Какво представляват цветовете на Pantone и как да ги използваме

Повече от 10 милиона дизайнери и производители по целия свят разчитат на продуктите и услугите на Pantone, за да помогнат за дефинирането, комуникацията и контрола на цвета от вдъхновението до реализацията.

От няколко години, ако говорим за Pantone, всички знаят, че имаме предвид света на цветовете. Повечето хора се сещат веднага за цвета на годината, който компанията Pantone избира на базата на проучване на модата и тенденциите, предвидени за следващата година. Какво представляват цветовете на Pantone и как да ги използваме?

Какво представляват цветовете на Pantone
Какво представляват цветовете на Pantone

Какво представляват цветовете на Pantone

Цветовете на Pantone са набор от нюанси, на които е присвоен уникален код, който позволява точното им възпроизвеждане. Можем да си го представим като система за стандартизирано съпоставяне на цветовете. Всеки човек има свое разбиране за „бледо лилаво“ или „небесно синьо“; вярно е също, че възпроизвеждането на цветовете силно зависи от носителя. Това е довело до нуждата от точна категоризация, както и до разработване на различни таблици и обозначения за различните повърхности. Тези таблици се използват в много области: от печат до интериорен дизайн и мода.

Днес в света на модата, дизайна, медийните компании съществува едно понятие – „цвят на годината“ или „цветови тенденции“. Известният институт Pantone – компания, която работи на пазара повече от половин век – определя модерните нюанси и набор от тонове за целия свят. Средният потребител познава Pantone чрез компютърните програми и приложения за редактиране на снимки. Това име се среща навсякъде, където хората имат работа с цветовата палитра.

Какво представлява цветовата палитра. на Pantone
Какво представлява цветовата палитра. на Pantone

В Pantone Color Institute има специалисти. които всяка година анализират международната икономическа и политическа ситуация. Те оценяват как се държат нациите, с какво са свикнали, какви нови тенденции се раждат в изкуството, творчеството и музиката. След задълбочено проучване на въпроса, експертите на института обявяват избора на цвят.

Компанията не просто разработва палитрите Pantone, тя цифровизира всеки тон и му дава конкретно име. В резултат на това сега, когато работиш с професионални програми, когато разработваш нов дизайн, намирането на правилния цвят е много по-лесно. В допълнение, Институтът редовно разработва опции за цветови решения (комбинации), за да развие добър вкус у хората на творческите професии.

Ветрилото с цветовете Pantone

През 1692 г. неизвестният художник А. Бугерт направил книга за използването на цвета в живописта. Това е ръководството, където намираме първия опит за организация и номенклатура на цветовете. Гледайки книгата на Boogert днес, е трудно да не се сетим веднага за мострите на Pantone.

Системата PMS (Pantone Matching System) е проектирана под формата на таблици с набор от референтни образци от различни нюанси, които са представени в специални справочници тип ветрило. Тези каталози имат почти перфектно качество на печат. Всеки цвят е номериран и има свое уникално име. Под плочите са основните бои, взети за получаване на нюанса и тяхното съотношение при смесване. Всичко е удобно и разбираемо.

Допълнителен символ „::“ (4 точки) маркира цветовете, които са налични за стандартното CMYK пространство, използвано за печат по целия свят. Те могат да бъдат възпроизведени и чрез цифрови графики.

Ветрилото с цветовете Pantone
Ветрилото с цветовете Pantone

Иконата с форма на пирамида се намира на плочите с онези цветове, които се възпроизвеждат в системата RGB. Тези нюанси се отразяват правилно от монитора на компютъра и цифровата камера, правилно се четат от скенера.

Има много опции за ветрило Pantone, които са предназначени за различни методи на печат. Знаем, че един и същ цвят (неговият нюанс) изглежда различно във всяка печатна технология, за всяка боя или материал. Затова са създадени стандартите на Pantone за лазерен, офсетов, ситопечат, за хартия с покритие и оригинална хартия, за текстил, конвенционални, пастелни и метални мастила.

Например скалата Pantone Formula Guide е подходяща за печат върху всякаква хартия, Process Color System е подходяща за офсет, а Color Bridge се използва за преобразуване на смесени тонове в RGB, CMYK и други. Стандартът Pantone Hexachrome е чудесен за 6-цветен печатен дисплей, докато Textile System се използва за печат върху текстил.

Различни опции за ветрило Pantone
Различни опции за ветрило Pantone

Универсалният език на цветовете на Pantone

Първата колекция Pantone е публикувана през 1963 г. Ето как е формулирана целта ѝ:

Създаване на универсален цветови език, който позволява на марките и производителите да вземат критични цветови решения на всеки етап от работния процес.

Към днешна дата Pantone е дефинирал 1867 собствени цвята за печатни графики (към които 294 цвята бяха добавени през 2019 г.) и 2310 цвята за мода, дома и интериора. Системата Pantone, Pantone® Matching System, не е първият и единствен опит за стандартизиране на езика на цветовете, но е най-известният. Съществува и системата Munsell, приета в Съединените щати, цветовата система RAL и HKS (немска).

Но да се върнем на Pantone:

Formula Guide е основното ръководство, най-използваното и продавано. Това са две мостри, с цветове за хартия с покритие и без покритие, предназначени преди всичко за тези, които работят в света на графиката и печата.

Основните ръководства са допълнени с тези на цветовете за метални мастила (Pantone Metallics), пастелни цветове (Pantone Pastels & Neons) и колекциите CMYK и Bridge, където се възпроизвеждат съответствията на четирицветните процесни цветове. Ръководството за CMYK, за разлика от Bridge, не е строго свързано с кодирането на Pantone Matching System.

За тези, които работят в света на модата и щампа върху платове, освен Pantone Fashion, Home + Interiors, има мостри, отпечатани върху памук. За тези, които се занимават с продукти (домакински артикули, потребителска електроника, играчки и т.н.), Pantone също произвежда мостри за печат на пластмасови материали, пластмасови чипове, съответстващи на системата за съпоставяне на Pantone.

Институтът за цветове Pantone и цветът на годината

Цвят Pantone на 2023
Цвят Pantone на 2023 г.

През 1986 г. се ражда Pantone Color Institute, отдел, който съветва дизайнери и марки относно използването на цвят. Днес цветът е все по-основен елемент в брандирането, визитната картичка, която незабавно предава значението и имиджа на една компания.

От 2000 г. насам цветът на годината се обявява всяка година, за 2023 г. цветът е Viva Magenta 18-1750. Цветът на годината се избира от група експерти – координирани от Pantone Color Institute – които „претърсват всяко кътче на земята в търсене на нови влияния по отношение на цветовете“. Цветът на годината всъщност е една от многото маркетингови кампании на американската компания.

Как цветът на годината влияе върху маркетинговите тенденции

Pantone Color Institute изучава тенденциите в цветовете през цялата година, за да вземе решение за следващия цвят на годината Pantone. Вземат се под внимание всички аспекти на обществото: мода, маркетинг, социални медии и дори политика. Нюансът, избран за цвят на годината, става все по-влиятелен в необятния свят на дизайна и маркетинга на марката.

Първият цвят на годината беше избран през 2000 г., но едва през 2007 г. прогнозирането на цветовата тенденция заживя собствен живот. В днешно време, когато се обяви нов цвят, Pantone предлага на любителите на цветовете набор от вдъхновяващи продукти и палитри с цветови комбинации, проектирани специално за съответния цвят. Стотици марки се заемат със задачата да проектират продукти с цвета на годината. 

През последните няколко години обявяването на новия Цвят на годината беше отразявано много в медиите. Блогъри пишат статии за това, как да използваме цвета; производители създават продукти в съответните цветове; графичните дизайнери създават шаблони за социални медии.

Как можем да включим цвета на годината в нашия бизнес?

Обширното изследване на цветовите тенденции, извършено от Pantone Color Institute, ни спестява часове маркетингови проучвания за нашия бизнес. Когато новият цвят бъде обявен през декември, проучваме как можем да го включим и използваме в производство, маркетинг, реклами.

Цветът на годината на Pantone е прогноза за цветова тенденция за потребителите, което означава, че е предназначен да се използва за потребителски продукти и дизайни, създадени за клиенти. Някои креативни марки обновяват външния си вид всяка година според новия цвят, но повечето фирми не могат да се справят с толкова много промени.

Цветът на годината е предназначен да се използва за маркетинг и създаване на продукти, а не непременно за ребрандиране. Това означава, че можем да създаваме реклами с новия цвят, без да променяме логото или цветовете на марката. В социалните медии при използване на тези цветове, можем да публикуваме с хаштаг с името на цвета Pantone на годината.

Някои творчески идеи за цвета на Pantone за 2023 – Viva Magenta

 • Компаниите за облекло могат да проектират някои облекла във Viva Magenta.
 • Компаниите за грим могат да създадат колекция Viva Magenta.
 • Бизнесът за торти и десерти може да създаде някои деликатеси от Viva Magenta.
 • Графичните дизайнери, които продават готови за използване дизайни, могат да създадат някои шаблони Viva Magenta или графики за социални медии.
 • Viva Magenta може да се включи в домашно приготвени продукти и декоративни щампи.
 • Интериорните дизайнери могат да предложат Viva Magenta декоративни елементи на своите клиенти.
 • Мърчандайзинг компаниите могат да предложат продукти на Viva Magenta.

Преглед на цветове на Pantone за годините 2020 до 2023 г.

Да си припомним накратко цветовете на Pantone за последните години и с какво ги свързваме.

2020: Класическо синьо 19-4052

Classic Blue от 2020г.
Classic Blue от 2020г.

Когато се навлиза в изцяло ново десетилетие, Classic Blue пристига, за да придаде усещане за надеждност и увереност. Това наситено синьо е класическо, елегантно и вечно. Усещането, което този цвят дава на зрителя, е малко изненадващо, тъй като това е цвят, който сме свикнали да имаме около нас.

Според Институт Pantone точно това е била основната идея. Да имаме цвят, който се откроява, като същевременно е познат. Дава на всеки усещането за добра основа на вяра и мир.

2021: Ultimate Gray 17-5104 и Illuminating 13-0647

2021: Ultimate Gray 17-5104 и Illuminating 13-0647 от 2021 г.
2021: Ultimate Gray 17-5104 и Illuminating 13-0647 от 2021 г.

Това е вторият път за 21 години, в който институтът Pantone избира два цвята вместо един. Докато завършва една от най-странните години в новата история, цветът на годината на Pantone просто трябваше да последва примера и да бъде също толкова неочакван.

Комбинацията от солидно и надеждно Ultimate Grey -средно, студено сиво и Illuminating – светло, лъчезарно, топло жълто, е празник на човешкия дух. Хората търсят някакъв вид стабилност и увереност, като същевременно се стремят към надежда.

2022: Very Peri 17-3938

Very Peri 17-3938 за 2022 г.
Very Peri 17-3938 за 2022 г.

Very Peri е синьо с виолетови и червени нюанси – цвят на зеленика. Съчетава консистенцията на синьото с вълнението на червеното. Този нов цвят е създаден специално като начин за въплъщение на личната креативност и изобретателност. След две години на интензивна промяна, Very Peri е изцяло нова лична реалност за всеки.

Има по-нова, по-преплетена реалност между нашето физическо и цифрово пространство. Нашата креативност се разшири поради необходимост и Very Peri беше тук, за да го изрази и да го отпразнува.

2023: Viva Magenta 18-1750

Viva Magenta 18-1750 за 2023 г.
Viva Magenta 18-1750 за 2023 г.

Цветът на годината на Pantone, Viva Magenta 18-1750, вибрира с жизненост и сила. Това е нюанс от природата, произхождащ от семейството на червените и изразяващ нов сигнал за сила. Изобилието му насърчава радостно и оптимистично празнуване. Това е цвят, който е дързък, пълен с остроумие и включващ всичко.

Заключение

Защо да използваш PMS (Pantone Matching System) за твоята марка?

Науката е показала, че хората са много чувствителни към цветовете. Редица проучвания показват, че някои цветове могат да стимулират вземането на решения и да повлияят на настроението на хората. Маркетолозите знаят това от години, а художниците дори много преди тях. Използването на Pantone цветовете помага в следното:

 • Психология – Вдъхване на настроение, усещане и характер, които искаш да бъдат свързани с твоята марка.
 • Оригиналност – Възможност за ръчен избор на специфични и уникални цветове, които са значими или особено мощни.
 • Точност – Крайният печатен продукт и всички репродукции ще имат точно същите цветове, които са избрани.
 • Разпознаване – Специфичните цветове могат да създадат познаваемост на марката, разграничаване от конкуренцията и доверие.
 • Последователност – Цветовете на марката ще съвпадат във всички платформи, продукти и печатни материали.
 • Лоялност – Последователността във времето установява познаване, авторитет и надеждност.

Виж още: Как да избереш комбинация от цветове за проекта си – цветова схема

Безплатно ли е за използване Pantone?

Самата система е свободна за използване. На компютъра или смартфона можеш да използваш уебсайта на Pantone и други безплатни онлайн инструменти. Извън това книгите за цветовете и други продукти, инструменти и членство са срещу заплащане.

Забележка: ако решиш да не купуваш книгите на Pantone, ще разчиташ на точността на монитора за съвпадение на цветовете, а мониторите са изключително различни по начина, по който показват цветовете. Важно е да калибрираш правилно монитора си. Можеш уверено да разчиташ на продукти на Apple като смартфони и таблети.


Exclamation mark

Препоръчани ресурси:

 1. Правила за използваемост в работата на дизайнера (usability)
 2. Какво е невромаркетинг: техники и примери
 3. Как да избереш комбинация от цветове за проекта си – цветова схема
Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.