Инструменти и разширения в Google Chrome и Opera за продуктивност и улеснение

Харесвам Опера браузер. След като дълго време преди си мислех, че няма по-добър от Mozilla, разочарована от постоянните му блокирания опитах Chrome. Работя с много табове обикновено и той се оказа малко бавен и проблемен с отварянето и управлението им.

Защо браузер Opera ?

За щастие направиха доста промени в Opera. Браузерът e базиран както и Google Chrome на Chromium. За Windows 10 той се оказа за мен най-бързият, най-издържливият на много отворени табове, най-сигурен.

Новият браузер Опера интегрира безплатно една VPN (Virtual Private Network). Това позволява да се сменя собствения адрес IP, да се сърфира в Интернет анонимно неограничено и да имаш достъп до сайтове, които иначе са блокирани в страната, където живееш. Можеш например да сваляш файлове от сайтове като Depositfiles без да чакаш между две сваляния, сменявайки просто адреса IP. Интерфейстът за това е съвсем лек.

Но най-голямото предимство на Opera е, че е съвместима с разширенията-добавки на Chrome. Така ползвам разширения на 2 браузера в едно, избирайки най-добрите.

Любими разширения на Opera и Chrome

Най-напред няколко важни и основни.

Най-необходими разширения

За да използвам разширенията на Google Chrome с Opera, най-напред трябва да инсталирам разширението на Opera:

1. Download Chrome Extension


Инструменти-за-Google-Chrome-и-Опера-Google-translate-2
След това спокойно мога да ползвам и разширения от Chrome Web Store.
Работя с информация на няколко езика, за мен най-важното е да разбирам всичко добре, дори и от език, който познвам по-малко. И това да става достатъчно бързо. Chrome има свой преводач, предоставен от Google Translate. За Opera имаше подобен, външна функция, но не се поддържа вече. Затова си откраднах от Chrome.  😆

2.Google Translate Инструменти-за-Google-Chrome-и-Опера-Google-translate

Google Translate е лесен и бърз за използване. Кликваш на иконката на разширението на страницата, която искаш да преведеш. Предварително в настройките си задаваш към кой език да се превежда. Преводът става директно в страницата, а не отваря нов прозорец, което е удобство. В последствие, както при Chrome, тази страница може директно да бъде превърната в pdf файл. вече преведен.

Инструменти-за-Google-Chrome-и-Опера-Google-translate-1

Инструменти-за-Google-Chrome-и-Опера-Print-friendly-pdf

       3. Print friendly & PDF

За разпечатване на цяла страница от отворен прозорец има много начини, но напоследък използвам това разширение на Chrome. Получените pdf файлове са малки, стегнати. Виртуалното разпечатване става много бързо.

За копиране на видимата част на страницата, отрязък или цяла уеб страница си имам под ръка няколко инструмента. Не всеки винаги е подходящ за определена страница, която искам да преснимам или разпечатам за по-късно преглеждане и запазване. Някои от тях не записват при разпечатване заглавието на получения pdf или png  файл и трябва да си го допишеш.

Инструменти-за-Google-Chrome-и-Опера-Black-menu

4. Black Menu for Google

Най-лесният начин за достъп до всички услуги на Google. Използвам го за бързо влизане в моите Google Doks и Google Sheets файлове. Разширението присъства в Opera и в Chrome.

5. Mercury reader Инструменти-за-Google-Chrome-и-Опера-mercury-reader

Разширение от Chrome за изчистени уеб страници за приятно четене в Интернет.

Виж по-подробно за него: Mercury Reader за браузер Chrome-четеш чист текст без реклами и без да се разсейваш

Разширения за моментална снимка на уеб странца

Интернет е една съкровищница на информация. Но съдържанията с тази информация не са вечни. Случва се често да изчезват уеб страници с данни, които са ти били необходими. Затова съм свикнала, когато нещо ми е много важно, да си го запомням върху компютъра. Поради тази причина инструменти за скрийншот, за разпечатване във вид на pdf или изображение са ми винаги под ръка. Както и такива за бележки върху изрезките. Тук следват най-добрите, според моята практика.

1. Awesome Screenshot: Capture & AnnotateИнструменти-за-Google-Chrome-и-Опера-Awesome-Screenshot-Capture-Annotate

Може би най-популярното разширение за скрийншот. Но не ми се струва, че е най-пълното, а и не винаги действа. Има го и на двата разглеждани сега браузера – Chrome и Opera.

2. Webpage Screenshot FreeИнструменти-за-Google-Chrome-и-ОпераChrome-Webpage-Screenshot-Free

Това разширение също може да се инсталира и от двата браузера. Много по-добро от предишното, с повече функции. Възможност да разпечатва в pdf и в изображение png. Единствен недостатък – pdf файловете се получават доста големи – 3-4 до 10-15 мб.

Инструменти-за-Google-Chrome-и-Опера-Nimbus-Screen-Capture

3. Nimbus Screen Capture

Отново едно популярно кросплатформено разширение за фотографиране на екрана, цяла страница или отрязък. Напоследък му добавиха още функции и стана още по-полезно. Има възможности за най-различни обработки на получената снимка онлайн – рисуване, подчертаване, изрязване, листчета с коментари …

Инструменти-за-Google-Chrome-и-Опера-qSnap-Screen-Capture-Screenshot-Annotation

4. qSnap: Screen Capture, Screenshot, Annotation

Друго полезно разширение с възможности за анотации върху полученото изображение. Може да се инсталира и от двата разглеждани браузера.

 5. Screen Capture, Screenshot & Record – BukketИнструменти-за-Google-Chrome-и-Опера-bukket

Много полезен инструмент за тези, на които често им се случва да копират и запазват изображения от различни сайтове. Това допълнение на Chrome е много неща в едно – захваща, копира и запазва подобно на Evernote clipper. Копирането на изображение става по най-лесния начин като започваш да го влечеш по уеб страницата и прозорецът на Bukket се отваря веднага. Завличайки го там, можеш да кликнеш и да го видиш в увеличен вид, директно в браузера. Изключително удобна функция.

6. Capture Webpage Screenshot – FireShot    Инструменти-за-Google-Chrome-и-Опера-Capture-Webpage-Screenshot-FireShot

Добре познато браузерово допълнение, откриваме го при няколко браузера. Понякога не успява да копира страницата в pdf, но затова пък много хубаво я снима в png файл. В безплатната част няма възможност за бележки върху изкопираната изрезка.

7. Joxi Full Page Screen Capture Инструменти-за-Google-Chrome-и-Опера-Joxi-Full-Page-Screen-Capture

Това разширение ми е любимо. Прави идеална снимка на цяла уеб страница в png. Единственото нещо, което ти остава е да й смениш заглавието с необходимото. Тъй като става много тежко изображение, можеш да го пуснеш през compresspng.com за значително намаляване на размера и запазване на качеството. Много полезен инструмент, когато искаш да си запомниш страница с различни чертежи, формули и т.н. При друго разпечатване те се разкъсват по страници, докато Joxi е идеалното разрешение. Действа неотказно. Има го в Opera и в Chrome.

Разширения за свалене на видео и аудио

В Опера ми се налага да използвам само две, които ми вършат отлична работа.

  1. SaveFrom net helper   Инструменти-за-Google-Chrome-и-Опера-SaveFrom-net-helper

За лични цели понякога ми е необходимо да сваля някое видео от Youtube. За това все още най-бърз и удобен е старият SaveFrom net. Иконката се появява под всяко видео на много сайтове. Даже и във Facebook. Имаш избор на формата. Супер инструмент. Разширение в Opera. Както знаем Google Chrome не позволява сваляне на видео от Youtube.  Затова използваме същия инструмент като външен за Chrome. Запазваме си го на удобно място в браузера и когато ни трябва да си свалим някое видео, копираме адреса му в прозорчето на Savefrom и готово.

2.  Video Downloader Pro   Инструменти-за-Google-Chrome-и-Опера-Video-Downloader-Pro

Когато Savefrom не върши работа, идва това допълнение за Опера и Chrome. Щом открие видео, което може да свали, се появява бройката на видеата, до които има достъп. Кликваш на иконката и избираш кое да свалиш.

3. Loom    Инструменти-за-Google-Chrome-и-Опера-chrome-capture-loom

Когато нито едно от двете горни браузерови допълнения не работи, както в случия с JavaScript анимациите от моята публикация, използваме други хитрости. Понякога ни се случва да запишем движенията по екрана, на помощ ни е този чудесен инструмент от Chrome web store. Записва целия екран, формат на видеото mp4.

4. Chrome capture Инструменти-за-Google-Chrome-и-Опера-chrome-capture

Друга хитрост, за да запишем анимирана част от екрана (Виж отново моята публикация, посочена по-горе в т.3). Това разширение на Chrome захваща анимирана част по избор от екрана и го записва като отделно видео, с което може после да се работи. Формат на видеото webm.

Разширения за запазване и отметки

Използвам няколко инструмента за bookmarks – отметки. Най-известните са Evernote и Instapaper.

  1. Evernote web clipper  Инструменти-за-Google-Chrome-и-Опера-Evernote-Web-Clipper

Важна част от известния много функционален Evernote, това кросплатформено разширение запомня част или целия екран или цяла страница за по-късно. Има много удобни инструменти за бележки върху изображението, характерен графичен стил.

2. Instapaper Инструменти-за-Google-Chrome-и-Опера-Instapaper

Също известен инструмент за bookmarks, запомня в папки. В последно време изцяло безплатен. За съжаление вътре в него не успявам да чета запомнените уеб страници, в нито един от двата разглеждани браузера. Но е добър за подреждане в отделни папки на страници, за да се прегледат по-късно.

Разширения за управление на табове

Налага ми се да отварям много табове в браузера и да ми трябват по няколко едновременно за работа. Това носи проблеми, защото се използва много RAM и макар, че Opera издържа, се забавя. Най-удобният начин да не товарим паметта и процесора, но и да имаме всички табове под ръка за бързо ползване, е като включим някое разширение. За мен най-удобни се оказаха Toby и One tab. И двата ги вземам назаем от Chrome в Opera.  😆

1. Toby Инструменти-за-Google-Chrome-и-Опера-toby

Toby подрежда по редове и по теми в правоъгълничета запазените отворени табове. Таб може да се запомни чрез контекстуалното меню на браузера – десен бутон. При нужда можеш да прибереш там всички отворени табове наведнъж. За сега много сигурен. Дори след изтриване на разширението по невнимание, при новото му инсталиране, табовете са там.

2. One tab Инструменти-за-Google-Chrome-и-Опера-one-tab

Старо и добре изпълняващо ролята си разширение на Chrome. Запомня бързо и лесно всичко отврено и го представя по удобен начин. Браузерът е винаги чист и лек. Сигурен по мои впечатления.

Специални разширения

Тези разширения не се използват от всички, затова ги наричам специални. Разглеждам само 3 популярни.

1.Buffer Инструменти-за-Google-Chrome-и-Опера-buffer

Всеки браузер го има. Ако се занимаваш с маркетинг или просто обичаш да постваш в много социални мрежи, той е незаменим помощник и автоматизатор на публикации. Удобен, бърз и с много безплатни възможности. Програмиране на публикациите в часове по желание, постване до 4 изображения в Twitter  с една публикация, работа с няколко социални мрежи…

2. Shareaholic for Pinterest Инструменти-за-Google-Chrome-и-Опера-Shareaholic-for-Pinterest

За който публикува в Pinterest има доста разширения, които вършат тази работа. Аз се чувствам удобно с това.

3. Grammarly Инструменти-за-Google-Chrome-и-Опера-Grammarly

Едно чудесно разширение от Chrome, част от много полезна уеб и десктоп програма за корекции на текст на английски език. Приятно и немислимо за онези, които пишат на английски.

С това приключвам с тая малка извадка от необходими разширения на Opera и Chrome браузери, които увеличават нашата продуктивност и улесняват живота ни.

Ще разгледам и няколко външни инструмента, също станали почти немислими за работата ми в браузера.

Любими инструменти за по-голяма продуктивност

  1. Hemingway Инструменти-за-Google-Chrome-и-Опера-Hemingway

Известна онлайн и десктоп апликация, която ти позволява да пишеш прегледно, чисто и красиво и редактира английски текстове.

 

 

 

 

2. Тhoughtpad.kingdomofs 

Сигурният-онлайн-бележник-Вече разгледах този семпъл начин за бързо записване на моментни бележки направо в браузера.

 

 

 

3. Calculatoria

Инструменти-за-Google-Chrome-и-Опера-Calculatoria

Супер полезна апликация, за тези които имат да правят различни действия с калкулатор и да си записват. На страницта на онлайн апликацията има много неща, които ще са интересни за почти всеки. От бележника записките могат да се свалят като текстов файл, да се редактират и разпечатват.

3. Scrumblr

Инструменти-за-Google-Chrome-и-Опера-Scrumblr

Вече сериозно напомням за училището, по-нагоре, калкулатор, сега дъска с тебешир.  🙄
Сещаш се за някаква задачка, която трябва да свършиш днес. Залепи си листче на виртуалната дъска, различен цвят за различни задачки. Когато ги свършиш, махаш. Интересно, забавно, удобно, продуктивно.

4. Print friendly & PDF

Инструменти-за-Google-Chrome-и-Опера-Print-friendly-pdf-1
Предпочитана многофункционална апликация за разпечатване в pdf файл. Много стегнати, малки по размери, пълноценни pdf файлове. Почти винаги успява да хване всички важни неща на уеб страницата, изображения, графики. По-горе представих разширението му към Chrome браузер. Има и плъгин, който ползвам във WordPress. Като уеб приложение копираш на определеното място линка на страницата, която искаш да обърнеш в pdf файл.Работи много бързо.

5. Penzu

Инструменти-за-Google-Chrome-и-Опера-Penzu

Напоследък това е моето любимо приложение. Използвам го за всичко, записване на идеи, нахвърляне на публикации – полезни линкове, цитати…Даваш име на папката, регистриран естествено. Почваш да записваш. После ти хрумва различна тематика, отваряш нова страница, ново заглавие.

Заключение

Целта не ми беше да разкажа съвсем изчерпателно за всички полезни допълнения и инструменти към работата ни в браузерите Opera и Chrome. Да се покаже всичко е невъзможно за никого. Но споделих как ми помагат някои от моите най-добри приятели в работата. 🙂 Ако ти имаш наблюдения за някой друг незаменим инструмент, можеш да споделиш тук.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.