Как да изберем комбинация от цветове за проекта си – инфографика

Разглеждах новите теми на Opera браузер и си мислех как влияят комбинациите от цветове на нашите възприятия. Как могат да повлияят на чувствата ни, на желанията да разгледаме или да си купим нещо.

Подходящите цветови комбинации дори правят дадена марка по-запомняща се и по-привлекателна. Да не говорим за света на модата… 🙂

Психологията на цветовете и връзката им с нашата личност, с кармата ни, в политиката и маркетинга можеш да видиш в интерестната инфографика в края на публикацията.

Науката за избор на цветови комбинации

Потребителите искат все по-бърза информация, затова визуалният ефект е от такова значение. Ролята на цветовете отдавна не е само естетическа, те често са и водещи при избор на продукт дори извън света на модната индустрия.

По темата никой не открива топлата вода. В интернет вече има много материали. Ето например от Quora два утвърдителни отговора на въпроса: Има ли наука за избиране на цветове, които работят добре заедно, или е само субективно? Първият:

Как да изберем комбинации от цветове за проекта си 1

И вторият:

Как да изберем комбинации от цветове за проекта си 2

Всички добре познаваме цветовете на големите, утвърдени марки: Кока кола, Facebook, Adidas…

Какво изразяват цветовете

От Тhelogofactory

Най-оценените марки
Можем да разгледаме 100-те най-ценни марки в света как го  правят и как използват цветовете в своите лого. Тези компании харчат милиони (често милиарди) за маркетинг и развитие на марката и знаят нещо за цветовете, които използват. Има причини, поради които най-ценните марки в света използват предимно първични и вторични цветове, ограничена палитра от един или два цвята…Всичко е свързано с психологията на цветовете. Съответно, ето някои диаграми, които разглеждат част от тази психология, статистическите данни за топ 100 марки и примери за лого, раздробени добре в техните различни цветови схеми:

Какво означава синьо: Надежден. Консервативен. Улегнал. На когото може да се има доверие. Честен. Спокоен. Сигурен. Готин.
Да се отбележи: Най-популярен корпоративен цвят. Често се използва за онлайн бизнес и финансови институции. Мъжки цвят.

Какво означава черно: Сложен. Луксозен. Формален. Стилен. Елегантен. Скъп. Авторитетен.
Да се отбележи: Черно се използва от марки „от висок клас“ като основен или с друг цвят. Черното е мрачно, сериозно. Повечето лого са проектирани първо в черно и бяло.

Какво означава червено: Смел. Чувствен. Силен. Внимателен. Любов. Вълнуващ. Действие. Агресивен.
Да се отбележи: Червенато работи еднакво добре на чернен и на бял фон. Може да означава стоп, опасност и горещо. Цвят на удивлението. Розовите оттенъци на червеното обикновено се считат за женски цветове.


Какво означава жълто: Логичен. Оптимистичен. Прогресивен. Предизвикващ доверие. Игрив. Креативен.
Да се отбележи: Жълтият е (обикновено) прекалено ярък цвят, който не стои сам по себе си и изисква вторичен контур, фон или граничещ цвят. Универсален цвят за внимание. Представлява ясност.

Какво означава оранжево: Щастлив. Енергичен. Общителен. Приятелски. Достъпен. Ентусиазиран. Слънчев.
Да се отбележи: За оранжевото се смята, че стимулира апетита. Използва се в някои предупредителни етикети. Използва се много и в търговията на дребно. Често означава „призив за действие“.

Какво означава зелено: Природа. Здраве. Свежест. Живот. Хармония. Заобикаляща среда. Растеж. Нов.
Да се отбележи: Зеленото означава „отивай“. Често се използва за представяне на екологични компании и продукти. Смята се, че е успокояващ цвят.

Какво означава лилаво: Царственост. Мистерия. Пищност. Церемония. Креативност. Уникалност. Величество.
Да се отбележи: След като е най-скъпият произведен цвят (той е направен от трудно намираща се морска трева), лилавато често се  разглежда като „елитарно“. Обърнат е към децата и често се използва при пакетирането на бонбони и играчки.

Какви означава лого с цветовете на дъгата: Забавен. Безгрижен. Детински. Интернет. Многопрофилен. Власт.
Да се отбележи: Многоцветните и „дъгови“ цветни лого са сравнително нов феномен благодарение на мрежата и по-икономичния четирицветен печат. Представлява предизвикателство за оформяне на цветовете.

Вземайки пример от големите марки, също толкова важно е да изберем точната палитра, точната комбинация за нашия сайт или блог.

Кой е таргетът ни, за кого е предназначен сайтът ни, каква е тематиката му. От това много зависи какви съчетание от цветове да си направим.

От Еntrepreneur:

Възприетата целесъобразност може да обясни защо най-популярните цветове на колите са бяло, черно, сребърно и сиво … но има ли нещо друго, което обяснява защо няма много лилави електрически инструменти?

Едно от най-добрите изследвания по тази тема е Color Assignments  на Joe Hallock. Данните му показват някои ясни предпочитания на определени цветове в зависимост от пола.

Схеми на Hallock за предпочитани и антипатични цветове по пол

Как да изберем комбинации от цветове за проекта си 3

Как да изберем комбинации от цветове за проекта си 4

Схема на Hallock за предпочитани и антипатични цветове по възраст

Как да изберем комбинации от цветове за проекта си 5

Как да изберем комбинации от цветове за проекта си 6

Инструменти за избор на цветове

Полезни сайтове за избор на цвят

Удобен наръчник за комбиниране на цветове

От българския сайт Highviewart.com можем да погледнем тази страница.

Как да изберем комбинации от цветове за проекта си 7

Също там – имената на цветовете.

И една страница с перфектни комбинации на цветове от природата.

Цветова таблица в българската Уикипедия.

Да открием цветовете в Discovercolor

Инстументи за избор на схема цветове:

Adobe Color CC

Colorspire

Paletton

Colourlovers

Pictaculous

Gpeters

Colorexplorer

Colorotate

Colourgrab

Colrd

Заключение

Виждаме колко са важни подходящите цветови комбинации не само за външния ни вид, за нашите артистични произведения, но и за нашите проекти, сайтове, блог, лого, дизайни и др. С горе изброените онлайн инструменти се улеснява в много пъти изборът ни. И накрая една интересна инфографика, предоставена от Webpagefx, която е хубаво да разгледаме – психологията на цветовете и тяхната връзка с личността, чакрите, политиката, маркетинга. За всеки основен цвят.

Кликни върху нея, за да отвориш оригиналния размер.

Как да изберем комбинации от цветове за проекта си 8

Съдържание
Как да изберем комбинация от цветове за проекта си - инфографика
Име на публикацията
Как да изберем комбинация от цветове за проекта си - инфографика
Описание
Изборът на комбинации от цветове за нашия проект-сайт,апликация,дизайн,лого е от голямо значение.Тук няколко подсказвания по темата и инструменти.
Автор
Име на сайта
Ivytechnoweb.net
Лого на сайта
Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Оставете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.