Как да четем книги ePub формат на компютъра-14 безплатни програми

Наскоро си изтеглил книга във формата ePub от интернет. Доволен, че си намерил дълготърсената информация, но сега идва въпросът: с коя програма мога да прочета този формат?

Вече в няколко публикации показах различни четци за многото формати електронни книги на Android мобилните ни устройства. Виж подробно:

 

Какво представляват ePub файловете?

Файловете ePub  (съкратени от електронни публикации – electronic publication) не са нищо повече от електронни книги, които използват отворен стандарт, базиран на XML (мета език), за да предоставят на потребителите динамични текстове за визуализиране върху електронни четци, инсталирани на смартфони, таблети и разбира се, дори на компютри.

Как да четем книги ePub на компютъра?

Ако искаш да знаеш как да четеш книга във формат ePub на компютъра с помощта на специални програми, евентуално безплатни, сега ще изброя няклко. Сигурно си мислиш, че са удобни само за таблета или телефона, но ще видиш, че някои от тях са с чудесна и приятна графика.

Започвам с най-комплексната, която бива често наричана „швейцарско ножче“ заради нейните много функции.

1.Calibre (Windows / macOS / Linux)

Без съмнение Calibre е една от най-добрите програми, които понастоящем познаваме за четене на дигитални книги на компютъра. Това е напълно свободен софтуер с отворен код, кросплатформен.

След като инсталираш и стартираш Calibre на компютър си, трябва да избереш език на интерфейса, да натиснеш Next, да избереш предпочитания ebook четец (например Generic) и да натиснеш бутона Край. Отваря се основният прозорец на Calibre: натискаш бутона за Добавяне на книги, намиращ се в горния ляв ъгъл, избираш файл ePub за импортиране в приложението и щракваш двукратно върху заглавието на книгата, за да почнеш четенето директно на компютъра.

Как да четем книги ePub формат на компютъра-1

Има настройки, където можеш да си настроиш шрифта, фона, страниците. Сред многото фукции има и една от най-обичаните – конвертиране на книги с възмможност за много формати.

Как да четем книги ePub формат на компютъра-2

Calibre не само е подходящ за четене на романи и друга литература на ePub, но и за списания, комикси и др.

Връзки:

2.FBReader (Windows / macOS / Linux)

FBReader е друг известен свободен и с отворен код е-четец, характеризиращ се с чист и интуитивен интерфейс. Програмата е мултиплатформена. Но на компютъра е по-бедна откъм функции, отколкото в мобилния й вариант, за което използване основно е предназначена.

Бутоните за настройка на текста, фона, формата страници са в горната част на отворената програма.

Как да четем книги ePub формат на компютъра-3

Връзка за сваляне на програмата: Fbreader.

3.Adobe Digital Editions

Adobe е сериозната компания, която прави софтуер за почти всички форми на създаване и потребление на творческо съдържание. Adobe Digital Editions е още едно потвърждение за това. Той е чудесен ePub четец за Windows PC, който дава на потребителите по-богат опит в четенето, като предоставя поддръжка на изключителни възможности за търсене, многоезична поддръжка, маркиране на текст, маркиране с добавяне на бележки, отметки, по-добро представяне на математическите формули и възможност за много настройки. Поддържа и PDF формат.

Как да четем книги ePub формат на компютъра-4

Връзка за изтегляне: Adobe Digital Editions.

4.Freda

Freda е един от най-любимите ми четци на ePub за Windows не само заради външния му вид. Една от най-приятните ми функции на това приложение са нейните възможности за тематизиране, които позволяват на потребителите да персонализират външния вид и да получат усещането на истинска книга, точно такава, каквато им харесва.

Как да четем книги ePub формат на компютъра-5

Освен че поддържа ePub, приложението поддържа и много други формати, включително Mobi, FB2, HTML и TXT. То ни дава достъп до повече от 50 000 безплатни класически книги в публичното пространство от Feedbooks, Gutenberg и други онлайн каталози. Има чудесни възможности за маркиране, отметки и настройки.

Как да четем книги ePub формат на компютъра-6

Връзка за изтегляне: Freda ePub ebook reader.

5.Icecream ePub reader

Icecream apps е студио, което е разработило някои наистина добри приложения за Windows PC. Техният ePub четец е също един от любимите ми. Има много функции, включително поддръжка на режим на цял екран, изключителни възможности за търсене, лесно превъртане на страници, проследяване на прогреса при четене, поддръжка на няколко езика и др. Отделно от всички горепосочени функции поддържа и други големи електронни формати, включително MOBI, FB2 и PDF. Icecream има хубавата възможност за цветно маркиране и отметки, но освен това може да свърже направо маркирания текст с Google Translate в браузъра и да го преведе моментално. Наистина много възможности за настройки.

Как да четем книги ePub формат на компютъра-7

Връзка за изтегляне: Icecreamapps/Ebook-Reader/.

6.Cover

Cover е приложение, направено предимно за четене на комикси и Манга на компютър с Windows, но тъй като то поддържа също и формат ePub, го сложих в моя списък. Cover се справя отлично с изображения.

Връзка за изтегляне: Cover.

7.Кобо

Подобно на Kindle, Kobo е не само приложение за четене на електронни книги, но и услуга, която предлага закупуване на книги от магазина си. Но за разлика от Kindle, който не поддържа ePub формати, Kobo ги поддържа. Приложението носи всички обичайни функции, които сме очаквали от ePub четец, включително търсене, отметки, проследяване на напредъка, различни теми на страниците и др.

Как да четем книги ePub формат на компютъра-8

Връзка за изтегляне: Kobo.

8.Bibliovore

Bibliovore е още един голям безплатен четец на ePub формат за Windows. Приложението е с чудесни организационни характеристики, които позволяват управлението и на големи библиотеки от книги с лекота. Могат да се регулират параметрите на шрифта, темите, да се редактират метаданните на книгата, да се използва режим за четене ден / нощ и др. Апликацията синхронизира всичките ни книги между устройства, използващи OneDrive.

Как да четем книги ePub формат на компютъра-9

Връзка за изтегляне: Bibliovore.

9.Bookviser

Bookviser е ePub четец за Windows, който ни предоставя добра имитация на четенето на физически книги. Ако не ти харесва този интерфейс, лесно може да влезеш в настройките, за да го промениш.Също като Freda, Bookviser позволява да изтеглиш безплатни класики от публични каталози, включително Feedbooks, Project Gutenberg и Smashwords. Останалите функции на Bookviser са проследяване на напредъка, тематизиране, маркиране (малко трудно), отметки, синхронизиране и др. Поддържа освен ePub и TXT e FB2.

Как да четем книги ePub формат на компютъра-10

Връзка за изтегляне: Bookviser Reader.

10.Readium

Readium е ePub четец с отворен код. Той е едновременно апликация за компютъра, за Android и iOS с настройки за теми, шрифт и изглед на страница и в същото време е и разширение за браузър Chrome.

Как да четем книги ePub формат на компютъра-11

Връзка към сайта: Readium.

Връзка към разширението на Chrome: Readium.

11.Bluefire Reader

Bluefire е една от най-добрите програми за четене на всеки електронен формат на компютъра. Има прекрасни възможности за подчертаване, правене на анотации, отметки, споделяне на текстове по електронна поща, Facebook и Twitter. Можем да организираме книги в колекции, да експортираме пояснения, да търсим конкретен пасаж. Резултатите от търсенето са представени в техния контекст, което улеснява намирането. Много възможности за настройки. Чете PDF формат толкова добре, колкото и ePub.

Как да четем книги ePub формат на компютъра-12

Връзка за изтегляне: Bluefire reader.

12.Book Bazaar Reader

Програмата е пълен софтуер за четене не само на ePUB, но и на други формати като MOBI, FB2, PDF, TXT. Може да импортира книги, които вече се намират на компютъра, или да ги запази, като ги вземе от уеб адреси. Предлага ни приятен начин за четене, с качествени знаци и персонализация по размер и шрифт. Програмата включва анимации при всяка промяна на страницата и поддържа автоматична ориентация в съвместими устройства. Режимът на нощно четене го прави удобно дори в тъмно или при слаба светлина. Book Bazaar Reader включва навигация между електронни книги и поддържа съдържанието, лентата за напредък, отварянето на хипервръзки, отметките и историята на вече показаните страници. Електронните книги могат да се разделят на автори, жанрове, заглавия, размер и дата на публикуване. Текстовете, които вече са отворени наскоро, ще бъдат веднага достъпни под заглавието „Аз чета“. Има и функцията текст към глас, т.е. четене на глас, с възможност за инсталиране на още гласове.

Как да четем книги ePub формат на компютъра-13

Връзка за изтегляне: Book Bazaar Reader.

13.Sumatra

Един от най-леките и семпли четци на eBook, PDF, FB2, MOBI, XPS, CBZ, CBR. Чудесна алтернатива на Adobe Reader, когато искаш само да четеш PDF файла и те дразни бавното му отваряне с известната програма. Семпъл интерфейс, бърза и портативна програмка, различна от много други четци на електронни книги. На разположение в интернет се намира като app standalone или като портативна и може да се използва на всеки Windows без инсталиране. Препоръчвам я.

Връзки за изтегляне: SumatraMicrosoft Sumatra.

14.Cool Reader

Преди години много известен за четене на електронни формати на компютъра, преди всичко на FB2. Остава един много интересен четец за ePub. Разполага с интересни теми, с превръщане на текста в глас, форматиране на текста и на страниците.
Поддържани формати: FB2, TXT, RTF, DOC, TCR, HTML, EPUB, CHM, PDB, MOBI. Платформи: Win32, Linux, Android.

Как да четем книги ePub формат на компютъра-14

Връзка за портативната версия: Cool Reader.

Заключение

Това е един списък, който по мое виждане задоволява условията за напълно удобни четци за компютъра, с които да четем книги ePub почти както физически книги. Голяма част от тях имат възможности за маркиране, анотации и отметки, които ги правят удобни за работа върху книги, по удобни даже отколкото върху физически книги. И не на последно място всичките тези четци са безплатни, някои от тях и портативни.

Приятно четене.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

6 Comments

  1. Благодаря много за полезната информация! Веднага си инталирах програмка за четене на компютър, защото имам много файлове на електронни книги, които досега не можех да прочета на компютъра си.

    • Благодаря ви за хубавите думи. Ведра, здрава и успешна Новата 2023 г.!

  2. Сърдечна благодарност за точната, изчерпателна информация. Изключително полезна. Образцова работа. Ще се възползвам. Още веднъж благодаря ви!!

  3. Здравейте, благодаря за предоставената полезна информация. Напоследък предпочитам да слушам вместо да чета книги ,известно ли Ви е, как мога да преобразувам epub или друг тип файл в аудио книга?
    Благодаря.

    • Здравейте, благодаря на вас за хубавите думи. Tрудно e с TTS (Text to Speech) преобразуването на български език. Ако искате да слушате на английски или руски например, много от програмите за четене на компютър и апликациите за мобилни устройства имат възможности за четене на глас на текста. Например Freda. Или пък онлайн можете да конвертирате epub в mp3 формат на този сайт – Zamzar. Текст може да се слуша и на компютъра чрез тази портативна програма – Balabolka.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.