Огромната колекция от исторически карти на Дейвид Ръмси с възможност за изтегляне

Историческите карти са важни примери за материална култура. Tе предоставят на историците богата информация за това, как хората са събирали данни за своя свят, как са възприемали географията и пространствените отношения. Картите влияят върху вземането на географски решения от хората, като ги насърчават да правят значителни избори. Например: имайки предвид речни системи, заселване и климат, при установяване на транспортни маршрути, водене на битки. Подобно на историческите документи от всякакъв вид обаче, малко карти са широко достъпни и малко колекции са едновременно достатъчно изчерпателни и общодостъпни. Но съществува известната огромна колекция от исторически карти на Дейвид Ръмси, която промени ситуацията, като позволи на учените да изследват голяма колекция от карти, без да е необходимо пътуване до тях.

Публикацията е обновена на 23.11.2022.

Не е необходимо да си студент или служител на университета в Станфорд, за да имаш достъп до огромните съкровища на колекцията от карти Rumsey,

От 1996 г. онлайн базата данни на колекцията Rumsey е отворена за всички. В момента предлага на всеки с интернет връзка достъп до над 150 000 карти и картографски елементи от целия свят, обхващащи пет века картография.

За тази колекция Wired пишат:

Един важен инструмент е геореферирането. Вижте, древните карти не са били много стандартизирани. Един картограф може да е преувеличил размера на езерата, реките и горите, докато друг през следващия век може да е измерил нещата в по-реалистичен мащаб. Геореферирането, по което Ръмси е експерт, е взискателната практика за съпоставяне на точки на различни карти. Центърът за карти (в Станфорд) не просто разполага с хиляди геореферирани карти – той разполага с компютри, които могат да извикват двойки една до друга в библиотеката.

Огромната колекция от исторически карти на Дейвид Ръмси с възможност за изтегляне
Огромната колекция от исторически карти на Дейвид Ръмси с възможност за изтегляне

Запознаване със сайта на David Rumsey

Голямата частна колекцията от исторически карти на Дейвид Ръмси е създадена, след като той натрупва богатството от недвижими имоти. Първоначално започва събирането на карти от 18-ти и 19-ти век на Северна и Южна Америка. По-късно разширява колекцията си, за да включи карти от 16-ти до 21-ви век, покриващи повече от света.

David Rumsey
David Rumsey

Кой е Дейвид Ръмси

Дейвид Ръмси (роден през 1944 г.) е американски колекционер на карти и основател на колекцията от карти на Дейвид Ръмси. Президент е на Cartography Associates. Има бакалавърска степен по изкуства и магистърска степен по изящни изкуства от университета Йейл.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Създаване на колекцията на Дейвид Ръмси

От началото на 80-те години Ръмси е събрал повече от 150 000 редки карти от 16-ти до 21-ви век на Северна Америка, Южна Америка, Европа, Азия, Африка, Тихия океан, Арктика, Антарктика и света. Колекцията включва отделни карти, атласи, глобуси, училищни географии, книги за пътешествия и изследвания и морски карти.

През февруари 2009 г. Дейвид Ръмси дарява цялата колекция на Станфордския университет, както и базата данни, използвана за проследяване на изображенията. Станфорд съхранява колекцията в новия Център за карти на Дейвид Ръмзи, който отвори врати в основната библиотека през 2016 г. Уебсайтът (където изображенията се публикуват онлайн) продължава да бъде отделен публичен ресурс, достъпен за безплатно разглеждане и изтегляне на карти.

Въведение на Дейвид Ръмси в геореферирането

Сайтът с колекцията на Дейвид Ръмси

Към февруари 2022 г. сайтът има над 114 000 дигитализирани елемента, стотици от които са хоствани чрез слоевете на Google Earth. Добавен е нов инструмент за търсене MapRank, както и инструмент Georeferencer, който позволява на потребителите на сайта да геореферират. Това означава да съпоставят контурите на картата с други исторически карти или с по-точни, модерни сателитни изображения. Уебсайтът разполага с браузъра Luna, който не изисква никакви специални добавки или софтуер за преглед на колекцията, увеличаване на детайлите на изображението, създаване на слайдшоу, медийни групи или презентации. Документите на сайта обикновено са придружени от обширни метаданни.

Уебсайтът има блог, изброяващ нови допълнения към колекцията, представени карти, новини, видеоклипове и свързани сайтове.

Дизайнът на уеб сайта е впечатляващ и ефективен, а интерфейсът с разделени екрани за поддържане на работното пространство, докато правиш заявки за колекцията, е много полезен. Този дизайн позволява на потребителя много по-внимателен преглед на детайлите на картата, отколкото би бил случаят в картобиблиографията, където илюстрациите са силно ограничени; в атлас от исторически карти, където изборът обикновено е ограничен и характерно предубеден; или в действителна колекция, където изискванията за съхранение ограничават и още много други спънки.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Примери за интересни карти в сайта на David Rumsey

Ще дам малко примери от тази неизброима колекция от исторически карти на Дейвид Ръмси, с които да покажа многото и интересни възможности за поглед в историята на Земята.

Страници като картата от 1867 г. „ Дванадесет перспективи на Земята в орбита и въртене “, съдържат подробна информация за публикацията, възможност за увеличаване и изследване на най-малките детайли и функция за „експортиране“, позволяваща на потребителите да изтеглят различни резолюции до 12288 пиксела. (Същото важи и за всички други карти.)

 Дванадесет перспективи на Земята в орбита и въртене
Дванадесет перспективи на Земята в орбита и въртене

Ето една карта на България, публикувана през 1525 в Страсбург с автори Ptolemy, Claudius; D’Angelo, Jacopo; Regiomontanus, Joannes; Pirckheimer, Willibald; Grueninger, Johann.

Карта на България, публикувана през 1525 в Страсбург
Карта на България, публикувана през 1525 в Страсбург

Популярни категории колекции са: celestial, antique atlas,globe, school geography, maritime chart, state, county, city, pocket, wall & case, детски и ръкописни карти. Примери за търсене:Pictorial maps, United States maps, Geology maps, California map, Afghanistan map,America map, New York City map, Chicago map, andU.S. Civil War maps. Преглед на категории на картата: What, Where, Who, When (Какво, Къде, Кой, Кога).

Преглед на категории на картата: What, Where, Who, When (Какво, Къде, Кой, Кога)
Преглед на категории на картата: What, Where, Who, When (Какво, Къде, Кой, Кога)

На този линк можеш да видиш интерактивен глобус с висока разделителна способност. А тук – всички интерактивни глобуси.

Интерактивни глобуси от сайта на Дейвид Ръмси
Интерактивни глобуси от сайта на Дейвид Ръмси

А това е карта на Аляска, публикувана 1959г.

Карта на Аляска от 1959г.
Карта на Аляска от 1959г.

Особен интерес представляват интерактивните части от сайта.

Над 120-те исторически карти в Google Maps са избрани от David Rumsey от неговата колекция от повече от 150 000 исторически карти; освен това има няколко карти от колекции, на които той сътрудничи. Тези карти могат да се видят и в слоя Галерия на Google Earth, слоя Rumsey Historical Maps и в инструментите за преглед на Google Earth на този уебсайт. Ето директен линк към Google Earth.

Преглед на исторически карти в Google Earth
Преглед на исторически карти в Google Earth

А ето това е друго занимателно интерактивно представяне чрез Google Maps:

Google Maps с картите на Ръмси
Google Maps с картите на Ръмси

Виж още: История на фотографията: Прокудин-Горски Сергей Михайлович. Руската империя в цветни снимки

Заключение

Голяма част от световното културно наследство и световното знание е дигитализирано и лесно за достъп. Можем свободно да го консултираме. Никога преди не е било толкова лесно.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.