Трудно ли е да се води блог?

Да почнеш ли блог, имаш идеи, но не знаеш дали е трудно или не толкова

Има хора, които си мислят, че е лесно да станеш блогър. Създаваш съдържание на колене, публикуваш го и ще станеш популярен и известен. Но не всеки разбира тънкостите в началото на пътуването. По-долу ще ти кажа как се води блог, как да управляваш своя блог и какво трябва да пожертваш, за да се развива той и да расте. Тъй като водя моя активно повече от 7 години, мога да направя някои изводи.

Трудно ли е да се води блог?
Трудно ли е да се води блог?

Защо да се води блог е като работа?

Наистина има голяма група хора, които прекарват по-голямата част от времето си в работа в блога, така че това ги прави блогъри на пълен работен ден.

Да бъда блогър на пълен работен ден наистина е една мечта, но тя идва със своите недостатъци.

Ето някои истини за това да си блогър на пълен работен ден и неща, за които изглежда никой никога не говори.

1. Трябва постоянно да генерираш ново съдържание

Всеки ден или през ден, в зависимост от това кой колко често публикува материал, трябва да измисляш теми за своите публикации. Добре е, ако имаш много идеи или истории в главата си, които можеш да разкажеш на абонатите си.

Но се случва и обратното: искаш активно да развиваш блог и да създаваш съдържание, но просто нямаш идеи. Тогава настъпва творческа криза. Някои могат да я преодолеят и търсят варианти за генериране на теми, докато други просто се отказват от воденето на блог.

Има и моменти, когато имаш много неща на ум. Но се създава хаос от идеи и не можеш да ги организираш. За това е необходим редакторският календар, в който са разписани темите за следващ период.

2. Няма сигурност, че блогът ще бъде успешен

В началото на своето пътуване, когато току-що стартираш блога, не можеш да си сигурен, че тя ще даде очаквания резултат. Трябва да продължиш да си много активен известно време, за да видиш резултати. Защото в блоговете вече има много конкуренция.

Всеки ден се появяват десетки, може би стотици нови блогъри. Освен това почти всички теми вече са заети. Следователно съмненията, дали ще бъде възможно да се развие добре твоят блог, не са неоснователни.

3. Трябва да отделиш много време

Блогът е твоето създание, което изисква необходимото внимание и значително време. Това е при условие, че имаш конкретна цел и искаш да я постигнеш.

Целта често е да се надгради личната марка и блогът да донесе клиенти, партньори и т.н. Затова трябва активно да поддържаш страницата си. Когато нещата започнат да се получават и се появят резултатите от работата ти, ще получиш добра мотивация да продължиш. Мисля, че това е вярно за много хора.

4. Блогърите никога не си вземат отпуск

Без значение каква е нишата на твоя блог, блогърите никога не си вземат истински отпуски. Това е отчасти, защото блогърите никога не се изключват, но и защото в много ниши празниците са причина за създаване на най-доброто съдържание в блога. Това е още по-вярно, ако си travel блогър.

Блогърите винаги снимат, пишат в Instagram, туитват, водят бележки, изготвят публикации в блогове и отговарят на имейли. След като започнeш, е почти невъзможно да спреш, освен ако не вдигнеш ръце и не се откажеш.

5. Блогърите почти никога не разполагат с нужното време за създаване на публикации

Мечтата ми е да прекарвам цял ден в уютни кафенета, пишейки публикации в блогове.

По-голямата част от времето блогърите прекарват в срещи, представяне, редактиране, анализиране, популяризиране, мозъчни атаки, създаване на криейтиви, видео. Всички тези неща са приятни, но на писането на действителни публикации би трябвало да се определи повече време.

Виж още: Дейност по създаване на съдържание за блог и управлението му

6. Блогърът упражнява много натиск сам върху себе си

Повечето блогъри оказват голям натиск върху себе си. Когато си единственият лично отговорен за блога си, е много задължаващо.

Ако блогът се справя добре, тогава е супер. Но ако се справя зле, ти си единственият виновен. Всичко, което се случва, както добро, така и лошо, е 100% на твоите плещи.

7. Трябва да четеш много други блогове

Винаги съм изумена, когато говоря с блогъри, които не четат други блогове. Нали трябва да водиш блог, който самият ти би искал да четеш. Ако не знаеш какви блогове обичаш да четеш, как да разбереш какво да пишеш? Мотивацията и идеите идват, когато се обогатява човек със знание. Не казвам, че трябва да копираш от други блогове, но те могат да бъдат чудесен източник на вдъхновение.

Чета блогове на различни теми. Чета всичко от SEO и маркетинг блогове, дизайн, уебдизайн, лично развитие, блогове за блогове и, разбира се, много блогове за пътувания.

Научавам нещо ново от всеки блог, който чета, и въпреки че може да отнеме много време, това е част от творческия процес.

Трябва да четеш много други блогове
Трябва да четеш много други блогове, автор Ivan Samkov

8. Да работиш сам е трудно

Да работя сама е едно от най-трудните неща в блога за мен. Блогъри се коментират, разменят идеи, планират и споделят. Но накрая всеки има свои собствени блогове, за които да се тревожи, и в крайна сметка са сами в големия свят на блоговете.

Липсва ми екип и други хора, на които да разчитам. Трудно е да се намерят хора, които да споделят този ентусиазъм и да успеят да станат част от екип с обща цел.

9. Трябва да си гъвкав, отворен за промяна и желание да учиш

Добрият блогър е много гъвкав с мислите, идеите, плановете и времето си. Нещата се променят бързо в света на блоговете.

Читателите на блогосферата имат кратък период на внимание и съдържанието трябва да се развива достатъчно бързо, за да бъде в крак с интересите на хората. Това означава, че нещо може и да е работило преди 3 месеца, но няма да работи днес. Трябва да разпознаваш промяната в тенденциите и бързо да се адаптираш, за да си в крак с това, което хората искат.

10. Блогът може да бъде конкурентен

Както всички малки индустрии, блоговете могат да бъдат невероятно конкурентни. Може да е лесно да бъдеш пометен в този конкурентен свят, но е също толкова лесно да го игнорираш.

Следи какво правят другите хора, но не позволявай това да повлияе на работата ти.

11. Можеш да се изгориш и да изоставиш блога си

Забелязвам ситуации, когато хората активно поддържат страница за определен период от време. След това идва паузата.

Понякога просто ти свършва енергията да правиш повече съдържание или въображението ти за нов материал просто се е изчерпало. Тогава блоговете просто биват изоставени. Добре е, ако блогърът го съживи след известно време. А това е трудно осъществимо. Защото ако минат няколко месеца без да поддържаш блога, читателите ти те забравят.

Това са трудностите при воденето на блог, които идентифицирах. Разбира се, те за всеки са различни. Описах тези, които забелязах през времето, откогато поддържам моя блог.

Виж още: Онлайн дневник: какво е и какви са разликите с професионалния блог

Заключение

Воденето на блог може да бъде както лесно, така и предизвикателно в зависимост от различни фактори като твоите умения за писане, познания по темата и платформата, която използваш. Самото писане на публикация в блог може да не е твърде трудно, ако си запален по темата, но поддържането на успешен блог изисква последователност, креативност и популяризиране. Освен това фактори като оптимизиране на търсачките, разбиране на своята аудитория и поддържане на информация за тенденциите също могат да повлияят на нивото на трудност. Като цяло, въпреки че воденето на може да бъде удовлетворяващо и приятно занимание, то изисква отдаденост и усилия, за да бъде успешно.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.