Колекцията от карти на David Rumsey

Дали и ти ще се впечатлиш толкова много, като мен, от тази прекрасна, богата и неповторима по рода си колекция от около 69 000 карти, атласи и други картографски предмети от различни векове – цветни, каталогизирани, подредени по азбучен ред. Някои от тях много редки. Най-старата карта е от 1380 г.

Колекцията исторически карти на Дейвид Рамзи – най-голямата онлайн база от карти, за която сме чували.

Картите на Дейвид Рамзи

Ето го разнообразието – ръкописни, стенни, джобни, навигационни, атласи, детски, игри за маса върху картите, гастрономически карти и др. Линковете водят към увеличения им размер, така че могат да се разгледат в най-големи подробности.

Тук на вградените изображения, може да увеличиш картата с движение в долната част на курсора върху знака между минус и плюс. Както и да скриеш чрез X информацията в ляво на картата.

И всичко това достъпно за свободно сваляне в sid формат и за експортитане в jpеg с различна резолюция. Това е колекцията на Дейвид Рамзи, който след като заработил пари от недвижими имоти, започнал да колекционира карти. Цялата му колекция е от около 150 000 предмети. През 2009 г. Рамзи я предава на Stanford University, но онлайн картите остават все така достъпни. С толкова много материал рисковете да се загубиш в навигацията е доста висок, така че препоръчвам да започнеш да преглеждаш този сайт, търсейки по категории, места, автори и година.  За да се улесни търсенето има и собствен т.н. браузер Luna. Всяка карта е с описание – година, автор. име.

Цифровите карти имат геореферентни възможности, тъй като се наслагват различни карти, с цифровия метод се изправят някой грешки, допуснати от картографи при мащабиране. Много полезни за всякакви изследвания по тях.


На сайта има блог във вид на списък – „Нови допълнения в колекцията“, „Препоръчани карти“, „Новини“, „Видео“ и „Линкове към приятелски сайтове“.

Да отидем да видим какво има за България …

 

 

 

Други интересни карти са цветните картинни карти…


Интернет е пълен с безценни неща, стига да имаме желание да ги търсим и откриваме, а и да ги оценим.

 

 

100%безплатно

Важно: Картите могат да се свалят в jpeg  с различна големина, както и в sid формат. За да конвертираме sid в други формати, можем да използваме онлайн инструмента Aconvert.

Моят коментар: Красиви и полезни карти, за изследователи, за разпечатване и украса, за учене, за любителите на старинни изображения.

Линк към сайта на David Rumsey.

Заключение

Някога обикалях след училище и ваканциите всички библиотеки в моя град. И не можех да се наситя на четене, ровене из рафтовете, за да открия нови неща. Дори се налагаше баща ми да ходи след мен и да уговаря библиотекарките да не ми дават вече книги. В училище ни стимулираха да търсим за всяко нещо извънредни материали и бях пълна с тетрадки със залепени изрезки от вестници на статии за писатели и всичко, което ми се е струвало интересно.

Сега отново събирам, само че дигитални изрезки.  😀

Всичко вече е в ръцете ни, на едно място. Голяма част от световното културно наследство и световното знание е дигитализирано и лесно за достъп. Можем свободно да го консултираме. От нас самите зависи нашето развитие и пътят ни нагоре. Никога преди не е било толкова лесно.

 

 

Оставете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.