Лесен начин да свържеш компютър и смартфон през браузър – чрез модерния Opera става още по-лесно

Лесен начин да свържеш компютър и смартфон през браузър

Ще ти покажа как с браузър Opera Touch за мобилни устройства, оптимизиран за използване с една ръка и с функция Flow, можеш да свържеш компютър и смартфон. Той не е новост, но е възможно да не го познаваш и използваш.

В моята дейност постоянно търся начин за бързо прехвърляне на връзки и файлове между компютър и смартфон. Вече от години използвам Opera браузър, който е много иновативен. Разработчиците често го допълват с нови възможности.

Една от най-полезните от последните години е My Flow. Тя се използва с участието на уеб браузър за смартфони със специални функции, наречен Opera Touch.

Основни характеристики на Opera Touch, които го различават от другите браузъри

Opera Touch има основно 3 характеристики, които го отличават от другите браузъри за смартфони:

– оптимизиран е за използване с една ръка;
– има възможност за търсене в интернет от всяка отворена страница;
– функцията Flow, която позволява свързване на Opera браузър на компютър ти с Opera Touch на смартфона или таблета ти.

С тази последната можеш да сърфираш по синхронизиран начин от единия на другия, сякаш използваш едно и също устройство.

Тази възможност на Opera напомня функцията за синхронизирани раздели на Chrome. Но предимството тук е, че е по-практично откриването на страницата със синхронизации. И големият плюс за системата Flow е, че тя не се свързва с акаунти и пароли, а използва незабавна връзка чрез сканиране на QR кода. С това се избягва задължението за вписване (регистрация) в браузъра и връзката се осъществява удобно и бързо.

Как да използваш тази възможност на Opera Touch?
Opera Touch може да се изтегли за iPhone и Android от съответните фирмени Store.
За Android, иди на този линк.

След инсталиране и стартиране ще забележиш различния интерфейс в сравнение с други браузъри за Android.

Най-напред се започва с настройките. Плъзгайки надолу, стигаш до Навигация. Там можеш да избереш по какъв начин да сърфираш с браузъра – Стандартно или с Бутон за бързо действие.

Избор на начин на сърфиране - как да свържеш компютър и смартфон

Най-напред ще разгледам стандартното сърфиране.

Кликни на Започнете да сърфирате.

Разделът, който се отваря, показва лента за търсене в горната част и отдолу най-посещаваните сайтове.

Долу в дясно се намира иконата на браузъра.

Влизане в My Flow, настройки и в историята на Opera

За да влезеш в My Flow, кликни на иконата. Открива се прозорче със списък с възможности:

  • My Flow,
  • История,
  • Поверителен режим,
  • Сваляне,
  • Помощ
  • и Настройки за браузъра.

Възможност My Flow, история , настройки

В настройките можеш да включиш защита от зловредни софтуери, блокиране на реклами и изскачащи страници, и много други.

Когато отидеш на My Flow, на трите точки горе вдясно ще се отвори Свързване към компютъра, където е обяснено как да стане свързването чрез QR кода. Естествено трябва да имаш свален и стартиран браузър Opera на компютъра. Opera Flow може да се използва от версията Opera 52 и по-новите за компютър.

Свързване с Opera на компютъра

 

На първия раздел на Opera Touch долу вляво има икона в квадратче. Когато кликнеш на нея, се отварят разделите, отворени в браузъра на компютъра ти.

Раздели от компютъра

На компютъра отвори Opera и натисни бутона със стрелка, разположен в лявата лента. Ако не го намираш, иди на трите точки на лявата лента на Opera–>Специални функции–>Сложи отметка на My Flow.

В раздела, който се отваря, иди на настройките горе вдясно и в новия прозорец натисни бутона Connect your phone. Ще се покаже голям QR код.

С телефона отворен на Opera Touch сканирай QR кода, за да установиш връзката между смартфон и компютър.

Лесно прехвърляне на връзки и съобщения, когато свържеш компютър и смартфон чрез My Flow

Когато отвориш сайт с помощта на Opera на компютър, на адресната лента се появява иконата със стрелка Flow, която ще ти позволи да добавиш този сайт към списъка Flow.

Можеш да го направиш и в лявата лента на Opera, в прозореца, който отваря My Flow. Ето пример:

Изпращане в My Flow

На мобилното устройство, когато си върху отворена уеб страница (във всеки мобилен браузър), която искаш да изпратиш към компютъра или към друго мобилно устройство, свързано с Flow, просто кликваш да я споделиш и използваш за целта Flow на Opera Touch.

След това потокът уеб страници се споделя между компютър и мобилен телефон и става като обща дъска, където се съхраняват сайтовете, запазени с помощта на бутона Flow.

Забележи: Функцията Flow е замислена като чат, в който двамата събеседници сa смартфон или таблет и компютър, които могат да обменят съобщения. Защото през прозореца Flow е възможно да се изпращат текстови бележки и съобщения, които да се запазят, като се използва Opera, точно като в споделена тетрадка.

 
Ако се притесняваш за връзката, знай че Opera Flow използва криптиране от край до край, за да споделя линкове и съобщения (и евентуално изображения, видеоклипове) между настолните версии на Opera и Opera Touch на мобилни устройства.

В опциите на Flow естествено има възможност за изчистване на всички споделени съобщения и връзки.

Работа с Бутон за бързо действие

Сега ще видим как се действа с втория бутон.

Иди на Настройки, отварящи се с бутонa с иконата на Opera долу вдясно на смартфона. След това на Навигация в големия списък на Настройките. Смени я от Стандартно на Бутон за бързо действие.

Сега в долната част на всяка страница ще се появява лилав бутон с три черти, който остава видим при отваряне на всеки сайт. Този бутон се използва за бързо отваряне на раздела за търсене и е една от специалните функции на браузъра Opera.

Opera Touch има навигационни контроли в долната част на интерфейса, за да оптимизира използването с една ръка. Благодарение на централния бутон с трите черти, лесен за натискане с палец, можеш директно да получиш достъп до последните раздели, Flow раздела и функцията за търсене (и гласово търсене ).

Като задържиш натиснат централния бутон, можеш, без да сваляш пръста си от екрана, да превключваш от един отворен раздел в друг, да изпращаш сайт на Flow, да избираш друг сайт или да затваряш раздела.

Действие с бързия бутон

Заключение

Opera предлага много удобства, освен функцията Flow. Да не забравяме нейния VPN, който е безплатен и неограничен, възможността за моментални снимки на екрана, запазване на отворената уеб страница каквато я виждаш в PDF формат, вградено блокиране на рекламните съобщения и др. Заслужава си да го имаш на компютъра, дори като вторичен браузър. Аз го използвам като основен, защото за разлика от Chrome е по-бърз и може да поддържа огромно количество отворени раздели, също и за гореизброените му предимства. Освен това има възможност да включва разширения, както свои – Opera Addons, така и тези на Chrome Store.

 

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.