Deep Web и Dark Web – скритото лице на интернет, инфографика

Deep Web и Dark Web - скритото лице на интернет-

Сигурно си мислим, че щом нещо не можем да открием в интернет с Google, то не съществува. Толкова мощна ни се струва търсачката и толкова резултати намира в отговор на нашите запитвания.  Но истината е, че това е минимална част от информацията, която се съдържа в световното уеб пространство. Съществува и неговото друго, скрито за обикновения посетител, лице. Тук ще стане дума за Deep Web и Dark Web.

Разлика между явната и скритата уеб мрежа

Основният ключ за разбиране на разликата между различните видове на световната мрежа, е индексирането, което е фундаментално за търсенето на информация. Ако нещо е индексирано, то е публично и може да се открие – поставяш въпроса на търсачката и тя ти изкарва откриваемото съдържание.

Говорейки за неиндексираната част на интернет, тъй като вече е доста известно нейното съществуване, често се бъркат два термина. Наистина и Deep Web и Dark Web са недостъпни с нормалните търсачки. Достъпът до тях е по специален начин. Но има разлика в двете понятия. Да разгледаме мрежата в нейната цялост. Стандартно я представят като айсберг с явна и подводна част. Използвах фотомонтажа на Uwe Kils и Wiska Bodo, за да поставя върху него термините на местата им.Deep Web и Dark Web - скритото лице на интернет 1

Clear Web

Clear Web или Clear Net – това е познатата ни част от мрежата, достъпна на всички, индексирана от търсачките. Според някои изследвания, тя е 5-6 % от целия Internet. Тоест, с търсачките или направо набирайки името на сайта, можем да достигнем до дребна част от информацията в мрежата. Наричат тази част още Surface Web.

Възможно е някоя страница да не е индексирана от Google, но да е индексирана от други търсачки, например Bing, DuckDuckGo… Може да се открият много качествени неща с други търсещи мотори, но това отново не е Deep Web.

Или  Surface Web  е:

 • достъпен;
 • индексиран за търсачките;
 • с малко нелегална активност;
 • относително малък като размер.

Deep Web

Под това понятие се разбира цялата част от световната дигитална мрежа, която не е достъпна директно за потребителите и не е индексирана от търсачките.

Не е задължително всичко в тази огромна част от мрежата да е свързано с престъпни намерения. Тя не е нелегална по смисъл. Напротив. В Deep Web са например затворените групи на Facebook, фирмени сайтове, бекъп сървъри, страници с пароли или с достъп на заплащане. Може да се скрият страници от търсачките, но все пак те са достъпни с протокола http или https за своите собственици. Знаеш паролата и влизаш в своята група FB. Тоест, тя е достъпна за потребители чрез обикновения браузър. Същото се отнася и за данните на потребители на Dropbox, Google Drive и подобни облачни структури, които не са достъпни всеобщо, но собствениците могат да ги ползват свободно.

Разбира се, че тук може да се крият много нелегални и престъпни съдържания. Най-елементарните, от които са пиратските копия на филми, на музика и др.

Достъпната по един или друг начин част на мрежата можем да означим така:

Ниво 0 – Common Web

Общата част на мрежата, която обхваща сайтове, като Wikipedia, Facebook, Youtube и подобни.

Ниво 1 – Surface Web

Достъпната за търсачки, открита и на повърхнината част на интернет.

Ниво 2 – Bergie Web

Това е последното ниво, вече трудно, но все пак достъпно, част от Deep Web. Намираме всички сайтове, които нарочно не са дадени за индексиране от търсачките, но могат да се достигнат с нормални браузъри. Например тук са блокирани от DMCA  (Digital Millenium Copyright Act) сайтове, както и някои портали, които могат да съдържат повече информация, за да получим достъп до Deep Web (сред най-известните обикновено се споменават като пример Reddit – където има пространства по интереси и голяма свобода на изразяване и 4chan  асоциирано с различни интернет субкултури и в частност на Anonymous, Alt-Right, проекта Chanology).

Един зловещ пример:

Следобедът на 21.03.2017, 24 часа преди атентата в Westminster, е публикувано съобщение на платформата 4Chan, което би могло да има нещо общо с това, което се случи в Лондон.

Можем да обобщим какво съдържа „горната част“ на Deep Web:

 • не „линкирано“ съдържание, т.е. към което няма линкове за директен достъп. Или знаеш точния адрес или нямаш достъп;
 • съдържания, които са скрити с парола, login, платен достъп;
 • съдържания „no-robots“, т.е. сървъри и интернет страници, които не са индексирани, софтуерите-роботи на Google не влизат в тях, защото са с конфигурация noindex или с достъп чрез код captcha;
 • динамични съдържания, които се създават по искане на потребителя, или още не са индексирани;
 • съдържания, за които някои потребители нямат нужното технологично ниво или инструментите, за да ги открият, независимо дали страниците са индексирани или не. Пример – ако сайтът е затъмнен от органите на дадена държава заради пиратско съдържание или заради отрязани права на населението, то до него може да се получи достъп чрез VPN връзки, но пак чрез нормален браузър.

Ако търсиш стари версии на страници, или заличени по някаква причина информации, опитай проекта Архив на Интернет. И едно място, където можеш да намериш много търсачки на различна иформация в Deep Web.

Deep Web и Dark Web - скритото лице на интернет 3

Или Deep Web е:

 • достъпен чрез пароли, криптиране, софтуер за gateway;
 • не е индексиран за търсачките;
 • малко нелегална дейност
 • огромни размери и бърз растеж.

И сега да навлезем в Layer Cake, да слезем в най-дълбокото ниво на Deep Web.

Dark Web

Една не малка част от мрежата, за която вече често се говори, почти легендарна, но реално съществуваща. Вътре в Deep Web, в тази нейна част, има нарочно и по сигурен начин скрити сайтове. Анонимността е закон.

За това парче от уеб пространството, в голяма степен нелегално и криминално, не може да се използва обикновен браузър за достъп. Трябват други инструменти – браузър Tor (ахроним на “The Onion Router”) и подобни, връзки VPN – Virtual Private Network и още други. Популярно е и съвместното използване на Tor и VPN, защото ползвайки Tor, не могат да те проследят, но все пак интересуващите се организации виждат, че ползваш този браузър и се досещат защо. Ако го правиш през VPN обаче, не се разбира че сърфираш с Tor.

Dark Web има и други търсачки, които на пръв поглед като интерфейс и функционалности са далеч назад от Google, но вършат своята работа: i2P, JonDonym, Freenet.

Freenet е много стара мрежа, разработва се от 2000 г. Целта й е да предостави на потребителя абсолютна свобода, без да мисли за последствията.

I2P или Проектът „Свободен Интернет“ – малко по-нова – от 2003 г. С нея се влиза във всеки сайт в режим невидимост, т.е. не може да се определи кой е твоят IP.

Deep Web и Dark Web - скритото лице на интернет 6

 

Tor – най-популярната мрежа на Darknet. Няма главна страница, но е заменена от hidden wiki. Преди всичко, влизайки, трябва да се знае адреса на този сайт, подобен на Wikipedia, но в действителност списък на други hidden – скрити сайтове, разделени по категории.

Deep Web и Dark Web - скритото лице на интернет 4

Вижда се, че всички линкове завършват на „onion“ и изглеждат различно от обикновените линкове.

Tor браузър произлиза от Firefox и ни позволява достъп до Dark Web използвайки системата TOR – The Onion router. Отнася се за технология за криптиране на нива. Например, ако трябва да изпратя някакво скрито съобщение на някого, то се криптира на пластове и всеки от тях постепенно се маха, минавайки през междинни точки – възли. Точно като люспите на лук. Виж и основното изображение в началото на публикацията.

Deep Web и Dark Web - скритото лице на интернет 5
Как работи Tor , източник на изображението Commons Wikimedia

В тази дълбока част на световния океан – Мрежата – се намира всичко най-лошо, нелегално и криминално – грозни филми, наемни убийци, дрога, гадни забавления, продажба на органи, оръжие и много друго. Място за най-болните умове на планетата. Плаща се с bitcoin – дигиталната валута на Интернет. Генерират се обороти от милиарди долари.

Например:

David Ali Sonboly, убиецът от Мюнхен от 22 юли 2016, купил оръжието точно от тези сайтове. Продавачът от Марбург дори се хвалел, че точно той е продал оръжието за нечовешкото престъпление.

Наистина в някои държави се наблюдават много от скритите сайтове и се затварят някои от TOR сървърите. Затворен през 2013 г. е бил и известният най-голям магазин за дрога Silk Road. Но това не пречи да се отварят постоянно и веднага затворените злокобни сайтове.

Ако случайно проявиш любопитство да влезеш в Dark Web и не си опитен там, съветвам да не се задържаш много, по-точно  “Don’t try this at home” – не го и опитвай нито от дом, нито от службата, нито от хотела. Може да попаднат на теб организации като ФБР, Еуропол, SIS и др.
По-лошо – хакери експерти да надушат, че си нов („NOOB“ ) и да инфектират
компютъра ти, да откраднат чувствителни данни и да те рекетират.

 

Не се заблуждавай да влезеш дори от факта, че Едуард Сноуден и революционни активисти използват Deep Web за да избегнат цензурата и контрола.

Даже Facebook създаде домейн на TOR мрежата, за който иска да има анонимен достъп до социалната мрежа, без да оставя следи на сървъра на Facebook. Адресът е: https: //facebookcorewwwi.onion/.

Има и други нормални сайтове на мрежата Onion като търсачката Duckduckgo (http://3g2upl4pq6kufc4m.onion/).

Или Dark Web е:

 • ограничен само за специални браузъри;
 • неиндексиран за търсачките;
 • голяма нелегална дейност;
 • неизмерими размери, поради специфичната му същност.

Накрая за обобщение ще дам едно от класифициранията на Web:

8те нива на Web

0 – Web Common

Web ежеднаевната – Youtube, Wikipedia, facebook, Google, Yahoo, вестници, телевизии, блог, форуми…

1 – Web Surface

достъпна за нормалните търсачки.

2 – Bergie Web

все още от достъпните нива, може да се намерят блокирани сайтове.

3 – Deep Web

достъпна с нормални браузъри, но неиндексирани за търсачките сайтове. Не е необходим TOR или подобни.

4 – Deep Web и Charter Web

разделено е на две части, първата е достъпна с TOR и подобни. Втората е достъпна с модифициране на хардуера, наречено „Closed Shell System“.

5 – Mariana’s Web

за да се влезе в това ниво е необходим „Polymeric Falcighol Derivation“, което е Quantum Computing. Но кой го използва – правителството.

6 – С непознато съдържание.

7 – The Soup Fog/Virus

една War Zone.

8 – The Primarch System

Последното ниво, което би трябвало да контролира целия Интернет. Може би е някаква аномалия открита 2000 г.. Системата не отговаря, но изпраща случайни команди. Това ниво е замисляно да бъде отделено от блок функции от ниво 17 квантово TR001 (невъзможно е да се интерпретира за нашите компютри) и не се знае кой може да го контролира.

Нивата са все по-трудни за достъп, увеличавайки номера си. Например за ниво 3 е необходим прост proxy, но нататък трябва много повече.

Правителствените секретни комуникации са на ниво 5.

Докато криминалните сделки могат да се намерят на нива 2,3 и 4.

Накрая можеш да разгледаш инфографика на Dark Web, предоставена от CartwrightKing Solicitors.

Deep Web и Dark Web - скритото лице на интернет инфографика

[dropshadowbox align=“none“ effect=“raised“ width=“auto“ height=““ background_color=“#fee3e2″ border_width=“3″ border_color=“#dddddd“ ]Внимание: Информациите и линковете в тази публикация са само с информативна цел. Нямам никакво намерение да подтиквам към нелегална дейност и не поемам никаква отговорност за това, как ще се използва съдържанието.[/dropshadowbox]

Източник на основното изображение Onion diagram Commons Wikimedia.

Източник на логото на Tor – Commons Wikimedia.

Източник за първото изображение Pngtree.com.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.