Как да избереш комбинация от цветове за проекта си – цветова схема

Как да избереш цветова схема за сайт за електронна търговия, целева страница или личен блог. Справянето с тази задача ще ти позволи да получиш възможно най-добрия резултат. Особено по отношение на привеждането в съответствие с ценностите на марката, но също и на потребителското изживяване и навигацията.

Цветът е най-бързият начин за създаване на първо впечатление, защото потребителите възприемат визуалните елементи на един уебсайт на емоционално ниво. Цветовете на твоя уеб проект – бизнес сайт, сайт за електронна търговия, портфолио или блог – могат да разкажат на потребителите ти. Правилната цветова схема подготвя настроението за възприемане на информацията, която представяш. Изборът на цвят понякога има решаващо влияние дори върху избора на потребителя дали да остане на тази уеб страница или да отиде на конкурентен сайт. Корпоративният цвят може да повиши познаваемостта на марката с 80%, а оттам и лоялността на потребителите. Сега ще видим как да избереш комбинация от цветове за проекта си – твоята цветова схема.

Публикацията е обновена на 14.07.2022.

Изборът на цветове, които подхождат на твоята марка и компания, може да бъде мощен инструмент за брандиране и маркетинг.

Създаването на цветова схема на уебсайт е важен и вълнуващ аспект на уеб дизайна. Изборът на цвят никога не е чисто естетически факт. Цветът говори за личността и ценностите на марката и е основен елемент от нейната визуална идентичност. За да избереш правилно цветовата схема за сайта, има специални услуги, но първо се запознай с информацията за това, какво ще разкажат цветовете на сайта за твоя бизнес.

Как да избереш комбинация от цветове за проекта си
Как да изберем комбинация от цветове за проекта си

Какво е цветова схема и защо е важна

Цветовата схема е набор от цветове, който характеризира и визуално отличава марката или концепцията на графичния проект. Няма ограничение за броя на цветовете, които могат да бъдат включени. В зависимост от проекта, графичните нужди ще бъдат различни и следователно ще са необходими различни стратегии за избора на цветове. Цветовата схема е в помощ за създаване на по-обмислен и последователен дизайн.

Най-често дизайнерите използват готова палитра въз основа на корпоративната идентичност, но ако няма или не смяташ, че е изразител на бизнеса ти, трябва сам да си направиш схема. Най-добре е да се създава, след като прототипът е готов и се познават елементите на уеб страницата и от колко нюанса може да има нужда.

Изборът на основния цвят и вторичните цветове е важен избор. Комбинациите от различни цветове всъщност предават съобщения и предизвикват усещания, които могат да благоприятстват (или да попречат) на даден проект.

Ето само няколко от причините, поради които изборът на цветова схема е важен процес:

 • Цветовете, които се допълват и / или контрастират един с друг по приятен начин, подобряват изживяването при използване на твоя сайт.
 • Различните цветове имат специфични психологически ефекти. Това означава, че можеш да ги използваш, за да накараш потребителите да се чувстват или мислят по определен начин.
 • Използването на цветове за осигуряване на умишлен контраст за призивите за действие (CTA) може да помогне за увеличаване на реализациите.

Ако си дизайнер или художник, изборът на ефективна цветова схема вероятно ще ти бъде лесен. Ако обаче не си, има вероятност да не си сигурен каква цветова схема ще отговори най-добре на твоите нужди. В останалата част от статията ще разгледам някои важни фактори, които трябва да имаш предвид, когато става въпрос да избереш комбинацията от цветове за проекта си.

Има ли наука за избора на цветове, които да работят добре заедно, или е просто субективно?

Определено има наука. Субективният елемент също прави дизайна толкова страхотен. Различните проекти, марки, категории съдържание в уеб сайтовете изискват различни цветове и стилове, но всички добри дизайни винаги се съобразяват с ролята на психологията на цветовете.

Наука за цветовете

Говорим за науката за това, как работят цветовете. Тук е невъзможно да се обясни цялата теория, тя се изучава в специализираните училища за артисти. Има обаче няколко прости концепции, които можем да запомним, защото наистина са важни. Цветовете се делят на основни, вторични и междинни / третични.

Цветното колело е илюстративен модел на цветови нюанси около кръг. То показва връзките между първичните, вторичните и междинните / третичните цветове и помага да се демонстрира цветовата температура. В дигиталния свят специалистите комуникират точните цветове чрез използването на шестнадесетични кодове.

Обяснение на цветното колело

Ще дам малко история. Цветното колело е изобретено от Исак Нютон (Opticks,1704).

Той трансформира лъчите, създадени от преминаването на светлина през призма, в сегментиран кръг, в който размерът на всеки сегмент варира според съотношението между неговата дължина на вълната и съответната му ширина в спектъра.

Оригинален диск на Нютон
Оригинален диск на Нютон, източник Wikimedia

Цветното колело е незаменим инструмент за много дизайнери и художници по целия свят. Често се показва с помощта на 12 цвята. Може да се прочете по следния начин:

Основни, вторични и третични цветове на цветовия модел RYB
Основни, вторични и третични цветове на цветовия модел RYB, източник Wikipedia
 • Три основни цвята: червено, жълто, синьо.
 • Три вторични цвята: оранжево, зелено, виолетово.
 • Шест третични цвята: червено-оранжево (вермилион), жълто-оранжево (кехлибар), жълто-зелено (шартрьоз), синьо-зелено (тийл, синьозелено), синьо-пурпурно (виолетово), червено-пурпурно (маджента, магента), които се образуват чрез смесване на първичен с вторичен.

Основните цветове не могат да бъдат получени чрез смесване на други два цвята. Има три основни цвята: червен, жълт и син. Вторичните цветове се създават чрез смесване на два вторични цвята. Например, от смесване на синьо и жълто (два основни цвята), се получава зелено (вторичен цвят). Третичните цветове се създават чрез смесване на основен цвят и вторичен цвят, които са един до друг в цветното колело. Например смесването на синьо (основно) и виолетово (вторично) създава синьо-виолетово (третично).

Психологията на цвета

Цветовете от червената страна на колелото са топли; зелената страна на колелото има по-студени цветове. Тези обозначения на цветовата температура са абсолютни. По-фините зависимости на цветовата температура са относителни, което означава, че всеки цвят от топлата страна на колелото може да бъде известен като студен, а цветовете от студената страна на колелото могат да бъдат известни като топли в зависимост от връзката със съседния цвят. Цветовете от един и същи нюанс, например червеното, също могат да бъдат по-топли или по-студени.

Цветовите температури ни влияят както психологически, така и перцептивно, като ни помагат да определим как изглеждат разположени обектите.

Определянето на цветовата палитра на уебсайт е от съществено значение за началната комуникация с потребителя. Поради тази причина е важно да познаваме психологията на цвета, която обяснява връзката между цветовете и човешкия мозък. Всъщност цветовете не само се възприемат от мозъчната кора, но също така влияят на психиката, свързвайки се с емоции, чувства и семантични асоциации. Тези връзки са в основата на основните емоционални маркетингови техники. Психологията на цвета се основава на комбинация от културни, психологически и научни представи. Изучавайки ги, е станало възможно да се определят някои категории на употреба на групите цветове.

Как да избереш комбинацията от цветове за проекта си

Стигайки дотук, разбираме защо компаниите и продуктите избират различни цветове, за да идентифицират своята марка. Това е начин да се общува с тях на емоционално, почти подсъзнателно ниво. Нито един цвят не разказва една и съща история на потребителя.

Избор на цвят по сектори

Каква емоция искаш да свързват потенциалните ти клиенти с твоята марка, продукт или услуга?

Този въпрос ще ти помогне да идентифицираш основния цвят за твоята палитра.

Какво казва синият цвят:

В отрасли, където доверието на потребителите е по-важно от всеки друг фактор, а професионализмът и надеждността са ключови точки за продажба, синьото често се използва като основен цвят на марката. Той е най-универсалният и най-харесваният цвят. Голям фаворит в цветовите схеми на уебсайтове.

Не апелира към спонтанност или емоция. Напротив, инициира спокоен и логичен процес на вземане на решения.

Какво казва червеният цвят:

Червеното означава: скорост, енергия и страст. Индустрии, които разчитат на емоции и импулсивни решения (като ресторанти и заведения за бързо хранене), често използват червеното като основен цвят. Червеното често се използва за цветови схеми също и на уебсайтове за електронна търговия.

Какво казва жълтият цвят:

Предизвиква усещане за топлина, привлекателност, позитивност. Цветът на слънцето, жълтото се свързва с щастие и радост. Супер весело и достъпно. Това е страхотен цвят за уебсайт, който да се използва за индустриите на услугите.

Какво казва оранжевият цвят:

Оранжевото носи оптимизъм, щастие, общителност, приятелство, енергия. Използването му в уеб дизайна е чудесен начин да се покаже увереност за успех. Често означава „призив за действие“.

Какво казва зеленият цвят:

Символ е на природа и здраве. Успокояващо и естествено, зеленото е идеалният избор за цветова схема, когато проектираш марка за здравословен живот. Зеленото също е чудесен избор на цвят за предаване на сигурност и устойчивост.

Какво казва лилавият цвят:

Лилавото е креативност, мъдрост и увереност. Това е уникален, силен цвят за използване в цветовата схема на уебсайт, тъй като изисква внимание и се откроява.

Какво казва розовият цвят:

Розовото е креативност и изобилие. То е прегърнато от хора от всякакъв пол и идентичност. Марките следват тенденцията и го включват в различни индустрии.

Какво казва кафявият цвят:

Кафявото е символ на здравословност, топлина и честност. Когато се използва в уеб дизайна, кафявото е успокояващ цвят. Придава на уебсайтовете естествено, приземено излъчване и често върви ръка за ръка с традиционни, вдъхновени от винтидж, дизайни.

Какво казва сивият цвят:

Сивото създава усещане за зрялост, авторитет. Ако имаш по-сериозен уебсайт, сивото е чудесен избор на цвят, доказващ твоята сериозност.

Какво казва черният цвят:

Дава усещане за увереност, финес, елегантност. Докато някои фирми избират черния цвят по подразбиране като неутралност и безопасност, вместо да рискуват със специален избор на цвят, този цвят също е водещ избор за индустрии, където доверието на потребителите или изтънчеността е ключов фактор. Минимализмът на черното е чудесен избор за луксозни уебсайтове.

Какво казва белият цвят:

Бяло е символ на минимализъм, прозрачност, чистота, пространство. Бялото е неутрален нюанс, което означава, че лесно може да се комбинира с други цветове за брандиране. Използва се предимно като акцент или цвят на фона.

Цвят в брандирането – инфографика

Следната инфографика от Towergate Insurance разбива 26 индустрии по цветовете, използвани в най-добрите марки, като предоставя допълнителен фокус върху индустрии като автомобили, фармацевтика и облекло, за да идентифицира причините, поради които се използват определени цветове.

Няколко примера за красиви цветови схеми

Цветова схема бежово и кафяво
Цветова схема бежово и кафяво 1
Цветова схема розово и синьо
Цветова схема розово и синьо -
Цветова схема оранжево и жълто
Цветова схема оранжево и жълто-
Цветова схема виолетово и сиво
Цветова схема виолетово и сиво -
Цветова схема розово и лилаво
Цветова схема розово и лилаво-
Цветова схема в зелено
Цветова схема в зелено-
Цветова схема синьо и жълто
Цветова схема синьо и жълто-

Генератори и инструменти за цветови схеми

Виж цветовата таблица в българската Уикипедия.

Adobe Color CC

Colorspire

Paletton

Gpeters

Colorexplorer

Colrd

Colormind

Coolors.co

ColorSpace

Color Safe

Material Color Tool

Colordot

Colourcode

Khroma

Canva

W3schools

Как да избереш идеалния цвят

За да научиш как да избираш красиви комбинации от нюанси и да улавяш хармонията, ще трябва да отделиш много време за самообучение. Ако нямаш време и трябва да започнеш работа сега върху уеб проекта си, съсредоточи се върху основите, които ти дадох в тази публикация.

 • Проучи марковите цветове на конкурентите или в съседна индустрия, обърни внимание на нюансите.
 • Опитай да получиш от своя клиент цялата информация за промоционалните продукти на компанията – ако имаш късмет, можеш да получиш и книга за историята на марката и там ще откриеш информация за избора на цвят.
 • Потърси повече референции: можеш да изпратиш селекция от нюанси на своя клиент или на познати дизайнери, уеб дизайнери и да обсъдиш възможните решения с тях.
 • Използвай горните генератори на цветови схеми.

Кои са стъпките, за да избереш комбинация от цветове за проекта си:

Избери основен цвят: Най-добрият начин да вземеш решение за основен цвят е да помислиш за настроението и енергията на твоя продукт или услуга и да разгледаш цветовете, които им отговарят, за да намериш този, който смяташ за подходящ. Ако вече имаш цветно лого, има смисъл да имаш основен цвят, който му съответства. 

Избери своите допълнителни цветове: Добра отправна точка тук е да вземеш предвид цветните допълнения. Всеки цвят има допълнения, които заедно с основния изглеждат много впечатляващо и запомнящо се.

Опитай се да се справиш само с един или два цвята върху основния цвят. 

Избери цвят на фона: Това е важен, но и лесен избор. Фонът дава израз на целия уебсайт, но неговият избор се свежда до две възможности – чисто бяло или по-приглушена версия на основния цвят, за да се затвърди марката. Възможни са комбинации от бяло и бледи цветни петна за подчертаване на публикациите в архива или в категориите на един уебсайт, както и при продуктите на сайт за електронна търговия.

Избери цвят на шрифта: Най-лесният избор е черен цвят, но може да се предпочете тъмносин оттенък на сиво за по-меко възприемане от очите. Тъй като черният шрифт на бял фон е с дразнещ контраст. За шрифтовете на заглавията е чудесно да се избере различен цвят за да се открояват частите на текста за по-добро потребителско изживяване (ux). Връзките също трябва да имат специфичен отделящ се цвят.

Заключение

Ето стъпките, които трябва да предприемеш, когато избираш цветове за твоя уеб сайт:

 1. Най-напред си задай този въпрос: Каква емоция искаш да свързват потенциалните ти клиенти с твоята марка, продукт или услуга?
 2. Избери основен цвят
 3. Избери допълнителни цветове.
 4. Избери цвят на фона.
 5. Избери цвят на шрифта.
 6. Използвай специализирани инструменти, които да ти помогнат да избереш цветова схема.
 7. Проучи конкуренцията и близки индустрии. 
 8. Разгледай примери на уеб сайтове с оценки за добър уеб дизайн.

Съдържание
Как да избереш комбинация от цветове за проекта си - инфографика
Име на публикацията
Как да избереш комбинация от цветове за проекта си - инфографика
Описание
Тази публикация се стреми да бъде в помощ, когато решиш, че е време да избереш комбинация от цветове за проекта си.
Автор
Име на сайта
Ivytechnoweb.net
Лого на сайта
Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.