Подробен чеклист за писане на напълно оптимизирано съдържание от 39 точки

Защо е изключително важно да се създава напълно оптимизирано съдържание от гледна точка на SEO?

Отмятайки като изпълнени максимум точки от контролния списък за оптимизация на съдържанието на твоята публикация, ще ти позволи да прихванеш по-добре потенциалния трафик, идващ от мрежата. Едно и също съдържание, отговарящо на тези изисквания или пренебрегващо ги, ще донесе напълно различни резултати.

Публикацията е обновена на 22.07.2022.

Не се притеснявай, ако не си SEO експерт при създаване на твоята статия. Ще ти помогна с моя контролен списък от 39 точки за писане на напълно оптимизирано съдържание.

Подробен чеклист за писане на напълно оптимизирано съдържание

За какво служи този чеклист от 39 точки?

Трябва да следваш внимателно този чеклист, за да предотвратиш и коригираш грешки при създаване на поредната си публикация, които биха могли да ти попречат при класирането ѝ на предни позиции в търсачките. Изтегли това ръководство или го запази в отметките на браузъра си и го използвай всеки път, когато пишеш ново съдържание. Всяка точка е важна, разгледай подробно всичките 39.

Подробен чеклист за писане на напълно оптимизирано съдържание

1. Определи целта на съдъжанието, което се готвиш да напишеш, с оглед на твоята стратегия на съдържание, на твоя редакторски календар и на твоя маркетингов план.

2. Идентифицирай аудиторията си. Определи към коя група потребители ще бъде насочена публикацията. В този случай съдържанието ще бъде много по-точно и конкретно. Със сигурност правилното дефиниране на т.нар. Buyer Personas ще подобри оптимизацията.

3. Започни от създаването на работно заглавие на твоята публикация. Въпреки, че то в процеса на писане може да бъде леко коригирано, ще ти помага да се придържаш към темата.

4. Задай основна ключова дума или фраза след подробно изследване на потребителското търсене. Тя трябва да представя темата и да бъде ключова дума за твоята ниша.

Помисли кои думи е най-вероятно да накарат хората да направят това, което искаш – да посетят конкретната уеб страница и се съсредоточи върху тези думи.

Можеш да използваш специален инструмент за изследване на ключови думи.

5. Използвай основната ключова дума / фраза в заглавието, по възможност в предни позиции.

6. Задай няколко вторични ключови думи / фрази. Намери свързани ключови думи, които да използваш в публикацията си. Избери три или четири LSI ключови думи, които са свързани с основната ключова дума.

7. Създай уникален URL адрес (под 60 знака). Опитай се да улесниш потребителя да разбере за какво става въпрос в статията. Постави и тук основната си ключова дума или насочи към вторични ключови думи.

8. Избери внимателно подходящата категория и етикети за статията си. Категориите и етикетите помагат да поддържаш съдържанието организирано и в стройна структура. Не използвай много етикети и не използвай етикет, който включва само тази публикация, за да не създадеш дублирано съдържание. Придържай се към максимално 3 етикета, които поддържат категорията / основната ключова дума.

9. Започни със същността. В първия абзац укажи за какво се отнася публикацията, за да може потребителят да е наясно. Загатни, колко ще е полезно да се изчете целия текст, каква стойност ще даде.

Подробен чеклист за писане

10. Напиши достатъчно дълъг текст, колкото ти е необходим, за да развиеш напълно темата си. В никой случай да не е по-малко от 300 думи.

11. Вмъкни индекс (съдържание) в горната част на страницата. Препоръчва се, ако статията е много дълга, за да улеснява четенето, а и на Google харесва.

12. Запитай се дали добавяш стойност с публикацията. Даваш ли необходимите подробности, факти, данни, които са ценни и полезни за потребителя. Публикацията трябва да отговаря на очакванията на читателя, да го обогатява, да решава проблеми, да отговаря на критериите за актуалност.

13. Използвай примери, история, за да привлечеш интереса на потребителя и да му помогнеш да разбере и да усвои информацията, което му даваш.

14. Задай ясна структура на текста с подзаглавия H2, H3, H4. Трябва да бъде лесен за четене и разбиране, както и за обхождане от програмите на търсачката. Хората харесват, когато съдържанието е групирано, защото е по-лесно за четене. Търсачките също го харесват. Използвай вторични ключови думи в заглавията и подходящи форматирания на текст, като удебелени важни думи / фрази, курсив. Използвай параграфи, не по-дълги от 5 изречения.

Прочети повече: Най-добрите безплатни инструменти за създаване на визуална карта на сайт

15. Използвай деятелен залог на глагола, избягвай страдателния залог. (На английски деятелен залог – active voice, страдателен залог – passive voice). Страдателният залог, използван често, може да направи съдържанието да изглежда мрачно или скучно.

16. Пиши с прости, кратки изречения. Не използвай прекалено сложна структура на изреченията или терминология, в която читателите да се загубят.

17. Съдържанието, което създаваш, винаги трябва да бъде оригинално и не копирано от друг сайт.

18. Ако използваш цитати или информация от други сайтове в публикацията, посочи и дай връзка към източника. Той трябва да е проверен и надежден.

19. Включи 2-3 връзки към подходящи страници на уебсайта си. Те трябва да са избрани така, че да дават допълнителна стойност и информация към настоящата тема.

20. Основната част на публикацията трябва да има връзка с поне 2 реномирани ресурса, които поддържат, обясняват и дават допълнителна стойност към темата. Google харесва, когато участваш в уеб общността.

21. Добави поддържаща графика, изображения, видеоклипове, вградени социални публикации и т.н., които правят съдържанието по-ангажиращо и интересно. Хората са склонни да считат един източник на информация по-надежден, ако той съдържа изображения.

22. Изображенията трябва да са с правилния размер и да са оптимизирани. Прекалено големите и тежки изображения ще забавят скоростта на зареждане на сайта, така че не използвай снимки с големи размери на файла.

23. В текста alt на изображението използвай целевата ключова дума на страницата. Търсачките не могат да четат изображения, така че те използват тези алтернативни описания, за да знаят за какво е изображението.

24. Използвай основната ключова дума в името и заглавието на графичния файл. Когато добавяш изображения, използвай основната ключова дума в името на оригиналния файл и в заглавието в CMS.

25. Не нарушавай авторски права върху изображения. Проверявай винаги, за да се увериш, че имаш право да публикуваш медии и да избегнеш нарушаване на авторски права с цифрови снимки, видеоклипове, аудио записи.

Виж още: Чеклист за написване на публикация, ефективна и полезна за читателя

26. HTML tittle tag е отговорен за заглавието, показано в Google. То е много важно, тъй като оказва пряко влияние върху честотата на кликване. Създай оптимизирано, уникално за сайта ти и привлекателно заглавие title tag, включващо основната ключова дума. Ако искаш да се класираш за конкретна ключова дума, добави я в title tag. Опитай се да я поставиш в началото на заглавието, но да изглежда естествено. По-лесно е да се класира за ключови думи с дълга опашка. Google обикновено показва първите 50–60 знака.

27. Използвай основната ключова дума в заглавието на страницата H1. Увери се, че то е уникално, за да избегнеш проблем с дублиращи се заглавия, което може да навреди на SEO на сайта ти. Използвай възможността да създадеш по-различно заглавие на страницата H1 от title tag.

28. Използвай основната ключова дума в мета описанието. Мета описанията са текстовете под title tag заглавията, които се показват в търсачките. Те трябва да опишат за какво става дума в публикацията и да привлекат вниманието на читателя. Твърде кратките мета описания могат да бъдат игнорирани напълно и заменени от Google с друг текст от публикацията. Мета описанията могат да бъдат с всякаква дължина, но Google обикновено съкращава фрагменти до 155–160 знака. Ако мета описанието не съдържа ефективен призив за действие, то губи голяма част от своя потенциал.

29. Използвай основната ключова дума в края на статията. В заключението обобщи основната идея на публикацията, използвайки ключовата дума / фраза.

Чеклист за писане на напълно оптимизирано съдържание

30. Използвай основната ключова дума естествено в текста. Не се занимавай с пълнене на ключови думи.

31. Задай изходящите връзки така, че да отворят нова страница, за да запазиш читателите на твоя сайт, дори ако щракнат върху връзка към друг уебсайт.

32. Опитай се да приложиш усещане за спешност или необходимост у потребителя, за да кликне върху предложените му връзки.

33. Завърши с призив за действие. Тъй като всички добри публикации в блога са написани с цел, завърши с призив за действие, който казва на читателя, какво да направи по-нататък.

34. Напиши допълнителни заглавия. Върни се към заглавието си и напиши още няколко варианта, за да избереш по-мощно заглавие. Увери се, че включва основната ключова дума / фраза и е кратко и убедително.

35. Напиши подзаглавие – това е вторично заглавие, което разработва и поддържа основното заглавие и е естествена стъпка напред към съдържанието.

36. Оптимизирай за социално споделяне. Насърчи читателите да разпространяват публикацията, като създаваш съдържание за споделяне, което включва връзки ClickToTweet, изображения, допълнителни описания и икони за социално споделяне.

37. Включи при възможност инфографика или интересна графика в публикацията си, която да споделиш в Pinterest или други сайтове за инфографики, за да получиш естествени обратни връзки.

38. Извърши окончателно редактиране на публикацията. Тя трябва да бъде точно написана и изгладена до съвършенство. Това означава, че трябва да подходиш сериозно към етапа на корекция и редакция. Коригирай граматиката и редактирай всичко, което звучи сложно и неубедително. Изчисти излишното.

39. Провери вътрешните и външните връзки дали работят.

Виж още: 20+ инструменти за създаване на съдържание – за твоя контент маркетинг

Заключение

Изтегли си от тук подробен чеклист за писане на напълно оптимизирано съдържание от 39 точки в PDF файл.

Преди да публикуваш следващата си статия в блога, отмятай си по този списък, за да си сигурен, че ще изпратиш онлайн напълно оптимизирано съдържание, полезно за читателите, лесно за обхождане от програмите на търсачките и отлично за маркетинговите ти цели.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.