантично подобни тагове. Пример: уеб писане и онлайн писане. Вмъкни само полезни тагове за съхраняване на съдържанието.

Виж още: Подробен чеклист за писане на напълно оптимизирано съдържание от 39 точки

12. Провери вътрешните и външните връзки

Преди да публикуваш текст, потърси старите си статии и провери дали вече си се занимавал с подобни теми. Това е добра възможност да вмъкнеш вътрешна връзка. Хипервръзките към собствените ти ресурси са решаващи за потребителя, но също и за търсачките: използвай тези елементи максимално.

Изходящите връзки обогатяват публикациите с полезни ресурси, но трябва да си сигурен, че сайтовете, към които водят твоите връзки, са надеждни. 

Провери дали връзките работят правилно, дали е използван смислен анкор текст и (когато е необходимо) дали target = „_ blank“ работи добре.

13. Оптимизирай форматирането

Форматирането е от съществено значение за обогатяване на публикациите и за подобряване на четливостта на онлайн текстовете. Това е решаващ елемент в управлението на блог.

Но ако прекалиш с получер и курсив, рискуваш да превърнеш текста си в бъркотия. Следователно предварителният преглед е необходим.

14. Извърши преглед на граматиката и стилистиката на текста

Направи поне две редактирания на текста. Поправи възможн граматични грешки. Премахни излишни пространства между думите и знаците. Или добави, където в нужно. Контролирай запетайките. Избягвай пасивния залог, сложните изречения. Съкрати абзаците. Премахни излишните думи, внимавай с наречията и повтарящите се паразитени думи.

15. Публикувай кратко резюме на статията

В полето Резюме, намиращо се в края на страницата или в полетата на плъгин, въведи кратко описание на статията; този текст ще се види на общата страница на блога, като кратко въведение към темата на статията.

16. Въведи призив за действие

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Пропускането на призив за действие означава пропускане на добра възможност да получиш коментари и фокусиране върху определено действие от читателите. Ако е необходимо, използвай бутони, за да маркираш връзки.

17. Не забравяй да дадеш кредит за използваните чужди произведения

Дай линк към всяко чуждо изображение, което си използвал и за което имаш разрешение и се изисква споменаване и връзка.

18. Публикувай статията или я насрочи за бъдеща дата

Провери я за последен път – връзката, изображенията, мета описанието, заглавието. Ако е обновена статия, можеш да я залепиш за известно време в началото. Реши дали да я публикуваш веднага или да я насрочиш за определена дата.

19. Публикувай в социалните медии

Настрой автоматичното публикуване на публикацията в блога си, когато стане активна, във Facebook, Twitter. Приготви удобни за публикуване изображения в Instagram (с богат текст) и Pinterest.


Виж още: Контролен списък на копирайтъра

Заключение

Чеклист за написване на публикация 1
Чеклист за написване на публикация

Кажи ми какво мислиш в коментарите по-долу и как се организираш да пишеш твоите публикации. 

Изтегли безплатно контролния списък за създаване на статия в PDF файл

Чеклист за написване на публикация

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.