Как да използваш браузър Chrome като четец на RSS емисии

Може би Google чрез Chrome RSS feed ще се реши да възстанови тази чудесна възможност за получаване на съдържание, избрано и курирано от потребителя

В интернет има огромно количество източници на новини за всякакви интереси – любителски, професионални, научни. Откриваме уеб сайтове от изключителна полза за нашата дейност и ги поставяме в отметките (bookmarks). Но помисли си: вместо да се налага да следваш всички тези различни източници на информация, можеш просто да си настроиш приложение, да получаваш обобщение на всички важни неща от твой интерес. Знаеш, че вече отдавна са създали услуги, чрез които можеш да получаваш всички актуализации на едно място? Една от тези страхотни услуги е Feedly. За съжаление безплатната му част има ограничение. Може би ти трябва някоя алтернатива? И ето – разработчиците на Chrome браузър се погрижиха и без да се минава през бета направо пуснаха възможността на Chrome като четец на RSS емисии.

Бях разочарована, след като си напълних безплатния Feedly, че има малко други приложения толкова удобни и гратис. Струваше ми се една “регресия” на уеб след махането на Google Reader, както се изразява Райън Холидей. Обичам да ползвам RSS четец, защото ми дава контрол над това, което се случва в мрежата, дава ежедневната доза вдъхновение и ме държи далеч от фейк и долнопробните сайтове, освобождава много време и е един от най-продуктивните инструменти. Но ето, че Google има вече своя браузър Chrome като четец на RSS емисии.

Как да използваш браузър Chrome като четец на RSS емисии

Вече можеш да използваш самия браузър Chrome като четец на RSS емисии

Вече можеш да следваш своите избрани RSS емисии от любими блогове в Chrome за Android. Не може да се каже, че има толкова много функции и удобствата на Feedly, но е все пак начин под ръка, без да отваряш други сайтове, да се следят най-новите актуализации.

Първото нещо, което трябва да направиш, е да събереш сайтовете, които имаш намерение да следваш.

Трябва да разполагаш с версия на Chrome поне 94 и от новите версии на Android (обещават скоро достъпност и на десктоп и на други платформи).

Активирай флага на уеб емисията на Chrome. Ако имаш Chrome 94, но уеб емисията още не е активирана, можеш да я включиш, като активираш Web Feed във флаговете на Chrome:

1. Отвори приложението Chrome за Android.

2. Въведи chrome://flags в адресната лента.

3. Търси „Web feed“.

Търсене на web feed във флаговете на Chrome
Търсене на web feed във флаговете на Chrome

4. Кликни на текущата настройка По подразбиране (Default) и избери Разрешено (Enable).

Разрешен флаг за web feed
Разрешен флаг за web feed

5. Рестартирай Chrome.

В новоотвореното приложение извикай в нов раздел уеб сайт, който искаш да поставиш в своята RSS емисия. Кликни на трите точки горе вдясно. и избери Следване.

Следване на сайт в Chrome RSS feed
Следване на сайт в Chrome RSS feed

Сайтовете, които следваш, се запазват в твоя Google профил и можеш да ги управляваш от настройките на Discover.

След време в нов раздел на Chrome ще видиш емисията с избраните от теб сайтове.

Следване на сайт в Chrome RSS feed 1
Следване на сайт в Chrome RSS feed

Публикациите от всяка емисия са групирани заедно.

Виж още: Как да публикуваме във Facebook от RSS емисия

Как да прекратиш да следиш RSS емисия в Chrome

За да прекратиш следването на RSS емисия:

1. Отвори нов раздел в Chrome и кликни на зъбното колело до Следено.

2. За да редактираш избора си на сайтове, които следваш, избери Управление.

4. На екрана Управление избери Следено.

5. Ще се отвори екран със списък на сайтовете, които следиш. Премахни отметките от всички, което не искаш повече да виждаш.

Заключение

Макар и засега елементарен начин да следиш избрани сайтове в една безплатна RSS емисия, можем да се надяваме с въвеждането ѝ в браузъра на компютър, Google да възстанови тази чудесна възможност за получаване на съдържание, избрано и курирано от потребителя.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.