Как да изтриеш неизтриваем файл в Windows 10 и 11

Понякога се случва, че някой файл се е заключил по някаква причина или с програма и е станал неизтриваем, дори не можеш да го преименуваш.

Вчера отново ми се случи тази неприятна история. Създавайки PDF файл от уеб страница, се получи много дълго име, което Adobe Acrobat не може да обработва и създава нещо, което не може да се чете, не може да се изтрие, не може да се преименува. При предишните подобни случаи успявах да изхитря Windows, но сега не стана веднага. Опитах различни методи, докато успея. Затова реших да ги опиша, за да знаеш как да изтриеш неизтриваем файл в Windows 10 и 11.

Публикацията е обновена на 21.03.2024.

Изтриването на неизтриваем файл може да бъде предизвикателно, но има няколко метода, които можеш да опиташ:

Как да изтриеш неизтриваем файл в Windows 10 и 11
Как да изтриеш неизтриваем файл в Windows 10 и 11

Когато файлът се използва от друг процес

В много случаи не може да се изтрие файл, просто защото се използва от друг процес. Това е най-лесният за разрешаване и най-често срещан проблем. Възниква, когато програма или системен процес държи даден файл „зает“, предотвратявайки премахването му. Обикновено всичко се разрешава чрез стартиране на Диспечера на задачите (Task Manager) и намиране на процеса, който използва даден файл. Ако не може да се открие процеса, рестартиране на компютъра ще освободи файла и можеш да подадеш команда за изтриването му.

В случай, че не успееш, не трябва да се притесняваш, когато има много удобни безплатни приложения, които ти позволяват да изтриваш неизтриваеми файлове.

Промяна на разширението на файла

Един от начините да се опиташ да изтриеш неизтриваем файл, е да промениш разширението му. Можеш да преименуваш файла с различно разширение, като например .TXT или .JPG. След това може да се опиташ да го изтриеш.

В много случаи обаче, на блокирани файлове, преименуване не може да се извърши.

Проблеми със собствеността на файла

Ако Windows дава грешка, че нямаш правата да изтриеш файл, това трябва да е проблем със собствеността. Много файлове в Windows не са записани като собственост на твоя акаунт. Даже не можеш да имаш пълни права над тях и като Администратор. Може да са на друг потребителски акаунт или да са от типа файлове с пълни права над тях само на Trusted Installer. Ако си администратор на компютъра, можеш да прехвърлиш в твоя собственост файл на Trusted Installer и да го изтриеш. За това писах в тази публикация: Как да изтриете файлове, защитени от TrustedInstaller или System, в Windows [видео]

TrustedInstaller е вграден потребителски акаунт във версиите от Windows 7 нагоре. „Правата“ му се разпростират до редица системни файлове, включително някои в папката Program Files, папката на Windows и дори папката Windows.old, която съдържа предишната ти версия на Windows.

Направено е умишлено, защото някои потребители с администраторски акaунт са прекалено сигурни в себе си и могат да объркат нещата.

Изтриване на заключения файл с помощта на командния ред на Windows

Първата стратегия, която те съветвам да използваш, е да принудиш изтриването на заключения файл с помощта на командния ред на Windows. Той е еднакъв във всички издания на Windows. Ако е бил заключен от някоя програма, след това е необходимо да се рестартира компютъра.

За да използваш Prompt на командите, иди в папката, където се намира заключеният файл. Сега отвори Command Prompt, като въведеш това име в полето за търсене на Start и кликнеш върху първия върнат резултат.

Сега въведи командата:

del /f

на екрана на Prompt, остави едно празно място и без да натискаш клавиша Enter, плъзни иконата на файла, който искаш да изтриеш, в прозореца след това празно място.

Изтриване на заключения файл с помощта на командния ред на Windows
Изтриване на заключения файл с помощта на командния ред на Windows

След това натисни Enter и Windows трябва да може да изтрие файла без никакви проблеми.

Command Prompt изтрива файла
Command Prompt изтрива файла

В случай, че не става с влачене на иконата на файла, можеш да изкопираш пътя до него и да го поставиш след del /f .

Иди с мишката върху файла и с десен бутон намери Copy as path или използвай комбинацията CTRL+SHIFT+C.

Copy as path
Copy as path

След това копираната връзка до файла за изтриване я постави в полето на Prompt на командите, както е обяснено по-горе.

Изтриване на неизтриваем файл
Изтриване на неизтриваем файл чрез връзка в Prompt на командите

Изтриване на неизтриваем файл с LockHunter

Ако предишният начин не е разрешил твоя проблем, можеш да вземеш под внимание използването на програма на трета страна, като LockHunter. Тя е безплатна и лека програма, която се интегрира в Windows File Explorer и ти позволява да изтриеш заключен файл, като просто кликнеш с десния бутон върху неговата икона.

Изтегли програмата от линка. След това я инсталирай. За да отключиш файл с помощта на LockHunter, първо иди в папката, която съдържа въпросния елемент, кликни с десния бутон върху неговата икона и избери Какво заключва този файл? (What’s locking this file?)от контекстното меню. Сега натисни бутона Yes в следващия прозорец и изчакай програмата да анализира състоянието на файла. След няколко секунди трябва да видиш името на софтуера, който предотвратява изтриването на елемента или че няма такъв.

Изтриване на неизтриваем файл с LockHunter
Изтриване на неизтриваем файл с LockHunter от контекстното меню


За да отключиш и изтриеш файла, натисни Unlock It! и впоследствие върху бутоните Yes и Delete it!.

Изтриване на неизтриваем файл с LockHunter-
Изтриване на неизтриваем файл с LockHunter

В повечето случаи тази операция трябва да е достатъчна, за да се отървеш от нежелания файл завинаги. Ако изтриването не е успешно, виж дали файлът няма да бъде изтрит при следващото рестартиране на Windows: за да наредиш тази операция, първо кликни върху бутона Other…, разположен в горната част, а след това върху елемента Delete on next system reboot, който се вижда в появилото се меню.

Изтриване на неизтриваем файл с IObit Unlocker

Когато попаднеш на такъв файл, който не може да бъде премахнат с инструментите досега, опитай да използваш IObit Unlocker за отключване. След това можеш да го отваряш, преименуваш, копираш или преместваш лесно.

IObit Unlocker е също добър инструмент, предназначен за проблеми със заключване на файлове и папки. Той прекратява всички процеси, свързани с неизтриваемите елементи.

Ето как да използваш IObit Unlocker, за да изтриеш неизтриваеми файлове.

Изтегли и инсталирай IObit Unlocker от този линк.

В прозореца при отваряне на програмата можеш да плъзнеш и пуснеш файла, който искаш да изтриеш, или пък да кликнеш с десния бутон върху файла и от контекстното меню да избереш iObit Unlocker.

Изтриване на неизтриваем файл с IObit Unlocker-
Изтриване на неизтриваем файл с IObit Unlocker от контекстното меню

След като файлът бъде добавен в прозореца и се окаже, че е заключен, избери пункт от падащото меню Unlock, например Unlock & Delete – Отключване и изтриване.

Изтриване на неизтриваем файл с IObit Unlocker--
Изтриване на неизтриваем файл с IObit Unlocker

Изтриване на неизтриваем файл с Wise Force Deleter

Друг софтуер, който ще ти позволи ефективно да изтриеш заключен файл в Windows, е Wise Force Deleter. Това е малка безплатна програма, съвместима с всички издания на Windows.

Изтегли Wise Force Deleter и я инсталирай.

Изтриването на файл с Wise Force Deleter е много просто: всичко, което трябва да направиш, е да плъзнеш иконата на неизтриваемия елемент в прозореца на програмата, да го избереш и да натиснеш бутона Unlock & Delete (Отключване и изтриване).

Изтриване на неизтриваем файл с Wise Force Deleter
Изтриване на неизтриваем файл с Wise Force Deleter

Като допълнителна информация: Моят проблем с неизтриваемия PDF файл с дълго име разреших точно с тая програма.

Заключение

Важно е да обърнеш внимание, че изтриването на неизтриваем файл може да бъде рисковано и трябва да се предприемат предпазни мерки. Преди да използваш някой от горепосочените методи, се увери, че си запознат със съдържанието на файла и с последиците от неговото изтриване.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.