Колекцията от карти на David Rumsey

Дали и ти ще се впечатлиш толкова много, като мен, от тази прекрасна, богата и неповторима по рода си съкровищница. Колекцията от карти на David Rumsey наброява около 69 000 карти, атласи и други картографски предмети от различни векове – цветни, каталогизирани, подредени по азбучен ред. Някои от тях много редки. Най-старата карта е от 1380 г.

Колекцията карти на Дейвид Рамзи от различни исторически периоди е най-голямата онлайн база от карти, за която сме чували.

Публикацията е обновена на 21.12.2021.

Картите на Дейвид Рамзи

Ето го разнообразието – ръкописни, стенни, джобни, навигационни, атласи, детски, игри за маса върху картите, гастрономически карти и др. Линковете водят към увеличения им размер, така че могат да се разгледат в най-големи подробности.

Тук, на вградените изображения, може да увеличиш картата с движение в долната част на курсора върху знака между минус и плюс. Както и да скриеш чрез X информацията в ляво на картата.

Цифровите карти имат геореферентни възможности, тъй като се наслагват различни карти, с цифровия метод се изправят някой грешки, допуснати от картографи при мащабиране. Много полезни за всякакви изследвания по тях.

Други интересни карти са цветните картинни карти…


Интернет е пълен с безценни неща, стига да имаме желание да ги търсим и откриваме, а и да ги оценим.

Виж още: История на фотографията: Прокудин-Горски Сергей Михайлович. Руската империя в цветни снимки

100%безплатно

Важно: Картите могат да се свалят в jpeg с различна големина, както и в sid формат. За да конвертираме sid в други формати, можем да използваме онлайн инструмента Aconvert.

Моят коментар: Красиви и полезни карти, за изследователи, за разпечатване и украса, за учене, за любителите на старинни изображения.

Линк към сайта на David Rumsey.

Заключение

Голяма част от световното културно наследство и световното знание е дигитализирано и лесно за достъп. Можем свободно да го консултираме. От нас самите зависи нашето развитие и пътят ни нагоре. Никога преди не е било толкова лесно.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Оставете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.